smanjena ponuda
Covjece onda ce se i forum ugasiti
jer ce se toliko rjetko mjenjati fonovi, da necemo imati o cemu da diskutujemo, ili cemo razglabati o oldtajmerima.
Uff, prvo sertifikacija, pa onda legalizacija, puno udara za mobil fanove u srbiji u kratkom vremenu.

Uff, prvo sertifikacija, pa onda legalizacija, puno udara za mobil fanove u srbiji u kratkom vremenu.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3
- Ibrahim Gueye
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Pon, 08. Okt 2007. 06:10
Jao bre ljudi, citam sve ovo i pocinjem da se zabrinjavam. U potpunosti se slazem sa vama u svemu napisanom, a svakako da ovakav razvoj dogadjaja nama nikako ne ide na ruku...
Mi navikli na menjanje mobilnih telefona kao carapa...
Znaci li ovo da se sad treba otvoriti za neki top model pa biti miran bar neko vreme i poceti da se navikamo da drzimo aparat duze vreme...?
Nisam pametan...
Mi navikli na menjanje mobilnih telefona kao carapa...
Znaci li ovo da se sad treba otvoriti za neki top model pa biti miran bar neko vreme i poceti da se navikamo da drzimo aparat duze vreme...?
Nisam pametan...

Galaxy Spica Eclair + Sennheiser MX 560
Ma nema, ima da sebi kupim npr 6230i kojeg sam imao ihajhaj davno, i da se onda odusevljavam s njim.
I u svjetlu ove price, malo sad listam strane sajtove kao price runner i mogu reci da smo mi imali vrlo jeftine telefone, a jedino sto je tamo vani jeftinije je ono sto je kod nas slabije u ponudi kao npr. htc.
I u svjetlu ove price, malo sad listam strane sajtove kao price runner i mogu reci da smo mi imali vrlo jeftine telefone, a jedino sto je tamo vani jeftinije je ono sto je kod nas slabije u ponudi kao npr. htc.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
...kefalo,
ako su stvarno zatvorili ove radnje o kojima pricas,specijalno ovu tvoju je stvarno bezveze...mozda danas skoknem pa proverima ali tamo sam uzeo e61 sa full garancijom i generalno radnja je bila stvarno ok...druga stvar je to sto smo dosli u situaciju da radnje volimo ili nevolimo zbog ljubaznosti ili ne ljubaznosti a ne zbog toga kako je opremljena ili nije...to samo ima kod nas!verovatno ce sledeci korak pri kupovini telefona biti nesto nalik u 90ima,znaci preko grane,dekodiranje,ispod stola itd.
onu svi skroz poludeli ako misle da cu da im kupim telefon koji kod nas kosta kao u inostranstvu....a to sto su nam plate 80% nize to nema veze,vazno je da je po eu standardu...onda pazaris taj fon sa fiskalnim bla bla bla i on se raspadne i onda te oni zajebavaju mesec dana...bilo je i price i primera
odoh,iznervirala me je ova prica od ranog jutra

ako su stvarno zatvorili ove radnje o kojima pricas,specijalno ovu tvoju je stvarno bezveze...mozda danas skoknem pa proverima ali tamo sam uzeo e61 sa full garancijom i generalno radnja je bila stvarno ok...druga stvar je to sto smo dosli u situaciju da radnje volimo ili nevolimo zbog ljubaznosti ili ne ljubaznosti a ne zbog toga kako je opremljena ili nije...to samo ima kod nas!verovatno ce sledeci korak pri kupovini telefona biti nesto nalik u 90ima,znaci preko grane,dekodiranje,ispod stola itd.

