Memorijske kartice

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
DusanX
Banned
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 23:14

Memorijske kartice

Post od DusanX »

Posto se u memorijske kartice uopste ne razumem molio bih "sve ljude dobre volje" da mi objasne podelu memorijskih kartica, njihovu zastupljenost, njihove cene, koje su najbolje itd........

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

Wikipedia je majka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_cards

Što se tiče zastupljenosti i cijena - zavisi gdje živiš.
Sony Ericsson W950i + Motofone F3 + Acer Aspire One 6-cell + ARCHOS 404

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Mnogo hoces,prvo kupi telefon pa kazi koja ti treba,nista ti ne znaci da ti kazemo koji je format najbolji kad ti mozes da kupis telefon koji koristi skroz neke leve i dzaba smaramo a i to je prevelika tema jer ima xD,CF,MS Duo,MS Duo Pro,MMC,MMC Mobile,TF,SD... i svaka ima neku osobenost,i jos neku podvrstu (SD ima na primer jos i miniSD i microSD)...
Nema neke velike razlike,vecina su NAND flash memorije,10 000 upisa zivotni vek,manje ili vece brzine upisa,ali svaki proizvodjac hoce da izmisli toplu vodu pa stvara neki svoji format koji je manji od konkurentskom,ili ima nesto vecu brzinu prenosa i sl... a u stvari je to sve flash memorija dosta slicnih specifikacija,samo proizvodjaci ne vole da dele zaradu pa... :wink:
Edit: Pretece me dok sam pisao,al ajd sad da ne brisem ovoliki trud!
Pozdrav 8)

DusanX
Banned

Post od DusanX »

Lomnica_city nisi me bas najbolje razumeo, ja sam uopsteno pitao, onako malo da se obrazujem!
Cuo sam i ja za sve te vrste, ali nista ne zanam o njima!
Koju na primer koristi n70, i koja je njena cena kod nas (256 ili 512 mb)?
Koje su najzastupljenije kod telefona uopste?
Ima li razlike u velicini?
Da li svi nokia smarthphone koriste istu memorijsku?
Koje su najeftinije a koje najskuplje???
................

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Kod Nokia telefona je do skora samo MMC bila koriscena,kod najnovijih modela se preslo na SD i to miniSD (samo ime kaze da je umanjena SD) a N70 nije bas najnovija Nokia pa jos koristi MMC Mobile i/ili (posto su skoro pa iste) RS-MMC DV a neke okvirne cene su oko 20-25 eura za 512MB,oko 30-35 eura za 1GB!
Inace svaka marka telefona ima neke vrste kartica koje preferira,na primer SE koristi MS Duo i MS Duo Pro,koje,gle cuda,proizvodi Sony,tako da na"kvarno"sire svoje proizvode!
Ne bih znao koje su bas naj najjeftinije ali recimo da su one,vec zastarele MMC i SD jako jeftine,jer na primer MMC od 512MB bez problema mozes naci ni za 20 eura,ali njih vise ne koriste moderni telefoni!
Pozdrav 8)

DusanX
Banned

Post od DusanX »

E jos nesto:
Da li na primer moze da se MMC DV kartica stavi u telefon koji podrzava obicne MMC kartice, ili obrnuto?
Ili na primer MMC karticu staviti u tel. koji podrzava SD karticu??
:blinky: :blinky: :blinky: :blinky:

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

DusanX napisao:Da li na primer moze da se MMC DV kartica stavi u telefon koji podrzava obicne MMC kartice, ili obrnuto?
Da i ne. Recimo, Nokia N-Gage QD ima standardni MMC slot, a ja u njoj bez problema koristim MMCmobile. Obrnuto ne može jer DV uređaji ne podržavaju "standardne" MMC kartice.
DusanX napisao:Ili na primer MMC karticu staviti u tel. koji podrzava SD karticu??
Svaki SD uređaj/čitač podržava sve vrste MMC kartica, uključujući i reduced size/MMCmobile sa adapterom. Ja moju MMCmobile karticu na kompjuter kačim preko mp3 playera sa SD slotom, i sve radi savršeno.

bigmag
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 09. Feb 2006. 03:51

Post od bigmag »

Aj i ja da se ubacim ovde da ne bih otvarao novu temu... :D Ineresuje me da li da stavim u n70 karticu od 1gb mmc mobile kingston ili je mnogo 1gb (ne meni mnogo nego telefonu) meni ne bih bilo dovoljno ni 10gb :lol: :lol: :lol: salim se malo mada ne bih stvarno... :D :D :D

Pozzz.... :wink: 8) :D
.::HTC Desire Z::.

