Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Re: Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

Post od cvoruga »

Pogrešno pitanje si postavio, upoređujemo OSove ne aplikacije .

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Ne, nisam ja pogresno pitanje postavio, ono sto sam napusao u predhodnom postu ja koristom svakodnevno, sta od toga moze da mi ponudi WP. Textra je zamena za default SMS app, sta mi nudi WP?, Power AMP je player, sta mi nudi WP a da je slicnog kvaliteta, MX reprodukuje video hocu potpunu kontrolu nad titlovima, sta mi nudi WP?
Explorer je osnovno ljudsko pravo da manipulise svojim fajlovima, sta mi nudi WP?
Ne znam nijedan drugi nacin unosenja podatak i teksta nego preko tastature ili preko softvera za prepoznavanje teksta, sta mi WP nudi povodom njegove kriminalne tastature?

Ne nudi mi nista, to znaci da ako bih ja presao na WP nista od predhodnog napisanog ne bih mogao da koristim na WP.
Sistem je dobar onoliko koliko su dobre app za njega, a app za WP su svetlosnu godinu iza Androida.
Ako tebi odgovara WP to je odlicno, nasao si ono sto ti je potrebno.Meni taj trenutni poluproizvod ne bi mogao ni 50% dnevne rutine da obavi.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Nije WP ni poluproizvod, i manje je, zauzima statističku grešku udela na tržištu.
Meni odgovara svaki OS koji mi zadovoljava potrebe, kako se zove meni je nevažno.

Što se appova tiče, to nema veze sa samim sistemom, nego sa developerima,
kojima nije interesantno da pišu aplikacije za mali broj uređajaja,
tako da opet nisi u pravu, porediš babe i žabe, ja ti pričam za WP ne za aplikacije bez kojih ti ne možeš da preguraš dan.

novak
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 04. Jan 2009. 06:09

Post od novak »

Svako bira prema potrebama. Meni licno default aplikacija za poruke radi super. Defaultnu sam koristio i na iOS.
Sa tastaturom se vec patim, ne znam do cega je. Vece su tipke nego ranije, al vise grijesim.
Najvece zamjerke za multitasking i manje opcija kod share. IE zna da zeza.
Ipak, bolji mi je osjecaj bilo raditi na iOSu

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Ne, ti mesas babe i zabe, jesi li ti procitao ceo moj post, ""sistem je dobar koliko su dobre app za njega", sta ja mogu da uradim sa golim OS-om, nista. Jel' ti Windows na svom kompu koristis bez ijedne app, jel' video i audio fajlove reprodukujes preko Windows media playera ili pak instaliras za tu potrebu neku drugu app?
Sta mene kao korisnika briga sto developeri ne prave app za WP, neka Microsoft unajmi 100-200 hiljada programera, pljune milijardu ili dve evra ili dolara pa ce ti programeri napisati sve moguce app za WP.
Mene ne zanima OS vec njegove mogucnosti, mogucnosti nekog OS se manifestuju preko dobrih app, samim time mogucnosti Androida su daleko ispred WP. Za mene WP jeste poluproizvod, da li ce postati gotov proizvod, vreme ce pokazati.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Ili si bezobrazan ili ne čitaš ko šta piše, treće nema.
Ja napišem u postu bolja tastatura na Nexusu, ti u postu ispod tog napišeš loša tastatura na WPu,
ja napišem WP poluproizvod, ti u postu ispod tog napišeš za mene je WP poluproizvod.
Nisi nikad koristio WP, ostrašćen si Androidom i S4, poznat si da dolaziš u sukob sa članovima foruma zbog toga,
pri polemisanju sa mnom si pokazao osnovno nepoznavanje materije i što se mene tiče ja sam završio polemiku.

Pozzić.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Bravo, kada nemas argumente povlacis se. Ja ne znam samo ko je ovde pokazao bezobrazluk, ti jednostavno ne zelis da prihvatis neke cinjenice i ja tu ne mogu nista.
Ako ti smatras da je ovo neki sukob ili sta vec, ti onda nikada nisi ucestvovao u nekoj debati.
Moju strucnost nisi kompetentan da procenjujes jer iz tvojih postova sam vec zakljucio da si "jako strucan".

