Vlada Zem napisao:Te "2 batt" danas ima 99,99% mobilnih... Šala
To nisam imao na umu.
Smejte se.
Ne može čovek sve znati,imati na umu,predpodstaviti u svakom trenutku.
Za dummie fonove znam da je bilo 10sec. vremena da se zameni kartica,sve više od toga-šteluj ponovo.Tako je bar bilo. P.S.A iskreno,mislio sam,šta ako ona "rikne"
cale, pa i nije bas, recimo na 5110 sam imao uvek komotnih par minuta kao i na 3210, na 3310, tacno, do 10 sec, sto se nekih drugih telefona tiche, od ovih koje imam, svuda imam barem po minut-2 vremena.
ljudi dobio sam ovaj fon prekjuce(n82 mada je to ne bitno) i u pitanju je baterija PB-6 MT ,i da li je potrebno formiranje baterije???odradio sam jedno pinjenje od 12 h ali sada mi se puni hocu da odradim update software-a,pa me mrzi da cekam...da sacekam 12 h ili da radim update veceras???(kada mi se zavrsi punjenje)
Zanima me jedna stvar-punjenje preko USB-a.
Znam da su to Li-Ion batterije i da se bukvalno mogu puniti kad hoces.
Ali,prebacivati recimo par puta dnevno fajlove(pri cemu se batt uvek dopunjava),ipak mislim da ostavlja neke posledice.U vidu skracivanja veka itd.
Interesuje me vase misljenje?
Sve Li-Ion baterije su deklarisane na oko 100000 ciklusa punjenja. Pa neka prebacujes fajlove 5 puta dnevno, svaki dan, to je 1825 punjenja godisnje. Pa izracunaj koliko to utice na bateriju.
To,jednostavno,nije tacno.
Citati:
"Usually cycle of Li-ion batteries is Approximately 500 times". IZVOR
"Lithium-ion batteries should not be frequently fully discharged and recharged ("deep-cycled"), but this may be necessary after about every 30th recharge to recalibrate any electronic charge monitor". IZVOR
cale, radi se o punim ciklusima - daklem potpunim punjenjima i praznjenjima. Tih 500 ciklusa su 500 PUNIH ciklusa. Daklem ako dopunis 5% preko USB-a, to mozes da uradis 20*500 = 10 000 puta.
OK tomas.hokenberi,
I sta je onda bolje/pametnije.Cekati da se batt potpuno isprazni i napraviti "deep-cycle"(kao sto ja,oduvek radim),ili puniti po potrebi?
o boze sve pise na prvoj strani ove teme, ljudima je mnogo lakse pitati nego malo procitati znaci , na prvoj strani je sve sto se moze znati o baterijama
cale, poenta je da je svejedno. Ako negde zuris i nemas vremena da napunis bateriju do kraja slobodno je puni i krace vreme. Nema ni potrebe da cekas da se isprazni. Slobodno je dopunjavaj u svakoj prilici.
Bio sam u prodavnici mob.telefona....kupio sam autopunjac za samsung omnia. Pitao sam koliko vremenski moze puniti....kaze samo 15minuta, to je vrh jer moze brzo otici baterija. Jel to istina ili nije?
sdz.dikic, koliko ja znam mozes je puniti do mile volje . . . i potpuno nelogicno mi zvuci da se fon puni samo 15 min mislim da je to neki full nonsense
Imam jedno pitanje... Kupio sam telefon juce.. Nokia 5310 XpressMusic.. Juce sam bateriju punio 12 sati, a danas sam prebacivao muziku i slike i slusao sam skoro ceo dan muziku... i sada imam samo jednu crtu baterije.. da li je nisam lepo formatirao? i da li da je stavim i veceras tokom nocida se puni? a dok se punila prebacio sam jednu pesmu...
Ne mora da znaci ako ima jednu crticu da je prazna bat. kad imas poruku da je baterija skoro prazna, natakni telefon na punjac i puni je dok ne pise baterija puna. Klasika od 12 sati je samo suvisan segent u pogledu baterija.
Nix1994, da ponovimo milioniti put - Li-Ion i Li-Polymer baterije se NE FORMIRAJU. Ni 12 ni 24 ni X sati. Ti samo mislis da si bateriju punio 12 sati - baterija je se punila samo dok se nije napunila (najduze 2 sata) a preostalo vreme si potpuno bespotrebno drzao telefon na punjacu koji ga nije punio. I da sasvim je normalno da posle celodnevnog slusanja muzike imas samo jednu crtu. Bateriju puni i dopunjavaj kad god je potrebno. To nije NiCd baterija pa nema memorijskog efekta,a nema ni formiranja kao kod NiMh baterija. Telefoni kod kojih je potrebno formirati bateriju (ne kaze se formaTirati vec formirati) se ne proizvode barem 5-6 godina.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.