Neke stvari o WiFi-u
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
bpositive, i pretpostavio sam da praktično samo jedan uređaj može da koristi net. Kad pristupiš ruteru iz browser-a (adresa je verovatno 192.168.1.1, user/pass je admin/admin), proveri pod network-lan-dhcp da li za dhcp-mode stoji dhcp server i da li pod ip pool range stoji opseg od bar 10-ak adresa. Takođe proveri pod network-wan da li je označena opcija enable napt. Proveri ovo pa ćemo nastaviti.
● PRAVILA FORUMA ●
1. dhcp server...ok
2. ip pool range... 252 (od 2 do 254)
3. enable NAPT nije čekirano (niti može da se čekira jer ne dozvoljava)... doduše u tabeli iznad toga (verovatno znaš o čemu govorim) u koloni NAPT stoji ON...
sada vidim da kada selektujem red u pomenutoj tabeli (red u kome se pominje moj user name) aktivira se polje enable NAPT i čekirano je (zato i stoji u tabeli da je NAPT ON)
2. ip pool range... 252 (od 2 do 254)
3. enable NAPT nije čekirano (niti može da se čekira jer ne dozvoljava)... doduše u tabeli iznad toga (verovatno znaš o čemu govorim) u koloni NAPT stoji ON...
sada vidim da kada selektujem red u pomenutoj tabeli (red u kome se pominje moj user name) aktivira se polje enable NAPT i čekirano je (zato i stoji u tabeli da je NAPT ON)
- Miškoni
- Administrator
Ok, idemo dalje, proveri pod service-dns da li je uključen automatski dns i pod advance-routing-static route - trebalo bi da bude isključeno.
Kad si zablokirao ruter, ko ga je podešavao, ovi iz Eunet-a?
Kad si zablokirao ruter, ko ga je podešavao, ovi iz Eunet-a?
● PRAVILA FORUMA ●
- Miškoni
- Administrator
Da, na to pod 1 sam i mislio i to je ok.
Pod 2 - isključi statičko rutiranje i isključi/uključi ruter, pa probaj kako se ponaša. Trebalo bi da reši problem. Na ovaj način će biti aktivirano dinamičko rutiranje a onako bi sve moralo ručno da se unosi što ume da bude veliko drndanje.
Edit:
Možda ćeš morati da klikneš na "update" da bi potvrdio izmenu, ili da pod admin-commit/reboot izabereš save current config i odradiš reboot.

Pod 2 - isključi statičko rutiranje i isključi/uključi ruter, pa probaj kako se ponaša. Trebalo bi da reši problem. Na ovaj način će biti aktivirano dinamičko rutiranje a onako bi sve moralo ručno da se unosi što ume da bude veliko drndanje.
Edit:
Možda ćeš morati da klikneš na "update" da bi potvrdio izmenu, ili da pod admin-commit/reboot izabereš save current config i odradiš reboot.
● PRAVILA FORUMA ●
- Miškoni
- Administrator
Eh, nažalost, ja u ovom uputstvu ne vidim da ima "apply". Možda je dovoljno samo odštiklirati opciju. Probaj da klikneš na "show routes", izbaciće ti tabelu trenutnih ruta. Treba da imaš sve trenutno spojene uređaje i njihove IP adrese.
● PRAVILA FORUMA ●
miodrage, ja ne bih pristao (čak i da sam expert u oblasti) da čačkam po nečijem kompu... zamisli nehotice mu nešto obrišeš važno (a ko radi taj i greši) i šta onda...1000x izvini jednostavno ne vredi... najbolje je dati mu uputstva, pa nek se uči sam ( po principu "ne dati mu ribu nego ga naučiti ga da peca"). SORRY ZA OFF.
- Miškoni
- Administrator
bpositive, nismo još u pat poziciji.
Ovo je trebalo prvo da pitam - kako je konfigurisan wan deo, network-wan-wan, šta stoji za channel mode, encapsulation, ppp settings type, default route i da li je označen unnumbered?