odoh,iznervirala me je ova prica od ranog jutra

Blackberry 9700
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
djape48, Naravno da kaznjava. Posedovanje ilegalne kopije softvera je krivicno delo (cak i u Srbiji postoji zakon koji regulise autorska prava). Za distribuciju ilegalnog softvera (teoretski) moze da se zaradi i 5-6 godina robije.
Inace kako ja zivim upravo od razvoja softvera to potpuno podrzavam (trzisnu inspekciju i robiju za pirate). Kradja je kradja cak i kada se radi o necem "nematerijalnom" kao sto je softver.
Uloze desetine hiljada evra u opremanje radnje a onda stede nekoliko stotina evra tako sto ne kupe legalne windowse i office. A knjigovodstveni softver (ako nije zasticen hardverskim kljucem) prekopiraju od ortaka koji je kopirao od svog ortaka ...
A da ne pricamo da postoji sasvim besplatna i vrlo kvalitetna alternativa Linux + Open Office.
Vrh, ako je telefon nabavljen legalno od proizvodjaca onda njegova cena mora biti priblizna ceni u zapadnoj evropi. Iz dva razloga: (1) proizvodjacka cena je manje-vise ista za celu evropu i (2) krajnji prodavci se obavezuju da nece prodavati po cenama koje se znacajno razlikuju od preporucene proizvodjacke.
Sta visina nasih plata ima sa cenom proizvoda? Jel treba Merecedes da se prodaje po ceni Juga zato sto imamo male plate? Pa kod nas su mnoge druge stvari skuplje nego na zapadu npr. hrana je skuplja u Srbiji nego u npr. Nemackoj (osim hleba i mleka).
Niske cene mobilnih telefona kod nekih prodavaca su posledica sledeceg:
- prodavci ne placaju PDV
- prodavci nisu platili carinu i ostale dazbine
- telefoni su skidani sa mreze (originalna cena je bila niska zbog subvencije operatera) ili kradeni.
- nasi "prodavci" u sustini ne garantuju nista i najcesce mozes garancijom da se obrises. Radnje cesto traju krace nego sto je duzina garancije.
Inace kako ja zivim upravo od razvoja softvera to potpuno podrzavam (trzisnu inspekciju i robiju za pirate). Kradja je kradja cak i kada se radi o necem "nematerijalnom" kao sto je softver.
Uloze desetine hiljada evra u opremanje radnje a onda stede nekoliko stotina evra tako sto ne kupe legalne windowse i office. A knjigovodstveni softver (ako nije zasticen hardverskim kljucem) prekopiraju od ortaka koji je kopirao od svog ortaka ...

A da ne pricamo da postoji sasvim besplatna i vrlo kvalitetna alternativa Linux + Open Office.
Vrh, ako je telefon nabavljen legalno od proizvodjaca onda njegova cena mora biti priblizna ceni u zapadnoj evropi. Iz dva razloga: (1) proizvodjacka cena je manje-vise ista za celu evropu i (2) krajnji prodavci se obavezuju da nece prodavati po cenama koje se znacajno razlikuju od preporucene proizvodjacke.
Sta visina nasih plata ima sa cenom proizvoda? Jel treba Merecedes da se prodaje po ceni Juga zato sto imamo male plate? Pa kod nas su mnoge druge stvari skuplje nego na zapadu npr. hrana je skuplja u Srbiji nego u npr. Nemackoj (osim hleba i mleka).
Niske cene mobilnih telefona kod nekih prodavaca su posledica sledeceg:
- prodavci ne placaju PDV
- prodavci nisu platili carinu i ostale dazbine
- telefoni su skidani sa mreze (originalna cena je bila niska zbog subvencije operatera) ili kradeni.
- nasi "prodavci" u sustini ne garantuju nista i najcesce mozes garancijom da se obrises. Radnje cesto traju krace nego sto je duzina garancije.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Ma problem je sto smo mi od kapitalizma uzeli ono nagore i trenutno smo po razvijenosti sistema i drustvene zastite gradjana na nivou SAD-a 30tih.
Evo pogledaj nas najveci trgovacki lanac, nista ih ne sprecava da lupaju cijene, tomas.hokenberi, zato su nam i namirnice i skuplje nego u normalnom svjetu.
E gdje je sad tu drzava da zastiti svoje gradjane od legalizma.
Svi smo mi za legalizam ali ne na taj nacin.
Sta garantuje da ovaj sto se trenutno siri na racun malih prodavaca, nece postupati na isti naci, sa zelenaskom zaradom.
Ja se nebi zacudio i da isti lik, tj. gospodar srbije stoji iza svega ovog, jer se siri u svim segmentima, cak i onim koji mu do skora nisu bili ni sekundarna djelatnost.
I onda nam neko iz vlasti pojasnjava kako je legalizam na srpski naci OK, i to isti oni cija mjesecna naknada ne zavisi od ucinka, na njihovu srecu
a nasu zalost.
Evo pogledaj nas najveci trgovacki lanac, nista ih ne sprecava da lupaju cijene, tomas.hokenberi, zato su nam i namirnice i skuplje nego u normalnom svjetu.
E gdje je sad tu drzava da zastiti svoje gradjane od legalizma.
Svi smo mi za legalizam ali ne na taj nacin.
Sta garantuje da ovaj sto se trenutno siri na racun malih prodavaca, nece postupati na isti naci, sa zelenaskom zaradom.
Ja se nebi zacudio i da isti lik, tj. gospodar srbije stoji iza svega ovog, jer se siri u svim segmentima, cak i onim koji mu do skora nisu bili ni sekundarna djelatnost.
I onda nam neko iz vlasti pojasnjava kako je legalizam na srpski naci OK, i to isti oni cija mjesecna naknada ne zavisi od ucinka, na njihovu srecu

