GPS navigacija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

evo sta donosi novi update:

SCG Route 2.1 NT update
Autor: Petar Maksimović / Radomir Savić
Datum: 14 Oct 2009 13:17h
INFO TEAM 15.10.2009. objavljuje deseti besplatni update SCG Route karte

Update možete preuzeti sa našeg servera OVDE (72MB, potreban je unos CD broja ili serijskog broja uređaja), ili ga učitati u vaš uređaj kod lokalnog Garmin dilera.

Po uspešnom downloadu, potrebno je pokrenuti downloadovani .exe fajl, izvršiti instalaciju, pa zatim iz MapSource-a prebaciti svih 7 delova karte na uređaj. Kompletan set mapa za transfer iz MapSource-a ima 19MB. Takođe vam savetujemo da instalirate i poslednju verziju MapSource softvera sa Garmin web sajta. Segment koji pokriva glavne puteve u BJR Makedoniji ne treba prebacivati ako se SCG Route koristi u kombinaciji sa AdriaRoute kartom. U tom slučaju iz AR treba izbaciti delove koji pokrivaju Srbiju i Crnu Goru!

Sledi detaljan spisak izmena, ispravki i dopuna u odnosu na prethodne verzije:

Ispravke, dopune i izmene u SCG Route karti, verzija 2.1 (oktobar 2009):

Unete su mape do nivoa ulica u 39 novih naseljenih mesta:

1.
Alibunar
2.
Bački Petrovac
3.
Baćevac
4.
Barajevo
5.
Batrovci
6.
Bavanište
7.
Blace
8.
Bočar
9.
Brestač
10.
Čurug
11.
Danilovgrad
12.
Gaj
13.
Grabovo
14.
Grgeteg
15.
Guncati
16.
Ilinci
17.
Jamena
18.
Jarkovci
19.
Kamijevo
20.
Karađorđevo
21.
Kostolac
22.
Krušedol (selo)
23.
Krušedol Prnjavor
24.
Kulič
25.
Kumane
26.
Lug
27.
Mala Remeta
28.
Maradik
29.
Meljak
30.
Mladenovo
31.
Neradin
32.
Pljevlja
33.
Popinci
34.
Sokobanja
35.
Surduk
36.
Sviloš
37.
Šalinac
38.
Šišatovac
39.
Velika Bresnica

