Kao sto sama tema kaze prodavao sam nove i polovne telefone u manjim mestima na pijacama, vec duze vreme nije bilo nikakvih problema,
uglvnom policija ako je pravila problema oko nekoga pravila je problema onima koji su se bavili piraterijom, prodavali CD-e, DVD filmove i slicno, njih su kupili ponekad u ovodili u stanice pravili popis, a posle po pravilu isli na sud i placali l kazne.
E sad uglavnom oni su se i dalje nastavili baviti i posle ovoga "starim zanatom" , stim sto iskusniju u tome znaju odprilike kad dolazi patrola i sklanjaju na vreme piratske cd-e i sl.
I desilo se to da su dosli 2 policajca do mene koji prodajem telefone ( posto nisu videli nikoga sa CD-ima , DVD filmovima i sl.) i pitali za telefon za ovo za ono, sticajem okolnosti imao sam jednog kineskog N97, ali posle kao videcemo, a posle sam cuo da su otisli dalje i uhvatili jednog sa cd-ovima ono standardno.
E sad, jeste da na pijaci nije gotovo nista legalno, ali sad sto se tice piraterije to shvatam, a sto se tice prodaje telefona, neshvatam zasto bi ne bi bilo ok.
Da li su me iscimali zbog kineskog citaj fals telefona, ili uopste zbog telefona, ako je zbog "piratskog telefona onda je to lako resivo, sklonim taj tel i vise ne prodajem ni jednog kineskog , na kojima je i ovako slaba zarada i mogu da budu dosta problematicni za prodaju
Pa je pitanje ovde legalnosti, znaci da li policija ( ne inspekcija ) moze da odradi nesto slicno kao sa cd-ovima, ili da nastavim mirno da prodajem i dalje ( posto iskreno od ovoga zivim i nemam drugi posao koji se tesko nalazi )
Molim nekog upucenog za odgovor na ovo pitanje.
Prodaja polovnih i novih telefona na pijaci-legalnost
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Nyuszika, cekaj jel ti imas registrovanu radnju za prodaju telefona? Da li si platio carinu kod uvoza? Da li si platio PDV? Izdajes fiskalni racun? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja NE, onda je tvoja prodaja po vazecim propisima nelegalna, i predstavlja finansijski prekrsaj, zbog koga mogu da te gone i da ti plene robu.
Legalno mozes da prodajes iskljucivo polovne telefone, na prostoru odredjenom za prodaju polovne robe ("buvljoj pijaci"). I to pod uslovom da prodajes robu koju si "sam koristio", a ne da vodis preprodaju polovne robe.
U principu policija te nece posebno cimati, posto oni reaguju izgleda samo na sta su posebno upozoreni da kontrolisu (daklem preprodavce piratskog softvera, filmova i muzike). Sto se tice kineskih telefona oni sami po sebi nisu nikakav dodatni prekrsaj, odnosno jednako je "legalna" njihova prodaja koliko je "legalna" prodaj brendiranih telefona.
Medjutim da ti dodje neka inspekcija + policija sasvim legalno te mogu kazniti i zapleniti robu posto je tvoja trgovina finansijski prekrsaj.
Legalno mozes da prodajes iskljucivo polovne telefone, na prostoru odredjenom za prodaju polovne robe ("buvljoj pijaci"). I to pod uslovom da prodajes robu koju si "sam koristio", a ne da vodis preprodaju polovne robe.
U principu policija te nece posebno cimati, posto oni reaguju izgleda samo na sta su posebno upozoreni da kontrolisu (daklem preprodavce piratskog softvera, filmova i muzike). Sto se tice kineskih telefona oni sami po sebi nisu nikakav dodatni prekrsaj, odnosno jednako je "legalna" njihova prodaja koliko je "legalna" prodaj brendiranih telefona.
Medjutim da ti dodje neka inspekcija + policija sasvim legalno te mogu kazniti i zapleniti robu posto je tvoja trgovina finansijski prekrsaj.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
ok.
