smanjena ponuda

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

Fox napisao:ne shvatam kako ce nekoga naterati da kupe tel koji je skinut sa neke mreze kada ce taj isti tel kod 'ovlastenog' dilera biti skuplji nekih 10-ak%.
Vrlo lako, 10% od 500e je 50e, tako da je svasta moguce. Mislim da cemo malo da oladimo sto se tice telefona.
5130+Koss the plug....

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Masterokrata, 10% od 500 eur jeste 50 eur. Ali stvari se mogu posmatrati i drugacije. Ako kupis od ovlastenog prodavca za 550 eur ti dobijes garanciju na godinu-dve, garantovan servis, zamenu itd. Ako kupis za 500 eur (tih 10% manje) dobices "garanciju" na 3-6 meseci. Pri cemu cesto ces morati da se potrudis da dokazes (citaj isvadjas sa prodavcem) da je tvoj kvar (ako se desi) pokriven garancijom. Ili ti se desi da ti crkne posle 4 meseca a garancija je na 3. Onda si na gubitku na vise od 50 eur.

Sem toga vecina ljudi uglavnom kupuje jeftinije telefone npr. 50-200 evra. Tamo je tih 10% razlike od 5 do 20 eur. Ja bih uvek dao tih 5 do 20 eur razlike za bolju podrsku i garanciju.

Da se razumemo ako "legalni" kosta 500 a "ispod ruke" 250-300 onda naravno da cu verovatno kupiti "ispod ruke" ali cu biti svestan sta sam kupio.

Na 10% razlike cost/benefit je vec debelo na strani legalnog.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Ma digli su cene da bi izgledalo kao da su originali, zbog inspekcije..
Ko zna, ja mislim da ce to trajati mesec dana i da ce vratiti sve u normalu, mada ce biti malo oprezniji...
Pa shta da rade silne radnje sa robom koju imaju kod sebe? Ne mozesh tek tako da je prodash kao original?Vratice se sve to u normalu, nadam se...

gg
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 27. Mar 2007. 21:43

Post od gg »

mislim da se nikad vise nece vratiti na staro, jednostavno je drzava krenula da uvodi reda kada je dostignut optimalan broj korisnika mobilnih mreza... ne vredi ni prodaja ispod tezge, jedino ako nekog poznajete licno, ostaje ili kupovina na buvljaku ili preko oglasa.

Ovi inspektori koji su isli ovih dana su ulazili u lokale kao regularne musterije, kupovale, sumnjam da ce se neko usuditi da ikada vise ima nelegalno uvezene telefone u prodavnici...

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Ne verujem da su cene podignute da se zavara inspekcija (nisu oni "veverice"), pazite, inspekcija je poharala i pozatvarala dosta radnji, zaplenjeno je dosta telefona, plus kod "preživelih" radnji u ponudi je ostalo ono regularno - za šta/koliko su imali ulaz robe. Možete misliti koliko je PONUDA opala a POTRAŽNJA ostala ista, a zna se šta je zakon ponude/potražnje za cene.
Ako se sve završi samo na ovom udaru inspekcije, cene će se brzo vratiti, a ako se "ne šale" srezaće sve u korenu (carinski prelazi) i onda welcome to paradise :(
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Pa ja sam u ovoj temi spominjao dvije radnje i danas sam ih obisao.
Kod obe se moze nabaviti roba zaobilaznim putem,s tim da su vrlo oprezi.
Naime oni kazu da su sad cijene takve ali ako vide da si ozbiljan onda ti kazu da znaju nekog ko radi kao prije,i onda dobijes broj mobilnog.
Eto konkretno ja cekam da mi se sa jednog od tih brojeva javi PRAVA cijena samsunga i450.
Mislim da ce se ovakve fiktivne cijene i dalj zadrzati,sto obesmisljava cijenovnik.
Jedina opcija je da se za svaku radnju uvede koeficjent sa kojim bi se djelila ova legalna cijena.
A rjesenje je jednostavno. Pored svake radnje,u dnu da bude jedna fusnota vrlo neprimjetna,koja na prvi pogled ne sluzi nicemu,a pravu namjenu bi znali samo mi forumasi,s tim da bi se ova tajna prenosila na sledecu dvojicu,i tako dalje,s tim sto ovaj prvobitni nebi znao za regrute svojih regruta.
Ufff krenule me ove zavjere ko da sam Den Braun.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

kefalo, Bre kefalo zar ti mislis da su svi inspektori sisali vesla? Ako su pokrenuli akciju bas protiv nelegalne trgovine mobilnim aparatima mislis da nece pratiti bas ovaj i slicne sajtove i da nece pre ili kasnije primetili tako nesto? I zar je problem pratiti forum ili se prijaviti na forum (dobro to je vec u domenu "manje verovatnog") i tako pre ili kasnije saznati? Otkud znas da npr. ja nisam nekakav inspektor :roll: Evo taman sto sam se zalagao za kupovinu legalnih i negde pomenuo da kada je mala razlika u ceni da je bolje legalno kad ono eto poskupljenja :wink:

