SonyEricsson u krizi!!!

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

kefalo, ja mislim da ce se HTC samo utopiti u SE portfolio,kao sto xperia x1 (cist htc prozivod,ali se prodaje pod SE brendom)mjer sam brend SE vredi mnogo vise nego HTC....a takva saradnja ce oboma goditi,SE ustupa marketinska popularnost,dok HTC ulaze tehnolosku inovativnost...gde ces lepse....
D500&E71

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

loki13, To bi bila odlicna stvar, ali bi sasvim sigurno, znacila i propas price o UIQ.

Sad da li je koekzistenija vise OS-ova moguca, tesko.
Ako i postoji, pitanje je trenutka kada ce se stvari rascistiti.

Isto kao i kod OS-ova za racunare ili interntet pretrazivace, sve se svelo na dva slova.

Ali u svakom slucaju, ispravno govoris, to bi bila prava tehnoloska bomba.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

Milsim da cemo vidjati sve manje i manje UIQ telefona od SE-a, barem po tvrdnjama insajdera iz te kompanije! :roll: :wink:

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Pa previse je komplikovan, i budimo iskreni, nikad nece biti popularan kao symbian, i u odredjenoj meri WM... Bice raritet :D
Nokia E71... Elegant, but deadly

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

kefalo, a sto nije moguce,pa i nokia ima telefone na s60 i s80 (ili koja je vec za komunikatore) platformi ...mada s60 je ponajvise namenjen za multimediju...
Sto se tice neke biznis upotrebe (uglavno je to ciljna grupa SE P serije) win os ima prednost jer je mnogo kompitabilniji sa racunarom,ali ni uiq ne zaostaje previse (tu pre svega mislim na operacije sa mailovima i web-om)...
Sto se tice izbacivanja uiq telefona od strane SE mislim da nece puno zaostajati,tu su pored p serija i nova g serija (700 i 900),a i Eldar je napomenuo u nekom od svojih textova da se ovaj deo SE jos vise granati,tj dobicemo nove serije koje rade pod uiq-om!
kapoerista90, pa i s60 je upoectku bio jako komplikovan,ali njegova jedina prednost je sto je okrenut multimediji i sto ije jako user friendly...inace ko se jednom navikne na UIQ taj ga vise nikad ne ostavlja....(aaa kefalo ???)
PS : ne koristim uiq telefon tako da nisma pristrasan po tom pitanju... :D
D500&E71

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

loki13,
Ja ne znam koji nokia ima sad aparat, da je aktuelan a da radi na S80 verziji , cak i e90 radi na S60.

Ja sam nekako misljenja da ce neko ukrupnjavanje biti realan scenarijo, ne zbog nekih razloga optimalnosti, vec jednostavno slabije traznje, cime ce neki ispasti (PALM, nekad sinomim za smart klasu)
Upotreba OS-a kod telefona, je ipak mlada nego kod PC-a, pa ce shodno tome trebati jos neko vrijeme da se stvari iskristalisu.

Mada, ne mora sve da bude bas ovako, ipak, fonovi postaju nesto vise od fonova, tj, upotreba interneta ce postati dominantna, samim tim ce se privuci i neki novi jaci igraci, npr. google.
Interesantno ce biti vidjeti razvoje situacije, kada se taj gigant javi sa svojim idejama u mobilnoj industriji.
Tu je takodje i apple, sa svojim OS-om, doduse ne bas pravim, ali samo je pitanje odluke menadzmenta kada ce stvari postaviti na drugi nacin, sto znaci da tehnoloske prepreke ne postoje.

Sto se tice P serije, ja ne bih bio tako optimistican, G serija je nizi segment ponude cak ne mnogo unapredjen u odnosu na ono sto je nudila P serija prije 2 godine.
Nasljednika revolucionarnog P990 jos nema, kad ce da se javi stvarno je tesko reci,P5 je otkazan, a tehnoloska perjanca xperija, radi na windowsu.