SCG Route 2.1 sadrži ukupno 270 gradova i naseljenih mesta obrađenih do nivoa ulica: Ada, Adorjan, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Jarak, Bački Monoštor, Bački Petrovac, Bački Vinogradi, Bačko Gradište, Bačko Dobro Polje, Bačko Dušanovo, Bačko Petrovo Selo, Baćevac, Bajina Bašta, Bajmok, Bajša, Banatsko Novo Selo, Banja Koviljača, Banovci-Dunav, Bar, Baranda, Barice, Batajnica, Batrovci, Bavanište, Bečej, Bečići, Begeč, Bela Crkva, Bela Palanka*, Beograd (sa prigradskim naseljima: Barajevo, Beli Potok, Boleč, Borča, Jajinci, Kaluđerica, Krnjača, Kumodraž, Leštane, Mali Mokri Lug, Meljak, Mirijevo, Novi Beograd, Ostružnica, Ovča, Pećani, Pinosava, Rakovica selo, Resnik, Ripanj, Ritopek, Ručka, Rušanj, Slanci, Sremčica, Umka, Velika Moštanica, Veliki Mokri Lug, Veliko Selo, Vinča, Višnjica, Vrčin, Zaklopača, Žarkovo, Železnik, Zemun, Zuce), Beranje, Bezdan, Bikovo, Biskuplje, Blace, Bogatić, Boljevac, Bor, Bočar, Boževac, Brestač, Brus, Budisava, Budva, Bukovac, Carevac, Crvenka, Čačak, Čantavir, Čenej, Čerević, Češljeva Bara, Čurug, Ćuprija, Danilovgrad, Desine, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Dobanovci, Doljasnica, Donji Milanovac, Donji Petrovci, Donji Tavankut, Drljen, Dužine, Đurakovo, Đurđin, Futog, Gaj, Garevo, Glogonj, Golubac, Golubinci, Gornji Milanovac, Gornji Tavankut, Grabovo, Grgeteg, Guncati, Hajdučica, Hajdukovo, Herceg Novi, Horgoš, Ilandža, Ilinci, Inđija, Irig, Ivanjica, Jabuka, Jagodina, Jamena, Janošik, Jarkovci, Jermenovci, Kačarevo, Kać, Kamijevo, Kanjiža, Karađorđevo, Kelebija, Kikinda, Kisač, Kisiljevo, Kladovo, Knjaževac, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovilj, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krnješevci, Krušedol (selo), Krušedol Prnjavor, Kruševac, Kruščić, Kucura, Kula, Kula(selo), Kulič, Kumane, Kusiće, Lajkovac, Lalić, ,Lapovo, Lazarevac, Ledinci, Leskovac, Lokve, Loznica, Lug, Ljubinje, Ljukovo, Ljutovo, Majdanpek, Mala Bosna, Mala Remeta, Malo Gradište, Maradik, Markovićevo, Mataruška Banja, Mileševo, Miletićevo, Mišićevo, Mladenovac, Mladenovo, Mol, Nadalj, Nakovo, Negotin, Neradin, Nikšić, Niš, Nova Pazova, Novi Banovci, Novi Bečej, Novi Kozjak, Novi Pazar, Novi Sad, Novi Žednik, Novo Miloševo, Novo Selo, Obrenovac, Opovo, Orom, Pačir, Palić, Pančevo, Paraćin, Pečanica, Petrovac na Mlavi, Petrovac na Moru*, Petrovaradin, Pirot, Pljevlja, Podgorica, Popinci, Požarevac, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Putinci, Rabrovo, Radičević, Raška, Ravno Selo, Ruma, Rumenka, Ruski Krstur, Rusko Selo, Sakule, Samoš, Savino Selo, Sefkerin, Selenča, Seleuš, Senta, Sićevo, Sirakovo, Sirig, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Srednjevo, Sremska Kamenica, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Moravica, Stara Pazova, Starčevo, Stari Banovci, Stari Lec, Stari Ledinci, Stari Žednik, Stepanovićevo, Subotica, Surčin, Surduk, Surdulica, Svilajnac, Sviloš, Svrljig, Šabac, Šalinac, Šid, Šišatovac, Šupljak, Temerin, Topola, Topolovnik, Totovo Selo, Trešnjevac, Turija, Ub, Užice, Valjevo, Velika Bresnica, Velika Greda, Velika Plana, Veliki Radanovac, Veliko Gradište, Višnjevac, Vladimirovac, Voganj, Vojka, Vranje, Velebit, Vrbas, Vrnjačka Banja, Vršac, Zaječar, Zlatibor, Zmajevo, Zrenjanin, Žagubica, Žarkovac

Ukupno su 42 grada obrađena sa tačnim smerovima, zabranama skretanja i preciznim rutiranjem: Batajnica, Beograd, Bečej, Bor, Crvenka, Čačak, Golubac, Gornji Milanovac, Inđija, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kula, Leskovac, Loznica, Nikšić, Niš, Nova Pazova, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Palić, Pančevo, Petrovac na Mlavi, Pirot, Podgorica, Požarevac, Požega, Ruma, Srbobran, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Svilajnac, Užice, Valjevo, Vrbas, Veliko Gradište, Vranje, Vršac, Zrenjanin.

Unete su nove POI tačke, broj POI tačaka u bazi prelazi 19.000.

Uneti su kućni brojevi u Staroj Pazovi.
Uneti su 3D poligoni zgrada u centru Beograda.
Unete su "LaneAsistant" informacije - tzv. horizontalna signalizacija na nekoliko većih raskrsnica u Beogradu.

Unete su korekcije na putnoj mreži Srbije i Crne Gore:

* Popravljena geometrija puta Nikšić - Plužine
* Popravljena geometrija puta Kokin Brod – Priboj
* Korigovana obilaznica oko Zrenjanina
* Popravljena petlja kod Požarevca
* Unet put između Batajnice i Novih Banovaca
* Popravljena geometrija puta Kraljevo – Niš
* Popravljena geometrija dela puta Mladenovac – Smederevska Palanka
* Popravljena petlja kod Gornjeg Milanovca
* Popravljena petlja kod Smedereva
* Korigovan tip puta Mali Požarevac – Ralja
* Korigovana petlja kod Niša
* Popravljen put Berane – Biogradsko jezero

Unete su ispravke u gradovima u Srbiji i Crnoj Gori:

* Popravljena ulična mreža u Pančevu
* Korigovana ulična mreža u Kuli
* Popravljena ulična mreža u Zrenjaninu
* Korigovana ulična mreža u Novom Sadu
* Popravljena ulična mreža u Novom Pazaru
* Korigovana ulična mreža u Lazarevcu
* Popravljena ulična mreža u Aranđelovcu
* Korigovana ulična mreža u Futogu
* Korigovana ulična mreža u Kragujevcu
* Popravljena ulična mreža u Smederevu
* Uneti nazivi ulica u Aleksincu
* Popravljena ulična mreža u Nišu
* Korigovana ulična mreža u Šapcu

