Nokia vs everyone

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Nokia vs everyone

Post od tehno maniac »

Dosta je bilo upoređivanja proizvođača, ali sam primetio da je uvek nokia vs. SE, nokia vs. samsung, nikada nije bilo SE vs. samsung ili sl.

Vremenom je siemens bankrotirao, a motorola je na ivici, ali se pojavljuju novi proizvođači (BB, HTC, pa čak i ovi silni kinezi) koji su usmereni na glavni cilj što se tiče tržišta mobilnih telefona: prestići nokiu...

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj situaciji, da li ste na strani "nokia forever" ili na strani "nokia sucks"...
Moje mišljenje je da se nokia uspavala na lovorikama i da je polako prevazilaze i gaze drugi proizvođači, prvenstveno mislim na samsung...
Nokia C6

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Bez obzira na to sto drugi proizvodjaci napreduju ja sebe licno ne mogu zamisliti da posedujem neki SE ili Samsung jer jednostavno sam navikao na nokia telefone, nisu ni oni za baciti. Jednostavno je kod mene "nokia forever", tj. "symbian forever" :D

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Nikada ni jedna marka forever,samo "quality forever".Sada da Siemens izbaci kvalitetan telefon sa meni potrebnim funkcijama a povoljnom cenom ja bih ga pazario.Nikad nisam "bolovao" od te vrste "bolesti" pa da nekom brendu verujem do srzi.
Sto se tice Nokije nece se ona tako lako dati prestici,stari su oni "igraci",a i mnogo im naroda predano poklanja paznju bez obzira na pogresne korake koje naprave,dok ostali se jos uvek bore za tu vrstu "slave",koju je Nokija davno stekla dobrim i kvalitetnim modelima.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

Da SE ima pristupacan symbian kao nokia.. opno s60 v3 platforma i slicno.. davno bi nokia propala odnosno SE bi bio #1. Mozda jedino ako se bude masovno ubacivao windows mobile u SE (sto je za tesko povgerovati) mislim da bi nokia malo opadala.

Znaci jedna jedina presnot nokije je symbian platforma.. hardwer je tesko smece, displeji su odlicni, kvalitet zvuka takodjer smece.

Sto se tice ostalih marki mislim da nisu vredni pomena.. SAMSUNG za šminkere, LG tako nekako, motorola je nedorasla, itd itd. Zalomi se tu i tamo koji model od nekog izvodjaca ali to je retkost.

I da ..da ne zaboravim, HTC i HP iPaq su mašine i nisu za svakoga, samo su dosta sirovina i gadni su pravo,... ne monogio ali ono, kvalitet zvuka, kamera, multimedija i slicno.. mislim da nije za omladine nego prvenstveno za poslovne ljude.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

da se razumemo, Nokia NIKAD nece propasti, bas zbog tih zagrizenih korisnika koji ce kupiti njihov tel koji kosta 800 eura, a ima manje funkcija od gomile kamenja... kamenjem bar mozes ubijes coveka, ovim ne mozes ni to...
Svako je u jednom momentu na vrhu, tako trenutno HTC pravi dzumbus, samo da su im cene malo nize... nikad ih nije bilo vise... Nokia se donekle pokopava ovim kopijama, SE se opasno cupa poboljsanjem W serije, i novom C serijom, SAMSUNG ubija kakve telefone pravi...

Imao sam i motorolu, i samsung, i nokiu, i SE, samo HTC i siemens nisam... i nisam robovao imenu nokia, vec funkcijama koje tel pruza, i njegovom kvalitetu :) sa N82 sam prezadovoljan, kao i sa N73ME pre njega... plastikaneri jesu, al su dobri. D600 je bio isti takav... smeksi tel, sa (za to vreme) odlicnim funkcijama... LG ne smatram posebnom kompanijom, jer saradjuju sa samsungom pa su tu slicni...
Nokia E71... Elegant, but deadly

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Re: Nokia vs everyone

Post od IDzO »