Uzivaj u svojim ubedjenjima, sva najbolje.

P.S. Izvinjavam se za recenicu oko pluproizvoda, ti si takodje to napisao, ja sam pogresno protumacio, tu je moja greska.

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Ništa lično, nadam se da se slažemo, apsolutno nema potrebe da se izvinjavaš, sve ok.

Pročitaj moje postove, videćeš da sam ja napisao gore stvari od tebe o WPu :) .
Ali nije to ni važno, svako koristi šta mu odgovara.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Nemam nista protiv tebe, taman posla. Ovo je diskusija, neka vrsta debate, svako brani svoje stavove, za to forum i sluzi. Iznose se argumenti koji mogu da budu bolji ili losiji, to je subjektivno.
Uputio sam izvinjenje jer si bio u pravu za tu recenicu, nisam dobro procitao. Ne zelim nikome da namecem svoje stavove, vec ih samo branim, kada pogresim to i priznam.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Auuu nema me par sati i eto frke, a ja ne ucestvujem, pa bas niste fer.
Elem, obojica niste u pravu, i nemate pojma, WP je jedan jedini i najbolji OS, ostalo ne vredi osusenog zecjeg brabonjka! :lol: :lol:
Nemanja, ako ti sve ono sto si napisao svaki dan i koristis, mene najiskrenije zanima cime se ti bavis u zivotu? Ja jedva da imam vremena 2-3x dnevno da proverim ovaj forum, procitam vesti u ukupnom trajanju sat vremena i mozda jos ponesto sitno.
Secam se koliko sam uzivao da budzim E61, posle njega i iPhone, ali sam tada em imao vremena, em me sve to vec na kraju i smoriloK Kad sam uzeo Lumiu, podesio, poskidao apps koje mi trebaju i vise ne razmisljam. Ne interesuje me nista, a uredjaj radi kao prvi dan.
E u ovome ja vidim superiornost ovog sistema, da naglasim, za ljude poput mene, koji se jako lako prilagode svemu, i kad im ne trebaju razne filozofije od telefona.
I nije abs da nemas nikakvu kontrolu nad titlovima, imas novi Moli Player, imas MKV. Player i td. Opet, gledati bilo kakav video sadrzaj, osim mozda nekog smesnog klipica na tako malom ekranu, smatram za cist mazohizam! A jos citati titl...
Nadalje, tastatura na WP je ista kao i na Androidu, i kao na iOSu (pricamo o default), mozda minorne razlike u velicini tastera (za delic milimetra), tako da ne razumem u cemu je tastatura kriminalna, a na Androidu je ista takva tastatura odlicna? Meni je iskreno najbolja tastatura bila na iPhone4, od touch telefona, dok mi je apsolutno najbolja tastatura bila na 3310 i E61.
Takodje, primecujem da sve vreme ponavljas mantru da su WP aplikacije toliko siromasne da ne mogu ni da se koriste. Ni to ne odgovara cinjenicnom stanju. Mozda se za nekoliko aplikacija to moze reci, ali nikako ne stoji generalizacija koju ti i jos nekoliko clanova zelite da nametnete.
Stavise postoje aplikacije koje su daleko bolje na WP nego na drugim sistemima, ili ih cak na tim sistemima i nema, recimo Srbija Vesti, Cyber Dust, Lumia Selfie, Moja mBanka, Michelin Travel, Runtastic Pro, TeamViewer (nisam video na Androidu, ali ga znam odlicno sa iOS-a i meni je bolji na WP, i brze radi).
Na kraju krajeva, taj S4 je veci poluproizvod od WP, jer da nije, ne bi izbacivali Note odmah posle njega. A da, Galaxy S sluzi da se neke stvari ispitaju, vide bagovi, i onda izbacujemo Note seriju. Note serija cak i vredi nesto, iako je Android!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Post od Coni »

Nije ista tastatura na wp i droidu. Runtastic PRO je bolji u droid verziji. S4 nije poluproizvod. A zbog poslednje rečenice pakao se upravo zamrzao.

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Nije ista ni meni, bolja mi je na Androidu, preciznija.
Takođe mi se ne sviđa i što se ne raširi preko celog ekrana kad je u horizontalnom položaju.