Ispravljane su greške, i unešeni su novi podaci u Beogradu:

* Korigovana zabrana skretanja iz ulice Zemunski put
* Popravljena geometrija Nemanjine ulice
* Popravljena geometrija Vojvođanske ulice
* Korigovana geometrija Borske ulice
* Korigovana geometrija Jablaničke ulice
* Korigovana zabrana skretanja u ulicu Kraljice Marije
* Popravljeni kućni brojevi u ulici Kneza Miloša
* Korigovani kućni brojevi u ulici Kraljice Natalije
* Popravljeni kućni brojevi u ulici Luja Adamiča
* Ispravljena geometrija ulice Vojislava Ilića
* Popravljena geometrija Koreničke ulice
* Ispravljena geometrija ulice Vladimira Tomanovića
* Korigovan tip dela Vukasoviceve ulice
* Ispravljen tip dela ulice Prve šumadijske brigade
* Korigovana geometrija ulice Svetozara Radojčića
* Ispravljena geometrija dela ulice Dragice Končar
* Korigovana geometrija ulice Bore Markovića
* Ispravljena smernost ulice Mike Alasa
* Korigovana smernost Dračke ulice
* Izmenjena smernost ulice Sibinjanin Janka
* Popravljena smernost dela Jevrejske ulice
* Izmenjena smernost ulice Despota Đurđa
* Korigovana smernost dela ulice Cara Uroša
* Ispravljena smernost ulice Visokog Stevana
* Promenjena smernost Knićaninove ulice
* Promenjena smernost dela Kapetan Mišine ulice
* Korigovana smernost dela ulice Milorada Gavrilovića
* Izmenjena smernost Skenderbegove ulice
* Ispravljena smernost dela Dositejeve ulice
* Popravljena smernost delu ulice Senjanina Ive
* Izmenjena smernost ulice Komnen Barjaktara
* Promenjena smernost Pančevačke ulice
* Ispravljena smernost Knez Miletine ulice
* Korigovana smernost Šantićeve ulice
* Promenjen smer dela Carigradske ulice
* Izmenjen smer Budimske ulice
* Korigovan smer dela ulice Vojvode Dobrnjca
* Popravljena smernost dela ulice Vatroslava Lisinskog
* Ispravljena smernost dela ulice Gundulićev Venac
* Izmenjena smernost ulice Svetozara Miletića
* Uneta zabrana skretanja u ulicu Čarlija Čaplina
* Popravljeni kućni brojevi u Nikšićkoj ulici
* Izmenjeni kućni brojevi u ulici Vojvode Stepe
* Popravljeni kućni brojevi u ulici Omladinskih brigada
* Korigovana geometrija ulice Narodnih heroja
* Popravljena geometrija dela ulice Pariske komune
* Izmenjeni kućni brojevi u ulici Marka Čelebonovića
* Izmenjeni kućni brojevi u ulici Peđe Milosavljevića
* Korigovana smernost dela Preševske ulice
* Popravljena geometrija Tomlinske ulice
* Izmenjena geometrija dela Kraljevačke ulice
* Popravljena geometrija dela Darvinove ulice
* Korigovana geometrija dela Mokroluške ulice
* Ispravljena geometrija ulice Serdara Jola
* Promenjena smernost dela Učiteljske ulice
* Korigovana geometrija dela Nušićeve ulice
* Ispravljena geometrija dela ulice Sestara Strain
* Korigovana geometrija ulice Božidara Kneževića
* Izmenjena geometrija Vrtlarske ulice
* Ispravljena geometrija dela ulice Mile Dimić
* Korigovana smernost ulice Pera Slijepčevića
* Promenjena smernost dela ulice Dragoslava Srejovića
* Ispravljen tip dela Banijske ulice
* Korigovana geometrija dela Kamenogorske ulice
* Izmenjena geometrija dela ulice Franje Kluza
* Promenjena geometrija ulice Braće Todorović
* Uneta zabrana skretanja u ulicu Cara Nikolaja Drugog
* Uneta zabrana skretanja u ulicu Albanske spomenice
* Popravljeni kućni brojevi u Nehruovoj ulici

