"Roaming" u Evropi i dekodiranje telefona

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

"Roaming" u Evropi i dekodiranje telefona

Post od Vincent »

Planirao sam ovog ljeta da putujem po Evropi sa društvom. NVO Evropski pokret u Crnoj Gori organizuje putovanje po Evropi za najbolje studente (moram se malo promovisati, ne zamjerite :)) i najvjerovatnije ću upasti u tu grupu.

Problem je sledeći: pošto je moj N91 vjerovatno nelegalno uvezen, ne smijem ga koristiti van, može se desiti da mi ga zaplijene. Planiram da kupim SE K550i preko mreže, izuzetno je povoljan i mnogo mi je simpatičan telefon. Ono što me zanima je kako ga mogu dekodirati ako je kodiran i mnogo važnije, ono što je tema ovog threada: kako funkcioniše roaming u EU? Da li postoji mreža koja pokriva čitavu EU čiju ću karticu moći da kupim i podmirim se za čitavo putovanje ili ću morati od zemlje do zemlje da mijenjam provajdere? Takođe, koji su "najpovoljniji" provajderi (nadam se da neko zna) u Italiji, Francuskoj, Švabiji, Austriji, Nizozemskoj (da, da, Holandija je samo pokrajina u Nizozemskoj) i Poljskoj (baš me zanima da li ćete provaliti planiranu maršrutu :))?

P.S. Da li je ikako moguće "destigmatirati telefon"? Izraz sam upravo izmislio, ne postoji koliko ja znam, a znači: "uraditi telefonu nešto nalik onom što se devedesetih radilo šasijama automobila, tj. učiniti ga neprepoznatljivim u zemlji u kojoj je ukraden, tj. učiniti mu nešto da ga bez bojazni od zaplijene mogu koristiti svuda u svijetu". Nešto nalik promjeni IMEI broja.

Pozdrav! ;)
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

kljun
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 26. Jul 2007. 20:56
Kontakt:

Post od kljun »

Vincent meni ovde jedino nije jasno zasto bi ti oni zaplenili telefon, sta njih briga odakle tebi telefon, i da li je on nelegalan?
ajd da vidim tog ko ce mi zapleniti telefon, pa dok sam bio u jednoj zemlji, clanici EU, nisam imao tih problema, a ovaj moj je sigurno nelegalno uvezen.
Nokia N82 + 8GB + Altec Lansing Headphones, SE K810i L.F.C. - Y.N.W.A. moj album

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

Drago mi je da je tako, ali mene strah od evropskih čika-policajaca. :) Da ja znam, ako se zadesiš u zemlji u kojoj je telefon drpljen, a oni te nekako ('bem li ga kako), da prostiš, u'fate, uzimaju ti ga. Vjerovatno na foru tipa lay the phone on the ground and slowly move away from it. :)

Previše volim svoj telefon da bih se kockao sa time... Mada ga nosim sigurno zbog muzike, ali me strah da koristim mrežu... Nego, jel' znaš nešto u vezi ostalog što sam pitao?

Pozdrav! :wink:

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

Vincent, ako si mu promenio masku ili skinuo neki đavo na kome piše Vodafone, O2, Tim, T-mobile itd. ne znam gde putuješ ali kao sto rece kljun što bi ga oni uopšte zaplenili. stavi ga u torbu sa hranom ili rancu, spakuj sluške ( ako ti je stvarno muka ) mada kad sam putovao bilo gde van zemlje uvek je sve u redu jer je to moj telefon ( a po ličnim stvarima se ne pretura ) :D
Nokia Lumia 630

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Nemaju pravo da ti oduzmu lichne stvari, pa ni telefon.Ne smeju ni da ti ga traze, a ako ipak to ucine, ti im trazis nalog, a zna se kako su sve policije na svetu azurne. Elem, imas te IMEI-f*cker programe, ali ne bih se ja igrao sa time, da nesto ne zeznes u fonu. Obzirom da N91 ima WiFi, ja bih ti preporuchio vecu kolicinu kredita na Truphone ili tako nekom SIP nalogu, i veruj da ce svako zvanje da te izadje jeftinije, ponegde i dzabe.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 16. Jul 2007. 12:34
Kontakt:

Post od Dancsi »

Ovaj, cela moja porodica je putovala 12 dana po Evropi, i veruj mi, nikog nisu pitali da li je telefon nelegalno uvezen :lol: Inace, roaming je NENORMALNO skup za 5 min mi je otislo 1000dinara kredita, iako me je tata zvao iz NS. Inace bio sam u Parizu ...
N82 black, v31 sw, hakovan i 4gb kartica u njemu =)

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

OK, hvala vam na info da je bezbjedno da nosim svoj telefon.
Ma ne bih ja ni nosio našu karticu, kupio bih neki njihov pre-paid. Koliko je to tamo povoljno?
@miodrage: za SIP, VoIP i sl. bi mi trebalo da su moji stalno na netu (jel' da?), a to je malo teže... Možda jedino da tjeram brata, ali sumnjam, biće zauzet i on ljetos...
A šta kažete za ovu mrežu koja pokriva čitavu EU? Ako toga nema, onda pre-paid kartica u svakoj zemlji, ništa mi drugo ne preostaje!

P.S. Kako ide procedura ako ja tamo kupim telefon? Možda neka mreža još uvijek ima N91 4GB ili E61 u ponudi, to bih rado uzeo za povoljne pare, ali kako to funkcioniše?

