Kriticki osvrt na stepen razvijenosti i funkcionalnosti aktu

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Re: Kriticki osvrt na stepen razvijenosti i funkcionalnosti

Post od Coni »

Zar nije kruzila prica da ce 6 biti skuplji 100 dolara sim free?

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Pusti priče. Kad se pojavi i formira cena onda možemo da kalkulišemo.

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Расправљати се са Миодрагом око андроида је као расправљати се са зидом, тако да ако нисте имали прилике до сад, вечерас то можете пробати. :mrgreen:
Слобода или смрт

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Ne volem više ove besmislene rasprave, ali hajde,
Baraba napisao:Ne znam šta si hteo da kažeš sa htc magic,
iOS ima radio
Ako se sećaš tih "davnih" vremena svaki novi "ajfonolik" model je po raznim forumima bio naduvavan kao IPhone killer, HTC itd, Nokia 5800 čak. Što je naravno bezveze ali tolika je bila odbojnost prema Apple kod ogromne populacije.
iOS ima FM radio?
Što se tiče WM8.1 apdejta, on da nije najavljen i već omogućen kroz D.Preview ne bih ni razmišljao o WM.
Poslednje i najbitnije je to da je mišljenje stvarno kao d... Nismo objekti već subjekti i subjektivno mišljenje je neizbežno. Naravno da treba pisati o nedostacima itd, ovaj Forum i jeste za to, ali ubeđivati druge da imaju krš OS... Imam neko iskustvo, da li sam stvarno lud što koristim WP... Svi oko mene nose top Android i par iPhone tu nisam bez info. Razlozi protiv WP (Viber, vibracija) mene subjektivno apsol.ne zanimaju, a na Tiles sam se subjektivno primio. Subjektivno, privatno i poslovno što mi treba L925 radi brzo, pregledno, stabilno i jednostavno :)
To sve ovako subjektivno :)
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Sećam se, ali nisam to povezao da ima veze sa ovim, osim da je tada apple izbacio proizvod koji je oduvao konkurenciju? Da je apple kreno kao M$ sa WP... mi bi se još kleli u symbian i noka, apple je sve pokreno, baš kako treba, napravio pometnju na tržištu, a M$ polako, izbacićemo, strpite se... kontra (a mogli su samo da prepišu od najboljeg), što pokazuje i tržište. Žao mi nokia.

Ne vidim ovu temu kao omaložavanje nekog OS. Već realno sagledavanje stvari, onakve kakve jesu trenutno. Prvi ja pljujem po WP, ali pljujem zato što sam imao WP uređaj, znam kakav je WP, znam šta me je nerviralo i zašto sam jedva čekao da ga se rešim. Opet prvi ja gledam da kupim jedan WP, do sada sam trebao i da uzmem, ali odlažem zbog update, čekam da vidim šta konkretno donosi update za krajnje korisnike, da li konkretno na tom modelu nešto popravljeno po pitanju kamere... jer zvaničnih info nema.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Baraba, lupetas opet. Lag NIJE otvaranje aplikacije. Shvati to, i ti i svi ostali. Utuvite vec u te svoje blentave glave da lag predstavlja latentno vreme od moemnta izdavanja komande (tap po ekranu) do POCETKA njenog izvrsavanja (ako isti momenat krenu da se vrte neke ttackice, kruzici i sl. lag je minimalan, i obrnuto).
Nadalje, imao si L520, a ne recimo 1020 ili 1520, pa da mozes da pricas nesto o WP. Sa 520 imas daleko vise ogranicenja nego na 920, to znas i sam. Brzina procesora, kolicina RAM-a i sl. su daleko slabijih performansi na najjeftinijem WP uredjaju, nego na nekadasnjem flagshipu. Porediti babe i zabe je u najmanju ruku neumesno.
Sto se novog veceg iPhona tice, mislim da ce njime da ubiju iPad Mini... Po velicini mislim da je L1520 idealna, a iz pouzdanih izvora stizu najave za L1525 i L1820 sa 3D Touch gestures (sta god ovo znacilo)
Jedva cekam nove non-Android uredjaje, i mislim da ce jesen/zima 2014. biti sjajna :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