Ja nisam nikakav specijalan fan, SE-a , pa ni drugih proizvodjaca,uglavnom gledam sta ko u kom momentu nudi, pa me shodno tome ni eventualno smanjenje igraca ne raduje.
UIQ je interesantan,nije komplikova samo treba malo mozganja sto mene pali :D samo je problem sto nema bolju hardversku pratnju, jer motorola, nju i ne racunam, a SE jos uvjek radi na starim procesorima, sa nesto pojacanim RAM-om, dok eto nokia fura 369,Htc 400, palm300, a HP i Asus rade na 520 mhz.
Ali u svakom slucaju, fon sa touch screen-om je posebno iskustvo, jos kad bi iste opremili navi i funkciskim tasterima+ qwerty gdje bi bio kraj (nesto slicno fura PALM)
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

loki13 napisao:...a i Eldar je napomenuo u nekom od svojih textova da se ovaj deo SE jos vise granati,tj dobicemo nove serije koje rade pod uiq-om!
Ja sam bas citao suprotno! :?
Bas sam citao sta je Eldar pisao na jednom forumu, i tamo je rekao da ce u buducnosti biti sve manje SE UIQ telefona! :roll: ;)
E sad, ko je u pravu, ne znam... :P ;)
Ako "iskopam" to negde postovacu ovde! ;)

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

McLaren F1, ja sam to cita ovde na MS u testu o G900,gde kaze da ce nas do polovine sledece godine ocekivati mnogo raznovrsnija ponuda UIQ telefona od strane SE....
Nije mi verovatno da bi SE ulagao u prosirenja proizvodne(i prodajne) linije ako planira da izbaci UIQ iz svojih aparata....u poslednje vreme dobili smo potpuno novu G seriju (i u njoj dva modela),pored nje imamo P seriju i high-end telefone iz W serije + starija i ugasena M serija
D500&E71

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 16. Jul 2007. 12:34
Kontakt:

Post od Dancsi »

loki13, ranije, dok jos p5 i g702 nisu otkazani ...
N82 black, v31 sw, hakovan i 4gb kartica u njemu =)

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Bas tako... Sumnjam da bi otkazivali buduce lidere klase ako nesto ne menjaju... btw dancsi, sta je K805?:S

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Eldar Murtazin je rekao sledece:
"Guys - Frankly I was support SE for ages for creativity, design, for the best quality/price ratio. All things are gone

I worked with almost all models which are coming to the market in next 12 months, except X2, X5.

I dont believe in any single products, no such hero products. UIQ is very weak - they trying to make Paris with more memory - ridicioulos. Next year - some new products based on S60 - hey who is the winner? Nokia may be?

X1 will be on selected markets in December - 700-800 Euro. Internally SE discussed that stable version of software will be roll out not untill Feb or even later.

W585 - the same problems with keys like in w580. They know about it now. But discussed - what will be the best way, lauch phone with problems or repair it in house. Funny talking...

I will prepare a long article about crisis inside of SE. It isnt strong company anymore, they dont have clear goals. Pity for me

And after all - they thinking that it isnt SE problems, it is my point of view and all products are nearly great... They are living in imaginery world, not the real one

I dont like average products and bad build quality. But they loose market share, margin and try to create a new economy - rubbish materials = more margin. Really hate this."

"SE are going to use S60 as a standard platform for devices in the future (not only for Non TS devices but for TS too)

C905? I saw it before. No chances against Nokia Smartphone is better than just a phone...
And it is not bad product in all terms - but a very cheap sensor will be used - Samsung using in 8510 better optics and sensor"

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Pa dobro, ne pise nista eksplicitno o uiq, ali ne treba biti previse pametan, pa primjetiti, sta se zaistaa desava, a to je da valjane hardverske podrske, u vidu novih telefona koji bi radili na UIQ OS-u nema, a G serija, je vise kao narodni symbian, nesto sto je u svoje doba bila 3230.

