Formiranje i punjenje baterija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

gallee, meni non stop stoji u utičnici...samo zabodem telefon kad mi treba punjač...Ništa telefonu do sad nije falilo...a ni punjaču...Bar ja to nisam primetila... 8)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

gallee, u principu obično u uputstvu piše da ne treba držati punjač uvek u struji, ali razne stvari pišu u uputstvu ... "koristite samo original baterije, isključite mobilni na benzinskoj pumpi..." itd :wink: ..... ja vadim punjač iz štekera, ali moja devojka uglavnom drži punjač uvek priključen...

pozdrav...

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

e evo jedno zanimljivo pitanje...imam bat za 7650 koja je crkla tj više neće da se upali...ali je počela da se deblja kao da ima naduve tj celo kućište baterije se malo izdeformisalo ali ona ne radi već jedno pola godine. u čemu je štos??
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

metak86
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 10. Maj 2006. 22:47

Post od metak86 »

upravo tako baterija je potrosna roba sto ne znaci da sad treba da je sje.es za par meseci,imaj kineske koje sluze odlicno godinu dana a jeftine su ...tako da...samo punite
E71 je moj trenutni izbor:)

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Hemikalije unutar baterije reaguju i dalje pa je moguce da se zato nadula,zato je i namestena elektronika da posle 300-500 punjenja ubije svaku li-ion bateriju,da se ne bi dogadjale takve stvari jer li-ion baterije nisu bas ekoloski sigurne!!
Pozdrav 8)

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Nisam paraniocna, ali sam pre nekoliko dana na internetu procitala vest o nekom Ameru kome se mobilni zapalio u dzepu kosulje dok je on knjavao u fotelji. Nisu naveli sta je uzrok "pozara", ali tipujem na bateriju.

Ja u principu bateriju punim preko noci, ukljucim i ostavim (tako mi je najprakticnije), i to tek kad se potpuno isprazni. Tako sam radila s NiMH, ali i sada s Li-Ion i Li-Poly baterijama, i ne mogu da se pozalim na njihov zivotni vek - npr. baterija na T66 i dalje radi (izdrzi 2 dana), iako su i telefon i (originalna) baterija kupljeni pre 4 godine.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

snebivljiva azdaja, veće su šanse da nekoga pregazi auto nego da mu se mobilni zapali :wink:

ljudi pogrešno misle da je jedno punjenje = jedan ciklus, pa misle ako tel pune 3x nedeljno kad se sasvim isprazni da će baterija duže živeti nego ako ga za isti vremenski period dopune 6-7 puta po malo... ne kažem da ti pogrešno radiš, jer je tebi verovatno (kao i meni, uostalom) zgodnije da tel puniš preko noći, nego samo da to nema neke veze :) ..... jedino na šta su litijumske baterije osetljive je to da ih ostaviš ispražnjene dugo vremena ili da ih isprazniš potpuno (što je gotovo nemoguće, jer imaju elektroniku koja to sprečava tako što se uređaj isključi i onda moraš da je dopuniš :roll: )

pozdrav...

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Ni oni ne znaju zasto se zapalio, ali... U svakom slucaju, slatko sam se nasmejala (mada Ameru sigurno nije bilo do smeha).

Bateriju punim tek kad se telefon ugasi (da budem precizna), a ne menjam ih jer dok one crknu telefon postane muzejski eksponat. Eto i T66 (koji je inace u "rezervnom sastavu") ide za mesec dana u penziju. Jeste da jos uvek radi, ali moj dicni sincic ga je par puta zestoko tresnuo o pod pa se nesto smrdalo.

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Nije to nista cudno,Sony je povukao nekoliko MILIONA baterija za laptopove koje su patile od iste boljke i jedna porodica je cak i kucu izgubila kada im se laptop zapalio a onda prosirio pozar tako da je verovatno slicna situacija sa njima,jer su one inace zapaljive,za razliku od li-pol koje su sigurnije i dugotrajnije!!
Pozdrav 8)

vlaki
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 20. Maj 2006. 00:22
:: SG Note II
:: Nokia 6630

Post od vlaki »