Cekaj, zar nije korisnicko iskustvo wp skoro identicno na najeftinijem i najskupljem uredjaju?

open-mind
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 20. Okt 2013. 19:32
:: Samsung Galaxy S4

Post od open-mind »

Haha bas, lika ne treba uopste ubjedjivati, samo ga pustiš, i on sam sebe ukopa vlastitim argumentima.

Challenge
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 11. Jun 2013. 16:06
:: BlackBerry Z30
:: Nokia E72

Post od Challenge »

Ono što se meni nikad ne dopada u diskusijama ovakvog tipa je netolerancija, tako svojstvena nama na ovim prostorima, jer smo isključivi po bilo kom pitanju. Zašto bih smatrao da je neko kreten zato što voli nešto što ja ne volim? Zašto svaki pokušaj prezentovanja nečeg što nam se dopada ode u ubedjivanje da je to jedino ispravno i optuživanje onog ko ima drugačiji ukus da je glup? Na kraju niko nema koristi od takve diskusije, jer se u masi takvih postova izgubi korisno mišljenje i izazove inat kod sagovornika sa različitim stavom. Trebaće vam strpljenje da pročitate nastavak ovog posta, ali verujem da će biti od koristi.

Svaki OS ima neke svoje dobre i loše strane, a korisnici ih doživaljavaju u onoj meri u kojoj su različite njihove potrebe. Primera radi, meni je osnovni telefon Nokia E-72, za mene po mnogim parametrima fantastičan model, ali s druge strane ima svoje nedostatke ne samo zbog Symbiana koji konstantno isključuje wi-fi internet i prebacuje na net provajdera kad pokrenem viber ili whatsapp, već i zbog suviše male RAM i malog displeja za korišćenje interneta. S druge strane, za razgovor i sms, odličan telefon sa fantastičnom baterijom, koja mi daje sigurnost da me neće izdati bez obzira na količinu razgovora u toku dana. Uz sve to, kamera, iako nema xxx mega, tera ili giga piksela, pravi odlične fotografije. Ima i fantastičan rečnik sa mogućnošću istovremenog korišćenja dva strana jezika. I niz drugih funkcija za poslovnu namenu. Zbog svega toga, taj telefon nije prevazidjen, iako OS jeste, i verujem da će biti još dugo u upotrebi, makar mojoj. Za korisnike skromnih zahteva, a zapravo normalnih kada je telefon u pitanju, postoje i drugi modeli koji nisu sa modernim smart OS, ili uopšte nisu smart, čak i sa dve kartice, tako da veliki broj korisnika može pronaći sebe u njima.
Ipak, meni je internet veoma bitna stavka, pa samim tim dobra RAM što vodi ka androidu, WP, iOS ili BBS. Pošto mi treba i veći ekran, moram eliminisati iPhone, iako su to odlični telefoni, baš zbog svoje jednostavnosti i stabilnog sistema. Makar sam takav utisak steako za par dana korišćenja petice. Kad sam kasnije koristio 5s nisam bio toliko zadovoljan, ali pošto to nije dugo trajalo ne bih ulazio u detalje, a sasvim je sigurno da i taj OS ima svojih mana, koje bi neki zagriženi korisnik grčevito branio, kao da mu guraš prst u oko. Upravo ono što rade i korisnici ostalih OS.
Idemo dalje. Blackberry ostavljaju na mene utisak elegancije, pa mi se jako dopada Z10, ali ekran ne zadovoljava moje potrebe, a i sam OS ima mana zbog kojih ima mnogo drugih telefona koji su bolji. Z30 je otklonio mnogo toga, ima i ekran, unapredjen OS, ali s obzirom da je ovaj brand u teškom padu, 360 evra je meni neprihvatljiva cena (po toliko se prodaje na KP). Za manje para, Note 2 je po meni korisniji. Naravno, mogu se pojedinačno nalaziti prednosti jednog ili drugog, ali verujem da ovde nema spora kod većine.