Nokia je dosta dugo vodeci brend u polju mobilne tehnologije, takodje Nokia kao ime je uvek medju 10, a bila je i u 5 najjacih brendova u svetu i to ce joj uvek obezbediti odredjeni prihod + sto ima ljudi sa stavom "nokia forever" i to je njima dobitna kombinacija za opstanak na trzistu i za uspesno visoko kotiranje na lestvici profita i zastupljenosti.
tehno maniac napisao:Moje mišljenje je da se nokia uspavala na lovorikama i da je polako prevazilaze i gaze drugi proizvođači, prvenstveno mislim na samsung...
Polako. Trenutno su Samsung, SE i HTC izbacili svoje proizvode sa kojima zele da uzmu deo kolaca od Nokie ali ne treba zaboraviti da je procureo Nokiin road map za 2009. god. i da se na onom spisku nalazi nekoliko veoma atraktivnih modela sa kojima Nokia lako moze povratiti svoje "poljuljane" fanove i da se povrati profit iz prethodnih uspesnih godina. Naravno da ce na taj profit uticati i ekonomska kriza koja je nastala i koja ce uzeti jos vise "zrtava" ali ako se to donekle izuzme iz razmatranja, Nokia moze finansijski pozitivno proci buduce kvartale.

Dosta njih je reklo, i slazem se sa time, da je N97 kopija X1 i HTC-a ali posto je to prvi uredjaj iz N serije i uopsteno iz Nokie da izlazi u takvom obliku, verujem da ce postici zavidne rezultate.
Licno bih se pre okrenuo ka X1 i TyTN II ili Touch Pro nego 97-ici ali to je stvar licnog ukusa i potreba.
HTC je vise orjentisan ka poslovnim korisnicima ali beleze neverovatne rezultate u zadnjih godinu dana koje kompanija nije do sada imala i to je nesto cemu treba posvetiti paznju. Mislim da se HTC nece zaustaviti na ovih par atraktivnih modela i mislim da ce u bliskoj buducnosti biti makar jedan uredjaj koji ce masu ostaviti bez reci. Ali takodje ni drugi konkurenti ne sede skrstenih ruku i svako sprema nekog svog novog "konja trkaca"!

Da zakljucim, nisam extremni fanatik za neku posebnu marku ali za sada sam preferirao Nokiu jer njeni telefoni su mi zadovoljavali sve potrebe. Naglasavam da se ne treba vezati za marku kao pijan plota nego treba u okviru jedne marke razgledati pojedine modele iz odredjene grupe (low end, mid end i high end) i odabrati onaj koji najvise pase odredjenoj osobi.
Ne gadim se ni na HTC ni na SE ni na Samsung ako cu sa njihovim modelom postici maksimalnu korisnost!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

"Nokiaizam" je koliko vidim prilicno jak medju medju populacijom na mobilnom svetu. Vidim da ljudi cak izjednacavaju Symbian sa Nokiom kao da jedino Nokia proizvodi Symbian modele sto nije bas sasvim tacno. Sto se tice toga da je Nokia vodeci brend na polju mobilnih tehnologija to je sasvim tacno ako se misli na prodaju i ostvareni profit. Sto se tice samih mobilnih tehnologija najcesce su drugi proizvodjaci mnoge inovacije uvodili pre Nokie. Evo par primera:

- Prvi mobilni telefon (analogni) je napravila Motorola

- Prvi mobilni telefon sa ekranom u vise boja: Siemens S10 - jeste da su u pitanju bile 4 boje ali su bile boje.

- Prvi slajder: Siemens SL10

- Prvi "outdoor" telefon: Siemens S10 Active

- Prvi telefon sa MP3 plejerom: Siemens SL42/SL45

- Prvi telefon sa kamerom - J-SH04 Sharp & J-Phone (SoftBankMobile)

- Bluetooth specifikaciju je razvio Ericsson Mobile Platforms

- Nokia jeste pionir u oblasti smart telefona ali prvi smart telefon je napravio IBM

...

Medjutim Nokia je zato sigurno prva ponudila telefone sa izmenljivim maskama. Taj "tehnoloski proboj" je vise uticao na Nokia prodaju, barem medju mladjom populacijom, nego sto su npr. naprednije tehnologije obrade signala i ponistavanja suma koje je npr. krajem 90-ih imao Siemens mogle da pomognu prodaji.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Evo, tvoj primer je dokaz da nije vazno uvek biti prvi. Od 10 primera, siemens je prvi bio u 5, a on je jedini propao.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Moji najcesci telefoni jesu bili Nokie, pocev od 5110, pa 3210, legende 3310... pa do danasnjeg. Imao sam izlet ka Sljamsungu, i ka Panasonicu, ali nista trajno. Medjutim, sada jako zelim WinMob. Nikad nisam robovao markama, iako znam da ime Nokia donosi stabilnost i sigurnost i kao i ispravan uredjaj. U temi o kinezima (a kojeg sam takodje posedovao) sam naveo da se i najvecim firmama, moze dogoditi da izbace skart. Pa sta onda? Pri svakoj kupovini otvorite cetvore ochi. Isprobajte uredjaje, bez toga nema pristanka na kupovinu. Novac se daje tek ako ste 200% sigurni u to sto radite.
Elem, odluka je uvek kvalitet i funkcije, a ne marka telefona. Ako bi bili isti po funkcijama i svemu, onda bih se mozda pre odlucio za Nokiu nego Samsung... Mada, daj da isprobamo oba telefona pa da uporedimo.
Poslednja izmena od miodrage u Ned, 14. Dec 2008. 23:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

