Upgrade slušalica i preporuka

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Vlada Zem napisao:bajdvej, snaga nije ekvivalent kvalitetu
pzdrv. :shock:
Apsolutno tačno, ali dobra dinamika je suština kvalitetnog zvuka, a toga nema ako je zvuk nedovoljno jak.

Pomenuo sam iskorišćenje jer mnogi ne znaju da je to vrlo bitan faktor. Slušalice koje imaju iskorišćenje 85dB će zvučati značajno slabije od onih koje imaju recimo 115dB (a sve ostale karakteristike su im identične) i ako uređaj nema dovoljno snage da ih "potera", džaba im sav kvalitet.

Da objasnim laički: pojačalo od 100W sa zvučnicima koji imaju slabo iskorišćenje (ispod 90dB) zvučaće isto kao i pojačalo od 50W sa zvučnicima koji imaju iskorišćenje preko 93dB... (ne mislim samo na jačinu zvuka, mislim na kompletnu zvučnu sliku)

Dobar primer su baš pomenute slušalice za iPod - odlične su, ali na telefonu loše zvuče jer mob nema dovoljno snage da iskoristi njihov potencijal. Sluške sa boljim iskorišćenjem zahtevaju manju snagu da bi svirale isto. Pogledajte karakteristike bilo koje serije slušalica - najskuplje i najbolje će najverovatnije imati i najveće iskorišćenje. One sa velikim iskorišćenjem mogu imati i veću impedansu, samim tim će manje opterećivati izlazni stepen što će automatski rezultovati i manjim izobličenjima, itd, itd...

Ovaj adapter smo koristili, Mirko ga ima...
Slika

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Miskoni slažem se da se db-ima uglavnom meri buka, he-he,
ali te vrednosti se uvek vrte u nekom opsegu prihvatljivom ljudskom uvetu (90-120db, osim onih profi koje na kratko mogu i duplo), čak na jeft.sluške (uglavnom bubice) furaju što viši zvučni pritisak da bi nekako nadomestili realne nedostatke zbog dimenzija.
Stvar je u frekvent.opsegu (čije vrednosti mnogi proizvođ.kriju), tu je razlika i to košta. Svaki ton ima svoj herc i što je šira mreža kojom ih loviš, više ih upadne, laički.
OK što se bolje čuje na iPod-u, pa to je pitanje izvora, bitno da se na Nokii čuju bolje od ovih iz paketa
Na običan tranzistor kad ukačiš neke bolje sluš.dobićeš rezultat vredan pažnje, isto kad na stub stavim Creative ili SE, totalan downgrade, iako su za 20% glasnije, omaža.
;)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322

Post od nevidljivi »

To za iskorišćenje znam, ali mislim da malo koji proizvođač sluški daje taj podatak, dobar deo njih ne daje čak ni podatak o impedansi.
Ghost

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

e ajde posto ja nemam pojma da mi neko kaze kakve su ove sluske .... u pitanju su Sony bubice:

13.5 mm - Neodymium
50mW
16 oma at 1kHz
104dB/mW
18 - 22000 Hz

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322

Post od nevidljivi »

b_udder, prema karakteristikama koje si dao, te sluške spadaju u odlične, imaju dobru snagu i impedansu i odličan faktor iskorišćenja snage, frekventni opseg im je odličan. Video si šta je Miskoni napisao o tome, 104dB/mW je odličan faktor iskorišćenja. Sluške koje imaju oznaku Neodymium su bolje od onih koje tu oznaku nemaju. Verovatno zvuče perfektno. Reci samo gde si te bubice našao i koliko koštaju, ja trenutno na MP3 plejeru koristim neke Geniusove bubice, nisu loše, ali bih voleo da imam bolje, pozdrav.
Ghost

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

b_udder, i ja bih rekao da te sluške spadaju u neku srednju ili višu klasu, ali pitanje je koliko su verodostojni podaci. Ipak je slušanje najbolji sud jer svako ima unikatne uši, čuje drugačije i voli neki određeni zvuk. ;)

Vlado, u dB se iskazuje i odnos signal-šum (kao što očigledno znaš). ;) Da napomenem (opet za one manje upućene) da je razlika između 0dB i 100dB - apsolutna tišina i pucanj iz pištolja. Buka u gradskom prevozu ide i do 80-85dB, dakle, trebaće vam sluške koje su u stanju da proizvedu bar 10dB veću "buku" (naravno, i adekvatan izvor). Nisam pominjao frekventni opseg jer se on podrazumeva. Poznatiji proizvođači uglavnom navode sve podatke ali je pitanje koliko su tačni. Kažu da Koss daje prilično realne i tačne karakteristike.

