Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

samo i nokia sa androidom fali.... niti symbian treba da lici na android ili iphone"os" . ja bar volim da biram. iako su mali deo trzista izgubili prodaju vise telefona od samsunga, lg-a i rim-a zajedno. a nova Cheap serija ce da vrati taj mali izgubljeni deo, pa cak i vise... pristupacni smatrphone sa gratis navigacijom.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Nikola Vapa/CA napisao:Posmatrajući ekonomsku situaciju u svetu,sve priče o Htc-u,i platformama (Android,Symbian,Meamo,WM)padaju u vodu jer ce takvi telefoni biti vrlo malo zastupljeni (prodavani).Najveci udeo u prodaji ce imati jeftini telefoni a sudeci po navici mnogih korisnika većina se navikla na Nokiu i ne zna i ne zeli ništa drugo.
Gresis i to dobro.Vidis,ekspanzija smart telefona je neminovna,sami smo svedoci tome.Oni jednostavno predstavljaju napredak i neku vrstu evolucije u odnosu na proslost.
Dumb ili jednostavni telefoni ce postojati, do kada ne znam,ali je sigurno da ce se taj broj stalno smanjivati.Do koje granice ostaje da se vidi.
Zasto?
Pa zato sto ti isti modeli nemaju sta da ponude i uopste nisu atraktivni.
Veliki broj ljudi danas kada vidi nove smart telefone i uporedi sa svojim dumb automatski pozeli da predje na to novo iskustvo jer je superiornije,nudi vise opcija,lepse,na kraju krajeva "u modi" je.(ne zaboravi ima i onih kojima je to bitna stavka).
Takodje sa svakim danom,cene su sve pristupacnije i za malu svotu novca se moze uzeti smart telefon,a onda kad se jednom udje u taj svet tesko se izlazi.Mozda se kupi neki model kao sekundarni telefon,a za primarni se uvek gleda da bude sa OS-om.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Wicker Man, je u pravu jer oniti zapakuju smart telefon pa ti imas mogucnost da koristis njegove prednosti ili da ga koristis samo kao najobicniji telefon dok dumb telefon mozes samo tako i da koristis.
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ja se ne bih slozio sa ovim napisanim, i to iz sledeceg razloga. U zemljama gde se dobrano koriste mobilni telefoni, nije losh zivotni standard, te je i stanovnistvo starije, recimo oko 40-ak godina je prosecna starost. E, pa bas zato, posto vecinu ipak ne cine mladi, nego stariji narastaji, kojima je komplikovano da isprate nove tehnologije, a i ne interesuje ih, ali im treba telefon u pokretu, oni teze necemu sto jednostavnijem i sto brzem. Polazim od gomile kolega sa kojima radim, od mojih roditelja, a mogu slobodno da kazem i moje devojke kojima je bitno da imaju lep, mali tanak, telefon sa nekim osnovnim funkcijama (kamera, muzika, radio...), i apsolutno ih ne interesuje instalacija gomile programa, tweakovanja i sl. To je za nekoliko procenata nas tehno manijaka i freakova kojima je to zabava i zadovoljstvo.
Zato mislim da ce dumb telefona i te kako da bude, i da ce jos vishe da se uproscavaju kako bi svima bilo olaksano njihovo koriscenje. Za sladokusce ce naravno da naprave jos komplikovanije i jos slozenije uredjaje, kako bi se i tom segmentu udovoljilo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

miodrage, pa u principu se slazem sa tobom ali i dalje ostajem pri svome da je ranije bilo da smo mogli nekoliko modela da izaberemo koji su smart a u buduce ce biti obrnuto.Android su napravili toliko jednostavnim za koriscenje(i iPhone) (ako uzmemo u obzir poziv-sms i jos nekoliko stvari) da se i malo detence snalazi na njima.Moje drugo zapazanje je to da vise skoro i nema pravih dumb telefona jer se java sve vise i vise razvija i ja sam u mom alcatelu vec ubacio drugi plejer i pdf i ostale citace tako da moze se reci da polako svi teelfoni postaju manje-vise pametni...
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

miodrage, To sto si napisao stoji,ali samo jos par godina.
Zasto?
E pa zato sto dolazi do smene generacija.Danasnji mladici i devojke ce kroz par godina postati sredovecne osobe,one koje upravo ti nabrajas i nesto ne verujem da ce se sa sa vise godina odmah preorijentisati na dumb telefone,a i zasto bi.Licno polazim od sebe i onih koje poznajem.
Eto da li ces ti kada udjes u neke "srednje" godine baciti iPhone i otici sebi kupiti neku dumb Nokijiu ili SE? Nesto ne bih rekao.
Sagledajte stvari malo iz vise uglova. :wink:

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Miodrage,u pravu si.Iznenadjuje me i broj dobrostojecih gradjana kojima novac nije problem da kupuju jednostavne i jeftine telefone.
Wicker Man, dimi89,tako i ja razmisljam kada kupujem telefon ali svi moji drugari ne zele da se "igraju" sa telefonom,hakuju,instaliraju,traze aplikacije,muku muče sa baterijom i ostalim problemima koji su karakteristicni za smartphon.Žele jednostavan,brz,izdržljiv,jeftin telefon za osnovne namene(sms i razgovor).
Mozemo gledati iz mnogo uglova ali činjenica je da svi moji drugovi nose dumb telefone i ne zele sporiji i komplikovaniji i skuplji smartphon.Danas sam u svom gradu obisao sve prodavnice mobilnih telefona i nisam nasao ni jedan HTC,Samsung smartphon i ni jedan skuplji telefon .Trazio sam Vivaz da vidim i X6 a uglavnom sam dobio odgovore da neće nabavljati telefone skuplje od 150 e jer nema interesovanja.Mnogi razmisljaju o zatvaranju radnje jer nisu prodali dva telefona od nove godine.Grad od 100 000 stanovnika.O čemu pričamo?
LG G2 Black,16GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Wicker Man, ja cu se i dalje baviti telefoniam koliko mi vreme bude dozvoljavalo, ali gomila njih nece. Ja u celoj Subotici i Beogradu ne znam nikoga ko ima recimo iPhone ili da mu je samo interesantan. Sto se nekih smartfonova tiche, znam ljude sa istima, i nemaju NISTA instalirano. Jednostavno ne interesuje ih. Na moje pitanje, zasto onda koriste takav telefon - odgovor je - svidja im se. Mis'im sta reci?
E pa posto je takvih najvise, i oni su ustvari glavnica na koju se cilja, za takve treba osmisliti isti a razlicit telefon od prethodnog.
Evo primer moje devojke: do pre par nedelja je koristila Nokiu 6500c, telefon se raspao, i onda smo poceli da trazimo nov telefon - lep, mali, tanak, sladak, pozeljno crn, obavezno Nokia, da ima radio, i kameru - rezultat 6700c. Need I say more?
Ja, ti, clanovi ovog foruma i jos ponekog smo sladokusci, ali koji mi procenat cinimo? Extremno mali. Za nas ce se uvek naci nesto, ali po slatkim cenama, koje smo mi spremni da platimo, da bi zadovoljili svoju zelju za novotarijama.

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

AnGeL oF LoVe, Dobro mozda se krecemo u razlicitim vrstama drustva (okruzenja) sto je normalno,ali kao sto rekoh dosta onih koje ja poznajem zele da u nekoj daljoj ili blizoj buducnosti predju na smartphone.Evo bas sam danas bio sa kolegom i pola dana smo razglabali o tome koji smart telefon da uzme za sebe jer mu je to prvi.
To sto nema u gradu HTC modela govori samo o nama, kao o tehnoloski osvescenom drustvu niskog,ali niskog nivoa.

miodrage, Sve to donekle stoji i doobro mi je poznat nas stav o ucenju,edukaciji iz oblasti tehnologija ma koje starosne grupe, koji je blago receno tuzan i za rubriku "Verovali ili ne".
Ali opet...
Ja sam naveo svoje okruzenje samo kao jedan primer, da bih priblizio ono sto mislim i verujem da pogresih, prava istina je da nas ne treba uzimati kao referencu u ovakvim diskusijama.Mi smo jos uvek mali i nase trziste se jos uvek "kune" u Nokiju iz oblasti telefona,a Golf je auto nad autima i dok se to ne promeni bolje da se ne osvrcemo na nase priike kada razgovaramo o nekim globalnim pitanjima.
Opet kazem,dumb telefoni imaju neku "perspektivu" jos nekoliko godina,ali da ce u buducnosti biti primarni i okosnica poslovanja to nema smisla i ne moze niko da me ubedi.
Mozda i ostanu u nekom manjem broju,to ima smisla ali i to opet samo donekle i verujem da ce dumb telefoni u daljoj buducnosti biti samo nesto cega cemo se rado secati cupkajuci unuke na krilu. :)