Dakle, sistemom eliminacije došao sam do dileme: Android ili WP. Naravno da sam i ja kao većina bio u android fazonu sve dok se nije pojavila Lumia. To ne znači da je WP bolji OS, a verovatno kad se sve dobre i loše stvari stave na oba tasa vage, android je još uvek napredniji OS. Medjutim, WP nudi ono što meni više odgovara. Pre svega, lakoća rada, bez kočenja sa malo RAM-a. Imam Sony Xperiu Z sa 2 GB RAM-a, telefon zaista izvanredan, a valjda sam i srećnik jer drugari serviseri dobijaju napad histerije kad im spomenem taj telefon, s obzirom na količinu reklamacija koje dobijaju. Ali, Lumia 820 koja ima samo 512 MB RAM-a radi podjednako komotno kao i Xperia Z. Kamere su podjednako dobre (Xperia Z ima zaista dobru kameru), a razlika u ceni je zaista velika. S druge strane, Xperia Z ima veći ekran pa to daje veću komociju rada, naročito sa dokumentima i na internetu. Ipak, kod WP je meni bolja opcija sa radom u wordu, excelu. No, Lumia 820 nije u istom rangu kao Xperia Z, ali jeste Lumia 920. Taj telefon je fantastično osmišljen, ali sa mnogo problema, što je nedopustivo za flagship model, o čemu sam puno toga rekao u namenskom topicu, pa da se ne ponavljam. To govori da Microsoft nije do kraja doradio ni OS, niti hardver. Činjenica je da je Nokia bila lider godinama i da je sama pokrivala tržište koje sada pokrivaju svi android telefoni zajedno. ako većina kupuje android telefone, ne možemo reći da taj OS ne valja i da su ljudi blesavi. Ja to čak ne bih rekao ni za korisnike kineskih kopija, jer svako kupuje prema svojim potrebama i mogućnostima, idiotski je osudjivati i jedno i drugo. Ali, ja i dalje volim ono što WP nudi, pa izmedju ostalog meni odgovara i sistem pločica. Dopada mi se organizacija telefona. Neko baš to ne voli, pa da li je on lud, ili ja koji volim ovo? Ne, samo imao različite ukuse, mozgovi nam imaju drugačiju percepciju, kao što neko ima logiku za matematičara ili hemičara, a neko drugi za pravnika ili ekonomistu. na šta bi ličilo kada bi svi voleli samo jedno i svi mislili isto? Zar nije bogatstvo u različitosti?
Elem, šta je poenta ovog mog razglabanja? Treba da pišemo bez pristrastnosti, potpuno iskreno o prednostima i manama sistema koji mi koristimo, a ne da pljujemo ono što drugi koriste. Pa čak i onda kada smo sami bili korisnici nekog OS i promenili ga, treba da pišemo zašto smo to uradili, a ne da kategorički tvrdimo da taj OS zbog toga ne valja. Jer, nekome to nije tolika smetnja. Zašto? Zato što neko želi od telefona samo telefon, neko želi da igra najzahtevnije igrice, dok drugima to uopšte nije bitno. Nekome, kao meni, eksploatacija interneta, poslovna upotreba telefona sa snažnom kamerom je preovladjujući faktor, valjda i najteži jer je teško sve to zadovoljiti u jednom uredjaju. Ranije sam smatrao besmislicom zahtevati od telefona dobru kameru, jer to ne može da se nosi sa fotoaparatom, pošto je broj piksela najmanje bitan u čitavoj priči oko fotografije. Ljubitelj sam fotografije, imam i profi opremu, ali ne želim da uz sve nosim i turistički aparat (tzv. idiot) tamo gde je bespotrebno nositi glomaznu i skupocenu profi opremu, kad već postoje mobilni telefoni kod kojih je taj segment izuzetno unapredjen.
Dakle, to je moj način razmišljanja, a kad naidjem na sličan pristup kod drugih onda je takva diskusija obostrano korisna. Treba jedni drugima da pomognemo da pronadjeno najbolju opciju za sebe, a to znači da treba da pričamo bez predrasuda sa kojim problemima smo se susreli sa sistemom koji koristimo, kako bi to neko drugi sažvakao onoliko koliko mu treba i doneo odluku kom se carstvu prikloniti. Jer, ne postoji idealan uredjaj, niti idealan OS, ne samo zbog toga što je skupo sve strpati u jednu spravu ili OS, već zbog toga što raznolikom ponudom u kojoj je svaki model uskraćen za nešto, proizvodjači prave biznis, uzimaju nam pare, teraju nas da često menjamo modele. Zato je glupo voditi rat napadajući i braneći se u diskusiji. Evo, i pored toga što mi se mnogo toga dopada kod WP, ja ću verovatno uzeti Lenovo Vibe Z sa dve SIM kartice, jer WP nema model koji mi sve to nudi. Kada bi Lumia 1520 imala dve kartice, ne bih se uopšte dvoumio. Dakle, gledam interes, funkciju, ono što će zadovoljiti moje potrebe a ne moj osećaj za estetiku, uz svo uvažavanje potpuno drugačijih interesa i osećaja.