- tomas.hokenberi
- Moderator
kefalo, Slazem sa ja sa vecinom toga kefalo. Visoke cene mnogo cega kod nas su uglavnom rezultat monopola gospodina cije ime necemo pominjati i drugih slicnih njemu. Medjutim tzv. "mali prodavci" nisu nikakvi jadnici i "robin hudovi" vec cesto samo ispostave razlicitih klanova koji im i nabavljaju robu. Ili samo sitne lopuze i sverceri. A opet neki "ekskluzivni" prodavci (neki se i oglasavaju ovde prepoznaces ih po cenama visim i od onih kod zaista legalnih distributera) su samo paravan za pranje novca (prijavis, uz laznu dokumentaciju, da si prodao 80 nokia 95 po 1800 eur i eto "opranih" 144 000 evra!), poput kladionica.
Medjutim pravi legalizam (a ne legijalizam laznih "legalista") je jedino resenje ovakve stvari.
Medjutim pravi legalizam (a ne legijalizam laznih "legalista") je jedino resenje ovakve stvari.
- kapoerista90
- Expert
- Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49
Ma koliko god se trudili,takozvanu "pirateriju" nikad nece istrebiti.. ne bitno sta je u pitanju... Samo ce jedno krace vreme da se povuku,i cim se sve slegne,eto njih opet,nicu ko pecurke... samo sto ce reklamiranje biti diskretnije... A sa vama se oko nekih stvari skroz slazem.... I mislim da je potpuno nebulozno da na primer N95 u nekom Roaming-u ili tako negde kosta 600 eura,a u normalnoj prodavnici(U evropi ne kod nas) kosta 400... nema razloga za tolikim gruvanjem cena
Nokia E71... Elegant, but deadly
Zvao sam Lo..c S..p i niko se ne javlja, a u subotu, u ovo doba oni jos uvjek rade.
Znaci stvarno ih je potkacilo.
Bez obzira na sve nadam se nekoj pirateriji, jer u Srbiji legalizam , jos uvjek znaci pravo na samovolju privilegovanih.
Znaci stvarno ih je potkacilo.
Bez obzira na sve nadam se nekoj pirateriji, jer u Srbiji legalizam , jos uvjek znaci pravo na samovolju privilegovanih.
- tomas.hokenberi
- Moderator
kapoerista90, Mozda pirate/preprodavce nece istrebiti ali gresis ako mislis da je to dugoricno OK. Inace i u Roamingu i Tehnomobileu bi verovatno cena bila niza od 530 eur kolika je sada i bliza "evropskoj ceni" da tu nisu uracunati carinski troskovi kojih unutar EU nema (Nokia je Finska daklem EU firma).
- LittlePrince
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
- :: Xiaomi Redmi Note 5
- Kontakt:
Nesto mi neverovatno da je carina za fon koji se na netu moze naci za 150e bude 350e (SE M600i). U sustini ako tako racunamo svaki telefon bi trebao da bude za 18% skuplji, znaci fon koji je 150e u evropi kod nas bi trebalo da bude oko 180 sto nije velika razlika ali da bude vise od 3x e to je mnogo. S'obzirom da imas jednog uvoznika za odredjen telefon samo po sebi se namece da ce zakon monopola biti strasno surov prema kranjim korisnicima pogotovo ako ti krajnji korisnici zaradjuju platu ovde.
- tomas.hokenberi
- Moderator
LittlePrince, 18% je PDV koji se obracunava na nabavnu cenu sa carinom. Carina nije 18% vec moze da ide i do 60-ak%. Pa se na sve to obracuna PDV. Primer: 150 evra pre carinjenja + carina 60% = 150 * 1,6 = 240 eur. Pa na to 18% --> 240 * 1,18 = 283,2 evra
Inace cene telefona na netu ne treba porediti sa cenama u prodavnicama. Treba porediti koliko kosta isti telefon u evropskim prodavnicama (ali ne operatersku cenu u okviru paketa).
Inace cene telefona na netu ne treba porediti sa cenama u prodavnicama. Treba porediti koliko kosta isti telefon u evropskim prodavnicama (ali ne operatersku cenu u okviru paketa).
- kapoerista90
- Expert
- Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49
Tomas.hokenberi, nisam ja ni mislio da je to ok na duge staze... Naravno da bih i ja vise voleo da kupim mob za koji sam siguran da nije kraden,skidan sa mreze,polovan a prepakovan,i u original kutiji,al ne bih da me to iskustvo izadje ko zna koliko skuplje.... Stoji da je to carina,al opet... I ne verujem ni kad ne bi bilo carine,da bi drasticno snizili cene.mozda bi spustili sa 530,na 510...Halapljivo je to
