Kinezi napravili svoj operativni sistem za mobilne telefone

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Kinezi napravili svoj operativni sistem za mobilne telefone

Post od vlada1970 »

Ako vest o ovome nije jos bila na mobilnomsvetu, mislim da zasluzuje novu temu ( u suprotnom se izvinjavam ako je vec negde pisano ). ;)

Slika

Slika

Mene licno je ovde najvise zainteresovalo sto ce telefon i aplikacije biti zasnovane na cloud computingu, koji me extremno zanima i jedva cekam da to proradi.

izvor - Mikro
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ovo bez Flat Internet paketa velike brzine ne vredi :D A to je kod nas jos uvek misaona imenica. No, dobro je da se ovakve stvari desavaju, samo me zanima kako ce Apple na ovo da reaguje - pretpostavljam tuzbom, zahtevajuci milionsku odstetu.
Rekoh ja da ce mali zuti kad tad da izadju iz misje rupe, i da krenu u osvajanje sveta, mozda je ovo upravo prvi korak, a mi svedoci istorijskog momenta :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Већ замишљам како је све што имамам на неком кинеском серверу и како он свремена на време постаје недоступан, па онда лош сигнал смањује брзину...

Ако нешто мрзим то је овај систем изнајмљивања ствари, сад још само и телефон да не буде код мене и милина :disgust:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Ako je opertaivni sistem zasnovan na Linuxu onda mislim da Apple nema osnova za tuzbom. Jedino ako nisu neovlasceno koristili neke od njihovih registrovanih patenata.

Dobicemo i mi flat internet "jednog dana". :D Kad ova fora sa "neogranicenim internetom" dojadi svima. :lol:

p.s. sad kad se Amerika spasla bankrota u zadnji cas, ima Kinezi da pocnu u aktivnije osvajanje svetske scene.
...........сад још само и телефон да не буде код мене и милина :disgust:
Hahahahaha, kako dobra fora LittlePrince. :lol: :lol: :lol:

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Ali "Ajoes" hahahahahahahahahahahaha!!! I onda u zagradi iOS. x) Zar nije bilo jednostavnije samo napisati iOS i kraj price?

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

miodrage, slazem se... Mislim da cemo uskoro vidjeti ovakvo nesto, ali se zivo nadam da sto bude vise OS-a, da ce svaki biti kvalitetniji,a ne da pravi zabunu novim kupcima/klijentima ;(
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Ne znam, meni se ovo nimalo ne svidja. Da mi se svo koriscenje OS-a na takvom mobilnom svodi na skidanje podataka sa nekih tamo ko zna cijih servera. Ne verujem bre vise nikome u vezi bilo cega...
Veoma retko update-ujem podatke i sa Androida, izuzev vremenske prognoze, nemam bas nekih bitnih podataka na gmail-u, fejsu, po aplikacijama, ovamo-onamo, ali sve bi to neko na neki zloban nacin mogao iskoristiti.
Nije mi dosta sto me stalno zivkaju na fiksni nudeci razne gluposti, a broj dajem samo u slucaju krajnje nuzde, kad bas moram. Odakle ga iskopaju ti sabani, pitaj boga...

psyhound, to je za one sa "jeftinijim ulaznicama", koji imaju poteskoca pri pravilnom izgovoru iOS termina... :D

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Apsulutno se slažem sa gore iznetim komentarima.Ne sviđa mi se ni najmanje da mi se podaci nalaze na nekom serveru, a da tome mogu preko telefona samo da pristupam.Tu se otvara velika mogućnost zloupotrebe ko može da mi garantuje u tom slučaju, da moji podaci neće biti zloupotrebljeni za ko zna kakve svrhe.Pritom za ovako nešto ne postoji mogućnost u Srbiji, tj. potreban je jako veliki protok, a naši operater to još ne mogu da ponude.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

znemanja, pa realno je u buducnosti ocekivati da vise nece biti hard disc-ova i da ce se sve drzatu na serverima... To je nekakvo moje vidjenje. Mozda je glupo, ali eto... A nasao sam to u cinjenici da je sve vise site-ova ( kad govorimo o filmovima i muzici ) koji imaju jako veliku bazu podataka filmova i muzike, tako da je potrebno samo na komp da ti ucita film, muziku i pustaj i gledaj do mile volje :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

zavodnick, a na tim serverima ce drzati na cemu nego na hrad-discovima? Moram da te razocaram, onim korisnicima PC-a, kojima zapravo PC nije ni potreban, vec im tableti zadovoljavaju potrebe ce cloud resenja mozda biti dovoljna. Nijedna ozbiljna firma koja ima tajne podatke nece ih tek tako poveriti cloud serverima (osim ako odluke ne budu donosili iskljucivo tipicni moroni "diplomirani menadzeri"). Drugo nijednom profesionalnom korisniku, programeru, arhitekti, nekom ko se bavi video editingom i slicnim takva resenja nece nikada biti zadovoljavajuca.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Samo da se nadovežem na predhodni post. Ne samo arhitektama, programerima i već i malo zahtevnijim korisnicima to rešenje neće odgovarati.Npr. da li bi neko od nas sve podatke koje ima (razne dokumente sa posla, fajlove za fakultet i sl.) upload-ovao na neki server i koristio ih isključivo sa tih servera.Ja prvi ne bih, svoje podatke volim da držim kod sebe, jel' kako mogu da budem siguran da ih neko treći na tim serverima ne koristi, zloupotrebljava i sl.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

