Spijuni su (odavno) medju nama!?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Oljica
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Ned, 14. Nov 2004. 17:11

Post od Oljica »

Gorance je nas buduci dipl. ing elektrotehnike - otsek telekomunikacije i sjajan strucnjak, sa blagom vojno-teroristickom deformacijom. :D
Mislim da sam dala ispravne podatke. :roll:
Veliki pozdrav druze. :)

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

1. Hvala Drugarice Olja, eh da je barem blaga ...
2. Postoji gomila primera koji ilustruju da je skupljanje informacija tek pocetak price o bezbednosti/kriminalu/terorizmu itd. Nishta bez obrade. Da ne bih gushio sa detaljima (poshto znam da mi ni 3G niste oprostili) :lol: :lol: :lol: koga zanimaju detalji nek PP-uje pa ce dobiti josh par pricica.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Gorance, ako su ti se 2-3je ljudi zamerili nešto, nemoj preterano da se obazireš na to, i nemoj da se suzdržavaš. Slobodno i udavi, od viška informacija nas neće boleti glava. Koga ne zanima nek ne čita.

Mene konkretno malo više zanima Radio komunikacija (radio stanice). Frekvencije (bandovi), modulacije, dozvole, civilne i državne frekv, zaštita . . . . Ako baš misliš da ovo nikog drugog ne zanima možeš i na PP.

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Pocetkom 2004. MI-5 je uspeo da "nahvata" brojeve telefona vecine "bash nezgodnih" domacih (britanskih) islamstichkih fundamentalista. Iz prislushkivanja MI-5 utvrdi da jedan od vodja priprema put za SAD. Obaveste CIA-u o tome. Kako CIA nema ovlashcenja za rad unutar SAD-a + je od MI-5 i MI-6 dobila jako povrshne podatke o tome gde ce se vodja kretati (samim time bi se lako moglo dogoditi da ga za vreme pracenja "izgube") oni pokvareno odluce da "vruc krompir" prebace ekipi iz FBI-a. Nazalost cela stvar eskalira u inter-agenciska svadja. CIA nece da preda sve podatke, FBI ucenjuje time da nece predati podatke o pracenju, State Department nece da izda vizu jer bi kasnije neko mogao da ih "gnjechi" da su teroristu pustili u zemlju, MI-5 vrishti: "ma radite shta god hocete, samo nam dajte podatke". Pravi haos.
Poshto papazjanija sa jurisdikcijom ne moze nikako da se razreshi. Neko celu stvar "prelomi preko kolena" i State Department jednostavno odbije da izda vizu. Tu pocnu problemi. "Veliki vodja" shvati postoji samo jedan razlog da bude odbijen za vizu - iz nekog razloga, njegovo ime se nalazi na spisku potencijalnih terorista. Par dana kasnije, gotovo svi pripadnici njegove celije se prijavljuju za odlazak u SAD. Svi koji su odbijeni bacaju mobilne telefone telefone, menjaju e-mail adrese, prodaju kuce i kola, a vodja zenu i decu shalje u rodni Pakistan. Oni koji su prihvaceni, ucestvuju u nabavci repro-materijala za akciju dok "odbijeni" vrshe "information flooding" intenzivnom medjusobnom komunikacijom (em zamajavajuci MI-5 sa poslom nalazenja i identifikacije telefona koje sada koriste em beskorisnim planiranjem nepostojecih akcija). Posledica: napad na Londonski metro 2005-te !!!

Zakljuchci:
- Anti-teroristicke "batine" imaju dva kraja.
- Elementarno logicko zakljucivanje moze cesti biti jace orudje od visoke tehnologije,
- Bez medjunarodne kooperacije nema borbe protiv terorizma
- Ovakav slucaj ilustruje staru izreku "secesh ushi" ("onebezbedjujesh" Britaniju) da bi krpio ..... (obezbedio SAD).
- Sve je informacija, pa i odsustvo iste.

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Gorance, zanimljiva pričica!

Pošto je ovo kafić, a mnogi se žale kada tema malo probije (čak sam se i ja nekad žalio, ali obično kad pređe u nebulozu), tako da bi slobodno mogao i da otvoriš neku temu ovog tipa, čiji je naslov ne bi toliko ograničavao (tipa - tema:AD-15, znači ko kaže "jabuka" biće kažnjen sa 6 meseci zabrane pristupa forumu).

forcegame
Banned
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 19:12

Post od forcegame »

Gorance, podrzavam 100% tvoje postove.Niko vise i ne krije da nas prate,cak otvoreno to priznaju i "opravdavaju" visim razlozima.
Nove nacine pracenja uvode i u skole:
http://us.gizmodo.com/gadgets/gps/big-b ... 186467.php
Besplatni telefoni ALI........