Imate na Koss sajtu nekoliko modela sa karakteristikama. U Big Apple-u imaju model P7 i BZD1. Zanimljivo je da u BZD1 pakovanju dolaze dva para slušalica za nekih 1500 dinara, što je zaista povoljno. Pitanje je kakav je kvalitet istih. Model P7 je oko 950 dinara (ako se ne varam).

Gargamel je uzeo Sennheiser MX550 koje su 28€ i svakako zvuče odlično. Karakteristike su vrlo slične Koss PLUG modelu koji je meni zanimljiv ali ga nemaju trenutno.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

nevidljivi, hvala :) ........ inace kostale su 20e, model je MDR-j20, a kupio sam ih u Sony World-u...

http://image.sonystyle.co.kr/sonystyle/ ... -J20_S.jpg

http://www.electron.bg/images/MDR-J20.jpg

pozdrav...

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Ok, nisam baš toliki stručnjak, ali ako neko ima nekih nedoumica na sennheiser-ovom sjatu sve lepo piše:

Frequency response
The frequency response of a microphone is given within the limits defined by the manufacturer. In studio condenser microphones it is generally within the range of between 20 Hz and 20 kHz.

Impedance
Impedance expresses the AC resistance of a microphone or a set of headphones. It is dependent on frequency and is given at 1 kHz as the so-called nominal impedance. Impedance is measured in ohms. In recent years, an industrial standard has developed, setting the impedance of headphones at 50 or 600 ohms. Sennheiser headphones are manufactured according to this standard, thus practically ruling out connection problems. With microphones, the input impedance of the following microphone amplifier should have at least three times the value of the nominal impedance, in order to prevent it from unnecessarily attenuating the microphone signal.

Sound pressure level (SPL)
Due to the impractical numerical values, the sound pressure is usually given as the logarithmic value of the sound pressure level according to the equation: dB SPL = 20 x log (po / 0.00002 Pa). The abbreviation SPL (sound pressure level) is added in order to make a clear distinction from other uses of dB. The reference sound pressure, which is at the same time the threshold of hearing, is then 0 dB SPL. The threshold of pain is 140 dB SPL. A difference in the sound pressure level of 1 dB is just about perceptible, while a doubling of the sound pressure corresponds to 6 dB and a doubling of the volume corresponds to a rise of 10 dB.

Jack plug
A common audio connector in consumer electronics and music industry. Available in various diameters; in the hi-fi segment, 1/8" and ¼" are widely used. Poles range from one to four. (Examples: headphone jack or jack of an electric guitar).

Ear coupling
A distinction is made between headphones which are worn on the external ear (supra-aural) and those which surround the ear (circumaural). Open headphones have foam ear pads that rest on the ears or ring pads that surround the ears. Closed headphones, on the other hand, nearly always have circumaural ear pads.

Transducer principle
Two transducer principles have become established for the conversion of electric energy into mechanical energy: electrodynamic and electrostatic transducers, whereby the latter is only to be found in audiophile systems, due to their relatively high manufacturing costs. Electrodynamic transducers basically consist of a ring-shaped permanent magnet and an oscillation coil, which is fixed to the receiver diaphragm. When an audio-frequency alternating current is passed through the oscillation coil, it is caused to vibrate in accordance with the audio-frequency alternating current, thus causing the diaphragm to vibrate in the same way.

Po specifikaciji za pojedine modele na sajtu, jako su male razlike u karakteristikama, a izuzetne u ceni. Konkretno moje MX-550 i (moj san) CX-300, se skoro uopšte ne razlikuju po karakteristikama (neznatno), a prve koštaju 28€, a druge oko 70. Jedino što ove druge ulaze U uvo, ali kao što sam već pomenuo, razlika u odnosu na neke druge dobre proizvođače je NEBO-ZEMLJA. Možda je i dizajn bitan!!!

E da, konkretna razlika: MX-500 (32Ω, i 119dB) i MX-550 (16Ω, i 113dB).
550 su noviji model, i verovatno i uz manju efikasnost, ali i sa manjim otporom daju bolji efekat. Starije 500 su 5€ skuplje. Ali što reče Miskoni, to je krajnje subjektivno.

