Formiranje maloprodajne cene telefona

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Symbian_OS
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Čet, 31. Avg 2006. 21:32

Formiranje maloprodajne cene telefona

Post od Symbian_OS »

Najbolji nacin da saznamo kolike su realne cene originalnih telefona je da odgovorimo na sledeca pitanja:

Koje su fabricke cene telefona?
Koliki su ZTN(zavisni troskovi nabavke) i sta sve spada u njih?
Carina, porezi, takse, razni izdaci...

Ako na sve to uracunamo i dobit prodavca dobijemo tacnu cenu. Naravno sve je to varijabilno ali u odredjenim granicama.

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

Svaki prodavac ima razlicite troskove i razlicite nacine nabavke robe. zato i jesu cene nejednake. Ne zato sto oni hoce nego zato sto niko ne radi isto. Naravno ima onih bezobraznih sto dizu do besvesti cene ali isto tako oni od kojih kupuju robu im stavljaju limit koja max cena moze da bude na proizvodu. Da se to moze dizati koliko oni hoce bio bi dogovor samih prodavaca pa bi cene bile vise nego smesne.. ali zato i mi osudjeni da kupimo ono sto ima.

Symbian_OS
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Čet, 31. Avg 2006. 21:32

Post od Symbian_OS »

Tacno tako... Takodje i fabricka cena bi trebala da bude razlicita u zavisnosti da li je roba pravljena u kini ili u finskoj na primer. A zanima me i to odakle ovlasceni distributeri dobijaju robu? Bilo bi lepo kad bi te informacije objavljivali... :roll:

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Za nokiu ovlasceni distributeri dobijaju telefone iz Madjarske,osim jacih ili novih modela koji se proizvode samo u Finskoj.

igord
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 21:46

Post od igord »

Mislis sklapaju u Finskoj ...

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Nista se ne pravi van kine
samo se sklapa u finskoj.... A ploce i ovo se sve sklapa u kini :) Mislim da je tako...
Nokia E71... Elegant, but deadly

kljaja
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
Kontakt:

Post od kljaja »

kapoerista90, jeste tako je nazalost sa svom tehnikom osim ako nije posebno naznaceno da je proizvedeno u doticnoj zemlji...kao sto je slucaj sa notebook racunarima...
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Pa samo da bi ustedeli pare.... Stvarno mali broj stvari se sad pravi van takvih zemalja... svi to znamo... to sto pise na mojoj nokiji made in germany,a na necijoj in finland a na nekoj trecoj,in china... Pa sve je to isto :) samo nalepnica drugacija :P

djolem89
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 12. Okt 2005. 11:15

Post od djolem89 »

jedno pitanje, kako neki prodavac uopste nabavlja telefone skinute sa mreze ? da li je to radnja tipa, ode u italiju, tamo uzme neke telefone sa tim mreze na ugovor ( plati jedan evro dobije telefon i ugovor na 2 godine ) ili nekako drugacije ?
HTC Desire S

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

ta se nadovežem na priču o kini: da li ste znali da se neki proizvodi sklapaju na brodovima između kine i ne znam još koje države, da ne bi plaćali porez. 8) 8) 8) 8) 8)

stvarno se ljudi svega dosjete 8) 8)

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

djolem89, imas par ljudi koji nabavljaju telefone i onda ih prodaju prodavnicama koje ih prakticno preprodaju i daju ti njihovu garanciju. Znaci nema tu puno mozganja, sve je veoma prosto ali jako razradjeno. Ja konkretno poznajem 1 od 2 lika koji snabdevaju prodavnice po Vojvodini. A cena po prodavnicama varira samo zato sto neko hoce preko noci da zaradi vise para a drugi opet ide na nizu cenu i veci broj prodatih telefona... Oni koji davlace telefone naravno da nemaju kutije, nemaju uvek svu opremu itd. pa se zato i pakovanja razlikuju od prodavnice do prodavnice...

Marko123
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 11. Okt 2007. 02:00

Post od Marko123 »

da ne otvaram novu temu; htedoh samo da vas pitam sta je sa cenama svih telefona,zasto su tako naglo skocile :blinky:

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Inspekcija. pola radnji zatvoreno. svi postali "fini". to ti je ukratko. Al vracaju se polako
Ne verujem da ce jos dugo biti ovakve

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

ali se cijene nikad neće vratiti na staro. 8)

djolem89
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 12. Okt 2005. 11:15

Post od djolem89 »

Azimuth, ali kako ti ljudi koji su prvi u lancu nabave telefone sa mreze ? kako ga oni "skinu" ?
HTC Desire S

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

djolem89, iskreno,nemam pojma. Nikad me to nije toliko zanimalo tako da nisam ni ulazio u pricu. Ali mogu da ti se raspitam ako te toliko interesuje... Verovatno neka veza sa nekim tamo cim su mahom skidani sa mreze a dolaze u nenormalnim kolicinama. A druga varijanta, takodje novo ali kradeno tj. obijani magacini s one strane grane pa ovde preprodaju..

cebzab
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 18. Jun 2007. 17:06

Post od cebzab »

djolem89, ovako su to nekada davno radili. Da lito jos uvek moze, ne znam.

Otvore fiktivnu firmu.
Za potrebe firme uzmu 500 telefona za 0 ili 1 evro.
Kad' dobiju telefone, odluce da im treba odmor za vjek i vjekova, izvezu telefone i zatvore firmu.
Eto.
Kako sada to rade, nemam pojma,ali ovako se to radilo, tek kada je pocelo to za evro telefon.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

cebzab je ovde u pravu,takodje postoje i razne *ispalo sa kamiona* varijante, obijanja magacina, *gepek* tojest *gepekom u izlog* varijante i slično.Svačega se ljudi dosete,a ta priča sa firmama je najčešći i najlakši model....Pobogu,pa to se radi i kod nas i to prilično često.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

ma sve je to ok...ali kako se firme kao napromer TIM podnose sa takvim gubicima moraju i oni neku korist da imaju od toga inace nebi to urodilo plodom...ipak iskreno ima mnogo telefona skidanih sa neke mreze...e pa ljudi ko ma odgovor na ovo moje pitanje skidam mu kapu :) 8) :wink:
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

dimi89,pa posto su to sve telekomunikacijske firme,verujmi mi da oni te gubitke i ne osete...
Ipak koliki se novac vrti,njima je isplativo da i aparate dele dzabalesku...kao sto se i nokiji isplati da potpise ugovor sa Tim-om ili Vodafonom o prodaji aparata gde nokija u startu daje odlicnu cenu operaterima (tipa 6120cl za 50e...),znajuci da ce 3-5 miliona korisnika tih operatera kupovati njihovu dodatnu opremu itd.....
D500&E71

Odgovori