Ja opet mislim da priče o aplikacijam nisu priče za WPvsWorld, ali ajde,
pored nabrojanih puštača gore postoji i CCPlayer koji je dojajan, + sam defautni puštač pušta sve,
i recimo SofaScore je bolja aplikacija nego LiveScore koju sam koristio na Androidu.

Najveća vrlina WPa, krucijalna stvar je zapravo ovo.
miodrage napisao:Ne interesuje me nista, a uredjaj radi kao prvi dan.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

miodrage, Al' se ti raspisa. No, nemam baš energije da pojedinačno prelazim svaku app koju si nabrojao i da ponudim alternativu koja bolje radi na Androidu. To da je S serija poluproizvod, pa ne znam, možda i jeste, ali jedan model tog (polu) proizvoda se proda u većem broju primeraka nego sve lumije zajendo ikada, toliko o tome.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

To stoji, i isto tako se jedan iPhone model proda u vise primeraka nego svi Galaxy S modeli do sada zajedno! Otprilike eto ti poredjenja.
Nemoj nemanja da mi nudis alternativu, ponudi mi te aplikacije, ti si prvi rekao da te ne zanimaju Hyperi za YouTube i sl... Pa sada budi dosledan.
Coni, po cemu se razlikuju tastature, osim po boji, i po mikrometarskoj razlici u velicini tastera?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Runtastic ima vise opcija na androidu nego na wp. Teamviewer postoji. Ostalo ne znam sta je.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

miodrage, Nisam mislio alternativu, već app koja radi baš to što si ti rekao, a namenjena ja za Andorid, a ne za WP

Što se tiče prodatih primerka, tačno iPhone se prodaje više, ali ni blizu toga što si ti rekao, evo statistike između galaxy S5 i iphone 5s. S5 se prodao u više primerka: http://www.deccanchronicle.com/140424/t ... e-5s-stats

Statistika između S5 i iPhone 6, ovde iPhone 6 odnosi ubedljivu pobedu: http://www.techtimes.com/articles/16231 ... eekend.htm , http://www.dailytech.com/Report+Samsung ... e36924.htm

Dakle ovo je samo u poređenju sa S5, svi high-end galaxy modeli, uključujući i Note seriju su svakako prodati u većem broju primeraka nego svi modeli iPhone-a.

No, Lumia modeli, svi zajdno ikada napravljeni, ne mogu ovde da se nađu ni na nivou statističke grške, tako da se ti (polu) proizvodi kako ih ti nazivš prodaju u enormnim količinama, dakle, opet ponavljam, toliko o tome. WP je u svetu OS za mobilne telefone značajan koliko i statistička greška, a verovatno i manje od toga, toliko je dobar.

Što se tiče app, pola od ovih što si naborjao ne znama za šta služe, ali evo da odgovorim za one koje znam:

Team Viewer naravno da postoji na Androidu i radi savršeno, vrlo često ga koristim. telep, ti je odgovorio za Runtastic, tu app ne koristim. Vesti Srbija kažeš, šta to konkretno znači, za Android postoji app za bilo koji štampani mediji (Blic, B92, Telegraf, Kuriri, Novosti....), postoji i posebna app koja može da objedini vesti sa različtih izvora, tako da možeš da biraš šta želiš, to se zove izbor, nešto što je jako retko kod WP.
Lumia selfie, znači da pravimo selfi, šta će mi app samo za to, postoji app za kameru preko koje mogu da biram frontalnu ili glavnu kameru, ako mi to nije dovoljno za Android postoji jako dobrih camera app koja mogu podjednaka podešavanja da primene i na prednju i na zadnju kameru (Camera FV-5, A better Camera, Camera Zoom Fix....). Moja mBanka, koristim Intesu i za to imam Intesu Mobi., verujem da postoji app i za druge banke, nisam proveravao. Michelin Travel ne znam šta je, kada kucam u Windows store, ponudi mi ViaMichelin Travel da li je to to ne znam, ali kada kucam na Play Store baš tu app mi izbaci, dakle app postoji, kako radi ne znam, ne koristim je. Cyber Dust postoji u Play Store, koliko vidim to je neki messenger, neka privatna konverzacija, ili šta već, opet ne znama kako radi jer je ne koristim. Dakle, sve što si naveo postoji za Android, opet kažem ne postoji nešto što WP može da uradi a Android ne može. A postoji tako puno toga što WP ni u ludilu ne može da uradi a što je sasvim normalno na Androidu.

