Jeste mi prvi post, registrovao sam se samo da bih to rekao, inace citam forum vec godinama, a sto se tice IT obrazovanosti sasvim je OK reci da sam IT pismen i vise nego dovoljno, sve ostalo bi bila neka samo-hvala.
Prvo da se razumemo, kad pricam o nelegalnim telefonima, mislim na one koji su kupljeni u radnjama, a skidani sa mreze, pa u onim sarenima kutijama, i bez dodatne opreme, ne mislim na nelegalne telefone kupovane od lopova preko oglasa koji su ih ukrali negde na ulici.
Elem, da skratim pricu, po pitanju legalnosti, LAZ je da ce se odeljenje za high-tech kriminal baviti time, jer im to uopste nije oblast delovanja. Ova vrsta telefona o kojima mi pricamo je legalno kupovana u registrovanim prodavnicama, dobijan je nekakav blok racun, sto je apsolutno legalno u trenutku kad ne radi fiskalna kasa iz mnogo razloga, naravno ako je i pravilno napisan, sto ovde nije slucaj, izostave PDV, sto je dovoljno da se racun ne priznaje, ali to za ovu pricu nije bitno, kao i sto je dobijena neka nazvrljana garancija, koja ima pecat firme, kao i IMEI broj telefona. SVE OVO GORE NAVEDENO je sasvim dovoljno kao dokaz za bilo koji pravosudni organ da vas oslobodi bilo kakve krivice sto ste koristili 'nelegalan' telefon.
Ja kao kupac nisam inspektor, pa da trazim JCI od prodavca, ili njegovu ulaznu fakturu, on ga prodaje u radnji, ima pecat, ja dobijam neku garanciju, neki racun za koji on kaze da je legalan jer mu bas tad ne radi fiskalna, i ja kao kupac sam cist.
Da malo parafraziram, ali to bi bilo to po pitanju argumenta da je bolje kupovati ciste telefone da ne bi 'zaglavili zatvor'
Sto se tice argumenta da je bolje kupovati legalni telefon jer ce jednog dana neko negde u nekoj zemlji na nekom putu, ako nam neko ukrade telefon, a mi ako resimo da ga prijavimo pa da imamo probleme, e taj argument sam gore opisao, a i mislim da je vise nego smesan, ko toliko cesto putuje nek kupi sebi legalan telefon koji je 200 eura skuplji, ili nek kupi neki od 50 eura ali legalan za te puteve.
Voleo bih da cujem koje jos argumente imate zasto je bolje kupovati legalne telefone, pa da i na njih dam odgovor ovako u par recenica, same se nadam da argumentacija nece biti u smislu legalno kupljen telefon manje zraci, ili kvalitetnije radi softver, ili nesto slicno ko kad cujem da piratski softver ne valja jer moze da pokvari kompjuter

))
Poruka momku koji kaze da nisam dao nijedan suvisli razlog zasto sam protiv kupovine legalnih telefona, evo u najkracem, da li je dovoljan razlog to sto postanem frustriran kad vidim da u Nemackoj, Svajcarskoj, itd uz ugovor dobijes koji hoces telefon za 0 eura, ili da je kod nas svaki legalan telefon skuplji po 100-200 eura od takvog u Italiji, e da li je to dovoljan razlog da ne pozelim da budem ovca za sisanje, i da punim dupe nekom uglednom uvozniku, vec pozelim da kupim telefon koji je nekad i po 200 eura jeftiniji nego kod tih foliranata ?
Kad budemo imali normalne evropske cene, tad cu i ja drugacije razmisljati, do tada mi ne smeta ni sto je garancija kraca, ni sto nemam racun, ni sto je kutija pravljena kod Zike u Marinkovoj bari, ni sto nemam CD, itd, itd, jer sve to kompenzuje razlika od 200 eura po telefonu