Hvala na strpljenju svakom ko je sve ovo pročitao, jednostavno imao sam potrebu da to izbacim iz sebe. Ako neko misli da je sve to pogrešno razglabanje, neka ne ulazi u nekakav duel, jer zaista to neće nikom koristiti. Molim vas pišite iskreno o manama i prednostima telefona (OS), koje imate, jer će to koristiti na kraju i vama. Niste proizvodjači telefona da biste se ovde reklamirali i borili za tržište, pa jedini razlog za tvrdoglavost može biti sujeta, u fazonu "moj ukus je nepogrešiv, jer sam ja prosto savršen".
Poslednja izmena od Challenge u Pet, 11. Jul 2014. 23:25, izmenjeno 1 put ukupno.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

^^^ :blinky: :blinky: :o :o

Slika

Zile995
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
:: Xiaomi Redmi Note 4X
:: HTC M8 | Galaxy SII

Post od Zile995 »

Uuu koliki post. Bezim odavde uh.

Edit: ipak sam procitao ceo post i mislim da je ovo najkorektniji.
ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
Kernek: Stock 3.4.0

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

miodrage, izgubio si kompas, počeo si da vređaš bilo koga ko napiše nešto realno.

Coni, tačno, sam sebe je upravo demantovao. Čekao sam da to neko napiše, sada i ja da povrdim, na jačim modelima npr. 1520 sve bolje radi, viberu nažalost nema pomoći.

open-mind, nema više gde, nema više šta da izmisli, masa činjenica je napisana. teško je prihvatio, nisam mislio da će dozvoliti da ga android (Baraba) ovoliko ispizdi :D

Challenge, ne mogu a da se ne složim sa tobom. To je upravo razlog zašto par članova se umeša u diskusiju o WP, kada krene omalovažavanje trenutno najnaprednijeg OS (moram to da kažem iako više gotivim iOS, mogućnosti androida su nekoliko spratova iznad WP, par stepenika iznad iOS, android raste ogoromnom brzinom). Što se tiče iOS, naravano da ima mana, uvek sam isticao jednu koja mi najviše smeta ali je premostiva, a to je deljenje. Npr. čitam vesti, bilo koja app kurir, blic, b92... i nemam opciju za deljenje preko vibera, whats... Rešenje je otvoriti preko safarija i prekopirati link. Ne dešava se stalno da hoću nekom da delim vest, ali bar svaki 2-3 dan, umesto jednim klikom moram 3-4 klia. Onda ko voli da čačka podešavanja u fabričkoj kameri ih nema, sva sreća kamera je sjajna i ne treba da se čačka. Imaju gomile app koje imaju podešavanja, ili tweak koji dodaju mogućnost podešavanja fabričkoj. u iOS8 fabrička dobija sva podešavanja. itd.

