Pa tako nesto rece i Visnja...
Stvarno me zanima kako cela ta stvar sa TIM-om funkcionise... jer kako ja svatam samo oni u Evropi nemaju black listu...
Pa kako ti nije jasno?
Prvo i glavno sto nemaju black listu, drugo masovno se stancuju i povoljni su, i trece uvek smo sa Italijom imali "prijateljske ili komsijske" odnose kada je trgovina sa takvom robom u pitanju...
Ok je sve to ali kako ovi nasi uzimaju preko mreze, a za to treba italijanska licna karta i mislim da jedan co`ek moze da uzme samo jedan mob... Kako onda tolka kolicina???!
Spomenuh ja tebi gore "prijateljske i komsijske" odnose...koji funkcionisu na odredjeni nacin vec dugi niz godina, za svu tehniku, a izmedjuostalog i mobilne telefone Tako da zivela Italija...i nek to potraje
Hehehehe, lako bi mi ozivljavali privredu, da ti telefoni nisu duplo skuplji od ovih drugih, a sto je najgore nisu ni priblizno cene prilagodjene nasem standardu...
Tako da za sada vecinja ljudi ce dobro razmisliti da li da uzme 6630 za 290 ili 559 evra
Nazalost
Za kupovinu telefona u Italiji ti ne treba itallijanska licna karta.. Jednostavno udjes u prodavnicu, kupis telefon i hvala lepo i dovidjenja.... Kada bude distributera ovlašćenih ovde, svako normalan ce kod njih da pazari jer ce im cene biti na nivou preporucenih, znaci manje nego sto su trenutno u nekim nasim radnjama...
Visnja, treba ti za kupovinu preko mreze! (za shta sam i ja rekao da treba) Mada sam cuo (od tur. vodicha kad sam bio u It.) da ce ponekad da ti daju fon i preko mreze i bez ichega ali...
Italijani su tu malo "suvishe" fleksibilni (mislim daleko od toga da se ja zalim) po pitanju prodaje 3G uredjaja. Bojim se da ce "veliki brat" preko Atlantika da im malo "lupa packe". Nije da 3G moze da se prislushkuje sa takvom lakocom kao shto je to trenutno moguce sa GSM-om. A kako bi (barem u teoriji i po standardu) svaki uredjaj trebao da bude nedvosmisleno povezan sa identitetom korisnika (otud onolike mere zashtite od dekodiranja o kojima sam postao ozloglashen ) posledice bi mogle biti krajnje ozbiljne !!! Pa zbog SAD-a se dugo i "kljakalo" sa donoshenjem standarda kako za 3G tako i za TETRA-u i CDMA2000 poshto su oni smatrali da se donoshenje standarda " koji omogucava komercijalnu upotrebu sistema sa shirenjem spektra kosi sa nacionalnom bezbednoshcu SAD-a" (chitaj kad naucimo kako da ga prislushkujemo - MOZE, do tada- JOK)
Jel znate da je pre koju godinu (nisam siguran da to jos uvek ne traje) bila fora da ako preko telefona (mobilnog ili fixnog), ako te recimo pita prijatelj "sta radis" i ti npr. kazes "evo sedim sa Radovanom", odmah krene da te snima uredjaj ciji snimak kasnije detaljno analiziraju u CIA da vide da slucajno nisi povezan s njim. Ustvari cela fora je bila da pomenes ime Radovan u bilo kojem padezu... A koliko Radovana u ovoj nasoj zemlji ima, mora da su ogluveli od preslusavanja. Mada imali su sigurno i oni svoj sistem da odbace neke ljude sa liste potencijalnih, ali svejedno, mogao si da caskas sa prijateljem o tome kako su "Radovanovog" sina uhapsili pa bi ovi opet snimali... Jos ako se dogovoris sa ortacima da jedan drugog zovete "Radovan" u toku razgovora, dobijes utisak da se "gadno" poigravas sa tudjim strpljenjem (a bogami i sluhom ). Ja mislim da su do sada zasigurno odustali od operacija "slusajmo ime Radovan" zbog nedostatka zaposlenih sa odgovarajucim sluhom, mada...