E, imam jedno pitanjce...
Chitao sam prethodne postove da formiranje bat ne zavisi od modela, i to sam pokushao drugu i da objasnim...
Ali ne moze se tvrdoglavom objasniti... :roll:
Prvo je doshao kod mene da me pita da li treba da se formira bat... Rekao sam mu da ne treba poshto mu je bat Li-Ion (ili Li-Poly...), uglavnom motorola e1000 je u pitanju...
Prvih pet dana ga je koristio i bat mu je trajala 5, 6 do 8 sati, onda se napravio pametan i stavio je na "formiranje"... :roll:
Sad mene cima da sam mu sj.... bat tako shto sam mu pogreshno rekao...
Da li neko zna da li je bat na tom phonu toliko slaba, ili je jednostavno neki shkart..? :blinky:

Pozz! 8)
"Trgovanje bez oglašavanja je kao namigivanje devojci u mraku - vi znate šta radite, ali drugi ne." - Salvador Dali

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Post od Igoritza »

omg, respect za Lomnica_city, covek izgleda zna znanje .. Li-ion baterije ne zahtevaju formiranje, a prosto mi je nemoguce da se o tome ovde razglaba na 8 strana, osim ako tema nije krenula 1997 :D

ajd malo samo da se pravim pametan - postoje tri vrste baterija koje se stavljaju u telefone:

1. Nikl kadmijum - zahteva punjenje, i zahteva da se istroshi cela, pre nego shto legne na punjac - takve su trenutno u fiksnim telefonima, ko zna de imaju rechargeable za panasonic, a da su Li-ion, neka javi

2. Li-ion - receno gore, mrzi me da objashnjavam bash princip po kome rade

3. Li-polymer - test baterije, ne znam dal ima ikakav model da su stavili tu bateriju u njega, do danas .. trebale bi biti znatno duze od Li-ion, oko 60-70% naime - elektroliti se ne nalaze u organskoj tecnosti, kao u Li-ion baterijama, vec u poliakrilonitril-u, koji je nalik na karbon fiber :D
There is no knowledge that is not power

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Nisi u pravu,postoje jos i Nikl-Metalhidridne baterije a li-poly NISU testne baterije jer ih svi SE telefoni koriste vec par godina a koliko vidim i Nokia je pocela da ih koristi,a ne drze duze od li-ion baterija vec su kompaktnije i manje i tanje i manje se greju i duze traju jer imaju veci"ciklusni vek",jedini minus im je sto slabije podnose bas niske temperature (brze se prazne tada)!!
Pozdrav 8)

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Post od Igoritza »

aha, ne traju duze, tek sad videh na wikipedia-i .. ocigledno da sam citao neki komercijalni tekst, kada sam doshao do tog podatka, damn the economy, god bless wiki!
There is no knowledge that is not power

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Lithium-Polymer
Li-polymer nova je generacija baterija, sa svojstvima vrlo slicnim Li-ion baterijama.
Karakterise ih veci kapacitet, manji trosak proizvodnje i mogucnost
oblikovanja u takoreci proizvoljne oblike. Nedostatak su im kraci
vek trajanja i nemogucnost praznjenja jacom strujom.
Ne znam odakle sam ovo iskopao ali je tacno da su kraceg veka od li-jon baterija(iz svog iskustva) a po svemu drugom su bolje,kao sto rece Lomnica- kompaktnije i manje i tanje i manje se greju.