Inace ja mislim da su pored legalnih distributera jako zainteresovana strana mobilni operateri. Ako cena telefona poput N95, P1 i slicnih u prodavnicama bude za previsoka onda ce mnogi, koji pozele te modele, da porazmisle o sklapanju postpaid ugovora sa operaterima i "povoljnoj" kupovini operatorskih mobilnih.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Vidim da se cene menjaju iz sata u sat...! U vezi price da ce tel skinuti sa neke mreze biti jeftiniji za nekih 10-ak% od 'legalnih' telefona,normalno je da ce postojati ljudi koji ce gledati da plate sto manje pa makar i uzeli tel kojem ce kasnije morati da menjaju softwer... Daleko od toga da kazem da su 'brendirani' tel losiji od svojih 'originalnih kolega',ali po meni je bitno uz tel dobiti sve sto inace treba dobiti od opreme. A kao sto i sami znamo,u nekim prodavnicama treba okrenuti radnika naglavacke da bi ste dobili usb kabl,sluske,da ne spominjem tv-out(neki jos kazu sta ti je to!) i sl. I potpuno se slazem da kad je u pitanju razlika od 10-20€ ne treba mnogo razmisljati koji ce se uzeti.Ali ukoliko je razlika 100 i vise jura onda stvarno mislim da nema dvojbe sta uzeti. Samo jedno poredjenje u Italiji je N82 u slobodnoj prodaji od 415-500€(cist tel u ful pakovanju). U cenu je uracunata njihova IVA ili ti nas PDV.
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Fox, Sto se tice italije (i verovatno cele EU) imas pravo da su legalne cene nize nego u Srbiji - nama pored megalomanske marze koju uzimaju trgovci cenu dize i carina. U okviru EU nema carine za robu proizvedenu u EU odnosno od EU firmi (Nokia je jelte finska a Sony-Ericsson moze da se provuce kao evropski zbog na racun Ericsson dela). Pored toga carinske stope su im i generalno nize nego nama. Kod nas je jeftinije uvesti nesto gde bi inace MOZDA trebali da PONEKAD stitimo domace proizvodjace (citaj prehrambeni proizvodi, cokolade i slicno) nego tehnicku robu - racunare, mobilne telefone i slicno.

ryo-n-gats
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 01. Dec 2005. 17:24

Post od ryo-n-gats »

Inace u celoj prici oko skoka cena (u evrima) ne treba zaboraviti i uticaj inflacije. Kurs evra je znacajno manje skocio (a ovih dana se i vratio na ~82) nego sto su porasle razne cene u dinarima. I "legalni" i "ilegalni" prodavci imaju sada nesto vise troskove pa ce verovatno pokriti deo troskova i povecanjem cene (u evrima).
Uticaj inflacije? Uticaj inflacije?! Jel ti nas zezas (da ne upotrebim gori izraz).
Nokia N81 je do pre par dana kostao 300 evra, sada kosta 380?
Ibnflacija moze da utice na promenu cene do 10 evra, ovo saad nije normalno.
5700 je kostao ~150 evra, sada je ~310. Nemam sta da dodam.
Isto tako, da li si bas siguran da je carina na mobilne telefone 60%? Ja ne bih rekao.

Razlog astronomskog poskupljenja je (po meni) jasan kao dan. Neko sa starne je pokrenuo inspekciju i zatvorio "nelojalnu" konkurenciju, a sada moze da odredi cenu po svom ukusu.
A i ostali, koji su preziveli, i koji su nekada uzimali 150 evra za telefon, a sada vide da svi drugi prodaju po ~250, bili bi ludi da ne dignu cenu bar na 200+ (naravno treba dodati i troskove "legalizacije").

Meni nije jasna samo jedna stvar, da li su telefoni koje smo ranije kupovali u originalnom Nokijinom pakovanju (sa IMEI borjem na kutiji...) bili 100% legalni?

I sto se tice odnosa drzave i gradjana, posto se dosta o tome prica.
Naravno da je neophodno uvesti red na trziste. Ali je isto tako normalno (i neophodno) voditi racuna o socijalnom statusu ljudi. Puko insistiranje na cisto pravnoj komponenti i ignorisanje socijalne ne vodi nikuda.
Gotovo sve drzave i veliki privredni igraci koliko toliko vode racuna o tome.
Kada ne postoji balans izmedju ove dve, neminovno dolazi do poremecaja (a kako ce oni kod nas izgledati to cemo da vidimo).

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

ryo-n-gats napisao:
Ako su kupovani po niskim cenama, bez fiskalnog racuna i odogovarajuce garancije onda je odgovor NE. Iz vise razloga (1) nije placena carina i/ili (2) poreklo nije bas sigurno ("ispalo iz kamiona") ...