Ja sam do sada kupovao sve i svasta, a od novijih telefona sam kupio sve osim Nokie tj. uzeo sam Lg, Motorolu i Samsung, i sa svima sam zadovoljan. Doduse i imam u kuci i jednu 6820, koji je stara nekoliko i godina super radi. Meni je Nokia u ocima kao i svi ostali proizvodjaci, mada je cak moza i u losijem polozaju, zato sto kad kupujem nesto gledam da to bude retko, a da opet ima dobre funkcije.
Pozz :wink:
Linux&Android

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Ја сам имао (Motorola, Siemens, LG, Samsung, BenQ-Siemens, HTC) а Нокију стално заобилазио што због цене што због мени ружног дизајна. Да се разумемо не мрзим ја Нокију али није ми никада била занимљива мада N79 ми делује далеко занимљивији од X1 и можда буде прва нокија коју ћу да купим (ако доживим да јој цена падне на 300е :roll: ).

Да су одређени Нокијини телефони добри јесу али су они обично гломазни и скупи у односу на конкуренцију. Знам доста људи који кажу нокија заувек али већина њих једва зна да користи телефон. Мислим да нокија мора да уради нешто по питању модела јер ће изгубити купце. Самсунг жестоко осваја женска срца, СЕ са музиком а ХТЦ пословне кориснике.

Слава може да траје само док старе генерације које су запрово и уздигле име Нокије не "изумру", нове генерације немају тај однос према нокији. Ако клинцу од 15 година кажеш да имаш Нокију неће ти ништа рећи али ако му кажеш да имаш iPhone... :roll:

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

da ljudi, al samsung jedno vreme, pre G810 i innov8 nije imao skoro nikakve telefone, mislim modno da, al funkcijski je podosta kaskao... i opet, niko nije rekao da je u problemu itd... SE isto, dok nije napravio MEGA BUM sa W i K serijom... samsung je uzeo i uzima svoj deo kolaca, pa ce nokia sredinom 2009 da to povrati, a onda ce lepo SE da uradi isto, pa opet samsung... i tako u krug... Mozda ce se LG ili Motorola ubaciti povremeno, kinezi su sila koja ce tek da dodje, a HTC i ostale win aparate ne pominjem, jer ciljaju totalno drugi tip trzista.
IDzO, slazem se sa tobom kad je N97 u pitanju.. Koliko je ljudi samo cekalo nokia TS telefon?.. Ja na primer nikad ne bi odbio Innov8 al sam 100% siguran da kada bi na stolu imao samsung i nokiu istih karakteristika, verovatno bi tezio nokii... Navika je cudo :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Lobachewsky, To je tacno - ali nije Siemens Mobile propao zbog toga sto ne valja biti prvi vec zbog loseg menadzmenta. Kada je menadzment poceo da stedi na razvoju i vise da ulaze u marketing poceli su da izbacuju losije telefone - a Nokia je vec pokupila trziste onih kojima su najbitnije izmenljive maskice ...

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Interesantna zapazanja.
U mom slucaju, ne robujem brendu, mada imam neke srcu bliske, kao sto su Motorola i Palm.
Naravno, da se gledaju funkcije, i omjer ulozeno i dobijeno.
Ono sto po tim stavkama bude najbolje, to se i uzima..
Nokia, je ipak, No1 kompanija, sa znacajnim fondom para, tako da ja za nju ne bih brinuo, a neka dugorocna predvidjanja, su ne zahvalna.
Ja bih istkao i Apple i Google, koji mozda nemaju tradiciju pa cak ni rezultate,(osim iphone)ali imaju ozbiljan fond para koji treba investirati u sirenje kompanije u raznim domenima, pa tako i u mobilnu tehnologiju.
A sto se tice najveceg napretka, to je sasvim sigurno HTC.Za sada je zaokruzio ponudu sa jednim segmentom proizvoda, a da li ce ici i dalje, ostaje da se vidi.