"Ih kad se setim kakav sam telefon ja imao te davne 2002. godine.Nokia bese,ne mogu da se setim serije ali bila je tako jednostavna i dobra, pihh",objasnjava miodrage, svom unuku koji ga onako belo gleda pitajuci se "O cemu ovaj matori zbori?" :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Wicker Man, nema to sve veze sa nasim konkretnim okruzenjem i nasom tehnoloskom osvescenoscu. Odnos prema smart/dumb telefonima je manje vise isti u celom svetu. Jednostavno "smartphone hobisti" i ljudi kojima je zbog prirode posla potreban smartphone cine manji deo populacije. Veci deo populacije kupuje telefone po nekim drugim kriterijumima. Kao sto je miodrage primetio, jako puno korisnika smart telefona iste koristi kao dumb (ja ih znam puno i zanimljivo je da uglavnom koriste Nokia N seriju (N73 i N95 najcesce) i Iphone) posto su ih kupili impulsivno jer su culi "da su dobri telefoni". Bre mnogi ne koriste ni sve mogucnosti modernih "dumb" telefona. I to nije uvek zbog neke "tehnoloske nepismenosti" vec jako cesto zbog ciste nezainteresovanosti.Sami telefoni ce napredovati (uostalom 2001 bi S800 Jet smatrali "smartphone-om" posto tadasnji "smart" aparati nisu imali veci deo njegovih "dumb" mogucnosti) ali profil korisnika ce se mnogo manje i sporije menjati. Moguce je da ce svi telefoni, po danasnjim standardima, biti smart, izmedju ostalog mozda i zato sto ce tako odgovarati proizvodjacima, ali ce opet vecina korisnika kupovati ono sto ce se po tim nekim novim standardima smatrati "dumb" telefonom.
Poslednja izmena od tomas.hokenberi u Ned, 09. Maj 2010. 09:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ja sam ranije koristio s.e. telefone ali oni 2008 u jesen nisu imali nikakav izbor smart tel.pa sam teskom odlukom presao na nokia brend i na sve vase komentare dodao bih moje misljenje ,
8) jednom smart telefon-uvek smart telefon 8) ali ako hoce korisnik smart tel.da izvuce maksimum mora da provede sate i sate pored komp. da lista forume ali pre svega za sve ovo treba imati veliku volju,a kupiti smart kao sto ste i vi napisali samo da bi na modelu pisalo htc ili e-series ili bilo koji drugi brend je bacanje para.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Pa može tako, ali ima ljudi koji kupuju smartove isklučivo zbog neke opcije koju nemaju na dumb. Recimo navigacija ili "office" app, i onda samo prate te apdejte (ili ako imaju legalan sw budu obavešteni).
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Или рецимо као ја са ХТЦ-а на ЛГ и ништа ми не фали, јбг године :smutny:
Некада сам желео да ми телефон кува кафу и није био никакав проблем ако ја теба да проведем сате на форуму да провалим како да то средим, а сада... Мало сам се уморио од свега тога, не желим више да надограђујем фон, хакујем, крекујем, сертификујем... Хоћу све одмах чим извадим уређај из кутије, може да се инсталира нека апликација по систему некст, некст, јес, некст, финиш :)
Променио сам се тоално, некадашњи критеријуми да има све нај нај и ништа више није битно прерасло у да добро изгледа, да је квалитетно одрађен и добар квалитет звука при разговору :roll:

Да ли сам ја технолошки заостао... мислим да нисам само сам малко порастао :lol:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Evo, burazer moje devojke - decko jako pametan, kompjuterski pismen koliko mu treba za posao, ima 2 Nokie E71 (jako mu se svidjao telefon). I kune se u fon, odlichan mu je, radi ko zmaj. Ja uzeo telefon, unutra prazno. Cak nije ni ringtonove postavio (njemu se sve svidja ovako).
Kolega jedan, takodje vlasnik E71, nesto bolja situacija, prebacio je 30-ak pesama i nesto slika i video file-ova. Aplikacije? muhahahahaha
Nazalost, broj onih koji ce ozbiljnije da se zanimaju svojim mezimcem se svodi na domen statisticke greske, i to od 2SD pa nadalje.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

miodrage, pa moj brat na N95 8gb koristi samo ono sto je tako reci "dobio": kameru, slusa muziku, i sl, a nikad program, pa cak ni temu nije ubacio.
Ni ja nisam nesto zainteresovan, imam taman onoliko programa koliko mi treba, i ne zelim da se cimam sa nekim dodatnim stvarima, i testiranjem ko zna cega...
A u svakom slucaju, ja ne vidim zasto je N95 komplikovaniji od recimo 6500 slide.
Za poruke, pozive, i recimo kameru, skoro da su isti. E sad, to sto su sertifikati, teme i sl dosta tezi, to je druga prica...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

tomas.hokenberi napisao:Wicker Man, nema to sve veze sa nasim konkretnim okruzenjem i nasom tehnoloskom osvescenoscu. Odnos prema smart/dumb telefonima je manje vise isti u celom svetu. Jednostavno "smartphone hobisti" i ljudi kojima je zbog prirode posla potreban smartphone cine manji deo populacije.

