Recikliranje mobilnih telefona

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
lane88
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sub, 30. Jan 2010. 22:17

Recikliranje mobilnih telefona

Post od lane88 »

Gde se mogu odneti mobilni telefoni za recikliranje i da li se mozda pri tom dobija neka mini nadoknada?
Kazu da je 90% materijala telefona obnovljivo, tako da je jako potrebno reciklirati, a ne samo baciti u kontejner.
Znam da postoji Telenorova reciklaza, ali oni obavezuju da se uz to mora kupiti neki telefon iz njihove ponude, sto ne zelim. :)

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Bilo bi dobro da kao u inostranstvu postoje firme koje otkupljuju mobilne za reciklazu, ali ja nisam cuo za tako nesto kod nas. Ovo je Srbija. Ovu recenicu treba napisati posle svake prosto-prosirene recenice, koja opisuje bilo sta sto je moguce svuda u svetu a kod nas nije, ili obrnuto, sto nigde ne postoji u Srbiji ce postojati.

;)

To za Telenor te razumem u potpunosti. Cim te neko obavezuje na nesto, to onda nije ono pravo i ja isto bezim od toga kad mogu. Ionako u ovom zivotu imamo obaveza milion, i ko zna cega sve sta moramo, samo mi jos fali i da me mobilni provajder na nesto obavezuje. Hahaha, E njemu bar ne dam, da me obavezuje i ogranicava. ;)

Tako da ako neko od clanova foruma ne zna za neku spasonosnu ideju, bolje cuvaj taj fon jer ce te na nekom otpadu ili na nekom otkupu gledati kao na vanzemaljca, ako im ponudis nesto staro a ocekujes neku pristojnu kintu.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

lane88
Novajlija
Novajlija

Post od lane88 »

Reciklaža je kružni proces koji znači sortiranje i preradu materijala koji se nalaze u otpadu a moguće ih je ponovo upotrebiti i pretvoriti u nove materijale. Na taj način čistimo Srbiju od ovakve vrste otpada, iz razloga što elektronski i električni otpad predstavlja rastući problem u našem okruženju.

Zašto reciklirati?
Zato što svaki pojedinac proizvodi otpad. Reciklaža čini značajan segment u celokupnim naporima za očuvanje prirodnih resursa. Reciklažom čuvamo prirodu za dobrobit naše dece.

(Delovi recenica su preuzeti sa Telenorovog sajta)
Stvarno je steta sto ne postoje takve firme iz inostranstva kod nas, a kazu i da je to unosan posao. Poprilicne su sume koje te firme zarade godisnje. Na Telenorovom sajtu takodje pise:

Šta ćete raditi sa telefonima koje vam donesem?
Recikliraćemo ih u kompaniji za reciklažu koja se zove Božić i sinovi d.o.o..

Mozda ta kompanija (Bozic i sinovi) prihvata televone i od fizickih lica, ne znam... :)

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

lane88, Oni se odavno bave reciklažom kompjuterske opreme (što i nije loša ideja otkad su prestali da budu sposobni da drže korak sa ostalim jačim firmama za valjanje kompova :wink: ), ali se treba raspitati kako to tačno rade i da li ima bilo kakve nadoknade osim moralne satisfakcije.

vlado, nemaj tako. Jeste Srbija zemlja paradoxa, i nesposobnih, ali uvek imaš: Bangladeš, Severnu Koreju, Kubu, Libiju, Zimbabve, i delove Indije koji su gori od nas :wink: :D :lol:
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

gargamel4, sad mi je lakse. :D Nadam se da smo malo bolji od tih zemalja, ali dokle cemo biti ko zna. Mi smo u stanju da nemoguce, napravimo mogucim. Vidi samo problem sa Gazelom, koji je aktuelan. Dok nije pocela da se rusi, nisu taknuli. A sad im frka. To ti je nasa pamet. Dok ne pocnemo da propadamo, ne cinimo nista.

lane88, ja da imam love, najozbiljnije bih razmislio da pocnem da se bavim reciklazom. Gledam redovno na Discovery-ju i Nacionalnoj Geografiji primere iz inostranstva, kako mnoge firme bas dobro zaradjuju reciklirajuci razne proizvode. I posle prodajuci sirovine iz istih. Strava posao.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

lane88
Novajlija
Novajlija

Post od lane88 »

gargamel4, posto imam nekoliko starih telefona za bacanje, svi ljudi oko mene mi savetuju da ih samo jednostavno bacim i tako sebe resim cimanja oko reciklaze i oslobodim malo prostora u stanu. Ali, najlakse resenje nije uvek i najbolje, zar ne? :) Kada gledam i slusam koje su sve lose stvari kada se elektronska oprema baci, nije mi dobro. Tako da, meni je moralna satisfakcija i vise nego dovoljno, stvarno... :wink: Pitala sam za novcanu nadoknadu najvise zbog drugih ljudi. To je jedini nacin da se poveca broj ljudi i da reciklaza cak postane i normalna pojava.

vlada1970, i ja isto gledam slicne emisije i javljaju mi se zanimljive ideje, da imam pare... :D Zato, bas mi je cudno sto to neko ne radi kod nas. Jer, oni bi ljudima davali neku sicu za taj stari telefon, a reciklazom bi mnogo vise zaradili. I na taj nacin, svi dobijaju. Firma zaradjuje, ljudi dobiju nesto za telefon koji bi zavrsio u kontejneru, priroda se obnavlja... Everybody's happy! :D

Leonel
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 27. Feb 2008. 03:17

Post od Leonel »

Bas je glupo reciklirati jedan mali telefon, ili 100 njih kad na svijet postoje milijarde aluminijumskih konzervi i plasticnih kesa.
Primarno:Nokia N97 black, full + 8GB
8910, 8850, 8210, 8310 i 7710

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Leonem mozes da gledas i sa te strane pa da kazes zasto reciklirati milione aluminijumskih konzervi kad svuda u sve postoje razna groblja za avione a tek prostor koji zauzimaju? Zasto ne reciklirati njih?A koliko auto otpada si video u Srbiji ? Krenes od malih stvari...nije vazno da li je igla ili lokomotiva vazno je ako zagadjuje prirodu kao otpada da se reciklira. 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

lane88
Novajlija
Novajlija

Post od lane88 »

dimi89, potpuno se slazem sa tobom. :)

Leonel, pored mobilnih telefona, takodje smatram da je veoma potrebno reciklirati i aluminijumske konzerve i plasticne kese (narocito ako znamo koliko je vremena potrebno da se razgrade!). Koliko bi samo znacilo da kod nas, kao i u svetu, postoje odvojeni kontejneri za papir, staklo itd. Ali, to ovde trenutno ne spominjemo, jer je ovo sajt za mobilne telefone (i tema bi, u suprotnom, vrlo verovatno bila obrisana)... :wink:

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

mozes da poklonis telefon, mozda nekom kolekcionaru treba. inace nigde se ne dobijaju pare za recikliranje ( koje je skupo) vec su proizvodjaci u obavezi da preuzmu troskove recikliranja a potrosac samo odnese staru elektroniku na odredjeno mesto. druga stvar su razne promocije, popusti za novi proizvod ako se donese stari za reciklazu itd... to je vise marketing.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Sumnjam da ce ti za 3,4 komada neko dati pare, koliko god one sitne bile. Telenor jos i razumem, jer su skupili veliki broj telefona, i dobili pare za nove,i jos paketi. Isplatilo im se u svakom slucaju. :) A za komad, 2, 3... Ne vredi.
Nokia E71... Elegant, but deadly

Odgovori