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

bigmag, nisam probala u N70 da stavim MMC od 1GB...ali znam da ok radi na N6630, kao i na N6680...A po specifikacijama N70 svakako podrzava ovoliku karticu... 8)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Nije mnogo,pogotovo ako ti je telefon"up to date"sa firmware-om i ako ce ti prevashodno sluziti za muziku,slike i poneki video,a ako bi da imas uglavnom DivX filmove na njemu onda ces iskusiti odredjeno kocenje pri ucitavanju filma!
Pozdrav 8)

bigmag
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 09. Feb 2006. 03:51

Post od bigmag »

U redu ako ti tako kazes, onda super tako cu i da uradim uzecu 1gb... :D :wink: 8)

Hvala ti Nina i pozdrav za tebe..... :wink: :) 8)
.::HTC Desire Z::.

DusanX
Banned

Post od DusanX »

Koliko je sad ta od 1gb?
Mislim koliko kosta?????
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
:o :o :o :o :o :o :o :o

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Mislim da je,za one koji redje menjaju telefone,bolje resenje da kupe neku sa"normalnom"garancijom jer je Lifetime garancija obicna navlakusa,moze trajati i MANJE od godinu dana ako se ista prestane proizvoditi i isprazne se lageri,tako da je mozda PQI sa 3 godine ili SanDisc sa 5 godina bolje resenje AKO ne menjate cesto telefone!
Pozdrav 8)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

Ja sam na moju Kingston dobio 5 god garancije (ili bese 3, nisam siguran, mrzi me da trazim sad papir) ali na sajtu ove firme gde sam video ovu od 1GB pise LifetimeWaranty. Ali to je pretpostavljam zato sto na samom pakovanju za karticu pise LifetimeWaranty, cisto sumnjam da ce oni tebi izdati na papiru dozivotnu garanciju! To je malo blesavo pogotovu u zemlji Srbiji. 8)

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Opet ne razumete a malopre objasnih!! :uhuh: To nije garancija do kraja VASEG zivota!!To je garancija koja traje za vreme"zivota"tog modela kartice,znaci dok god se proizvodi i ima je u skladistu!E sad moze da se desi da kupite memorijsku,firma kroz 3 meseca resi da im je dosta vise da proizvode tu vrstu jer je Nokia na primer vec presla na miniSD,i onda predju na novi model a ostave nesto u skladistu da se izvrse zamene u garanciji,a taj"stek"moze trajati 6 mesci,godinu eventualno i to je to!!
Znaci mozda je i bolje da znas na cemu si i kupis karticu koja MORA imati zamenu za sledece 3 godine (proizvodjac zna da mu,na primer,5% kartica ne izdrzi 3 godine pa ostavi toliko za zamenu) nego uzeti nesto,sto mislite da vam je sigurica jos nekoliko godina a onda se ispostavi da kad crkne posle,na primer,godinu i po,nema nista od zamene a obavezali su se!Onda mora da se kupi nesto cega ima tada,a to moze biti skroz drugi format kartice koji NE radi u vasem telefonu pa ili da se oprostite od garancije ili da kupite drugi telefon i dobijete karticu koja radi u njemu!
Pozdrav 8)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od vlajche »

Lomnica_city, pa tako kazi, nemoj odmah da se ljutis :)
Vidis, uopste nisam znao za tu foru, i nikad mi nije bilo jasno sta znaci to Lifetime Waranty :dry:

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

Hm kad ste vec spomenuli xd kartice, koji telefon njih koristi?
Neki koji proizvodi Fuji mozda? :?
Ja jos nisam cuo a mozda je neko upoznat..... :unsure:
5130+Koss the plug....

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

vlajche, lifetime Waranty je normalna stvar kod Kingstona.......svi njihovi ram moduli je imaju,
drugim recima oni su toliko sigurni u ono sto proizvode da daju neogranicenu garanciju na proizvode.
A ja stvarno ne poznajem nikoga ko je reklamirao njihove proizvode, tako da to mu dodje to......
5130+Koss the plug....

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

Masterokrata, koliko ja znam ne postoji mobilni tel koji koristi xD kartice ..... njih koriste iskljucivo Fuji i Olimpus fotoaparati ..... inace postoje u 3 verzije: "obicna", M-Type i H-Type ...

pozdrav...

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od vlajche »

Masterokrata napisao:vlajche, lifetime Waranty je normalna stvar kod Kingstona.......svi njihovi ram moduli je imaju,
drugim recima oni su toliko sigurni u ono sto proizvode da daju neogranicenu garanciju na proizvode.
A ja stvarno ne poznajem nikoga ko je reklamirao njihove proizvode, tako da to mu dodje to......
Da, znao sam to samo mi nije bilo jasno kako se ta garancija... pa da kazem "racuna" dok Lomnica_city nije objasnio 8)

Odgovori