Možda će vaša sledeća baterija biti nuklearna?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Ако се нуклеарна батерија већ користи при уграђивању пејсмекера како је онда овај лик измислио ово :?
Већ видим сценарио "црко ми телефон, ај кад већ пролазимо крај потока да га бацим у исти..." :angry:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Tehnologija na kojoj su zasnovane ove baterije je poznata odavno. Na taj nacin su napajane svemirske sonde koje su poslate u duboki svemir jos 70-ih (Pionir 10, Vojadzer i slicne). Inace ova tehnologija ima malo toga zajednickog sa time kako rade nuklearne elektrane.

O.T: Sto se tice nuklearnih elektrana - moderne nuklearne elektrane su izuzetno bezbedne i ciste. Uz to nuklearna energija je jedini realan izvor energije koji imamo na raspolaganju kao zamenu za fosilna goriva koja se ubrzano trose. Takozvani obnovljivi izvori tipa plima/oseka, vetar su sustinski nepouzdani i neefikasni posledicno stvaraju jako puno problema. Sto se tice radioaktivnog zagadjenja termoelektrana Nikola Tesla izbacuje u atmosferu vise radiokativnosti nego sve evropske nuklearne elektrane zajedno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Da neko ne pomisli da je ovde reč o nekakvoj "lančanoj reakciji", "cepanju atoma" :D Ako sam shvatio, radi se o pretvaranju radioaktivnog zračenja hem.elemenata u el.energiju.
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Vlada Zem, upravo tako. Nema neke lancane reakcije - vec se radi o spontanom raspadanju radioaktivnih elemenata. Oslobodjena energija se direktno pretvara u elektricnu.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

tomas.hokenberi, a sta fali tzv. obnovljivim izvorima energije? Ja pre svega mislim na snagu vetra, i suncevu energiju. A u ovom slucaju, mislim da mozemo da dodamo i Kinetic (energiju koju bi sami stvarali nosenjem telefona) - slicna naprava postoji u mnogim Automatic satovima koji rade na principu toga da se klatno klati dok se sat nosi na ruci, i zahvaljujuci tome, ne mora da se navija. Jeste da bi to bila minimalna kolicina energije, ali daj da se sve ujedini, pa da vidimo sa cime raspolazemo. U mirovanju, sunce i vetar mogu da pune bateriju, pri nosenju i iz ove kineticke energije ce da se puni baterija, i telefon ce iz nje da crpi energiju kad mu treba. Nije nerealno, ali ce jos puno vode proteci Dunavom.
Za ove "nuklearne baterije" bas i nisam narocito zainteresovan, mada teoretski gledano, to bi bili izuzetno slabi izvori zracenja, recimo Cobalt, ili Tehnecijum, nikako Uranijum ili Plutonijum.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

miodrage, fali im to sto su nepouzdani. Npr. elektroenergetski sistemi u kojima postoji je ucesce vetrogeneratora vece od nekih 10-15% postaju nestabilni i tesko upravljivi. Alternativni izvori energije su korisni ali vetar, solarni paneli i slicni izvori nikada nece biti dovoljni da zadovolje nase energetske potrebe. Kada potrosimo fosilna goriva jedini realan izvor energije kojim raspolazemo bice nuklearna energija (pored hidroelektrana kod kojih u stvarnosti nema dovoljno mogucnosti za povecanje proizvodnje da zadovolje nase potrebe). Sve naravno dok ne ovladamo kontrolisanom nuklearnom fuzijom ali bojim se da je to daleka buducnost.

Sto se tice konverzije kinetcke energije koja se konvertuje u elektricnu u samim uredjajima, mozda je to dovoljno da napoji mobilni telefon, ali sigurno necemo okretati pedale da bi skuvali rucak.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

I ponovo Apple gleda u budućnost i zato u svoje laptopove, plejere i telefone stavlja neizmenjive baterije :lol: :D

miodrage, ta varijanta sa tegićem (čak i 10 njih u poklopcu telefona) ne bi mnogo uradili. Znaš onu lampu na diode što ima da se kupi na buvljaku, što je nekoliko puta protreseš i ona malko napuni kondenzator, i kao malo svetli? E pa iste te diode koje koristi ta lampa koriste i svi ovi naši fancy displejčići. Hoću da kažem - mnogo truda bi trealo da bi se to napravilo a rezultat bi bio nikakav. Plus sat na ruci (nosim takav već 11 godina) je mnogo više u pokretu, nego što je to telefon ikada. Tj. u najmanju ruku efikasan sistem kao kad bi vrteo pedale bicikla da bi dinamom upalio sijalicu kojom puniš solarnu ploču čiju struju koristiš (by ACME Ltd., all rights reserved).