Ono sto niko nije spomenuo je i uticaj izbora OS-a na trzisnu poziciju kompanije..
Eto, npr. palm, je sa svojim OS-om, u jednom momentu zaosta za konkurencijom i to se odrazilo na trzisne rezultate, a isto se desilo i sa Sony Ericsson i UIQ OS-om,gdje smo opet imali refleksiju na rezultate u nekoliko kvartala.
Ono sto me iznenadilo ,a citao sam na GSM arena je znatno bolji rezultati iphona od fonova zasnovanih na windows platformi, dok je S60 i Nokia stabilna sa svojim rezultatima.
Ono sto je istaknuto je i uocena zelja korisnika za jednostvnijim interfejsom, i kritika odsustva inovacije kod winmobile aparata, izuzev kod HTC-a.

S obzirom da ce fonovi sve vise liciti na mini kompijutere, pored uspjesne hardverske podrske, i pravilan izbor OS-a za buducnost, ce umnogome uticati na rezultate kompanija u buducnosti.

Po meni, trenutne prve dvije pozicije, tj. Nokia i Samsung su ne upitne, dok su smjene moguce na 3,4, i 5tom mjestu, gdje po meni apple i htc idu gore, SE ce mozda biti tu, a motorola mislim da nece uspjeti zadrzati postojecu poziciju,ali nece ni propasti.
HP, ne bih posebno izdvajao.U pitanju je odlican kompanija, ali jos bez jasne strategije, sta ona zeli u segmentu mobilne industrije. Ono sto je sad jasno, je da joj to nije prioritet.

Redosljed OS-ova, ne bih prognozirao, osim sto mislim da ce klasicni S60 bez upliva touch tehnologija biti u problemu i ne konkurentan.
Ostala predvidjanja su na nivou spekulacija, tako da cu se od njih suzdrzati.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

ilkebgd
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 06. Dec 2008. 05:42

Post od ilkebgd »

Ja sam do sad imao Mitsubishi (da,da:D ), Ericsson, Sagem,Siemens, 3 Nokie, Samsung... Sad imam opet nokiu- 6120 classic.

Verovali ili ne jedini telefoni sa kojima sam imao problema su bile nokije- 3220- crkao zvucnik i ova sad nokia 6120- povremeno mi se izgubi zvuk u slusalici pa se posle opet vrati,osim toga 2 puta mi se restartovao telefon i ponekad se uspori symbian. ali nakon master reseta za sad je ok nemam ove probleme. osim toga 6120 mnooogo zraci 1,18 w/kg, a takodje i mnogi drugi ovi novi modeli nokie prelaze preko 1w/kg sto je vrlo los rezultat, neki cak idu i do 1,5! dok je npr. samsung tu mnogo bolji! sa ovim svim drugim telefonima ama nikakav problem nisam imao...

sad gledam opet da kupim Samsung-i550 :)

tako da o nokiji nemam bas najbolje misljenje, o onim starim modelima tipa 3310 da, ali o novijim ne bas...
Samsung SGH I780 (Win Mobile 6 Pro) + LG Kp100 Ruby

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

e vidis, sad dodje neko ko je kupio felerican Innov8, i kaze da je taj telefon ogromno njesra... a u stvari, samo je njegov primerak cvrknut... I meni je umro flat na D600 brzo posle kupovine tela, pa se nisam bunio.. Na 6233, N70, N73ME... ni na jednom nisam imao problema... kao ni sa D900i, E900... cime god oces, rade savrseno... al sam zato imao i nekoliko tel sa problemima... tehnika je takva... i kraj

Hikola
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 21. Dec 2008. 03:34

Post od Hikola »

POZ.ZA SVE FORUMASE!
DALI DA HACKUJEM MOJ N72 I KAKO DA TO URADIM,TEK SAM UPAO U OVO SYMBIAN LUDILO.
POZZZ.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Hikola, Pa jel ti ovo lici na temu o "hakovanju"? Da li mislis da mozes da izaberes bilo koju temu i da postavljas pitanja koja nemaju nikakve veze sa temom?

Sem toga pisanje svim velikim slovima se smatra izuzetno nepristojnim (VELIKA SLOVA == VIKANJE na net-u).

Prouci prvo malo na forumu gde je sta, verovatno ces naci pravu temu a mozda i odgovor. A doboro bi bilo da malo proucis netiquete - pravila lepog ponasanja na netu (na forumima, blogovima, news-grupama, kada pises email, ...)

Odgovori