Sto se tice inspekcija i slicno, to sam i do sada znao, posto oni bilo kod koga na pijaci nmogu doci , i onaj koji ima registrovanu firmu i kod onog koji nema registrovanu firmu, i da pritom odrade posao, posto za svaki artikal treba da postoji ulazna faktura, koju gotovo niko nema, ( posto poznajem ljude koji prodaju gardarobu i slicno,, kupuju od kinaeza na veliko, ili sl kombinaciije, a kinezi ko kinezi ni ovako nevole da daju racune, a kad se kupuje od njih na veliko valjda se dobija u pola cena i posle to isto preprodaju, tako da sanse da dodje inspekcija bas kod mene su ukalkulisane.
@ tomas.hokonberi , sto se tice tvojih prvih pitanja, ovo je ipak pitanje za inspekciju , a ne za policiju tj za ove piratske cd-ove i sl.
Mene je konkretno interesovalo da li i sam spadam na neki nacin u ovu grupu sa piraterijom pa da me policija vodi.
Inace uglavnom prodajem samo polovne telefone, za koje mogu reci da sam ih "sam koristio" sto u principu nije laz posto svaki tel isprobam par dana , da vidim da li je sve u redu sa njim pre nego sto ga prodam, posto nevolim naknadne reklamacije, vise volim da pre reklamacije uradim servis ako je potreban.
Sto se tice inspekcija i slicno, to sam i do sada znao, posto oni bilo kod koga na pijaci nmogu doci , i onaj koji ima registrovanu firmu i kod onog koji nema registrovanu firmu, i da pritom odrade posao, posto za svaki artikal treba da postoji ulazna faktura, koju gotovo niko nema, ( posto poznajem ljude koji prodaju gardarobu i slicno,, kupuju od kinaeza na veliko, ili sl kombinaciije, a kinezi ko kinezi ni ovako nevole da daju racune, a kad se kupuje od njih na veliko valjda se dobija u pola cena i posle to isto preprodaju, tako da sanse da dodje inspekcija bas kod mene su ukalkulisane.
@ tomas.hokonberi , sto se tice tvojih prvih pitanja, ovo je ipak pitanje za inspekciju , a ne za policiju tj za ove piratske cd-ove i sl.
Mene je konkretno interesovalo da li i sam spadam na neki nacin u ovu grupu sa piraterijom pa da me policija vodi.
Inace uglavnom prodajem samo polovne telefone, za koje mogu reci da sam ih "sam koristio" sto u principu nije laz posto svaki tel isprobam par dana , da vidim da li je sve u redu sa njim pre nego sto ga prodam, posto nevolim naknadne reklamacije, vise volim da pre reklamacije uradim servis ako je potreban.
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Pa svaka kineska kopija nebi trebalo da bude i piraterija,jer sem spoljnjeg izgleda drugo nista nije slicno originalu.Tebe je normalno strah kao i svakog ali ako si ti kao prodavac na pijaci problem sta je sa onim prodavnicama koje prodaju telefone u najlon kesi samo telefon i univerzalni punjac,fiskalni racun normalno nedaju.Gde oni spadaju u pirateriju ili ne.
Nyuszika, ma radi si svoj posao i budi malo obazriviji i sretna trgovina.
Nyuszika, ma radi si svoj posao i budi malo obazriviji i sretna trgovina.
OK, hvala svima na odgovorima i na pomoci.
@ tomas.hokenberi
Nesto mi ipak ovde nije jasno sta si napisao, da se na buvljaku tj pijaci mogu prodavati samo polovni telefoni, " ako su moji licno tj ako sam ih ja licno koristio" , to znaci da za tako nesto ni netreebam da imam registrovanu firmu???
jer citao sam u jednoj temi, koju si cini mi se upravo ti pisao, da je komisiona prodaja telefona i tehnicke robe zakonom zabranjena ako se dobro secam, tamo je pisalo i da garancija vazi dok se na neki nacin fizicki ne osteti aparat i sl, tako da mi ovo bas nije logicno , jer ako cemo tako upravo se polovni telefoni ne bi smeli prodavati.
