Rezervna baterija?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Rezervna baterija?

Post od Lobachewsky »

Jel nabavio neko rezervnu bateriju za svog ljubimca?
Dobro bi mi dosla rezervna s vremena na vreme, ali koliko dugo ona moze/sme da sedi napunjena a da se ne koristi? Posto bih je koristio jednom u dve nedelje odoka, ili kada sam negde u prirodi ili na putu. Uglavnom ne za svaki dan.
Pitam jer nisam siguran kojom brzinom ukupni kapacitet baterije propada ako se baterija retko koristi, a jos redje puni. I drugo, jel ima neko iskustva kako se baterija prazni ako se ne koristi (da ne bude ja je napunio, ali zatreba mi tek posle 20 dana, ubacim je a ona polu prazna).
Pisite vasa iskustva ovde, ako znate odgovore na pitanja jos bolje.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

Lobachewsky, nazalost ne mogu da odgovorim na ni jedno od tvojih pitanja ali imam predlog. Zasto ne nabavis neki od onih solarnih punjaca za telefon ili one koji koriste obicne baterije )mislim na AA baterije). Znam da postoje za Nokiu, viđao sam ih, pretpostavljam da postoje i za HTC

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Razmisljao sam i o tome. I jedna i druga opcija ima svoje prednosti i mane, ali da bih na kraju odlucio, dobro bi mi dosla informacija kako se li-ionske baterije ponasaju.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja imam Mophie juice pack za svog ljubimca, i evo sad ce godina dana kako sam ga nabavio, i lepo radi. E sad, ja sam se uvek vodio filozofijom da je to najobicnija baterija, i da mi moze mnogo skuplje da bude da nemam bateriju, nego da kupim novu. Ovu sam platio 20€, i kad mi je trebalo, nataknem telefon, i za oko 45 min, on je napunjen do 70%. Cim dodjem kuci, prvo bateriju stavljam na punjenje, do sledece upotrebe. Bilo je da je nisam koristio i 3-4 meseca, a bilo je da sam je koristio i svakodnevno.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Nisi nam rekao ključnu stvar za "Mophie", koji je tip baterije unutra. Pretpostavljam da je Li-Ion, ali ne znam. Iz one matore teme o punjenju, formiranju &sl. baterije smo mogli da saznamo sledeće: NiMh su veće, teže, formiraju se 3 puta po 12 sati, imaju memorijski efekat odnosno 500 punjenja, nije najsrećnije rešenje dopunjavati ih. Najbolje je puniti ih uvek od potpuno prazne do kraja, a zatim opet prazniti do kraja. Tada imaju maksimalan efekat i u teoriji bi trebalo da u okviru ti 500 puta da ima prilično trajanje, odnosno sporo pražnjenje kad se ne koriste.
Li-Ion na suprot njima se ne formiraju, samo se napune do kraja prvi put, nemaju memorijski efekat tj. mogu da se dopunjavaju a hemija slabi vremenom ali sporije nego kod Ni-Mh (kod kojih duže opada max kapacitet) odnosno relativno naglo počne da im opada kapacitet, s tim da neki svetli primeri kao što je burazerov d500 (samsung) već 5-6 godina prilično normalno radi i tek sad je počelad a ga zeza malo. Uprkos prednostima Li-Ion ne vole da se ostavljaju i nekoriste, odnosno nije ih dobro prazniti do kraja.
Naravno sve zavisi od proizvođača, i Mophie je kvalitetan uređaj, ali ne bi bilo loše tu rezervnu bateriju jednom u 2 nedelje napuniti, čak i nositi jedna dan pa se vratiti na staru, ako nije malo nezgodno kao što je slučaj sa
Slika
rezervnom baterijom za HD2, mada pored 2600MAh, bih joj oprostio štošta, osim cene :D
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Mislim da je Li-Ion unutra, ali nemam pojma iskreno. A i ne interesuje me. Bitno je da mi radi posao koji treba da obavlja.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Odgovori