tomas.hokenberi, koliko radioaktivnog materijala za potrebe elektrana u svetu ima? Kad pređemo na električne automobile, a sav teret potrošnje energije padne na struju, trebaće nam još više, pa lako može da se dogodi da i toga ubrzano nestane kao i nafte i gasa.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

tomas.hokenberi, da li je moguce 100% izbegnuti nuklearno zracenje, ako sve, pocev od telefona, preko automobila, aviona, uredjaja u stanu (direktno ili preko elektrane) pa do fabrika budu na nuklearni pogon?
Mozda za nekih 300 godina, i dva svetska rata.
Sve u svemu skeptican sam, jer tu sve mora da funkcionise savrseno (kao u nekoj civilizaciji daleke buducnosti) , a znamo da su novac i savrseno dve reci. Jos na sve to dodamo coveka i njegovu sebicnost, pohlepu, zelju za apsolutnoj moci... Nije ovde problem tehnoloska barijera vec psiholosko-socijalna. Kazem... 300-500 godina i dva svetska rata.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

gargamel4, ima ga dovoljno za vise stotina godina - dotle ce valljda uspeti da razviju kontrolisanu nuklearnu fuziju. Naftu i gas smo brze potrosili. Ako ne nadjeu upotrebljivu zamenu (== nuklearna fuzija) jedino resenje za nase potomke ce biti da drasticno smanje populaciju, da se potpuno odreknu licnih automobila i putovanja ("zaludan trosak energije"), da se prilagode zivotu sa mnogo manjom potrosnjom energije (citaj mnogo manje udobnom zivotu nego sada).

Lobachewsky, nema razloga da sve bude direktno napajano na nuklearni pogon. U atuomobilima se mogu koristiti vodonicne gorivne celije, baterije itd. Deo energije ce se proizvoditi i na druge nacine (hidroenergija, vetar itd.) ali mi jednostavno nemamo nista drugo osim nuklearne energije kao zamenu za fosilna goriva. Kakve god da psiholosko-socijalne barijere postoje mi jednostavno nemamo izbora. Izbor je ili nuklearna energija ili propast tehnoloske civilizacije, glad i smrt.

Inace sve ovo malo ima veze sa mobilnim tehnologijama, pa bi bilo dobro da se polako vratimo na temu.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Punjač koji radi na otkucaje srca

Mobilni i drugi elektronski uređaji moći će da rade na otkucaje srca i toplinu ljudskog tela. Zamisao 15-godišnje indijske devojčice Sarojini Mahajan razvijaju trenutno naučnici s američkog univerziteta Stanford.

Korisnik mobilnog bi trebalo da na ruci nosi narukvicu koja bi otkucaje njegovog srca ili toplinu tela pretvarala u električne signale koji će putem žice puniti mobilni.
Sarojini je objasnila kako je došla na ideju. Kad je saznala za tehnologiju otkucaja, pomislila je – ako mogu satovi da rade na otkucaje srca, zašto to ne bi mogli i mobilni.
Sarojini Mahajan je učenica srednje škole iz Nju Delhija. Ona je svoju ideju poverila profesoru, na čiji je podsticaj i učestvovala na takmičenju IGNITE ’09 za inovacije među indijskim školarcima. Interesantno je da je na tom takmičenju, na kom je učestvovalo 1.344 učenika iz cele Indije, ona osvojila samo utešnu nagradu. Ali je njenu ideju otkrio i preuzeo američki univerzitet Stanford, koji će je razviti u saradnji sa Indijskom nacionalnim fondom za inovacije. Američki univerzitet hoće da razradi dalje njenu ideju kako bi isti sistem primenio i na dečje igračke. Tako bi uskoro mogle elektronske igračke da se pune toplinom dečjeg tela i njihovim pokretima dok se igraju.
Petnaestogodišnja Indijka, zaljubljena u nauku, želi da se posveti naučnim istraživanjima.

Izvor: http://www.blic.rs/blic_it.php?id=117267

Sta mislite o ovome? Ne uliva mi previse nade, barem ne u neko skorije vreme, ali nije sasvim iskljucena mogucnost da nece razviti nesto sto ce raditi na ovom principu... Bilo bi to prilicno korisno i krajnje bezopasno, barem manje opasno nego sa tim nuklearnim baterijama :D

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Pa evo - razmisli sam Azimuth, da li to sto ti mislis i da li te misli sto ti "padaju" na pamet, su samo tvoje? Zar nije logicno da te "tvoje" misli ili "moje" i svacije, dolaze iz jednog kolektivnog?

Ako pretpostavimo da je to istina, sta bi onda po logici to trebalo da znaci? To bi onda trebalo da znaci, da sve sto mi "pokupimo" iz kolektivnog, vec je postojalo u kolektivnom, a to onda znaci, da to nismo mi pomislili slucajno nego da je to bas trebalo mi da pomislimo. I to onda vodi zakljucku, da to sto mi sad "otkrijemo" , nije nase otkrice, nego nam je dato da otkrijemo. A vec je smisljeno i postoji, samo je odredjenom dato da to otkrije.