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

Isto tako i na wp. Ima tu jos necega. Neko ko nije imao smart i dobio neki wp bio bi prezadovoljan, ali ja koji sam navikao da mi link poslat preko poruke, mejla, whatsappa otvara preko odgovarajuce aplikacije (tj. da mi izbor svih aplikacija, sigurno cu youtube link otvoriti preko programa a ne browsera, 9gag link preko 9gaga a ne browsera) nisam.

1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Post od 1808 »

Challenge, potpuno se slažem sa onim što si napisao, mada nisi morao tako obimno, jer si u samom uvodu pogodio suštinu zbog koje konstantno nastaju ovako netolerantne diskusije. Konkretno mislim na sledeće...
Challenge napisao:... Zašto bih smatrao da je neko kreten zato što voli nešto što ja ne volim?.... jer se u masi takvih postova izgubi korisno mišljenje i izazove inat kod sagovornika sa različitim stavom.
Ajde sad probaj da pogodiš ko to ovde konstantno već godinama kroz više hiljada svojih neobjektivnih komentare sipa drvlje i kamenje po OS, koji pri tome nikada nije ni koristio u nekom svom uređaju. Eto šta budi taj inat kod drugih članova (koji pominješ), čime se naravno šalje pozivnica za ovakve rasprave.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Coni: korisnicko iskustvo je SKORO identicno, ne i identicno! Naravno da ce sistemske stvari da rade jednako, ali aplikacije vec zavise od snage masine, to je logicno.
Baraba, 1808: nisam ja nigde sebe demantovao, to su vase puste zelje.
Challenge: bravo, sjajan post, uzivao sam u istom toliko da sam ga 2x procitao, rekao si sve sto i ja mislim, samo ti to ocito umes lepo, i strpljivo, dok ja priznajem da strpljenja nemam, i ne zelim da budem fin. Onaj ko me zna (recimo Baraba) zna da sam ostar i sarkastican. Doduse napisane stvari ne zvuce uvek kao izrecene. Inace pre tog lenovo sacekaj 1525, mislim da ces biti odusevljen, jer ce da nudi upravo sve ono sto zelis od uredjaja.
Elem, priznacu da je Baraba u potpunosti u pravu za to sharovanje recimo vesti iz aplikacija, to i meni smeta, doduse meni to treba jednom u mesec dana, ali nije da je nepotrebno. Eto ideja da napisem Microsftu sta zelim.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

miodrage napisao:Baraba, 1808: nisam ja nigde sebe demantovao, to su vase puste zelje.
Ajde da vidimo baš da li jesi ili nisi. Pročitaj prvo ovo....
miodrage napisao:...L520 jd uredjaj od 100 jura. Ovo je najprodavaniji WP uredjaj, upravo zbog toga sto je dzabe a radi isto kao skuplji WP uredjaji.
....a onda pročitaj i ovo....
miodrage napisao:Sa 520 imas daleko vise ogranicenja nego na 920, to znas i sam. Brzina procesora, kolicina RAM-a i sl. su daleko slabijih performansi na najjeftinijem WP uredjaju, nego na nekadasnjem flagshipu. Porediti babe i zabe je u najmanju ruku neumesno.
Šta je tačno, a šta pogrešno od ovoga što si pisao. Ova dva posta su u totalnoj koliziji, čime si demantovao sam sebe.