Nokia E71... Elegant, but deadly
- Ibrahim Gueye
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Pon, 08. Okt 2007. 06:10
Ne znam za Lo..c S..p, ali zvao sam Int..c.m i oni rade najnormalnije...
Jednu stvar sam primetio: u nasim najpoznatijim oglasima vise nema reklama prodavnica za mobilne telefone (u najnovijem broju svega par + uglavnom nema cena - samo pise "CALL"). Ranije je bez preterivanja postojalo na desetine reklama, a sada odjednom samo mali oglasi, sve prazno...
Jednu stvar sam primetio: u nasim najpoznatijim oglasima vise nema reklama prodavnica za mobilne telefone (u najnovijem broju svega par + uglavnom nema cena - samo pise "CALL"). Ranije je bez preterivanja postojalo na desetine reklama, a sada odjednom samo mali oglasi, sve prazno...
Galaxy Spica Eclair + Sennheiser MX 560
Ibrahim Gueye,
Bas mi je drago da cujem za njih, da rade, uvjek sam cijenio garanciju od godinu dana.
Sto ih odna nema na MS-u.
Posalji mi na pp njihov broj.
Bas mi je drago da cujem za njih, da rade, uvjek sam cijenio garanciju od godinu dana.
Sto ih odna nema na MS-u.
Posalji mi na pp njihov broj.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
kefalo, spomenuo si SAD 30-tih godina XX veka. Mogu ti reci da si tamo i tada bio zasticeniji nego mi sada ovde. O cemu se radi? Recimod a ti provalnik upadne u stan, ti NE SMES da primenis fizicku silu nad njim, jer ces da odgovaras pred sudom za nanosenje telesnih povreda 9 u mom slucaju za nanosenje telesnih povreda sa smrtnim ishodom ako bih nekog do'vatio).
Da se vrnemo na temu: razlog zbog kojeg telefoni kod nas ne kostaju kao u inostranstvu je sto ovde posluje mafija, i sto se radi po tzv. burazerskom i dodjem-ti principu. To znachi da svako gleda kako ce drugog da zavrne, nema zastite krajnjih potroshacha, svi su osim krajnjih potroshacha iznad zakona(!). Razni Miskovici, Kostici i ostalo (ne bojim se da ih nazovem pravim imenima jer svi znamo koji su) su se nakrali tolikih novaca da je to nepojmljivo. Mislim da ni oni sami ne znaju sta imaju. A nije im dosta, zele jos. A i drzava zeli svoj deo. A ne moze od njih tek tako da ga uzme, jer su oni drzava u drzavi. Pa ce da nabije cene. Ko ce na kraju da ispasta? Pa mi.
Eto to je cela filozofija.
Huh, izlih ja dosta zuchi ovde, ali oko ovakvih tema uvek poludim. A inace sam pristalica toga da sve treba platiti, ali razumnu cenu. E dok ne daju razumne cene (prihvatljive za svakoga) dotle cu da koristim samo piratski softver.
Da se vrnemo na temu: razlog zbog kojeg telefoni kod nas ne kostaju kao u inostranstvu je sto ovde posluje mafija, i sto se radi po tzv. burazerskom i dodjem-ti principu. To znachi da svako gleda kako ce drugog da zavrne, nema zastite krajnjih potroshacha, svi su osim krajnjih potroshacha iznad zakona(!). Razni Miskovici, Kostici i ostalo (ne bojim se da ih nazovem pravim imenima jer svi znamo koji su) su se nakrali tolikih novaca da je to nepojmljivo. Mislim da ni oni sami ne znaju sta imaju. A nije im dosta, zele jos. A i drzava zeli svoj deo. A ne moze od njih tek tako da ga uzme, jer su oni drzava u drzavi. Pa ce da nabije cene. Ko ce na kraju da ispasta? Pa mi.
Eto to je cela filozofija.
Huh, izlih ja dosta zuchi ovde, ali oko ovakvih tema uvek poludim. A inace sam pristalica toga da sve treba platiti, ali razumnu cenu. E dok ne daju razumne cene (prihvatljive za svakoga) dotle cu da koristim samo piratski softver.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- tomas.hokenberi
- Moderator
miodrage, Samo mala napomena cene M$ softvera ne kontrolisu pomenuti Miskovic i drugi vec M$. Ako zelis zaista da se boris protiv istog nemoj da koristis piratski softver vec predji na Linux.