Vidjao sam u vecim gradovima na buvljacima, tamo uglavnom prodaju polovne telefone sa tezge , ali i nove, vecina prodavaca ima regisrovanu firmu tipa STR ali od fiskalnog racuna ni traga ni glasa na celom buvljaku, a i sire ( ovde ne mislim samo za mobilne )
@ tomas.hokenberi
Nesto mi ipak ovde nije jasno sta si napisao, da se na buvljaku tj pijaci mogu prodavati samo polovni telefoni, " ako su moji licno tj ako sam ih ja licno koristio" , to znaci da za tako nesto ni netreebam da imam registrovanu firmu???
jer citao sam u jednoj temi, koju si cini mi se upravo ti pisao, da je komisiona prodaja telefona i tehnicke robe zakonom zabranjena ako se dobro secam, tamo je pisalo i da garancija vazi dok se na neki nacin fizicki ne osteti aparat i sl, tako da mi ovo bas nije logicno , jer ako cemo tako upravo se polovni telefoni ne bi smeli prodavati.
Vidjao sam u vecim gradovima na buvljacima, tamo uglavnom prodaju polovne telefone sa tezge , ali i nove, vecina prodavaca ima regisrovanu firmu tipa STR ali od fiskalnog racuna ni traga ni glasa na celom buvljaku, a i sire ( ovde ne mislim samo za mobilne )
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Nyuszika, komisiona prodaja podrazumeva komisionu prodaju nove robe koju je neko uvezao, i preprodaje u "komisionu". Sasvim je legalno da ti svoj stari/polovan telefon oglasis u oglasima i prodas, ili da ga prodas na buvljoj pijaci. Nelegalno je medjutim ako se ti bavis prodajom telefona (bili oni polovni ili ne) kao delatnoscu, a ne placas porez itd. Policija/inspekcija takve prodavce ne goni (ne gone i one sa citavim radnjama sa nelegalno uvezenim telefonima) ali takva trgovina jeste nelegalna i prekrsaj. Ako bi te inspekcija uhvatila sasvim legalno bi mogli da te oderu. Zasad se takva trgovina tolerise ali je svejedno nezakonita.
To se naravno ne odnosi samo na mobilne telefone, vec na svu trgovinu na pijacama/buvljacima. Bez fiskalne kase dozovljena je prodaja iskljucivo poljoprivrednih proizvoda, sve ostalo je prekrsaj.
To se naravno ne odnosi samo na mobilne telefone, vec na svu trgovinu na pijacama/buvljacima. Bez fiskalne kase dozovljena je prodaja iskljucivo poljoprivrednih proizvoda, sve ostalo je prekrsaj.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Nyuszika, samo da se nadovezem na ovo sto je tomas.hokenberi napisao. Ono "ako su tvoji" se odnosi na to da nemas 10-15-20 ili koliko vec polovnih telefona + nesto novih jer je ocigledno da se bavis preprodajom a za to je neophodno da platis poreze tj da imas otvorenu "firmu" i sve to provuces kroz papire. Dakle, otvoris STR, kao i ostali, poplacas sve te papire (ako se dobro secam to ce te izaci oko 200e) i mirne savesti mozes da stojis iza tezge bez ikakve bojazni da ce te neko cimati za rukav i praviti budalu od tebe pred drugim ljudima.
Sto se drugog dela tice, da, policija moze da ti napravi problem (jer su oni organ koji se "bavi" prekrsajima) a oni mogu da kontaktiraju odgovarajuce inspekcije i eto tebi troska i problema a pride si ostao bez telefona. Nemoj se igrati sa takvim stvarima, prijateljski savet...
