Neke stvari o WiFi-u

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Sale_M, pa covek zeli da iskoristi mobilni za pristupi wireless mrezama, odnosno da ga hvata pomocu mobilnog. Sa WM uredjajima je to moguce, pa je verovatno moguce i sa Symbian.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

moukoko
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sub, 07. Mar 2009. 16:59

Post od moukoko »

tomas.hokenberi - hvala na pomoci, stvarno sam mislio da je moja poruka jasna :blinky: ali, ok - ako ne moze - ne moze, samo da smo se razumeli sta hocu da znam :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

moukoko, ja sam, na osnovu iskustva sa Windows Mobile aparatima, ubedjen da je to moguce. Pogledaj u sekciji namenjenoj Symbian uredjajima u temi o Symbian aplikacijama da nesto takvo vec nije opisano - nesto mi se cini da je bilo price o aplikaciji koja to omogucava. Za Windows Mobile platformu postoji WMWifiRouter koji to radi, pa probaj da googlas za "Symbian WifiRouter" ili necim slicnim.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja mislim da je moguce uraditi tako nesto preko BT. Da telefon postane BT modem.... Ali treba proveriti.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

miodrage, da bude bluetooth modem, u smislu da se koriste gprs/3G konekcije, moze sigurno - cak nije potreban ni neki dodatni softver. Koliko sam ja shvatio on zeli da telefon iskoristi za pristup wifi mrezi koju bi zatim podelio, preko kabla ili BT, sa telefonom. Za GPRS konekcije mu nije potreban dodatni softver na telefonu, dovoljno je da podesi parametre BT modema na PC-u. Medjutim za deljenje wifi konekcije ce mu trebati neki softver.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

tomas.hokenberi, pa ja i jesam mislio na WiFi, pa da sharuje preko BT... Nisam odavno u Symbian svetu pa ne znam.
moukoko, mislim da ti je najbolja investicija da uzmes neki USB WiFi adapter ili WiFi karticu i da se ne razmisljas puno. Ima za 1500-2000 din da se nadje nesto sto ce da ti radi posao.

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 16. Feb 2006. 18:41
:: iPhone 6 64gb SG
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

miodrage, Ma da , to je najbolje resenje.. Uzme wifi dongle, na usb , jeftin neki koji pristojno hvata wifi u kaficu itd..
There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...
-- iPhone 6 space gray, 64 GB --

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ne znam koliko vas je imalo priliku da se sretne i igra sa Wireless Tether-om ali da li neko zna kako da ga podesim da se samo ja tj samo moj komp moze konektovati? Nisam nigde nasao opciju da ostavim samo jedan kanal pa da mi ne treba password ili makar sifru da stavim pa da sam miran jer ovako ce mi brzo nestati ovih 3GB sto mi dadose goapoda iz mt:s-a
Dakle, pitanje je kako da zakljucam mrezu? Imam opciju za sifru ali kad se preko kompa konektujem uopste mi je ne trazi.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ako mozes ti ukljuci mac filter i tu ubaci tvoju mac adresu,aktiviras mac filter i to je to.Cim upalis komp odmah si konektovan.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Azimuth, da li si pokusavao da podesis neki MAC filtering ili nesto slicno? Tako ce samo tvoj racunar moci da pristupa, bez obzira na lozinke itd.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Azimuth, preko kojeg uredjaja to ide? Samo prego sugavog Huawei modema ili ?

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Jok... Nemam opciju za MAC filtering...

miodrage, preko telefona... Ima neka aplikacija na Androidu koja se bas tako zove, Wireless Tether i ona mi od telefona pravi ruter. E problem su samo te opcije koje ja ili ne mogu da nadjem ili ne postoje. Ali nekako mi se cini da 3GB i nije toliko mnogo ukoliko bi se delilo sa komsijama.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa cekaj malo... Ti ne mozes da sharujes WiFi konekciju koju primas preko telefona i da je putem WiFi-a prosledis dalje jer ti za to treba 2 WiFi procesora i 2 antene (receive i send). Znachi slanje moze da ide samo preko BT-a recimo, ili putem kabla. A posto ovako ide, nemas cega da se bojis da ce ti bilo ko uzeti i delic od tvojih 3 GB.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ne, ne... Koristim mts za net (edge,3/3,5G) a telefon mi sheruje preko wifi-ja i onda se preko kompa kacim. E sad,kako da se osiguram? Osim onog da proveravam svako malo da li je jos neko osim mene neko nakacen... :unsure:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Sada sam tek skontao... Pa vidi, predajnik telefona je toliko slab da tesko da ce neko ko je udaljen vishe od 20m da ti krade signal. Inache ti mozes da stavis WEP/WPA sifru koliko znam, pa si onda miran.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

Pa ti sto ti kaze miodrage, mozes lako da proveris,ako ti telefon sluzi kao ruter stavi ga u nekoj sobi ili napolje pa vidi dali ce ti komp videti signal.Pa ces imati neku predstavu koliki je domet tog signala i dali ti ga moze neko drugi koristiti.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Stavio sam sifru ali komp vidi potpuno otvorenu mrezu. Nemam pojma u cemu je fora :smutny:
Pokusacu bas da vidim to sa dometom sutra,malopre sam otisao u drugu sobu i signal je 80 i nesto % a sa istog mesta i iste razdaljine bt slusalica nema signal. Eto neka komparacija, cisto ako je potreban info za jos neku ideju ako ova ne upali.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa BT imam signal do 10m, oni jachi do 100m i to pod idealnim uslovima... WiFi moze da baci do par kilometara uz odgovarajucu opremu i naravno opet idealne uslove. Sa telefonom, domet ne bi mogao da bude veci od cca 20-ak metara.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

Zasto n79 nece da se konektuje iz prvog pokusaja na ruter,a kada izadjem iz brosvera i ponovo udjem otvori stranicu za sekund ali is prvog pokusaja nikako nece. Radio sam i reset rutera navodno to bi mozda moglo da mi pomogne.Tako se ponasa i kada je otkljucan ruter i kada je zakljucan mac filterom.Na drugim wirales mrezama koje su otvorene konekcija ide iz prvog pokusaja.Ruter je TP-LINK.
Ima li neko resenje

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ako je zakljuchano MAC filterom, treba mu otprilike 30-50 sec da udje na mrezu. Ako je otvoreno, treba mu oko 15 sec. Znachi pre browsinga daj mu vremena oko 30-ak sec, do max minut da se konektuje, i onda tek pokusaj da otvoris stranicu... Barem je na iPhonetu tako (moj slucaj)

Odgovori