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Amin, znemanja , Bravo za post.
Ne branim ni jedan os, pristalica sam onog os-a koji meni lično trenutno najviše odgovara, za sada je to Android, mada iskren da budem, imam u planu da kupim neki wp uređaj, da probam.
Drugačije je, kad neko koristi oba OS - a pa zna da uvidi realnu razliku izmedju wp i Android, ovako, nije baš merodavno komentari sati kako wp ne valja ili kako Android ne valja, svakom po svom izboru i svako po svom iskustvu neka iznese razlike i činjenice, neke.
Ali, sve u svemu, sasvim ok rasprava, debata, zanimljivo...
Huawei

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

cvoruga napisao:Što se appova tiče, to nema veze sa samim sistemom, nego sa developerima,
kojima nije interesantno da pišu aplikacije za mali broj uređajaja,
'Lebac mu jeWem, pa ako developerima neki OS nije dovoljno interesantan da za njega pisu aplikacije, mislim da ta cinjenica onda dovoljno govori koliko je taj sistem nezreo, da bi mogao ravnopravno da se nosi sa Androidom ili iOS-om.

I nisu fer korisnici koji su presli na WP, pa sada kada nemaju mnostvo opcija sa sistema koji su koristili ranije, to opravdavaju tako sto im ne treba. Kad ste svi terali Symbian, dan i noc ste trazili teme, aplikacije i ostale zezalice da bi vam se uredjaj razlikovao od drugih, a sad kad to nemate na WP, onda je to ok, nepotrebno, taman posla da vam telefon bude saren poput Androida i slicno. 8)
Jedan od najvecih razloga zasto ljudi uzimaju telefon je da ga posle ucine jednistvenim i prilagode ga nekim svojim karakternim osobinama.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Dok je Myspace bio popularan i pojavio se facebook svi su govorili kako je facebook jednolican, monoton, ne moze se prilagoditi sopstvenom ukusu dok je na Myspace-u svaka sitnica mogla da se promeni i profil totalno kastomizuje i na facebook-u su svi profili izgledali identicno... Gde je sad myspace? ;)

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Green napisao: I nisu fer korisnici koji su presli na WP, pa sada kada nemaju mnostvo opcija sa sistema koji su koristili ranije, to opravdavaju tako sto im ne treba. Kad ste svi terali Symbian, dan i noc ste trazili teme, aplikacije i ostale zezalice da bi vam se uredjaj razlikovao od drugih, a sad kad to nemate na WP, onda je to ok, nepotrebno, taman posla da vam telefon bude saren poput Androida i slicno. 8)
Jedan od najvecih razloga zasto ljudi uzimaju telefon je da ga posle ucine jednistvenim i prilagode ga nekim svojim karakternim osobinama.
Čekaj, zar ne misliš da su korisnici odrasli od pojave Symbiana, shvatili šta žele od telefona,
nemaju vremena/želje/volje + imaju gomilu drugih obaveza sem da ceo dan probaju appove koje Android ima.
Pa nismo više studenti i klinci i besposličari, odraslo se, mora da se šljaka, jbg.

Druga stvar, pogledajte u temi za potrošnju baterije, kad neko okači šta mu troši bateriju.
98% korisnika nema razgovora među prvih 7 potrošača baterije,
što će reći da nikoga ne zovu i da njih niko ne zove, šta će ti Android od 300€?
nego koriste za igrice, surf, gledaju filmove na mobu, onda, koji će ti mobilni imaš lap?!
I naravno da je Android bolji kad ima mali milion mogućnosti za igranje, WP to nema, nije ni projektovan za to.

I brate, dosadni ste, realno, svi osim miodraga smo rekli da je Android bolji,
vi i dalje ne odustajete nego smarate i ponavljate priču koju smo mi korisnici WP potvrdili,
a to je da je Android bolji nego WP i nabrojali i zbog čega je bolji.

I za kraj od mene : get a life.

Odgovori