Formiranje i punjenje baterija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Da li je moguće da i posle šest strana naširokog i nadugačkog polemisanja neko može da bude u nedoumici? Tz, tz, tz... :wink:

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Pa ja lepo rekoh da zakljucas temu i pobrises nepotrebne komentare... samo unose zabunu... :)

Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Da, definitivno bi trebalo srediti i pročistiti ovu temu, kao i mnoge druge koje su "kao" uputstva. Videćemo, treba vremena, volje... :wink:

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

pa najbolje je obrisati sve postove i ostaviti samo jedan u kome stoji: "Li-ion baterije se ne formiraju" ...... a ako nekome to nije dovoljno, ima pravo da sa baterijom radi sta mu volja :D

pozdrav...

nenad_26
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 09. Jul 2006. 08:00

Post od nenad_26 »

tako je ili lepo kupis stoni punjac i jos jednu bateriju i zavrsis posao :roll: :roll: a ne da se zezas ili jednostavno nosis akumulator za sobom :P :P :P :P :P :P

megatron
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Jun 2006. 21:31

Post od megatron »

tj. ko je nestrpljiv neka puni 2-3 sata a ko moze da ceka neka puni i 12 sati ne skodi to sam ja shvatio
iz ove price ... :D :D

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

Skoro. Ko je racionalan neka puni 2-3h, a ko je paranoican neka puni 12h. (svestan sam da rech "paranoichan" ne odgovara u potpunosti mestu na kom se nalazi, ali nisam znao ni jednu drugu koja bi odgovarala)
...shit happens... keep d smile!

ZoMa
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sre, 26. Jul 2006. 14:10

Post od ZoMa »

Lepo na (orginalnom) uputstvu za moj telefon pise baterija je fabricki formairana memorijski efekat ne postoji. U pitanju je LI-polimer baterija 1400 Mah traje 3 dana max koriscenja MP3 player GPRS, oko 5 dana bez nekih prevelikih i zahtevnih APPs nisam uspeo duze od 5 jedino kada ga uoopste ne koristim. Za ostale tipove baterija ne znam i necu da pisem za Li polimer znam i lepo su mi ljudi napisali. Inace kada ga ostavim da se puni duze od 3-4 sata punjac sam iskljuci punjenje (ima neki mikro prekidac predpostavljam) naravno baterija je vec puna tada, i to su isto napisali u uputstvu.

vlaki
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 20. Maj 2006. 00:22
:: SG Note II
:: Nokia 6630

Post od vlaki »

Sad chujem od burazera, kao lik formirao bat. 3x15 ili x12 sati, i sad mu traje 6-8 dana... ne verujem poshto je u pitanju n70... moguce da mu phone 'bleji' na stolu chitav dan... :roll:

Pozz! 8)
"Trgovanje bez oglašavanja je kao namigivanje devojci u mraku - vi znate šta radite, ali drugi ne." - Salvador Dali

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322

Post od nevidljivi »

Samo da dodam nešto u vezi punjača i baterija: danas se svi mobilni telefoni prave tako da se u punjaču nalazi samo osnovna elektronika (trafo sa Grecovim ispravljačem ili elektonski sklop koji snižava napon umesto trafoa), a "pamet" punjača se nalazi u samom telefonu. To omogućava da jedan punjač može da puni više modela telefona (Nokia je po tome poznata). Za automatsko isključenje punjenja nije zadužen mikroprekidač nego nekoliko tranzistora ili u novim varijantama jedno integrisano kolo, a sistem za isključenje radi tako što "pamet" punjača meri i prilagođava jačinu struje punjenja, postepeno je smanjuje i kada se baterija napuni prekine punjenje. Ja sam pre dosta godina napravio univerzalni punjač za NiCd / NiMH baterije koji je imao regulaciju jačine struje punjenja i jedan tranzistor na izlazu koji je kontrolisao struju punjenja i time štitio baterije od prepunjavanja i oštećenja. Kod Li-ION i Li-Polymer baterija je situacija mnogo bolja zato što se one ne moraju formirati i ne mora da se vodi računa da se isprazne do kraja pre ponovnog punjenja.
Ghost

DJ_Boris
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 16. Feb 2004. 02:44
:: Samsung Note 8
Kontakt:

Post od DJ_Boris »

Ja ne mogu da verujem da se ovde jos uvek prica o formiranju baterija....

ZNAČI OVAKO:

Baterije se pune dok se ne napune, tj. dok ne pokaze da je puna.

Prazne se do kraja prva 3 puta...

A posle radite sta vam je volja... Punite kad stignete... itd.
Samo imajte u vidu da baterija ce imati najduzi vek ako se puni do kraja i kada se prazni do kraja...
.:Amazonka:. - Prodaj brzo, kupi lako! https://amazonka.rs/

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

DJ_Boris, pa zasto ne stavite lock na temu?!

pozdrav...

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Zato što će onda početi sa otvaranjem novih tema, a i da vidimo koliko još gluposti može biti izrečeno za stogodišnje punjenje x3 i teraformiranje baterija... :uhuh:
Poslednja izmena od Miškoni u Sre, 18. Jul 2007. 16:50, izmenjeno 1 put ukupno.

Slamil
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 05. Sep 2006. 16:49

Post od Slamil »

Čitam ove vaše komentare pa nisam sigurna da li da svoj novi e900 punim 3 x 12 sati ili ne. Baš bi volela da mi neko sa iskustvom pomogne ili neko je već formirao bateriju za ovaj fon. :?

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Ama KO je ovde u ovih 7 strana rekao da formiranje zavisi od modela telefona!?!?!Procitaj sta ti pise na bateriji,ako pise li-ion onda se ne formira i gotovo,kao da je sad vazno iskustvo nekog sa BAS tim modelom telefona!
Pozdrav 8)

volim sony
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 19. Sep 2005. 00:01

Post od volim sony »

lomnica slazem se u potpunosti i stvarno mi je muka od price puni 3 put po 12 sati sta ako ga punim 5 dana po 24 sata ili 1 do kraja pa 3 puta do pola baterije... nisam formirao bateriju na 6610 i stvarno sam punio i preko noci i po pet minuta i sluzila me je 2 godine kao prvog dana i onda sam ga prodao...

Andrejica
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 04. Sep 2006. 16:43
Kontakt:

Post od Andrejica »

sony ericsson w810i se isto ne treba 3x12 sati puniti? samo dok se baterija ne napuni i to je to?
sad mi neko rekao da se ne treba tako puniti vec samo dotle dok se baterija ne napuni na 100%... e sad meni je telefon 5 sati stojao na punjacu,koliku sam stetu napravila?

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Andrejica, nisi napravila nikakvu štetu jer punjač automaski prekine napajanje kad se baterija napuni, tako da je ti možeš držati 12 sati na punjaču ali nema efekta ... 8)

pozdrav...

Andrejica
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 04. Sep 2006. 16:43
Kontakt:

Post od Andrejica »

aha,znaci onda ne trebam da formiram bateriju?!?
hvala :)
Izvinite na malo pre postavljenoj temi.. skroz sam rasejana danas..

Gallee..
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Apr 2006. 09:37

Post od Gallee.. »

jedno karatko lako pitanjce

da li punjac mogu da drzim u uticnici neprekidno, a da mu neskodi nista..
N-Naravno..!
ZIVIM ZA LETNJI RASPUST..!

Odgovori