I jos jedna stvar, obrati paznju na placanje pijacarine da ne bi imao problem i oko toga...
Sto se drugog dela tice, da, policija moze da ti napravi problem (jer su oni organ koji se "bavi" prekrsajima) a oni mogu da kontaktiraju odgovarajuce inspekcije i eto tebi troska i problema a pride si ostao bez telefona. Nemoj se igrati sa takvim stvarima, prijateljski savet...
I jos jedna stvar, obrati paznju na placanje pijacarine da ne bi imao problem i oko toga...
Sto se tice pijacarine, to i neije neki iznos, a i gotovo nemoguce je neplatiti.
Sto se tice ovoga ostalog, e sad znaci ovde bas nije jasno definisano sta je od polovnih ili koliko mozes ti da prodajes , a koliko ne, ali necu sada da ulazim u to.
Moje pitanje je bilo sto se tice ovoh sa piraterijom koje vata policija, da li i ja na neki direktan ili indirektan nacin spadam u to, i odgovor je bio ne, sto je i najbitnije.
Sto se tice firme, i sl, posto prodajem u manjim mestima, da nekazem selima ( vasari, slave i uglavnom nedeljeom) niko skoro nema firmu odnosno 1% prodavaca mozda koje znam, a prodaje se sve od igle do lokomotice, a ponajvise garadaroba.
E sad firma bi resila nesto, ali sto se tice inspekcije sve znam i upucen sam jedino nisam bio siguran za policiju, medjutim ovde postoji jos jedan problem, a to je ako zaustave saobracajci usput, opet , polovni telefoni i sl jos nekako , ili kao sto kazu uvi sto prodaju gardarobu, njihova roba je gabaridna, ukoliko nemas dokaz o poreklu ( a oni nijedni nemaju, posto kupuju na veliko od kineza ili na buvljacima, mogu da ti policija uzme i zapleni robu, a mozes imati i 10 STR-a nista ti nepomaze. Tako da opet dolazimo u nekuy vrstu zacaranog kruga.
E sad posto smo odgonetnuli nedoumicu oko glavnog pitanja, da li ima neko nesto iz licnog iskustva da kaze , u vezi prodaja na pijacama i sl.
Naravno Azimuth, tomas.hokonberi hvala na svim odgovorima i savetima.
Sto se tice ovoga ostalog, e sad znaci ovde bas nije jasno definisano sta je od polovnih ili koliko mozes ti da prodajes , a koliko ne, ali necu sada da ulazim u to.
Moje pitanje je bilo sto se tice ovoh sa piraterijom koje vata policija, da li i ja na neki direktan ili indirektan nacin spadam u to, i odgovor je bio ne, sto je i najbitnije.
Sto se tice firme, i sl, posto prodajem u manjim mestima, da nekazem selima ( vasari, slave i uglavnom nedeljeom) niko skoro nema firmu odnosno 1% prodavaca mozda koje znam, a prodaje se sve od igle do lokomotice, a ponajvise garadaroba.
E sad firma bi resila nesto, ali sto se tice inspekcije sve znam i upucen sam jedino nisam bio siguran za policiju, medjutim ovde postoji jos jedan problem, a to je ako zaustave saobracajci usput, opet , polovni telefoni i sl jos nekako , ili kao sto kazu uvi sto prodaju gardarobu, njihova roba je gabaridna, ukoliko nemas dokaz o poreklu ( a oni nijedni nemaju, posto kupuju na veliko od kineza ili na buvljacima, mogu da ti policija uzme i zapleni robu, a mozes imati i 10 STR-a nista ti nepomaze. Tako da opet dolazimo u nekuy vrstu zacaranog kruga.
E sad posto smo odgonetnuli nedoumicu oko glavnog pitanja, da li ima neko nesto iz licnog iskustva da kaze , u vezi prodaja na pijacama i sl.
Naravno Azimuth, tomas.hokonberi hvala na svim odgovorima i savetima.