Ima,ima i te kako.Ne mogu se porediti nasi kupci i informisanost istih sa drugim kupcima iz daleko boljih razvijenijih i informisanijih drustava.
Nazalost.

tomas hokenberi napisao:Moguce je da ce svi telefoni, po danasnjim standardima, biti smart, izmedju ostalog mozda i zato sto ce tako odgovarati proizvodjacima, ali ce opet vecina korisnika kupovati ono sto ce se po tim nekim novim standardima smatrati "dumb" telefonom.
To vec spada u nagadjanja na daljinu i pitanje je relativnosti,ali ono sto u sta sam ubedjen jeste da je buducnost u smart segmentu.Sad koliko ce telefoni biti smart ostaje da se vidi,ali da ce biti okosnica poslovanja i primarni cilj da se izdaju telefoni sa OS-om je po meni neizbezno.
Uostalom da ne ispadne da pricam napamet evo malo skorijih brojki i analiza.Vrlo zanimljivo:

Slika

Slika

Izvor:http://www.gsmarena.com/

Inace evo po prvi put opipljivih podataka o vecoj zastupljenosti TS telefona nad standardnim modelima.

Future is near.
;)

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ljudi kao sto ste vi naveli itekako , postoje jedni kupe skup tel.jer su culi da je dobar i jos mocan,kupega i nikad ne promene cak ni temu a zasto je mocan nikad i ne saznaju Moj prijatelj je bio kupio N73 kasnije kada je i mene uhvatila ta smart zaraza cuo je i za mogucnosti svog tel.i trazio od mene cd sa programcicima.ja sam mu naravno dao,ali njega je mrzelo da isproba app.pa je meni dao tel.i da mu ja ubacim ono sto bi mu trebalo.Hteo sam na svom primeru da kazem da ima ljudi koji bi da koriste te svari ali nemaju volju to da ih traze po netu.Cak sam pokusavao neke i namerno da zainteresujem i davao im cd narezan dzabe ali oni to bace u fioku i tako dzaba moj trud da ih uvucem u sve ovo.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Wicker Man, ja u ovim tabelema vidim samo podatke o raspodeli proizvodjaca u smart segmentu. Ne vidim nigde podatak o ucescu smart telefona u ukupnoj raspodeli. Mada dovoljno je pogledati prethodnu stranu gde si postavio podatke o ukupnoj prodaji za 1Q2010 od 294.5 miliona, pa je ocigledno da je procenat "smart" telefona negde oko 19%, sto jeste vise od 14% u 1Q2009 ali jos uvek daleko od dominacije smart modela. Medjutim problem je u tome sto se definicija smart telefona menja sa vremenom. Proizvodjaci ce verovatno svi preci na ono sto danas zovemo smart platformama, ali kada svi predju na smart platforme opet ce se praviti distinkcija izmedju "pametnih" i "pametnijih", odnosno samo ce se pomeriti granica izmedju dumb i smart telefona ka "vecoj pameti" ali ce svejedno trziste biti isto.

Sto se tice tehnoloske pismenosti u instranstvu - prirodom posla saradjujem sa informaticki pismenim strancima, a i radio sam kao podizvodjac vise meseci u jednoj francuskoj kompaniji koji se, pored ostalog bavi i softverom, i nisam stekao utisak da su nesto posebno zainteresovani za smart telefone. Vecina inzenjera (softverskih i hardverskih), osim hobista naravno, je koristila "dumb" telefone, dok su blekberije i druge smart gadzete uglavnom setali menadzeri.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

tomas.hokenberi, skupi paketi pa uz njih idu i skupi modeli, što obzirom na potrebe većine onih koji ih poseduju je čisto bacanje resursa, i da nije :D bilo bi :cry: Odnosno dobri telefoni sa pregršt mogućnosti se koriste za isto ono za šta bi i mnogo jeftiniji modeli bili dovoljni. A koliko klijentele za dunb telefone ima (i time ne mislim ništa pežorativno), najbolje pokazuje procenat prodaje Nokijine 1110 serije. Uostalom prodaja Punta, Pande, i Stilla, ostavlja mesta za razvoj Ferrarija, koji je u vlasništvu Fiata. U industriji telefona su manje razlike između najjeftinijih i najskupljih aoarata, a i telefoni su daleko jeftinija roba i većina može sebi da priušti aparat kakav želi, pa lako može da se desi da neko poželi aparat koji može svašta ali on od toga ne koristi ništa. Ali većina ipak plaća samo ono što im je potrebno.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

gargamel4, shvatam poentu i sta si hteo da kazes ali si pogresan primer naveo sa fiatom i ferarijem jer su to dve zasebne kompanije sa istim vlasnikom i ni 1% fiatove zarade ne ide na razvoj ferarija isto kao sto ni 1% ferarijeve zarade ne ide na razvoj fiata.Takodje "fiat" je vlasnik lancie i jos nekih brendova automobila.
Sto se tice sad vec pametnih i pametnijih telefona reko sam,a ponovoci opet, sad svaki telefon ima barem javu ako nista drugo a to ga vec cini "malo pametnijim" jer ima dosta stvari kojih moze da se odradi u javi kao npr. pdf reader,document reader itd.

Odgovori