Kod koga kupujemo mobilne ?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Kod koga kupujemo mobilne ?

Post od Gorance »

Evo razlike (uzimam za primer Nokia-u poshto za nju znam sigurno kakva je razlika, i navodim samo ono shto je za nas kao kupca bitno):
- Prodavnica: vlasnik ode u Madjarsku (npr.) i tamo kupi "na veliko" telefone. Uveze ih ovde (i/ili proshvercije ih ovde) ili uradi neshto od onih aktivnosti koje sam pominjao u "3G u SCG" :shock: i prodaje nama.
- Ovlashcena prodavnica: uvozi telefone direktno od Nokia-e. U mogucnosti je da pruza garanciju, servis itd. direktno kao predstavnik Nokia-e.
- Predstavnishtvo. Predstavlja Nokia-u u nekoj regiji / drzavi i sl. Omogucava servis, garanciju "na licu mesta", sertifikuje prodavnice u ovlashcene i unifikuje cenu uredjaja (priznacete najvaznije).
- Distributer. (E njemu je "upala kashika u med"), jedini ima pravo da uvozi aparate u nekoj drzavi, Predstavlja Nokia-u u "dobru i zlu" kontrolishe prodaju na celoj teritoriji i u sluchaju Nokie ima dozvolu da shtampa uputstva, prevodi dokumentaciju i generishe site o troshku Nokia-e NA MATERNJEM JEZIKU REGIJE !!!
Za kraj. Kada te ubedjuju da su predstavnik i/ili distributer ti ih pitaj samo 3 stvari.
1. Zashto uz telefone ne ide luksuzno kolor uputstvo na Srpskom (isto kao ono na koje se dobija u VB na Engleskom, u ITA na italijanskom ili u GER na nemachkom)? (samim time nisu distributer)
2. Zashto nema site-a na Srpskom za nashu zemlju (samim time nisu predstavnishtvo)?
3. Zashto adresu vashe radnje nisam nashao na Nokia site-u (samim time nisu ovlashceni prodavac)?
Sve je ovo surovo ali istinito.

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

Ti ljudi sto dovlace telefone ovde i distribiraju ih nama (heh, meni , ti to ne kupujes) uglavnom gledaju da dovuku nesto oko cega ne moraju mnogo da se muce, veruj mi.
Znaju i oni npr. da ce najlakse da prodaju TIM-ovu 6630.
E sada normalno da ima i hardverski i softverski 'modifikovanih' telefona ali nije to toliko veliki procenat.
Tako sam i mislio da ces pricati o razlici izmedju distributera i ovlascenih prodavaca ali ja ne vidim koja je tu razlika za kupca osim u tom 'luksuznom' uputstvu. Cene bi bile nize tek kada bi postojalo predstavnishtvo.
Kod nas recimo DEFINITIVNO postoje distributeri za racunarske komponente pa ne stampaju 'luksuzna' uputstva i dokumentaciju.
Domacem distributeru telefona nikada nece upasti kasika u med... :lol: jer je kod nas crno trziste uvek jace.
U svakom slucaju ovo sto si napisao je bilo veoma iscrpno i po mom misljenju korisno...

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Da Gorance, opet se slazem sa tobom. Ja vec godinama kupujem telefone koji ko zna odakle su, jer ih uglavnom dobijam u nekoj bezveznoj kutiji (tipa Pera mobile i sl.) bez ikakvog usustva, ili neko koje je odstampano crno-belo na srpskom...i bez dodatne (standardne) opreme...Jedini orginalni te mob koji sam imala bilo je 3310 i stvarno se primecivala razlika u odnosu na ove koji su se prodavali ovde...Sve u svemu, uvek su zarade u pitanju i nas standard, zato jos uvek stvari funkcionisu kod nas na ovaj nacin... :|

