Ovo mi je stiglo juče u mailu od jedne poznate firme, uz ponudu za kupovinu Nokia mobilnih telefona koje oni distribuiraju... Prenosim vam najzanimljiviji deo:
"Najveći broj mobilnih telefonskih aparata (preko 95%) koji se prodaju na našem tržištu nisu novi! Mobilni operateri u Zapadnoj Evropi u paketu uz kupljenu karticu isporučuju neki od mobilnih telefonskih aparata. Korisnik u periodu od 6 do 12 meseci otplaćuje kupljeni telefonski aparat uz mesečni telefonski račun. Veliki broj korisnika se nakon isteka 6 meseci opredeljuje za kupovinu novog mobilnog telefonskog aparata po istom principu, a postojeći mobilni telefon vraća operateru uz neku nadoknadu.
Operateri prikupe ogroman broj polovnih telefonskih aparata koje prodaju nekom od lokalnih distributera u Istočnoj Evropi.
Lokalni distributeri u Istočnoj Evropi kupe nove maske u koje prepakuju pomenute polovne mobilne telefonske aparate i iste prodaju kao nove.
Ovakvi telefonski aparati izgledaju zaista kao novi, ali isti nisu upakovani u original kutiju, dekodirani su sa neke druge mreže, baterija im je stara najmanje 6 meseci, nemaju original meni, upustvo na srpskom jeziku i garanciju 12 meseci!!!"...
Hm... Ima neke logike u ovom što navode, iako, naravno, teraju vodu na svoju vodenicu. Ovo bi bilo dobro objašnjenje za mnoge probleme koji se javljaju po kupovini mnogih novih telefona (kratko trajanje baterije, problemi sa softverom i hardverom (ispadalo ko zna koliko puta))...
Kako komentarišete ovo?
Kupujemo li polovnjake pod firmom novih?
Sasa_NS, kako si mobi poznavalac ako nisi naleteo na moje postove o dekodiranju i cherupanju mobilnih telefona. Plus. DEKODIRANJE za druge mreze je teshka izmishljotina. Tu ti se o CHERUPANJU mobilnog kako ga mreza ne bi prepoznala kao uljeza (poshto poseduje software "matichne mreze"). Pogledaj teme "3G u SCG", "Kod koga kupujemo mobilne ?" i "Dekodiranje ?" za detalje. Ja to pricham, a ljudi me napadaju. Najvaznije je da to pod EQID-om nece vishe moci.
Ma da, a odakle onda telefoni koji stignu kod nas mjesec poslije izlaska?
Gorance telefoni s mreza moraju da se dekodiraju, evo ja licno probao A925 prije i poslije dekodiranja... (samo mi je ona dopala ruku a da nije ni naljepnica bila odlijepljena s kutije, svi ostali dodju vec dekodirani
) Telefon nije prihvatao SIM kartice nasih mreza, kao da ih nema, prije toga... Ne znam o cemu pricas...? 

Gorance telefoni s mreza moraju da se dekodiraju, evo ja licno probao A925 prije i poslije dekodiranja... (samo mi je ona dopala ruku a da nije ni naljepnica bila odlijepljena s kutije, svi ostali dodju vec dekodirani

Nije tačno da su telefoni polovni, čast izuzecima koji valjaju pakovane telefone (najčešće Nokia 6230, 6230i, 6600 itd.). Stefank je dobro zaključio, a mail koji je Sasa_NS dobio je čist marketing i izvrtanje istine. Tačno je da se većina telefona dekodira kako bi radilo na našoj mreži ali s'tim ide i cena, kod nas su zaista jeftini telefoni u poređenju sa zapadom. U ovom poslu ima raznih, ja sam se trudio da na sajtu ne držim neke bezveze firme i time koliko toliko zaštitim posetioca od prevara i malverzacija, ali opet i to je nedovoljno da bih mogao da garantujem za sve situacije. Koliko je u mojoj moći, ja sam sve uradio što sam zaista mogao.
Tema ide pod ključ da se ne bi pravile pretpostavke koje zaista ne mogu da se provere i time se narušavaju firme koje rade preko sajta bez ijednog validnog dokaza. Ja podržavam da se naprave teme tipa "Kako prepoznati pakovan XXXXX" (umesto XXXX staviti model) i tu detaljno izložiti kako da ljudi prepoznaju koji je pakovan a koji nije. Takva akcija je trebalo i zvanično da krene na sajtu, gde bismo mi sve detalje izložili i slikali kako bi Vas informisali, ali je to trenutno na stand-by zbog odmora i drugih obaveza administratora.
Nemojmo osuđivati i puštati u etar priče koje ne možemo potkrepiti čvrstim dokazima.
Tema ide pod ključ da se ne bi pravile pretpostavke koje zaista ne mogu da se provere i time se narušavaju firme koje rade preko sajta bez ijednog validnog dokaza. Ja podržavam da se naprave teme tipa "Kako prepoznati pakovan XXXXX" (umesto XXXX staviti model) i tu detaljno izložiti kako da ljudi prepoznaju koji je pakovan a koji nije. Takva akcija je trebalo i zvanično da krene na sajtu, gde bismo mi sve detalje izložili i slikali kako bi Vas informisali, ali je to trenutno na stand-by zbog odmora i drugih obaveza administratora.
Nemojmo osuđivati i puštati u etar priče koje ne možemo potkrepiti čvrstim dokazima.
Milan Kalinic
admin - mobilnisvet.com
admin - mobilnisvet.com