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Mreza koja pokriva citavu EU jos uvek ne postoji, a da li ce? Ne vjerujem. Odmah da ti kazem da u Italiji ne mozes kupiti pre-paid broj u nekoj radnji ako nemas njihove dokumente, tj. licnu kartu. A sto se tice oduzimanja telefona? Cista glupost! Ja sam kupio N73 sa TIM logom u Banja Luci i putovao sam po Evropi i niko ga nije ni pogledao a pogotovo da ga trazi.

Bekra
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 23. Avg 2006. 02:27

Post od Bekra »

Vincent, Evo i ja da ti kazem da ne brines, niko ti nece uzeti telefon na proputovanju kroz evropu. Pre 2 godine kad sam nosio Simens c65, skinut sa vodafona, bio sam u Grckoj i u Madjarskoj, nisu ni znali da li imam mobilni, tj nije ih interesovalo

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Vincent, imaćeš problema samo u slučaju da je telefon ukraden, da je prijavljena krađa i da je IMEI ubačen na crnu listu. Postoji i mogućnost automatskog zaključavanja telefona preko 3G mreže koja sa ostalim mrežama razmenjuje crne liste. Ako si se već kačio na 3G i sve je prošlo kako treba, generalno možeš da budeš miran.

Što se tiče kartice, proveri na sajtu operatora (čiju bi karticu nosio) kakve su cene rominga po zonama i koje mreže oni preporučuju. Svakako ti se više isplati da manje koristiš mob nego da kupuješ karticu u svakoj zemlji. :wink:

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

Pa to je živa istina... Moraću da skratim telefoniranje. :) Baš to o čemu Miškoni govori je razlog zbog kog sam pokrenuo temu. Da, kačio sam se na 3G, ali da li naš T-Com komunicira sa evropskim mrežama na taj način? Sumnjam. U CG je bar 85% telefona nelegalno uvezeno, da li klasično ukradeno ili "skinuto sa mreže". Kad bi oni "lovili" takve korisnike ljudi bi provalili i ne bi više koristili tu mrežu. Ali nadajmo se da će sve proći u redu, mada jedno ponavljanje recimo K550i mi ne bi loše palo. :) A i mirna Bosna onda! :)
OK, hvala na savjetima!
Još mi jedino niste odgovorili (ako iko zna): kakva bi bila procedura kupovine telefona tamo? Da li bi me odrali porezom, na carini, ili da li bi bilo ikakvih drugih neprijatnosti?

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Kako da ga kupis? Na ugovor ili? na ugovor valjda znas i sam da ne moze,a ovako, pa bar sto sam cuo,u italiji su satro ok cene.. A ako ga zastekas u torbu,nema carine,poreza itd :D
Nokia E71... Elegant, but deadly

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

kapoerista90, ne znam po cemu su tebi u Italiji ok cijene? Uzasno su skupi mobilni ovdje. Npr. N82 je 450eura, N95 350 eura na rijetkim mjestima, inacepo 400eura i tako dalje... Jeftiniji su telefoni na nasim prostorima nego u Italiji, garantujem...

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

Aha, tako znači... Čisto sam se interesovao, znam da ne može preko ugovora, ali kao što kod nas ima da se uz pre-paid kupi telefon za male pare (samo na jednoj mreži), rekoh možda ima i tamo.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Dobro,sam rekao SATRO :D To sam cuo od drugara koji stalno ide tamo,porodicno... Znam da su Grci preskupi po tom pitanju. Polovne motorle L6 se tamo prodaju po 100 eura :wacko:
Nokia E71... Elegant, but deadly

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

To znači da bih mogao da isfrikombinujem neki aktivni odmor i vratim se kući sa istom lovom sa kojom sam krenuo. Nakupujem ovde 30ak polovnjaka i rasprodam ih tamo za 3 puta više :-)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

hehe,moj poznanik je nosio sat kraden breitling nikad ga niko nista nije pitao od policije itd a proputovao je celu Evropu a neko ce pitati za telefon koji vredi 3-4x manje.Eto cale sad nosi n82 iz Srbije koja je nelegalno uvezena i prosao je zadnjih dana je prosao skoro celu Evropu i prica barem 1h dnevno gde god bio i nikad nikakvih problema.Iskreno prvi put cujem za ovakvu glupost...
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 18:00

Post od darkado »

rezlika je izmedju nelegalno uvezenog i ukradenog u drugoj drzhavi .
Alcatel 992d / Sony Xperia S / Huawei IDEOS X5 / ZTE Blade / HTC Startrek

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Pa čovek verovatno ne koristi 3G (a i zašto bi).

darkado, to si u pravu. Ukradeni je problem. A za razliku od sata (kojih ima na milione) i kojima bi trebalo ručno proveravati brojeve, što je ravno ulaženju u trag dobitniku na lotou, telefone automatski može da pretražuje mreža.

U praksi - putuj sine slobodno i na namastir ne misli, u principu nećeš imati problema (kao i 95% ostalih ljudi), tim pre što ako iko i pokuša da te juri to će biti lokalna policija zemlje u kojoj je/ako je fon ukraden, a ti najčešće ne znaš gde je to.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

Ej ljudi, lakše, šta glupost?! To je (bio) realan strah! I ranije je bilo riječi o tome! Sada se više ne bojim, otkad ste podijelili svoja iskustva, koristim ga sigurno van...

Odgovori