Ma sve je to ok sa orginal nokijama, ali cene definitivno nisu uskladjene niti prilagodjene...
A sto se tice ovog prisluskivanja, to mi je bas glupo, s' obzirom da ima Radovana koliko hoces, a drugo, cisto sumnjam da i oni koji ga zovu da ga oslovljavaju po imenu i pricaju sa njim ono u fazonu "gde si, sta ima"...
1. U obaveshtajnoj teoriji taj princip se naziva "informatiom flooding". Zagushih oponenta gomilom informacija (gomilom Radovana )) ) tako da nije u stanju da razlikuje pravu informaciju u "moru" pogreshnih. I nazalost Zoko sistem nije otporan na "gomilu Radovana", beleze se i snimaju chak i pozivi u kojima "tok razgovora odstupa od normalnog obrasca govora" znachi oni u kojima komp. proceni da se forsirano ne upotrebljavaju imena.
2. Algoritmi kasnije obrade su u stanju da "proseju" dosta dobro kroz te pozive ali problem koji se javlja je da ti u okviru svih CDMA sistema (3G, GPS, GLONASS, TETRA) morash prvo da "ulovish signal" da bi mogao da ga ubacih u algoritam u cilju procene. Otud toliko "bezbednosnih" mera pri kupovini 3G uredjaja (koji se u praksi ne primenjuju na shok bezbednosnih struktura zapadnog sveta).
Vidis interesantno skroz...Moracu da obratim paznju na svoje razgovore, hehehehe
A mozda je on sada i nabavio neki 3G uradjaj pa je resio problem prisluskivanja...
1. Nema problema koji ti 3G ne moze reshiti bilo da si arapski terorista ili hashki begunac (lele ala lupam)
2. Zato se pri definisanju standarda za 3G toliko i vodilo racuna o spechavanju "dekodiranja" takvih uredjaja.
Svaka tebi cast gorance na pokusaju da narodu objasnis neke stvari,ali izgleda da ima i onih koji prosto nece da shvate!sad,ja sam od onih koji su "znali za jadac",i nije mi smetalo da kupujem fon!naravno da fon koji je kupljen u radnji u inostranstvu nemora da se dekodira,jer nema ni zasta,ali mnogi ljudi slucajno ili namerno(ovo namerno uglavnom srpski serviseri i prodavci) brkaju radnje u inostranstvu sa operaterima u inostranstvu!i to ce se tesko promeniti dok se komplet ne legalizuje trziste mobilnih u srbiji!ja sam recimo lepo usao u prodavnicu firme Jurokom(distributer nokia i motorola) ovde u Izraelu i uzeo v3,stavio karticu,i sve ok!probao iz zezanja da stavim 064 post paid karticu i sve ok,lepo pise mts 064,u roamingu doduse,ali radi,zovem,primam poziv.....sad,aparati koje sam uzimao kod svog operatera (cellcom israel) nisu radili sa 064 karticom naravno,jer su zakljucani na maticnu mrezu!i to je ustvari razlika,koju izgleda prosecni srbin ne shvata pa mu lepo serviseri kradu pare na dekodiranje telefona koji nemora da se dekodira!sto se tice 3g,nista me ne cudi da nasi kasape fonove.....recimo,covek doneo iz Bg SE z1010 i stavio cellcom usim karticu,telefon naravno-ne radi!tojest,nemoze da se registruje na mrezu uopste!stavi gsm karticu-fon sljaka!a to oko razlike u cenama-nije to tako samo u srbiji!evo ovde recimo 6630 u slobodnoj prodaji-simfree kosta oko 2500 sekela (oko 450 eur) a kod operatera izadje brat bratu 800 eur,bilo da ga placas uz mesecni racun 3 godine ili pljunes kes odjednom!jos ovde kod operatera imas foru da ako uzimas neki extra fon na ugovor moras