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 18:00

Post od darkado »

cene tje dotji na svoje, setite se raidova na pirate, brzo su prestali da rigorozno sprovode zakon .
Alcatel 992d / Sony Xperia S / Huawei IDEOS X5 / ZTE Blade / HTC Startrek

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

mene samo cudi kako su se samo uspjeli dogovoriti da odrade nesto ovog tipa i to u vrijeme politickog vakuma.
Koja li ce samo strana iskoristit ovo za svoj marketing.
A mozda jedna od strana ima jako ucesce u biznisu sa fonovima,pa sad malo na racun malih sire market share.
Eto ovako izgleda sprovedba eu standarda on the serbian way.
Ili u prevodu naopako i redom obrnuto sprovodjenj socijalne reforme.
Cak i sa carinom na uvoz robe iz EU zone ovi cijene ne treba da budu ovakve.
Ali dobro sta se tu ja zalim, treba da budem zahvalan sto se neko nije sjetio da pod parolom inflacije poskupi iz gprs, pa da se ne mogu ni zaliti dok kuckam iz kreveta.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

ljudi sta se desilo sa cenama :o

Od jednom su cene postale vece nego u Nemackoj :unsure:

jer ovo samo nesto privremeno, ili ce ostati ovako u nedogled?

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Kontakt:

Post od Koren »

Hm... Izgleda da ova situacija ipak nekome pogoduje. Svuda po gradu se pojavljuju ogromni bilbordi jedne prodavnice na kojima izmedju ostalog pise velikim slovima "ovlasceni distributer", verovatno sad hoce da upecaju sto vise ljudi na tu recenicu u ovoj situaciji sa gasenjem prodavnica.

Gallee..
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Apr 2006. 09:37

Post od Gallee.. »

Mirko BGD, procitaj 7 strana u-nazad i sve ce ti biti jasno.. :P :wink: :) :wink:
N-Naravno..!
ZIVIM ZA LETNJI RASPUST..!

Pere Ubu
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 14. Maj 2007. 20:03

Post od Pere Ubu »

tomas.hokenberi, cenim ovakav pregalacki entuzijazam, ako je samo entuzijazam u pitanju :wink:
Elem, svojevremeno je na ovom istom sajtu ( viewtopic.php?t=12834&postdays=0&postorder=asc&start=40 ) bila pokrenuta rudimentarna tema o ovome o cemu se sad prica, ja sam pokusavao da objasnim "kolegama" kako/zasto nije dobro kupovati ilegalne aparate, medjutim nije bilo kriticne mase da tema potpuno zazivi, pa se negde krajem prosle godine i ugasila.
Ono sto ja mislim da se sad desilo jeste necija predizborna procena da je politicki korektno i oportuno da se izbace inspektori napolje da pociste mulj koji vlada na ovom polju vec godinama. Kad kazem "necija", mislim na onoga ko ima kapacitet da tako nesto nalozi. Medjutim, ja sam trenutno veoma besan, kao i vecina diskutanata ovde, ali iz razlicitih razloga - propisi koji regulisu prekrsaje, privredne prestupe, pa i krivicna dela u ovoj materiji postoje vec godinama/decenijama, pa zasto, pobogu, "drzava" tek sad "odlucno resila" da stane na put ovom bezakonju? Pa zato sto je neko iz drzavne garniture, ili neko njoj vrlo blizak,ovim kriminalom toliko napunio novcanike, da je resio da zrtvuje te jadnike na cije ime se zvanicno vode radnje, jer mu vise nisu potrebni, i da, s druge strane, stekne reputaciju postovaoca zakona i ostane cist u svakom pogledu. Jednim udarcem dve muve. Tako da u tom kontekstu ponovo mogu da razumem bes finalnih korisnika, ali kao sto je boleo prelaz sa DM na EUR, malo manje ce da bole ove cene, navika je cudo..
Ono sto ja trenutno vidim je jedna izuzetno paradoksalna situacija: imate te razne nelegalne radnje -divljake koji su podigli cene, a nemaju nikakav osnov za to, jer naravno nisu legalno nabavili aparate, sto znaci da nisu platili ni carinu ni PDV, pa je totalno nenormalno ocekivati da mogu uopste da vam izdaju fiskalni odsecak, pa je ovo dizanje cene, osim sto pojma nemam kome je namenjeno, jedan ocajnicki gest da ostanu u igri, a dobro znamo da ako drzava stvarno zeli da ovo iskoreni, oni ce vrlo brzo katanac na radnje pa na prekvalifikaciju, ili da udju u legalne tokove, da traze licence za ovlascene uvoznike. Sto se naravno nece desiti, pa je jedna od mogucnosti onih koji zele da nabave aparate inicijelno jeftinije da (kao sto je neko vec rekao) potpisu postpaid ugovor sa nekim od operatera. Koji, btw., tek sad nema sanse da bude kraci od 2 godine.
U svakom slucaju, bice zanimljivo pratiti razvoj situacije.

Ilke
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sub, 25. Nov 2006. 11:52

Post od Ilke »

Krajnje je vreme da i ovde pocnemo da nabvljamo telefone preko ugovora kao sto se radi na Zapadu dugo godina

djemba87
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 15:57

Post od djemba87 »

A koliko se isplati uzeti telefon iz telenora,ili telekoma,totalno je nebitno,mislim na mogucnost kvarenja samog aparata uzetog od ova dva provajdera?

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

što se tiče kvarenja, najviše se isplati uzeti kod operatera. svaki kvar će biti popravljen, a dok je telefon na popravci dobijaš drugi na korištenje.

Odgovori