Eksterna baterija - power bank
- El Laki
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
- :: Xiaomi Redmi Note 4
Re: Eksterna baterija - power bank
Ja sam pre par meseci kupovao sa aliexpressa i nikakav pdv niti dostavu nisam plaćao.
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Pa normalno. Prosto nekog zakace i naplate pdv, nekog ne. Nema pravila iako bi trebalo da ga bude. Isto tako nekad za nesto sto je placeno 0.99$ mozes da popijes pdv od 200-300-400 din bez ikakvog obrazlozenja.
- El Laki
- Prijatelj foruma
Znači niti ima pravila na koje iznose računaju PDV, niti ima pravila o iznosu PDV-a?
- Azimuth
- Moderator
Ima pravila u vezi poreza, on je 20%. Pitanje je samo da li ce se paket provuci ili nece. Ako se ne provuce, onda mogu da opale porez (ili carinu) na osnovu navedene vrednosti, a mogu i da gledaju katalosku vrednost (sto je cesci slucaj).
- El Laki
- Prijatelj foruma
Aha, nisam to znao. A kakva je situacija sa paketima od 50€+? Plaća se i carina i pdv? Oba po 20-30%, koliko već.
Meni se naplatili 650 za moju lenovo banku. Secikese. -.-
Слобода или смрт
- Azimuth
- Moderator
Izvor: www.carina.rsPredviđeno je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na:
•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
•pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
- El Laki
- Prijatelj foruma
Bravo za post. U suštini ako se dogovorim sa prodavcem da označi obojicu kao fizička lica, ne plaćam ništa?
- Azimuth
- Moderator
Ne. Pise tamo svasta nesto. Nije zgoreg procitati do kraja.
Mnogo toga mora da se poklopi i namesti kako bi prosao bez bilo kakvih dodatnih troskova (carina i/ili PDV).
Edit:Poresko oslobođenje propisano je za pošiljke male vrednosti koje domaći i strani državljani besplatno primaju od fizičkog lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode i da njihova vrednost ne prelazi iznos od 70 evra.
Mnogo toga mora da se poklopi i namesti kako bi prosao bez bilo kakvih dodatnih troskova (carina i/ili PDV).
- El Laki
- Prijatelj foruma
Po ovome što tu piše, gotovo je nemoguće kupiti nešto sa stranog sajta i izbeći PDV i carinu. A u praksi nijednom nisam ništa platio, za pakete od 30-40e. Niti je bilo to oko fizičkog lica, komercijalne svrhe ili ne. Jednostavno naručio, platio online i stiglo mi u sanduče bez dinara dodatnih troškova.
- Azimuth
- Moderator
Pa napisao sam ti vec. Postoje tri nacina da se izbegne placanje dazbina. Prvo da prosto paket ni ne pregledaju (sto je tvoj slucaj). Drugi nacin je da ti salje fizicko lice, da nema nigde nikakve cene naznacene na pakovanju ali da pise da je poklon i da vrednost tog paketa ne prelazi 70e. Treci nacin je da odes po robu i prosveras je preko grane u gacama ili kako vec.
Ja sam letos imao gomilu nekih sitnih stvari, skoro svaki dan mi je po nesto stizalo i tako mesec dana. Valjda je nekom zapalo za oko da bas na tu jednu adresu i to jedno ime ide svako malo po nesto, pa su na par poslednjih paketica opalili pdv. Drugi primer, ovakvu istu bateriju je drugar narucio i stigla je na moju adresu, za nju sam platio samo postarinu (nase poste) 200din. Postarinu na ovu moju sam platio 150din. Kako i zasto, ne znam i necu da lupam glavu zbog 50din, ali ocigledno da naplacuju odokativno.
Ja sam letos imao gomilu nekih sitnih stvari, skoro svaki dan mi je po nesto stizalo i tako mesec dana. Valjda je nekom zapalo za oko da bas na tu jednu adresu i to jedno ime ide svako malo po nesto, pa su na par poslednjih paketica opalili pdv. Drugi primer, ovakvu istu bateriju je drugar narucio i stigla je na moju adresu, za nju sam platio samo postarinu (nase poste) 200din. Postarinu na ovu moju sam platio 150din. Kako i zasto, ne znam i necu da lupam glavu zbog 50din, ali ocigledno da naplacuju odokativno.
- El Laki
- Prijatelj foruma
Razumem ja šta ti kažeš, ali meni je stiglo (slagaću te) 4 ili 5 paketa na proleće, svi su bili od 20e pa na gore (Nilkin, Spigen, itd za telefon) i nijednom nisam platio.
Sada baš čitam sa linka, u suštini sve ali sve će da propuste kroz PDV. Za svaki slučaj imaju neki izgovor. Pogotovo oko tih "poklon" paketa iz Kine. Prava zavrzlama. PDV se ne može izbeći nikako, a carina već zavisi. Jako glupo i dvosmisleno. Napišu pod 1,2,3 sve lepo i jasno, a onda dole sve to demantuju pod izgovorima za malu decu.
Sada baš čitam sa linka, u suštini sve ali sve će da propuste kroz PDV. Za svaki slučaj imaju neki izgovor. Pogotovo oko tih "poklon" paketa iz Kine. Prava zavrzlama. PDV se ne može izbeći nikako, a carina već zavisi. Jako glupo i dvosmisleno. Napišu pod 1,2,3 sve lepo i jasno, a onda dole sve to demantuju pod izgovorima za malu decu.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Meni danas stigla kozna futrola za Renault karticu, 10€, na paketu napisano 3$, hteli 300 rsd da mi uzmu, sluzbenica u posti nije, rekla da je verovatno greska, ali zvace me.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- El Laki
- Prijatelj foruma
Eto vidiš. Po onome što sam pročitao na sajtu, takva je situacija jer nisu poverovali u cenu od 3$ pa su izvršili procenu sami. S obzirom da je PDV 20%, procenili su na 15€.
Vidim na gearbestu imaju dve xiaomi baterije od 10k mah( tačnije jedna je 10400mah, druga tačno 10k mah), prva je 14.5$ druga 12.8$? Jesu li obe original ili?
- yocasylver
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pet, 10. Okt 2008. 08:54
- :: Huawei P40 Pro
Ja sam kupio Xiaomi sa Ebay-ja.Jos sam kupio i silikonsku navlaku za istu bateriju.Kapacitet 16000mAh.Prodavac ima visoku pozitivnu ocenu,dobre komentare,mnogo prodatih baterija pa reko i ja da kupim.Cekao 18 dana i kad je stigla ja obrebem onu nalepcicu i proverim na Xiaomi sajtu.Iznenadjenje,FAKE.Pise da je bilo 782 upita za taj broj.Onda izguglam i vidim razlike.Razocarao sam se,svoj G2 punim jednom i drugi put do 65%.
Resio da kupujem od kineza samo futrole za mob,priveske i slicna sranja.
Resio da kupujem od kineza samo futrole za mob,priveske i slicna sranja.
Требао си пре наручивања да погледаш на јутјубу разлику између оригинала и копије.
Слобода или смрт
- Azimuth
- Moderator
Pa pisalo se o tome, na pandawill, gearbest i jos par mesta imas proverene originale, na ebay-u imas retko gde i mahom su kopije.
- yocasylver
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pet, 10. Okt 2008. 08:54
- :: Huawei P40 Pro
Nisam ocekivao da ce biti kopija.Par stvari sam kupio i sve je bilo ok,vodjen time nisam ni razmisljao o prevari.
Ima li da je neko kupio original online i ako jeste neka pusti link
Ima li da je neko kupio original online i ako jeste neka pusti link