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

forcegame, Nije to najgore to o cemu pricash najgora stvar. SAD vec 10 godina ubacuje klipove u tochkove mnogim progresivnim standardima (GSM, 3G, UMTS isl.) samo zbog toga shto je u tim sistemima (za razliku od "izvorno americhkih") predvidjen rudimentarni sistem kriptozashtite (naime kod(broj) vashe SIM kartice kod GSM sistema u bloku koji se naziva "interliving" vrshi jednostavnu 4 bitnu enkripciju dolaznih govornih signala). Nishta neprobojno niti paznje vredno. To se radi ne zbog neke narocite zashtite privatnosti nego vishe zbog "prilagodjenja signala transportnom medijumu" (da ne gnjavim sa tehnichkim detaljima). Onda krece natezanje. "Ali neeeee, to je shifriranje, ne moze GSM u SAD - borba protiv terorizma". Ali ljudi, SVI ali apsolutno SVI ga koriste. Covek kada kaze "mobilni telefon" misli na GSM telefon ne na AnalogUSA, TDMA, TDMA2000 (samo neki od americhkih mobilnih standarda) ili slichan telefon. Cela prica je trajala pune 3 godine !!! Naravno za to vreme "voljena nam NSA" je kupila dovoljno CRAY sistema kojima je u mogucnosti da probija enkripciju u realnom vremenu i samim time da prislushkuje veze u okviru GSM-a sa istim procentom uspeha kao shto je onaj za mobilne sisteme bez enkripcije.
Ono shto je najgore UMTS (3G standard) je kasnio sa globalni uvodenjem iz istog razloga. Poshto se sada vishe ne "hvata" GSM nego CDMA modulisani signal
=> treba nam nova oprema za prislushkivanje
=> treba da je kupimo
Zakljuchak: mi cemo da sabotiramo uvodjenje standarda sve dok nashi kapaciteti za prislushkivanje ne budu na istom kapacitetu po broju presretanja poziva modulisanog po principu UMTS kao shto su po principu GSM-a.
BE-ZO-BRA-ZLUK :x :x :x

vlaki
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 20. Maj 2006. 00:22
:: SG Note II
:: Nokia 6630

Post od vlaki »

pre bih ga platio 200e nego da ga dobijem za dz, a da mi znaju svaki korak... :wink:
gorance>>> fenomenalno!!! :D
ako imash josh zanimljivih pricha, samo pucaj! :wink:

Pozz! 8)
"Trgovanje bez oglašavanja je kao namigivanje devojci u mraku - vi znate šta radite, ali drugi ne." - Salvador Dali

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Meni najcrnji detalj.
1. Hajde da podjemo od neverovatno naivne teze da cemo da verujemo drzavi, obaveshtajnoj sluzbi, policiji ili politicharima da podatke koje prikupi "drzavno prislushkivanje" nece zloupotrebiti. Znam da je pretpostavka :lol: Ali hajde da to pretpostavimo.
2. Hajde da pretpostavimo da ce takav pristup "komunikacija bez kriptozashtite" povecati bezbednost drzave i naroda/gradjana/ljudi. Ovo je tek :lol: :lol: :lol:, ali pretpostavimo i to.
-Zakljuchak: U tom slucaju SVAKO sa rudimetarnim znanjem elektronike ce biti u mogucnosti da prislushkuje komunikacije, bio on ljubomorni decko/devojka, poslovna konkurencija ili mafijashki sindikat. Pretpostavljam da se nikome ne svidja ideja da se njegovi SMS-ovi koriste kao metod ucene, da (zadnjih meseci popularno) placanje parkinga SMS-om postane metod "praznjenja" kredita za mobilni (ili josh gore da vam stigne "impresivan" racun u post-paid-u) ili da "saznate" da ste raskinuli sa devojkom putem SMS-a. Ako je zabelezen pad nekada (do pre par godina) "rutinskih" kradja i zloupotreba kreditne kartice zamo zbog uvodjenja 8-bitne zashtite podataka zapisanih na njoj - shta reci za neshto shto svako sa antenom moze da "nahvata" i "obradi". Sve to jer je neka politichka budza zeleo da ushtedi na opremi za preslushkivanje. :disgust: :disgust:

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Gorance bre mislim da posle ovih tvojih prica na svetu vise neces moci gde da se sakrijes,a da te ne prisluskuju,proveravaju gde si sta kupio,koliko para imas u banci,snimaju milionima kamera i kamerica na svakom cosku,zgradi,drvetu,vozu,iz svemira...
Ma strasno,kakva ce se tehnologija u te svrhe tek pojaviti kroz 5 ili 10 godina,mozemo samo da nagadjamo,ali jedno je sigurno:povecana kontrola i nadgledanje svih mogucih sistema tek dolazi...uhh :unsure: :unsure:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Green, ja vec objasnih. Mozesh prislushkivati i kontrolisati koliko god ti drago. Dok ljudski mozak ne ispovezuje te podatke u suvislu analizu i iz njih izvede zakljuchak, dzaba ti taj ogromni plast "informacionog sena". Igla je samo jedna a shto vishe sena ima u bali - to cesh tu jednu iglu teze naci.
1. Tipican primer za to su ti (u serijama glorifikovane) CSI sluzbe (forenzicari). Testovi, parafinske rukavice, eksperimenti rengenski snimci, otisci prstiju itd. Dok za tu celu gomilu papazjanije ne sedne "starac focho od stotinu ljeta" i ne ukljuchi mozak - ni jedan crimos ti nece biti uhvacen. A on je jedan - a kriminalaca gomila.
2. Drugi primer: imash podatke o svakoj kupovini, kretanju ili razgovoru osobe. Koliko ljudi ti je potrebno da se ta informacija dobije i obradi (grub proracun, "sechem sekirom")?
- 6-oro za fizichku pratnju (3*2 coveka se rotiraju kako nebi postojala shema pracenja)
- 1 covek koji prislushkuje telefon
- 1 chovek koji proverava internet
- 1 covek koji pretrazuje baze podataka
- 1 covek za koordinaciju i rukovodjenje
- 2 analiticara kojima sve to zavrshava na stolu.
Suma-sumarum 12-oro ljudi na jednog coveka. Mada neke od ovih funkcija moze da obavlja jedna osoba za vishe "subjekata istrage", time se samo povecava verovatnoca gubljenja kljucnog detalja koji bi celu stvar "raspetljao" i razreshio.
3. Treci primer: Prilikom lova (i hvatanja/ubistva) kolumbijskog narko boss-a Pabla Eskobara jedini nachin da se paraleleno prate i u nekom (makar priblizno realnom vremenu) obradjuju razgovori koji se vode u okviru kartela bio je smeshan ali ingeniozan. Jedan obaveshtajac je prvo stavljao "male slushalice" (kao za mobilni) a zatim PREKO njih "velike" (postavljene studiske). Na taj nachin bi jedan operativac mogao je da prati 4 aktivna kanala (2*2 u svakom uhu).
Zakljuchak: Mogucnost ljudskog mozga da "filtrira" komunikaciju i informaciju najverovatnije ce josh dugo biti neprikosnoven i jedini validan nachin obrade i upotrebe podataka dobijenih putem pracenja.

vlaki
Mobil fan
Mobil fan

Post od vlaki »

mozda nema veze sa ovim :oops: ali, jedan burazerov ortak koji je 'bio' normalan dechko, skroman itd. je malo 'poludeo' i u uglavnom su ga zainteresovali kompovi... e sad, dechko je postao haker ubrzo... sad vec 'provaljuje' razne shifrice, 'uzima' pare sa raznih rachuna, itd. nisu neke velike pare, ali opet...
verujem da cemo ubrzo imati pristup svemu... :D
to bi bilo jako dobro... vishe ne bi bilo tajni... :D

Pozz! 8)
"Trgovanje bez oglašavanja je kao namigivanje devojci u mraku - vi znate šta radite, ali drugi ne." - Salvador Dali

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

Komp ce uvek biti pametan alat :)
A samo pametna ljudska glava zna da iskoristi tako mocan alat........znaci mozak burazeru, mozak 8)
5130+Koss the plug....