:)

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

MX-500 imaju volume potenciometar na sebi i to mi se kod njih ne sviđa, sve što stoji na putu zvuku - menja isti (ovakve stvari uglavnom na loše). Videh da su u onim DIY uputstvima neki takođe stavljali potenciometar, što baš i nije mudro jer se u potpuno smanjenom položaju na audio izlazu telefona pravi kratak spoj. Naravno, taj izlazni hibrid sigurno u sebi ima zaštitu od kratkog spoja, ali ipak. Ta razlika od 6dB u korist MX-500 je upravo potrebna da bi se kompenzovalo moguće slabljenje na potenciometru.
while a doubling of the sound pressure corresponds to 6 dB and a doubling of the volume corresponds to a rise of 10 dB
Kada bi se uklonio pot sa tih sluški zvučale bi još bolje. :wink:

Sennheiser CX-300 (oko 50€)
Slika

Koss PLUG (oko 10€)
Slika

i Nokia HS-20 + AD-41 (oko 25€)
Slika

Našao sam malo komentara o HS-20 + AD-41:

"I finally got my hands on the hs-20 in ear headset from a seller on ebay in Hong Kong. Unfortunately the sound quality is terrible with hardly any bass response and the high end is way too sqeeky.

Fortunately it comes with a 3.5 jack so i will be buying some sennheiser (prob cx300's) to go with the Ad-41 adapter which is very good.

I have already plugged a cheap pair of headsets into the ad-41 and they sound fine so i know the problem is not the adapter but the actual headphone part.

So just a warning for anyone waiting to purchase this item. Be prepared to fork out for new earphones to go with the ad-41!!!!"

Šest dana kasnije...

"Just got my Sennheiser CX300's to go with the ad-41 for my n80 and they are superb. the combination works very well and it is an absolute joy listening to both mp3 and the radio. Cost me £50 for this combination and £35 for 2gb sd card but this is cheap considering i was going to buy a seperate mp3 player. Don't need to do that now as i have what i need in the N80!!!"
Poslednja izmena od Miškoni u Uto, 10. Okt 2006. 17:26, izmenjeno 1 put ukupno.

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

Taj model KOSS-a je stariji. Postoji novija verzija, bolja, ja je imam (20e). Isti im je princip, imaju tu cudnu sundjerastu masu koja udje u uho i popuni ga, tako da se ne cuju zvuci iz okoline, sto naravno pomaze da zvuk bude veoma chist. Ali predpostavljam da ste to vec znali... :oops:

...shit happens... keep d smile!

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

blade_bre napisao:Taj model KOSS-a je stariji. Postoji novija verzija, bolja, ja je imam (20e). Isti im je princip, imaju tu cudnu sundjerastu masu koja udje u uho i popuni ga, tako da se ne cuju zvuci iz okoline, sto naravno pomaze da zvuk bude veoma chist. Ali predpostavljam da ste to vec znali... :oops:

koss rules i ja imam iste ove sa fotke i stvarno vrede tih 2000din :roll:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Pa sve su vam ove sluš.dobre, pa što niste njih testirali umesto iPod-ovih?
Miskoni napisao:MX-500 imaju volume potenciometar na sebi i to mi se kod njih ne sviđa, sve što stoji na putu zvuku - menja isti (ovakve stvari uglavnom na loše).
Slažem se 100%! Pozdrav "linearnost", ali tu trebaju "znanje&novci"

ali, uz svo poštovanje, ove "plug"su Neverovatno neprijatne, gore je samo sa ovim gum.nastavcima, evo sad sam se naježio, brrrrrr. Pa šta fali običnim sunđerima?
Inače
100db je otprilike to što treba
120db je mlazni avion na 100m
130> je bol.

I sa otporom mob.tel. guraju dobro, barem 32 oma na WSE550&N6270, malkice slabije se čuje ali dovoljno i više.
;)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

evo upravo sam uporedio moje Sony bubice sa sestrinim Koss (KSC22) ...... zvuk i na jednima i drugima je cist (koliko to sam telefon dopusta - 6630) i basovi su dobri...... ipak mi vise odgovaraju Sony jer su glasnije (kad pojacam na max. bubne opne me bukvalno golicaju od basova) ali verujem da tome doprinosi i sam oblik (Sony malo dublje ulaze u uvo, dok Koss imaju sundjere) i kao da (Sony) imaju za nijansu puniji zvuk (ali to je prilicno subjektivno jer ja nemam izvezbano uvo) ..... Koss-ove su bile oko 500 din skuplje ...