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

Nemaj da se ljutis zbog ovog pitanja. Kako ti koristis mobilni? Posto sve radis jednom mesecno.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

1808: uporedi uredjaje, sam, pa ocenjuj. Sve sto sam napisao je tacno, i nigde u koliziji, osim u tvojoj ili jos kojecijoj uglavnom zlonamernoj interpretaciji.
Cinjenica je da je L520 najprodavaniji wp8.0 uredjaj, cinjenica je da sistemske stvari rade jednako glatko kao na 1520 kao trenutno najjacem modelu. Nadalje, cinjenica je da je 520 hardverski daleko inferiorniji od mladjeg brata. Samim tim evidentno je da 520 ne moze sa istom lakocom da obavlja zahtevnije zadatke kao i 1520, neke aplikacije ce duze da se ucitavaju, neki zadaci ce duze da se obavljaju, manje ce aplikacija moci da bude pokrenuto istovremeno. Opet, i opred toga 520 ce da radi fluidno. Ovo su sve cinjenice koje ne mogu da se opovrgnu.
sa druge strane, pojedini Android uredjaji, uglavnom iz nizeg i srednjeg ranga, ne mogu da se nose sa izazovima koje postavljaju WP uredjaji istog cenovnog ranga, te rad na njima niej tako fluidan, a nakon ukljucivanja veceg broja aplikacija krecu da stucaju, stekaju, baguju... Sve ovo vrlo lako moze i da rezultuje rusenjem sistema, i restartovanjem istog. Na WP uredjaju tako nesto jos nisam iskusio. Na ioSu jesam, ali mojom krivicom, jer sam ubacio sa Cydie tweak koji nisam smeo. Uklanjanjem istog, stabilnost sistema se vratila na apsolutnu!
Ako sami tvorci Androida kazu da on nije napravljen da bude stabilan i siguran vec prilagodljiv, onda ko moze da tvrdi drugacije???

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Coni »

Nikad nisam video urusenje sistema na androidu , mislim da je to mit. Da neko vadi bateriju. Ali jesam video da se osnovne stvari vuku na slabim masinama, sto je katastrofalno. Imao sam SE x10, rana era androida, drug ga koristio sa 2.1 i bio prezadovoljan. Kad sam ga nasledio kao poklon, zapitao sam se kako je on to bio zadovoljan. Realno, ono je katastrofa. Ili ortak imao htc gratiu, isti slucaj. Posle sam imao Xperiu U, koja vazi za ocajan telefon. Ucinilo mi se kod ortaka da je brz, i bio je dok nije stigao update. I onda sam ukapirao da je to do odredjenog modela. Google bi mogao da malo zavede red medju proizvodjacima. Mada opet zasto bi, njima su njihovi servisi bitni. Evo juce komsija da mi pokaze neku sliku, ima Alcatel idol X, udje u galeriju - nista. Ne prikazuje slike. Zato sam nepoverljiv prema custom softverskim resenjima. Stock android i radi kako bog zapoveda. Ok, ubacis neki custom rom tipa AOSP ali - sta je sa ljudima koji nece to da rade? Nece da popravljaju novu stvar. Jos samo u Sense verujem, radi skoro pa bez laga kod ortaka koji ima Desire 300 koji je hardverski slab. A na boljim modelima razbija. I da, kad vec diskutujemo, zasto kod mnogih androida vidim lag kad u phone aplikaciji skrolujem sa brojcanika na istoriju poziva, imenik...?

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

miodrage, ovo ispod si TI napisao....
miodrage napisao:...L520... radi isto kao skuplji WP uredjaji.
Tada nisi objašnjavao da to ipak NIJE ISTO, kao što se sada upinješ uz neka dodatna tumačenja. Kod tebe može i ovako i onako,... kako ti kad odgovara za promociju WP-a. Isto je, ali ipak nije. Okruglo pa na ćoše. Pa ti si neki zaista duhovit čovek.

Odgovori