i da placas mesecno osigurenje,skoro ko i rata za fon,jer inace nece da ti servisiraju nista cak ni u garantnom roku!s druge strane,3g usluga sama po sebi je jeftina,cene video poziva su iste kao i obicnih,streaming je u ravni sa gprs protokom podataka,ali to je samo pitanje ogromne konkurencije i mogucnosti zaradjivanja na samim aparatima!lopova i prevaranata ima svugde!samo....neznam sto je tolika fama oko tog 3g kad je ocigledno da i tamo gde ga ima ljudi ga slabo koriste!ovde recimo vecina ljudi uzima 6630 samo zato sto je nov i neobican neki cak ni nemaju pojma da u njega idu memory kartice niti da ima streaming i bla bla....toliko su glupi.....fora je samo da se ima uvek nesto najnovije i najmodernije!dakle,ko god oce da kupi fon napolju-keka izvoli,samo ne na mrezi! i naravno.....otkljucavanje sa mreze(sim free) i dekodirenje su dve razlicite stvari!tojest,nisam ni siguran da dekodiranje u onom smislu u kojem se u srbiji pominje uopste i postoji
Araphel, dobro, Izrael je malo čudan po pitanju zakona o telekomunikacijama. Koliko znam, ranije je bila zabranjena upotreba BT-a, možda je još uvek. Na nekim telefonima je uredno bio isključen BT, bez mogućnosti da se uključi, i jedino što je moglo da se uradi je da se ubaci nov, "čist" softver.
ma kakva zabrana!sad svaki seljak kupuje bluetooth,cisto da ga vide kako mu visi na uvetu!ovo ti je bre parada pomodarstva!a da ne pricam kako na 6-7 miliona ljudi imas 4 operatera,od kojih svaki ima po 2-3 miliona korisnika,pa ti izracunaj koliko onda jedan covek u proseku ima fonova,bez obzira da li ih koristi ili....ovde komotno vidis coveka sa 3 futrole na kaisu,i to je kao dobar dan...a sto vole da ih nose oko vrata i bluetooth na uvcetu!ajoooooj!a 3g jeftin....sad ce jos da mu spustaju cenu jer ne ide!a da kradu na aparatima,kradu!evo konkretan primer:odem ja kod svog operatera da kupim v3,on kaze 2700!(oko 480 eura),ja lepo kazem hvala dovidjenja!odem na orange i oni kazu moze za 2200 ako predjes kod nas,mi otkljucane ne prodajemo,a moze i za po 55 mesecno(oko 10 Eur) pa da kroz pozive dobijas nazad 50%!ja kazem neka hvala i odem lepo kod distributera i uzmem za cenu istu kao u srbiji!ma lopovi.....mada su doduse neki lower class fonovi znatno jeftiniji(citaj-besplatni).dobro,poenta je bila da se fon DEFINITIVNO ne mora dekodirati ako je iz inostranstva,osim ako je kupljen na mrezi,pa se mora otkljucati za simfree!
Što se tiče BT-a, moguće je da više nije zabranjen za kratak domet (class 2), ali je SE u starijim telefonima imao softversku blokadu BT-a čim ubaciš Izraelsku karticu. Evo nekih poruka...
"Bluetooth is banned in Israel, Spain, and Malaysia because it uses spectrum that is already allocated for other uses."
"Specifically, in Israel, Bluetooth is used by the military."
"BT is illegal beacase the IDF is using BT "waves"."
pa verovatno su sredili...sta znam,ja sam najnormalnije koristio bluetooth na 3650 i evo sad na v3,a i kad su recimo na orange-u davali se t630 poklanjali su neku bt slushku uz njega,to je sad ovde popularno...moguce da si u pravu to za class 2!
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.