Evo sljedecih modela iz smart svijeta.
Hp614, Asus750,Htc diamond,Nokiae71,Samsungi780
Svi su vec neko vrijeme dostupni, a sta nudi SE, sta je njegova novina i ogdovor, G900 :wacko: :uhuh:

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

kefalo, objektivno je da SE trenutno veoma kaska za konkurencijom u klasi smart telefona,tj on jednostavno nema sta da ponudi....
Zato su se u klasi dumb telefona okrenuli gps-u koji je dosta nesretno odradjen (mada nisam imao prilike da ga koristim,ovo mogu odogovorno reci...),gde opet pokusavaju biti inovatori...kako ce se sve razvijati ostaje nam samo da vidimo...
Jedino je sigurno,SE je za mnoge konkurentske modele postavio domace zadatke(koje jedino nokia dosta dobro resava),ali jos niko nije uspeo da resi trajanje baterije (kod SE 900-950 mah traje 3-4 dana,kod nokie i samsunga isti kapacitet 1-2 dana,naravno sve zavisi od upotrebe... :P :P :P )
D500&E71

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Pa hiper produkcija istih modela je počela od Samsunga, a poslednja ju je Nokia prihvatila. A ne bih se složio da nemaju zaokružen asortiman, posebno zbog UIQ odnosno TS odeljka. Nokia to jošuvem nema a i dalje je lider. Trajanje baterije isto tako, tu je SE najbolji.

Ali najveća enigma mi je Samsung koji uprkos neverovatno stupidnoj ponudi i samo 2-3-4 pametnija modela i dalje jako dobro drži.

Time will show.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Da, ali samsung nikad nece biti lider. Drze se dobro proverenog recepta. Nekad su imali SVE na preklop, sto je bilo hit. Sad je to slider koji imaju sasvim dobre funkcije sa pristojnim cenama. Kad to dosadi, preci ce na Svivel ili tako nesto... videcete... Ali nikad nece izbiti u vrh...
A SE, slazem se da je postavio neke standarde, al od tad... blah, nista.

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 16. Jul 2007. 12:34
Kontakt:

Post od Dancsi »

kapoerista90, k800 sa k810 softverom. tako bar ja to zovem :roll:
N82 black, v31 sw, hakovan i 4gb kartica u njemu =)

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

gargamel4, kapoerista90, Samsung je lider na trzistima u Aziji,pored jos par (nama nepoznatih ) kompanija,tako da njemu Evropsko trziste dodje kao extra profit,jer ovde prodaje telefone srednje klase (po Azijskim kriterijumima) za finu kintu....
Trziste Starog kontinenta je mnogo radiklanije od bilo kojeg trzista,otvorenije je i ti dolazi do pravog sudara konkurencije,na njega plasiraju pored evropskih proizvodjaca i Samsung i Motorola,dok na njhovim maticnim trzistima procenat evropskih aparata je mizeran(ide do 20%),ali to su vec drazi trzisne politike EU... :cry:
D500&E71

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

LG vec sada ima bolje prodajne rezultate od SE-a.
I drugi pisu o krizi u koju je zapao SE.Pozajmljem komentar..
/Zanimljivo za tvrtku koja je donedavno imala cvrstu 4.. poziciju.
SE gadno kasni za konkurencijom što se tice opremljenosti,
koristi izlizan dizajn, ima ekstremne cijene
(istina, spuste se za par mjeseci, no kod drugih se ne treba cekati)
te ima katastrofalan smisao za raspodjelu opreme
(na SE J132 stave 3.5 mm jack, a na najjacim ili ikakvim walkmanima toga nema).
Motorola ozbiljno tone dolje, gotovo je sigurno da za nju nema spasa,
no cak i SE je polako poceo s takvim tempom.
Možda je to mini kriza firme, ali nepotrebna -
samo su trebali slušati svoje kupce i do ovakve situacije ne bi došlo.
LG G2 Black,16GB

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

AnGeL oF LoVe,
ko je autor, ovog teksta. Pitam, jer ima interesantna zapazanja.
Da interesantno, gotovo u istom trenutku, u pitanje je dovedena sudbina dva krupna igraca.
A mozda su ovakvi rezultati, samo produkt, usporavanja u koje je cijela svijetska ekonomija zapala.
Vidjecemo, meni bi bilo zao da ispadne i jedan od ova dva.
Meni su cak i bolji od LG-a, ali dobro, trziste je reklo svoje.

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Na hrvatskom forumu,Sonyericsson glasine,nove modeli http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php ... .Destroyer
LG G2 Black,16GB

Odgovori