Tako da verujem da ni ta devojcica nije to dzabe pomislila i da je to dato preko nje iz kolektivnog, da bi nam ukazalo da postoje energije koje su mnogo zdravije od onih koje potenciraju momentalno profiteri po svetu, i energije koje su neiscrpne a ne unistavaju zivote i ne truju ih.

I na sve ovo da dodam, da je Indija poznata zemlja u duhovnom smislu i da pogotovo zbog te njene otvorenosti duha, nije ni cudno sto su mnogi izumi potekli od Indijskih naucnika. Posedujem knjigu Autobiografija jednog jogija, od Yoganande, ali mi je momentalno na citanju, a tu lepo Yogananda govori koliko svet ne zna o Indijskim naucnicima, i sad bas ne mogu da se setim ali pominje tu jednog naucnika koji je odavno pronasao strava stvari. Vratice mi pa cu bas da ga citiram ovde.

Eto , ja mislim da je to otkrice ove devojcice vrlo zanimljivo i da je verujem moguce razviti da bude bas prakticno i primenjivo, samo je pitanje kako ce profiterski lobi da reaguje na to, jer ce prvo pitanje njima biti - Da li od toga moze da se profitira? :wink:
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

vlada1970, da ti ne gledas malo previse Star Trek-a? :D
WE are Borg. Lower your shields and surrender your weapons. Your culture will learn and adapt to serve as US. you will be assimilated. Resistance is futile!
Koje crno kolektivno? Svako je od nas individua, a znanja stiche samostalno, uceci na svojim i iskustvima drugih. Da ne ulazimo sad u filozofiju.

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Takođe verujem da će se kinetička energija sve više koristiti. Uzmite za primer višemilionski grad - postave se senzori na najprometnijim saobraćajnicama, aerodromima, metroima, itd. i hiljade ljudi će jednostavnim "gaženjem" po njima proizvoditi toliko energije da će moći da se napaja manji grad. Zamislite koliko se energije potroši u jednoj posećenijoj teretani? :D

Problem je što je ovakva energija vrlo nepredvidiva - čas je ima, čas je nema. Ali i to može da se prevaziđe uz pomoć velikih kolektora-akumulatora koji bi se konstantno dopunjavali.

Off:
miodrage, šta se služi u kafani "Kod dva Borga"?
TuBorg... :lol:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Evo ideje za korisno sluzenje robije - umesto da tucaju kamen robijasi bi mogli da okrecu pedale i da proizvode elektricnu energiju ;-)

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

tomas.hokenberi
Римљанине,ти би им и весла у руке ставио,само да производе неку енергију. :D :wink:
Слобода или смрт

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Podrzavam predlog kolege nam tomas.hokenberi, -ja :D
Manje se trujemo, i svi srecni i zadovoljni :D
Miškoni, hahahahha :D
Nokia E71... Elegant, but deadly

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

miodrage, gledao sam ja sve to i previse, ali me to nije zadovoljavalo sa mojim pitanjima, pa sam trazio dalje.

I hteo ne hteo, ako ga teraju pitanja, covek se uhvati u kostac sa sustinskim pitanjima nekad u zivotu i pocne da kopa. I tako ako je voljan, otkrije da iza ovog sto vidimo postoji mnogo vise. :wink: Tako da jednostavno ne moze vise da se vrati na "klasicno" materijalno razmisljanje koje je imao i ranije. I pocne sve da gleda kroz prizmu koju je sam kreirao u svojoj glavi. Ono sto napisah, je moje vidjenje devojcicinog otkrica a tako i posmatram sve oko nas, na slican nacin.

Miškoni, svaka cast za ideju. Izvanredno. Odusevljen sam stvarno. Eto jos jedan primer genijalnosti.

Tha_Maddog, postovanje druze. 8)
Poslednja izmena od vlada1970 u Uto, 27. Okt 2009. 02:03, izmenjeno 1 put ukupno.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Tha_Maddog napisao:Pamet u glavu ljudi, nije svaki napredak stvarno boljitak. I ko zna koliko štetnih posljedica nosi. Informišite se što više možete prije nego što sebi zagorčate život.
Nečto slično je verovatno reklo i 90% ljudi kad su prvi put uopšte čuli za prve mobilne telefone. Kako ostvariti bilo kakav napredak sa tolikom dozom skepse...
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Miškoni, a ti si svojevremeno kao i ja puno citao Mikijev Zabavnik i Mikijev almanah... Secam se i ja stripa kad je Proka pronalazac napravio te nagazne ploche, ali su onda izmislili one meke patike i sl :)

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

To sto je Miškoni pomenuo,bilo je juce na Dicsovery-u.
Ima i danas u 10:30h,repriza.Emisija-"Budući svet".
"Plocice koje prizvode energiju od koraka".
Slika

Odgovori