Zahvaljujemo se korisnicima koji su nam slali prijave greške i podatke za ispravku. Bez njihove pomoći ovaj update ne bi bio ovako detaljan: Slaviša Stanojević, Mališa Josić, Bojan Bojović, Marko Manojlović, Aleksandar Veljković, Nemanja Bračko, Aleksandar Lazović, Aleksandar Filipov, Dražen Zečević, Denis Zogović, Mihailo Čuburanović, Nebojša Ilić, Milan Vasić, Miloš Tašković, Predrag Milinković, Nebojša Vukićević, Miodrag Nenezić, Almir Ćurić, Vladimir Veljković Šupić, Veroljub Arsić, Siniša Dobl, Željko Kreculj, Petar Lozinjak, Novica Aranđelović, Bosiljka Ugrinić Sklopić, Goran Srdanović, Zoran Mircik, Mioč Kornel, Boba Vuković, Aleksandar Lazić, Mlađan Paunović, Vladimir Prvulj, Velibor Mijačević, Igor Čolović, Vlada Tanasković, Saša Todorović, Marko Mladenović, Nemanja Bošković, Dragan Obrenović, Stefano Guc, Milan Polimac, Aleksandar Marjanović, Aleksandar Radonjić, Stevan Rosić, Dragan Gajić, Miodrag Tufegdžić, Milorad Nikolić, Aleksandar Pešić, Stefan Nenadović, Mirko Stajić, Nenad Marković, Darko Simić, Milan Gacanović, Dalibor Ilić, Branimir Milićević, Petar Lozinjak, Ljubomir Slavnić, Miloje Mijatović, Kosta Gligorić, Aleksandar Vrgović, Vladislav Stefanović, Nenad Marković, Marko Živadinović, Zoran Stojiljković, Andrej Kormanjoš, Rašo Šunderić, Dejan Vesić, Slavko Krajčik, Nikola Vidak, Tomislav Romić, Igor Janošević, Ilija Dimitrijević, Velibor Nikolić, Dušan Miletić, Đorđe Đole ... izvinjavamo se ako smo nekoga nenamerno izostavili.

Posebno se zahvaljujemo institucijama i opštinama koje su doprinele ažuriranju nove verzije: Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, Opština Sokobanja, Opština Blace, Opština Bački Petrovac, Opština Plandište, Opština Mali Iđoš.

Pozivamo vas da nam sve uočene nepravilnosti u novoj verziji SCG Route karte pošaljete na e-mail: scgr@garmin.rs uz kratak opis (screen shot sa uređaja ili računara, waypoint tačka, Tracklog zapis, tekstualni opis ...)

Zahvaljujemo se našim partnerima u izradi karte: VojnoGeografski institut - Beograd, Plovput - Beograd, OSA - Beograd, Geokarta - Beograd, Pegaz MM - Novi Sad, Godex - Sremska Mitrovica, SAT media group - Beograd, Opština Pančevo, Jkp Medijana Niš

Istorija izdanja:
Oktobar 2009 - SCG Route v2.1NT - aktuelna verzija
Mart 2009 - SCG Route v2.0 - Deseti update (izmene)
Decembar 2008 - SCG Route v1.9 - Deveti update (izmene)
Septembar 2008 - SCG Route v1.8 - Osmi update (izmene)
Jun 2008 - SCG Route v1.7 - Sedmi update (izmene)
Mart 2008 - SCG Route v1.6 – Šesti update (izmene)
Decembar 2007 - SCG Route v1.5 – Peti update (izmene)
Novembar 20007 SCG Route v1.41 – Dopuna četvrtog update-a (izmene)
Oktobar 2007 - SCG Route v1.4 – Četvrti update (izmene)
Jul 2007 - SCG Route v1.3 – Treći update (izmene)
Februar 2007 - SCG Route v1.2 - Drugi update (izmene)
Novembar 2006 - SCG Route v1.1 - Prvi update (izmene)
Jul 2006 - SCG Route v1.0 - Inicjalno izdanje

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Коначно! :D :D :D
Ваљда ће да буде добар апдејт!
Слобода или смрт

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

I sad se postavlja pitanje, vredi li stavljati 2.1 ili ne i da li se javljaju isti problemi kao i sa prethodnom verzijom ili ne? :unsure:

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

bestboy, nadamo se svi, jer su proslu bas z......
Azimuth, vreme mora da pokaze. Prvo mora da se nadje negde da se kupi. Zato forum i postoji, taman malo da obnovimo temu u zadnje vreme je bila malo dosadna.

vule1001
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 15. Okt 2009. 09:40

Post od vule1001 »

posto sam nov clan, a verovatno je bilo slicnih pitanja nemojte mi zameriti ipak treba procitati ili pregledati 102str.Naime,interesuje me kako se instalira garmin na i900 omniu,ako moze neko detalnije uputstvo posto sam apsolutni pocetnik u ovome..... moze i na pp

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
:: iPhone 13 mini

Post od Cooomi »

vule1001, ja bi ti preporucio NavNGo IGO da instaliras ali ja s njim nemam iskustva tako da trazi pomoc od drugog clana a i bolji je od garmina koliko sam cuo....
Poslednja izmena od Cooomi u Čet, 15. Okt 2009. 11:11, izmenjeno 1 put ukupno.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Cooomi, nemoj pricati stvari za koje nisi siguran da su 100% tacne... :dry:

vule1001, s obzirom da Omnia-u pokrece Win Mob O.S.,postoji Garminov sw za taj O.S.