KSC22:
Frequency Response 60-20,000 Hz
Impedance 16 ohms
Sensitivity 98 dB SPL/1mW
Distortion <0.8%

http://www.koss.com/koss/kossweb.nsf/05 ... SC22_1.jpg

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

b_udder napisao: KSC22:
Frequency Response 60-20,000 Hz
A malo bolje idu 15/20-25.000Hz, a upravo u ovim donjim granicama se "kriju" duboki basovi ;)

Slažem se, prava stvar je otići u radnju gde sve to može da se isproba i odabrati po sluhu. Brojke su brojke (još garant.malo i slažnu), besmisleno je, ali evo još samo 1 kratka crtica

Ljudsko uvo deklarisano "čuje" 20-20.000Hz ?????
pa šta će nam onda ispod i preko toga na slušalicama?
ali,
analogno tome - MP3 bi morao da bude rame uz rame CD kvalitetu jer mu je glavna štednja memorije baš seča tih frekvencija koje ljudsko uvo "ne pokriva" - a nije. Čudne su te brojke.
;)

NeXuS
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 19. Maj 2006. 20:18
Kontakt:

Post od NeXuS »

Slika

Frequency Response 10-20,000 Hz
Impedance 16 ohms
Sensitivity 112dB SPL/1mW
Distortion <0.3%
Cord Straight, Dual Entry, 4ft

Mislim se izmedju njih i ovih PlayGear Stealth Earbuds Headphones

nisam nasao secifikaciju pa ako neko nadje naka postuje

I ko zna koje su bolje pa da pazarim :)

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Kontakt:

Post od blade_bre »

NeXuS, ja imam ove sa slike i eXtra su !!!! Ne mogu ti porediti, ali garantujem zadovoljstvo :D :D

NeXuS
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 19. Maj 2006. 20:18
Kontakt:

Post od NeXuS »

Ma i ja sam citao po netu kazu da su dobre ali se brinem jer je samo jedan ulozak uz ove logitech imaju 3
GameR FoR LifE

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

b_udder, Pa naravno kad kreću od 60-20.000 Hz, kondenzatorski (studijski) mikrofoni snimaju od 20-20.000 Hz, a čovek čuje 18-18.000 Hz. Zato ti Sony zvuči bolje.

Važno je i dobro da sluške što više uđu u uvo, jer je zvuk čistiji i manje se meša sa spoljnim, ali to koliko je čisitiji (skoro da) ne možete da primetite na MP3ju, verovatnije vam treba pravi CD, ali je i već pomenuti SPL jako važan. I to je glavna razlika između mojih starih Altec, i novih Senn. Kad malo udaljite slušalicu iz uveta Senn. i dalje pravi basove. A basvi su ono što u 99% slučajeva fali. Problem je basove navući, jer kod standardnih zvučnika npr: bas je 100W, srednji 20W, a viskoki 3-5W. A ovde sve u jednom zvučniku treba smestiti u tako malokućište kao što je bubica. Ali pomenuti sunđerčić/gumica za u uvo posle malo dužeg slušanja može i da počne da žulja. To je od uveta do uveta (kalupa) različito, ali zato su su standardne bubice bolje, i zato je bolje da ima veći SPD nego ergonomskiji oblik.

:) :) :)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

A ovako to rade stari majstori, elegancija i aluminijum

Slika

Slika
Kravata i Samsung D600 obavezni

Slika

Designer- Anders Hermansen
Dimensions- 35x59x14mm
Weight- (one earphone) 8g
Weight- (complete set) 22g
Finish- Aluminium
Cord- 1,2m
Plug- Mini jack
Principle- Electro-dynamic speaker In-ear type (intra concha earphone)
Frequence range- 50-20,000Hz
Impedance- 19ohms
Poslednja izmena od Vlada Zem u Pet, 06. Okt 2006. 23:00, izmenjeno 1 put ukupno.

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Kontakt:

Post od blade_bre »

Vlada Zem, super je sve to, stvarno vrhunski izgleda, a verujem da tako i radi, samo, GDE mi to da VIDIMO (ne smem ni da spominjem DA KUPIMO)? :smutny:

Odgovori