tomas.hokenberi, hahah "diplomirani menadzeri"... Ja sam mislio da to samo kod nas ima :)
Nego, znam sta hoces da kazes, ali opet sam nekako skeptik da ce na "diplomirani" prepiliti jer se samo njih pita kako se radi... :(
Vjerenica mi je arhitekta tako da znam na sto mislis i maksimalno se trudi da svoje radove drzi za sebe... :D
znemanja, i to mi je jasno sto ti pricas... Slazem se sa vama, ali eto to je nekakvo moje misljenje i zivo se nadam da grijesim... :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja se nekako slazem sa zavodnickom, i ocekujem da ce za par godina HDD da postoji onako, cisto da ubrza ucitavanje nekih stvari i za cuvanje malih sitnih file-ova, eventualno raznih cookies-a i slicno. Iako nam za sada to deluje nepojmljivo da cemo za koju godinu sve da drzimo na netu, ja takvu mogucnost ne da ne iskljucujem nego je smatram vrlo verovatnom. Jedino je pitanje sta ce onda da se desi sa piraterijom? Uglavnom, mislim da ce za najdalje 20 godina sve da bude online, a da ce nasi racunari kao ovakvi prestati da postoje, i da ce to biti samo terminali, na fazon danasnjih tableta, samo neuporedivo jaci. I onda kazem, zelim da gledam taj i taj film, skinu mi neki kredit, i ja mogu da gledam to, ili da igram igricu, ili sta vec.
Jednostavno, komunikacija ce da bude sve, i bez povezanosti na svetsku mrezu, racunar nece ni moci da radi.

Pera Detlic
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 21. Dec 2009. 13:45
:: HTC One [m8]

Post od Pera Detlic »

Strasno...! ! ! SF for real... :shock: :o

:uhuh:
Samo nek se rolaju....sarme.

bachika
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
:: Iphone 7
:: Lenovo P780

Post od bachika »

Ako ćemo biti realni koji procenat na hardu nam zauzimaju dokumenti (ako su jako važni imamo i kopiju na cd), a koliki procenat nam zauzimaju mediji.... Tako da mediji slobodno mogu da idu u cloud a dokumenta ćemo uvek naći način da sačuvamo i privatizujemo!
Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

miodrage, upravo sam na to mislio... Danas je vec svijet TV-a usao na mobilne telefone, isto tako sve vise TV-a posjeduje WiFi... Danas preko mobilnog telefona mozete da ukljucite grijanje u kuci, ukljucite bojler ili tako nekakve stvari... Vjerujem da ce sutra telefon ( tablet ) biti i daljinski i racunar i telefon,a TV u kuci ce biti malo veci tablet :D Meni to na takvo nesto lici...
Ali ovo morate da pogledate, ali pod obavezno :)
KLIK

Pera Detlic
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 21. Dec 2009. 13:45
:: HTC One [m8]

Post od Pera Detlic »

Ajmo sad sve off-topic postove u novu temu 'SF ili bliska buducnost' ... :D :wink:
Samo nek se rolaju....sarme.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

miodrage napisao:ocekujem da ce za par godina HDD da postoji onako, cisto da ubrza ucitavanje nekih stvari i za cuvanje malih sitnih file-ova, eventualno raznih cookies-a i slicno
Gresis,ali silno gresis,HDD ce jos dugo biti u upotrebi i bas za vece skladistenje ce biti koristeni,narocito poverljivih podataka,a cena ce verujem jos ici na dole po gigabajtu ili sad vec mozemo reci terabajtu.Ono sto je buducnost je SSD i oni ce postati standard za upotrebu i drzanje sistema,sve ostalo (poverljivo) ce ici na hardove,dok i ako ikad cloud tehnologija stekne veliko poverenje.A do tada ... reklame.
:)
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Wicker Man, videcemo - vreme ce da pokaze. Za pocetak se slazem sa tobom da ce cene padati, a kapaciteti se povecavati. Ali to je bliska buducnost, da ne kazem sutrasnjica. Ja pricam o prekosutra, ili sledece nedelje. Kapiras?
Nesto slicno LCARS sistemu u Star Treku. Mislim da je to buducnost.

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Mene je cloud momentalno privukao, cim sam prvi put cuo za takvu opciju. Jednostavno sam osetio da je to buducnost. Bez obzira na sva oprecna misljenja. Koliko god postojala misljenja koja negativno govore o cloudu, ipak ce to jednog dana doci.

Jer pogledajte emailove koje koristite ( gmail, yahoo email, itd) . To su tipicni cloud servisi koji vecina vas koristi odavno i tamo cuva ko zna sta i ne razmislja o tome kao o necemu fatalnom. Zar nije tako?

Na kraju krajeva, servisi po netu su postali vrlo zasticeni i mislim da ako necega treba covek da se boji, u smislu zastite podataka je, da li je taj sam servis "posten" i ne uzurpira korisnikove podatke, a manje od hakera koji ce taj servis mozda napasti.

Sto kaze bachika, dokumente bas vazne i ne moramo cuvati na serverima, ali medije mozemo opusteno.

Evo jedan primer - ja imam premium nalog na megauploadu i odavno vec prebacujem filmove, slike, muziku na njihove servere, bez obzira sto imam dosta toga vec sacuvano na dvd-ovima. Megaupload i megavideo za fajlove i videe, megabox za muziku, megapix za slike, ali vrlo vazne dokumente ( kojih i nemam bas nesto mnogo da budem iskren :) ) cuvam kod sebe.

Odgovori