Li-ion(Lithium-ion) baterije
Li-ion baterije su savremen tip baterije koje danas prevladavaju kao izvor napajanja mobilnih telefona.
Odlikuje ih mala masa, znatno veci kapacitet od NiMH baterija i veci napon (3.6 V).
S druge strane, same po sebi su vrlo osetljive i zato se standardno
isporucuju s elektronikom koja reguliše njihovo punjenje i pražnjenje.
Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt.
Li-ion baterije mogu podneti 500-1000 ciklusa punjenja i praznjenja.
Baterija koja se ne prazni cesto do kraja zivece duze od baterije koja se prilikom
svake upotrebe potpuno isprazni. Zanimljivo je da Li-ion baterija
prilikom punjenja vrlo brzo postigne 70-80% kapaciteta (1 - 1.5 h),
dok je za punjenje do 100% potrebno barem jos toliko vremena. Li-ion baterije
pune se slozenim i vrlo preciznim postupkom i ne preporucuje se nikakvo
drugo punjenje nego na punjacima koji za njih namijenjeni.
Elektronika ugradjena u svaku Li-ion bateriju brine se o tome da se baterija
ne napuni ni ne isprazni van dozvoljenih granica (koje su jako precizne, narocito gornja).
Li-ion bateriju mozete puniti kad god zelite i koliko zelite, ipak uzmite u obzir
da veci broj ciklusa praznjenja/punjenja proporcionalno smanjuje zivotni vek baterije.
Najjednostavnije je bateriju puniti preko noci, tako da je ujutro uvek imate spremnu.
Stavite je na punjenje svaki put kada pre spavanja procenite da nece izdrzati sutrasnji dan.
Buduci da Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt,
nije potrebno nikakvo periodicno odrzavanje baterije potpunim praznjenjem/punjenjem.
  • _______________________________________________________
    Izmenio Miškoni:: Ne piši postove za redom i ne ponavljaj pitanja...
LG G2 Black,16GB

Tha_Maddog
neaktivan nalog
Pridružio se: Uto, 25. Okt 2005. 01:19

Post od Tha_Maddog »

Pratio sam iskustva drugih sa N95 i jedni kažu da je najbolje isprazniti bateriju ne samo prvi put, dok su drugi mišljenja da pri prvom "battery low" upozorenju je treba staviti na punjač. Prvi put sam je ispraznio do kraja, dok sam nakon prvog sljedećeg "battery low" upozorenja počeo da je punim. Vaša mišljenja/preporuke?

P.S.I pored ove nedoumice prouzrokovane iskustvima drugih (strani forumi) bliži sam stavu "nema formiranja, 12 sati punjenja prva 3 puta", dok za ovo čekanje da se baterija isprazni ili ne stvarno ne znam.

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

Pored teme od 9 strana ti još uvek imaš nedoumicu... :roll:
Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

Tha_Maddog
neaktivan nalog
Pridružio se: Uto, 25. Okt 2005. 01:19

Post od Tha_Maddog »

Čitao sam je malo ranije, dosta toga i pozabravljao. Podsjetih se danas, tako da imam prilično jasnu sliku o "održavanju" N95 baterije. 8)

DukeofSerbia
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 15. Okt 2007. 19:32
:: ZTE V987

Post od DukeofSerbia »

Ја и даље не верујем да по "сервисима" говоре да се формира 3*12 сати! :blinky: Али ме шокирало нешто још више.

Прошле недеље када сам куповао Нокију 6120 Класик у мт:с-у, прво код једне жене иде све у вези уговора, а друга женска (боље откуцати риба, али та дуго ради у пословници у Су) проверава исправност телефона и убацује картицу. И тако та друга, среди она, и почне ...
Она: "...батерија се формира 3x12 сати."
Ја (упадам у реч): "Било некад."
Она: "Па ви можете формирати како хоћете, нама су из сервиса рекли тако, ја вам само преносим..."
Ја - смешак (а смејем се у себи) Ха ха ха! :lol:

Питам се да ли ико чита упутство (мада се то и овако зна) у коме лепо пише за батерију да се само прва 2-3 пута напуни и испразни до краја и то је то (а прековремено штети - лепо пише у упутству :D). Није ваљда да је то увозник Нокије саопштио. :lol: Ако јесте, онда су јадни ко тамо ради.

П.С.
Нисам хтео да будем ... од човека па да јој покажем шта пише у упутству... :D
ZTE V987 Grand X Quad + SanDisk Ultra microSD 8 GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

DukeofSerbia, riba sa ljubicastom kosom? :D Ja sam vec imao par razmena razlicitih misljenja sa njom... I ti si iz SU?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

DukeofSerbia
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 15. Okt 2007. 19:32
:: ZTE V987

Су

Post od DukeofSerbia »

Јесте, она је. Цела Су зна ко је. :D Не кажем да не зна. Ишао сам са колегама неколико пута ових година и увек је решила проблеме. Поготово је било добро док се ишло на спрат, а нас онако тројица упадну. :wink:

П.С.
Пише ти у профилу одаклен сам (у Су сам студирао па ми је други град).
ZTE V987 Grand X Quad + SanDisk Ultra microSD 8 GB

Odgovori