Sw kao i ostale file-ove potrebne za rad Garmina mozes pronaci na njihovom siteu... :wink:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

Fox, ja sam siguran da je Igo mnogo bolji od Garmina. On je jasno naglasio da je tako cuo. Garmin nije los i zavrsava posao ali ga Igo bije ko od sale.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

jerkann, poruka iznad prve moje poruke na ovoj strani je izmenjena,vazila je za text poruke kakva je bila gde je tvrdjeno da Garmin ne postoji za win uredjaje. :uhuh: Toliko o tome.

A za Igo vs. Garmin se apsolutno slazem... :wink:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Cooomi »

jerkann, doslo je do nesporazuma jer sam ja napisao da garmin nema za WM posto na ovom sajtu http://www8.garmin.com/mobile/garminmobile/ nisam video WM telefon nijedan pa sam to mislio.... izvinjavam se na lupetanju :oops:

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Znam da je negde bilo reci o tome ali nikako da nadjem.. Pa da pitam, dakle, kako se ubacuju mape ostalih zemalja a da istovremeno imam i ovu scg koju imam u telefonu? Kako da izvedem da mi obe mape istovremeno budu funkcionalne? :unsure:
Ako bih samo prebacio ovu mapu Evrope ona bi mi "pojela" ovu scg mapu koju imam... :(

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

Azimuth, moras da napravis jedinstvenu mapu. kada instaliras tu drugu mapu u gornjem levom uglu pojavice ti se padajuci meni u kome mozes da biras mape. Prvo sa Map Tool-om obelezi jednu mapu, pa u padajucem meniju izaberi drugu i odradi isto. kada to zavrsis idi na transfer i napravice se i poslati nova mapa.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Hvala ti jerkann!
E sad me jos interesuje da li neko koristi AdriaRoute 2.20 i da li vredi to stavljati? :unsure: Imam onu prethodnu verziju pa ne znam da li da je menjam ili ne tj da li je vredno promena ili ne...

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

Azimuth, pa izasla je jos ranije 2.3 verzija. E sad kakva je ne mogu da ti kazem jer nisam imao bas priliku da je testiram.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ok, nista, sad cu i to skinuti sa ovim zajedno pa kad isprobam javljam rezultate :wink:

aleksaa
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 03. Okt 2009. 15:58

Post od aleksaa »

Ljudi treba neko da mi SVE objasni oko navigacije za N95 8GB,aj na PP.

Npr. da mi objasni ceo postupak sta treba da skinem sa neta,kako da prebacim na fon, i kako posle da ga pokrenem,hvala unapred.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Btw, na toj mapi Evrope su ocajno odradjene EX YU zemlje tj nisu uopste ni uradjene osim glavnih puteva tako da je neminovno spojiti te dve mape da bi bilo funkcionalno 8) Ista prica je i za istocnu Evropu. Warez je pa ne mogu link da ostavim gde se vidi i slika pokrivenosti tom EU mapom...

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Cooomi »

A evo nasao sam sliku pokrivenosti City Navigatora 2010 NT
Slika

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Juce sam konacno imao priliku da isprobam SCG 2.1 na terenu i za sada sam zadovoljan sto se tice preciznosti, ali cini mi se da je mapa neverovatno spora, tj browse mape je skoro nemoguc jer sporo ocitava, a i prilikom navigacije prakticno gledam screenshotove (mapa je namestena na 'least' nivo detalja)
Nego to po strani, jedini problem za sada je to sto je garmin u par slucajeva previse rano najavio skretanje, npr kaze za 200m skrenite desno, a onda to skretanje najavi prakticno ispred skretanja desno za neku drugu ulicu, tako da ako se ne pogleda u ekran, neko moze da skrene ranije.
To mi je priredio dva puta, a provalio sam kada mi je rekao skrenite desno u jednosmernu ulicu i onda sam video da ekran pokazuje sledece skretanje, udaljeno 30tak metara.

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Cooomi »

Phantom Lord, cista istina je to sto kazes... mapa je dosta usporena... cak je toliko usporena da ppomisljam da se vratim na 1.9 :unsure: :dry:

Zaključana tema