GPS navigacija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

I jasam ubacio ovaj najnoviji Grmin 5.00.30 i ne vidim nikavo vidnije poboljsanje u odnosu na prethodnu verziju.I dalje nema nazivamesta pored kojih seprolazi tako dajei daljebar za mene neprikosnoven Garmin 4.10
Note IV N9100 dual

Nennad
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 23. Jan 2009. 19:01
:: LG G2

Post od Nennad »

tomas.hokenberi, trazimo dobru mapu koja bi se mogla upotrebiti sa garminom. Valjda svaka mapa moze da posluzi za navigaciju, to bi trebalo da zavisi od programa u kome se koristi. Mislim da nije bmp fajl, jer osim same slike sadrzi i mnogo drugih podataka, iskacucih naziva ulica i objekata, a uz to je i kalibrisana po g. duzini i sirini.

mladj
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 30. Nov 2008. 15:59

Post od mladj »

toda81, da li na Garminu 4.10 prikaz tih naziva mesta pored kojih se prolazi zavisi od verzije mape? Nisam ga nikad probao
Nokia N82 black hacked + microSD 2GB, SW v.31.0.016, Telenor postpaid

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Mladj,ne prikaz naziva mesta pored kojih se prolazi ne zavisi od mape,vec od Garmina 4.10.Ja sam na pocetku imao Garmin 4.10 sa scg 1.8 i imao je prikaz mesta,a sada imam garmin 4.10 sa scg 1.9 i opet vidim nazive mesta.Tako sam zakljucio da to zavisi od verzije Garmina.Ni jedna od novijih verzija garmina pocev od 5.00.00 nema taj prikaz mesta i to je po meni bez veze.Ovaj Garmin 4.10 kod mene istom brzinom hvata prijem satelita kao i najnovijje verzije tako da je za ene najbolji
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Nennad, a zasto mislis da bitmape nije moguce kalibrisati? Uz bitmapu ide prateci fajl koji sadrzi podatke vezane za kalibraciju mape i druge podatke. Softver moze da prikaze nazive "koji iskacu" i preko bitmape. Medjutim ako pricamo o navigaciji, odnosno planiranju rute i navodjenju to je druga stvar. Taj softver nije namenjen navigaciji vec informisanju putnika o trenutnoj poziciji. Uz pomoc softvera kao sto je OziExplorer mozes uraditi kalibraciju bitmape i pridruziti geografske koordinate i druge informacije bitmapi. Postoji dosta softvera koji moze da iskoristi takve mape (npr. postoji cak i J2ME aplikacija "trekbuddy".
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

toda81, sto se tice tih manjih mesta probaja ovo da uradis

Alati - Postavke - Karta - Znacajke karte - i tu onda podesi sve sto te zanima.

Nennad
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od Nennad »

tomas.hokenberi, ne kazem da nije moguce kalibrisati bitmap sliku, samo kazem da ne zavisi od mape da li ce se koristiti za navigaciju ili kako ti kazes informisanje o tr. poziciji, vec to zavisi od softvera u kome se mapa koristi. Koliko ja znam, garmin mape imaju ekstenziju img. Tu kalibraciju je neko vec uradio i postoje detaljne mape i za garmin, samo gde i kako doci do njih; negde na ovom forumu je neko zapoceo kalibraciju prikupljanjem podataka o mestima i koordinatama, ali nije zavrseno. :chytry: :unsure:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Nennad, nisam ja ni rekao da zavisi od mape. Ili tacnije nisam ja rekao da nema navigacije zato sto su bitmape. Samo sam rekao da mislim da su u pitanju bitmape. Lakse je napraviti "lepu" bitmapu nego vektorsku mapu.

coja88
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sre, 07. Jan 2009. 21:19

Post od coja88 »

Na kom se sajtu mogu skinuti besplatni programi za GPS , i koji su najbolji ? :roll:

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

coja88, to ovako javno ovde niko ne moze da ti kaze. Najbolje se javi nekom na PM mozda moze da ti pomogne

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

jerkann, pa moze da dobije link za freeware i open source softver. Moze da dobije i zvanicne linkove proizvodjaca komercijalnog softvera. Nisu dopusteni razni "warez" sajtovi i uputstva za "krekovanje" i slicno.