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Josh jedan aspekt shpijunaze koji je zanimljiv za pomenuti je takozvana "ovisnost o informacijama". Obaveshtajne sluzbe chesto upadaju u ove zamke.
Pochetna pretpostavka: postoji gomila informacija koja se moze sakupiti o "subjektu istrage": snimci telefonskih razgovora (kako fiksne tako i mobilne telefonije), e-mail-ovi, kreditna istorija, podaci o korishcenu plateznih sredstava, informacije o shkolovanju, radnoj biografiji itd. Kada osoba XY postane predmet istrage zapochinje "kopanje" po tim podacima i njihovo skupljanje. Svi ti podaci zavrshe na stolu analiticara (psihologa, psihijatara, finansiskih analiticara, analiticara bezbednosti itd.) koji vrshe procene.
Princip rada: Osoba se "stavi pod lupu" i trazi se neshto shto amerikanci zovu "red flag" tj upozoravajuci znaci. Najcheshce su to sumljivi kontakti, misteriozne sume novca koje se pojavljuju na racunima, model ponashanja koji "zadovoljava kriterijum" itd.
Sluchaj: Osoba ne koristi mobilni telefon, ne upotrebljava e-mail, radi honorarno u knjizari, plata mu se isplacuje "na ruke" (nema platnih kartica koje bi se "pratile"). Nema prijatelja niti poznanika koji bi mogli da se "propitaju" o njegovom ponashanju ili navikama, plus: po ceo dan sedi kod kuche chitajuci knjige. Radnu, obrazovnu i finansisku biografiju nemamo poshto se doselio iz strane zemlje. Nema podataka -> nema na osnovu chega da se izvede zakljuchak.
Problem 1: Osoba je kurir "zlikovaca". Knjizara se koristi kao mesto za primopredaju poruka. Medjutim kako cesh to utvrditi kad nemash sa chime da odesh pred nadredjene i ubedish ih da si u pravu i da je potreban nastavak istrage. SVI ce te pitati: "Na osnovu kojih podataka ?"
Problem 2: Pretpostavish prethodno a ustvari subjekat je bash ono za shta se izdaje - "knjishki moljac" :) Medjutim poshto postoji manjak informacija osoba koja vodi istragu se hvata za svaku slamku. Odjednom sve shto subjekat uradi je sumljivo. Da li je bacio zvaku, zashto je vratio knjigu bash na tu policu, kome je dao znak time shto je stao usred ulice i vezao pertlu :lol:. I sve to se koristi kao dokaz subjektove krivice. Za detalje ovog nachina razmishljanja preporucujem delo: Branislav Nushic "Sumljivo lice" :lol: :lol: :lol:
Zakljuchak : "organi gonjenja" imaju klasichnu narkomansku ovisnost o podacima. Kada ih ima premalo upadaju u apstinentsku krizu koja dovodi ili do odbacivanja stvarnog "zlotvora" ili do problema sa optuzivanjem i proganjanjem savrsheno nevine osobe (dok "mishevi kolo vode")

vlaki
Mobil fan
Mobil fan

Post od vlaki »

"Zakljuchak : "organi gonjenja" imaju klasichnu narkomansku ovisnost o podacima. Kada ih ima premalo upadaju u apstinentsku krizu koja dovodi ili do odbacivanja stvarnog "zlotvora" ili do problema sa optuzivanjem i proganjanjem savrsheno nevine osobe (dok "mishevi kolo vode")"

hehehe, narkomani!!! :D

Pozz! 8)

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

2001 su mi neki mentoli ukrali mob. i koristili ga,ja sam to prijavio mom caletu ciji je dobar drug policijski major koji se bavi nekim prisluskivanjem i tako to i tako mi je za dva tri dana dao tacne podatke tj. adresu gde su ti mentoli i ja sam otisao i uzeo moj mob.Drzava definitivno moze da prati bilo koji mob i da ga prisluskuje i ona to naravno i radi zato oprezno preko telefona :)
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Pa dobro, ali kako čujemo ovih dana za ovo u Londonu, očigledno postoji i neka korist od svog tog prisluškivanja (MI6).

I zato: keep the low profile!

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

gargamel4, vala da su zeznuli i ovaj put ni sve serije i knjige o hrabrim agentima MI6 i MI5 im ne bi momogle :D Ma ni James Bond ih ne bi iz te papazjanije izvukao. Osim toga "grupa gradjana" je uhvacena, ali sobzirom na frku koja se digle (i koja po svemu sudeci i dalje traje) mnogi su izgleda utekli.

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Pa sad su provalili kolika opasnost preti, i sad više ni flašu vode ne možeš da uneseš u avion. Na naše koncerte je to nemoguće uneti iz potpuno drugih razloga. Ali tamo je sad očekivano zaoštravanje bezbednosne situacije, i verujem da čak i tamo sad postaju paranoični kao Ilija Čvorović.

Ako imaš neku svežu priču, slobodno . . . .

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Navedeno vazi za letove prema UK i USA,uskoro i za AUS,za sve ostale letove,opusteno...malo off...................... ;)

Zaključana tema