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Pazi miljanche moja skromna statistika (znachi nije da sam jurio ljude koji su u inostranstvu probali 3G, sa 3G uredjajima kupljenim kod nas, pa ih sve anketirao) je pokazala sledece rezultate:
- 50% (6 telefona) je jednostavno ignorisalo 3G mrezu (uklonjen im je RAKE reciver i /ili vecina 3g komponenti kako bi se izbegao 3G-EQID-prichao sam o ovome na "3G u SCG").
- 25% (3 telefona) je "palo" software-ski (bili su programski uklonjeni sa mreze ali su im "doakale" hardware-ske zashtite 3G-a). shto znachi da je i po njima neko "cheprkao" i to dosta agresivno.
- 25% je radilo kako treba.
2. Da, distributeri rachunarske opreme to ne rade, jer na to nemaju pravo! Ja sam se vech ogradio jer pricham o NOKIA-i, za njih to znam zato shto je to jedan dosta simpatichan trik kojim Nokia shtedi jako mnogo para (zamisli, transportujesh gomilu papira u HERMETIZOVANOM kontejneru, a on ce i ovako i onako biti bachen poshto je na FINSKOM ) :lol: Bolje je da "nagurash" vishe mobilnih u taj isti kontejner,a distributer nek shtampa uputstvo, dokumentaciju, kutije itd.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Zaboravih da napishem :oops:. CENA glavna razlika je cena. Shto si vishe na "lestvici" popusti su ti sve veci i veci. Distributer lako moze da ima i 45-50 % popusta, i to popusta od recomended price-a (znachi preporuchene izlazne cene date od NOKIA-e). Osim toga predstavnici i distributeri su proizvodjachu duzni da ispostavljaju cene svojih prizvoda i da ih uskladjuju sa cenama ostalih distributer-a (chime nema vishe Rojalton 600 eura a bilo gde, sa sve netom, to koshta 300)
2. Shto se tice "jakog" crnog trzishta, u sluchaju dolaska distrubutera to nece biti dugog zivota (ili che barem biti JAKO sasecheno). Distributer ima gomilu obaveza ali i gomilu beneficija. Ako proizvodjach "vaspostavi" distributera u nekoj regiji u tu regiju vishe nema legalnog uvoza osim preko distributera. Ocesh telefon za svoju prodavnicu - obrati se distributer-u za svoju regiju, i tachka. Pojave se telefoni (10, 15, 50 komada) koji nisu ishli preko distributera - dis. kupi par komada, IMEI brojeve "shutne" proizvodjachu. Utvrdi se ko ih je prodao - Penali njegovom distributeru (i to GADNI penali).
3. U Madjarskoj je S-E platio distributeru kompletne pravne troshkove kada su tuzili na par "choshkara" od prodavaca koji su prodavali telefona sa sumljivim poreklom. Distributera je briga, njemu ni iz dzepa ni u dzep. Ako ga ne mrzi moze da ide od prodavnice do prodavnice i da ljudima daje "ponude koje ne mogu da odbiju" :lol: :lol: :lol: (zaista radjeno u Moskvi, sad nemoj te me drzati za rec mislim da je tu bio u pitanju ili Simens ili Nokia). Osim toga te bi se ne isplati da "bushish" rupu za uvoz, kada od distributera dobijash legalan, legitiman i demokratski kohabitabilan telefon :lol: :lol: za cenu koja je 20-30% niza od recomended price-a proizvodjacha. Distributeri zaradjuju na prometu, a ne na marzi po komadu.

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

@Prva poruka - Ja se nisam obazirao na 3g mislio sam na 'obicne' GSM telefone, ali ok u pravu si sto se tice tih procenata pri koriscenju 3g usluga. Ocigledno da ti je to mnogo vazno.
@ druga: Slazem se sa svime navedenim (po brojevima :D , haha), ali ...
Nisam siguran da to moze tako da funkcionise u zemlji kakva je nasa...

kalinicm
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pon, 01. Sep 2003. 23:35

Post od kalinicm »

Ova tema ide pod ključ, stanje na našem tržištu telefona je isto kao i stanje u državi. Previše nagađanja ima u temi, ne želim da se neproverene informacije šire. Udeo aparata koji su pravljeni i pakovani samo za naše tržište je manji od 5% od ukupno prodatih telefona, tako da ova priča za sada nema nikakvog smisla. Onaj ko ima, taj će da da 2x više para za isti telefon a onaj ko nema ili neće da da toliko para za telefon on će da kupi telefon kao i svi drugi u ovoj zemlji. Ako telefon ne radi, vratite ga i reklamirajte da ne radi kako bi trebalo.

Bitno je da postoji izbor, a ko će šta kupiti to je do njega samog.
Milan Kalinic
admin - mobilnisvet.com

Zaključana tema