Memorijske Kartice

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
migi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 02. Maj 2006. 16:58
Kontakt:

Memorijske Kartice

Post od migi »

E ljudi jel zna neko zasto kada ubacim karticu u neki uredjaj, pa pogledam koliki je kapacitet pokaze uvek malo manji broj npr. u telefonu imam MMC od 64MB a kad ga zakacim na komp pise samo 59MB ili ubacim SD u photoaparat od 256MB i on pokaze samo 243MB raspolozive memorije, takodje TransFlash od 128MB u motoroli pokazuje samo 119MB

Zbog cega se ovo desava, nije mi jasno?

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

zato sto su ostalo sistemski fajlovi koji nisu dostupni korisniku i to nije tako strasno ali cini mi se da ima program kako izvuci maksimalno iz mem.kartice i smanjiti sistem file na minimum :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

migi, pa to je slucaj kod svih memorija pocevsi od disketa pa hdd-ova.... navode se kapaciteti neformatirane memorije, a posle formatiranja deo prostora ode na fajl system (npr. FAT)... kao sto rece fain2daniel, nekada mozes izvuci vise iz memorije u zavisnosti od fajl systema .... bilo je ranije reci o tome, cini mi se da je neko pitao kako je najbolje da formatira karticu..... potrazi po forumu...

pozdrav...

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

migi, dobio si odgovor,jednostavno kad formatirash fon/aparat pravi sistemske fajlove na kartici koji zauzimaju tih par MB,nije to tako strashno... :wink:

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322

Post od nevidljivi »

Uzrok tome može da bude i u sledećem: neki proizvođači mere npr. 1 MB=1024 kB, a drugi 1MB=1000 kB, pa izračunajte koliko može da se ukrade na toj razlici, pogotovo kod medijuma većeg kapaciteta.
Ghost

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

nevidljivi napisao:Uzrok tome može da bude i u sledećem: neki proizvođači mere npr. 1 MB=1024 kB, a drugi 1MB=1000 kB, pa izračunajte koliko može da se ukrade na toj razlici, pogotovo kod medijuma većeg kapaciteta.
Nije tačno, evo linka koji sve objašnjava jednom za svagda:

http://en.wikipedia.org/wiki/Megabyte

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Ovo na linku jos vise zbunjuje nego sto objasnjava nesto!? :uhuh: Vec posle prvih recenica mi se prispavalo koliko smaraju!Najlakse je proizvodjacima da zaokruze cifru na neku standardizovanu brojku (moj HD je 80GB,ali ga Everest prepoznaje kao model od 74GB,koliko on otprilike i ima,samo su"malo"zaokruzili kapacitet) odnosno kod memorija bi to bilo 128/256/512MB... i uz to"pametno"racunaju 1MB=1000kb ALI to je samo standard za Japan,ako se ne varam,ostatak sveta koristi meru 1MB=1024kb,ali posto su proizvodjaci z Japana... briga ih za ostatak sveta,samo mi gledamo da se ulizujemo i prilagodjavamo drugima!
Pozdrav 8)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Lomnica_city, hm.... zasto ga onda nisu zaokruzili na 75GB, umesto na 80 :D ...... i niko nije pomenuo da se particionisanjem moze izvuci jos megabajta...

pozdrav...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

75GB nije standard,mogli su da stave i 74GB ali bi onda bilo zabune sa Raptor SCSI diskovima od 74GB... Kako se to moze izvuci jos prostora,neparticionisano sam imao 74,5GB a nakon particionisanja imam C od 19,5GB,D od 50GB i E od 5GB!?
Particionisanje samo deli zajednicku particiju na vise delova,neka vas ne zbuni ono kad instalirate Windows pa pise da imate 76346kb (lupam primer za 80GB HD) i nakon formatiranja ostane 75,...GB,pa vam se cini da ste nesto izgubili,ali niste jer Ameri racunaju po sistemu 1MB=1024kb pa kad Windows ispise kapacitet u GB-ima,cini se da ima dosta manje!
Pozdrav 8)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

hm.... ne znam ..... moj maxtor od 80 ima 3 particije i ukupno 76.1 (19.5, 28.3, 28.3) .....

pozdrav...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ne napisah li ja da je to do proizvodjaca koji"malo"zaokruzuju cifre!?Slicno ti je kao kod automobila,samo sto oni ne zaokruzuju toliko"malo"! :D Znaci ako imas dva auta od po 2000 kubika,jedan od njih moze imati,na primer,1970 kubika a drugi 1985 kubika ali oba se u dokumentaciji vode zaokruzena na 2000,capish!? :wink:
Sve je to stvar standardizacije,mada to ima malo veze sa memorijskim karticama,na njima dobijes onoliko koliko si platio - ono sto se gubi pri formatiranju,ne prodaju memorijske od 200MB ciji je kapacitet zaokruzen za 256MB ili tako nesto!
Pozdrav 8)

Odgovori