Jedino sto se nece puno ovajditi od besplatnog softvera.

coja88, "Google is your friend". Odes na www.google.com i trazis nesto tipa "freeware GPS software Symbian S60". I dobices gomilu sajtova poput sledeceg:

http://www.symbian-freeware.com/

i odes tamo na "Navigation" i dobijes

http://www.symbian-freeware.com/tag-navigation.html

Ako koristis Windows mobile samo malo izmeni kriterujum za pretrazivanje i dobices

http://www.freewarepocketpc.net/ppc-tag-navigation.html

http://www.maps-gps-info.com/fgpfw.html

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Hvala Jerkann,pokusacu danas u toku dana da uradim to sto si mi napisao.Da li se tebi onda vide nazivi manjih mesta na karti kada prolazis pored njih kada si tako podesio na garminu 5.00.30?
Note IV N9100 dual

Gael
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 23. Feb 2009. 06:48

Post od Gael »

Imam Garmin 4.10 , nokiu e71, prvi put koristim GPS pa imam neka pitanja. Kada pokrenem Garmin on se konektuje na net da bi radio. Ja sam u podesavanjima > pozicioniranje> metode stiklirao 1.)bluetooth GPS 2.)Assisted GPS , 3.)Integrated GPS, a nisam stiklirao samo poslednje 4.)Network based, pa me vi ispravite ako sam nesto pogresio?A sto se tice "Positioning server, u Access point mi je MTS Internet ( to ne znam da li je ok,ponudjeno je Mts 3g,Mts Gprs web,mts mms itd.,i na kraju u "server address" mi stoji supl.nokia.com. Citao sam ranije na stranama ali o ovome nema reci, pa ako neko zna da li su ova podesavanja dobra i sta bi trebalo da uradim hvala unapred. Najvise mi je problem sto se uvek kaci na net, i skida nenormalno para...?! Pozz

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

toda81, pravo da ti kazem nisam ga testirao. kad idem do sela ne koristim navigaciju.

Gael, ne secam se sad sa tom verzijom kako bese, ali najbolje je da nadjes noviju verziju i kad prvi put pokrenes program tada te pita da li dozvoljavas koriscenje neta.
Kod mene je stiklirano sve isto, samo je verovatno razlika u ovome.

Nennad
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od Nennad »

Gael, garmin ne treba da se kaci na net da bi radio. Stikliraj samo integrated gps, a sve ostalo iskljuci, taj assisted gps ti zapravo uz pomoc gprs ubrzava pronalazenje satelita, ali ih i bez toga tel. nadje za oko 1 min. Ostalo ostavi kako jeste.

Nikola gr
Banned
Pridružio se: Čet, 19. Feb 2009. 19:39

Post od Nikola gr »

e kako da instaliram detaljne mape?ja sam u grockoj,ali vidim samo npr put ka smederevu,ali ide preko crnog,vide se samo neki putevi,valjda glavni...npr ja kada sam isao od kuce do negde isao sam preko crnog,nisam video direktno ulice...moze li neko da mi objasni to?pozdrav i hvala... :smutny:

edit:da nije to base map?

edit 2:ljudi znaci ja samo vidim neke glavne ulice,kako da sredim sve sitne ulice?moze li neko da odgovori,bilo bi lepo da mi neko pomogne... :cry:

CikaKure
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 10. Mar 2009. 07:04

Post od CikaKure »

kako da proverim koje mape trenutno imam u tel posto se stvarno ne secam sta sam ubacio, bilo je to odavno? Zanima me jos koji je postupak kad hocu da ubacim neku novu mapu, da li jesamo prekopiram ili...i da li je ograniceno kolikom mapa mogu da imam? Takodje me zanima mogu li da ubacim srpski umesto hrvatskog? Malo pitanja, a... :roll:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

CikaKURE, da bi dobio odgovor na sva ta pitanja morao bi da napises o kom telefonu, odnosno operativnom sistemu (S60 Symbian, Windows Mobile, ...), se radi i koji GPS softver koristis (Nokia Maps, Tom-Tom, Garmin, iGO, Route 66, Google Maps, ...,?).

Pored toga ovde NECES dobiti uputstva kako da "krekujes" komercijalni softver ili gde da skines "warez", posto postavljanje takvih informacija nije u skladu sa pravilima foruma.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Nikola gr, ili imaš stare mape ili možda i ne postoji detaljna mapa za Grocku (ili oba kao kod mene na 4.10.60) ili ne znaš da podesiš zoom, mada bi mi bilo malo neobično koliko god Garmin bio komplikovan za snalaženje. Nađi najnovije pa vidi.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Nikola gr
Banned
Pridružio se: Čet, 19. Feb 2009. 19:39

Post od Nikola gr »

ma ok..... a u pitanju je garmin 5.00.00 valjda,a rute su 1.9 scg,tako da ne znam,sta mislis ti? :oops:

Zaključana tema