● PRAVILA FORUMA ●
Miškoni, sorry druže, bi sam nešto u frci pa tek sada odgovaram...
...nisam baš razumeo network-wan-wan ali u odeljku wan/wan interface stoji:
channel mode: PPPoe
encapsulation: LLC (tako zahteva eunet u uputstvu za podešavanje)
ppp settings type: u polju connection type stoji continuous
default route: enable
unnumbered: nečekirano (niti može da se čekira tj. ne dozvoljava)
Samo da naglasim... u gornjem delu ovog ekrana nalazi se tabla iznad koje piše CURRENT ATM VC TABLE. Ova tabela ima dva reda i svaki može da se selektuje. Sva navedena podešavanja se javlajju kada je selektovan prvi red (koji je naslovljen Internet_R_8_35). Drugi red je naslovljen Internet_B_8_37 i on je Bridged 1483 modu (channel mode), NAPT je ne čekiran i defaul route je desable...
...i hvala što ne odustaješ!!!
...nisam baš razumeo network-wan-wan ali u odeljku wan/wan interface stoji:
channel mode: PPPoe
encapsulation: LLC (tako zahteva eunet u uputstvu za podešavanje)
ppp settings type: u polju connection type stoji continuous
default route: enable
unnumbered: nečekirano (niti može da se čekira tj. ne dozvoljava)
Samo da naglasim... u gornjem delu ovog ekrana nalazi se tabla iznad koje piše CURRENT ATM VC TABLE. Ova tabela ima dva reda i svaki može da se selektuje. Sva navedena podešavanja se javlajju kada je selektovan prvi red (koji je naslovljen Internet_R_8_35). Drugi red je naslovljen Internet_B_8_37 i on je Bridged 1483 modu (channel mode), NAPT je ne čekiran i defaul route je desable...
...i hvala što ne odustaješ!!!
miodrage, isto je kod eunet-a... jednostavno u uputstvu za setovanje tako piše... Pitanje: pošto si kod telekom-a da li si dobio setovan ruter ili si morao da prođeš kroz postupak instalacije, kao ja? dugo već razmišljam da pređem kod telekom-a ali nisam siguran...
...da li je taj tvoj ruter bolji (kvalitetniji) od ovog planet-a koji ja dobih? doduše, čuo sam da eunet deli i tp-link-ove rutere ali "samo nekima"... 

- Miškoni
- Administrator
bpositive, možda bi najbolje bilo da ponovo sve podesiš, od početka. Prvo zapiši sve parametre i snimi podešavanja za svaki slučaj, admin-backup/restore-save. Ne bi bilo loše i da proveriš koja je verzija firmvera u ruteru, status-system-software version i da odradiš update ako je potrebno, evo ga link. Obavezno prvo proveri koju hardversku verziju imaš, trebalo bi da piše sa donje strane rutera. Ako se ne snađeš sa proverom, bolje i ne čačkaj. Reset znaš da uradiš, admin-commit/reboot-reboot from-factory default ili jednostavno zabodi spajalicu pozadi u reset i sačekaj desetak sekundi. Znači, bitne stavke su NAT ili NATP i rutiranje. To mora da bude uključeno da bi svi uređaji mogli da koriste net istovremeno.
● PRAVILA FORUMA ●
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Koristim wiraless usb lan adapter da bih hvatao komsijin signal.Sada mi je povezan sa poroduznim kablom duzine 5 metara,dali bi ako ga produzim za jos 5 ili vise metara dobio neki efekat jer mi hvali duzi produzni da bih uhvatio bolji signal.U prodavnici gde sam kupovao sve ovo prodavac mi je rekao da komp.sa duzim kablom od 5 metara nemoze da prepozna novi hardver.Dali je to tacno ili ne ili da prezalim 500 din.i kupim jos dodatnih 5 m.pa da probam.Sta vi predlazete.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
deksicom, (1) a da li si ti pitao komsiju da li smes da koristis njegovu wifi mrezu? (2) Maksimalna upotrebljiva duzina USB kabla (bez USB repeater-a) je ogranicena na negde 5 m. Preko 5m moze da radi, a i ne mora. Ne treba da produzavas usb kabl vec da nabavis adapter koji ima prikljucak za spoljnju WiFi antenu i da onda antenu povezes duzim kablom.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Pa ja i taj komsija smo postigli dogovor i koristimo isti signal i delimo pretplatu ali plozaji nasih kuca su nezgodni da bi obojica imali dobr signal.A na kakav adapter za tu antenu mislis. Ja znam za antene za prijem signala od baznih stanica ali kako se ta antena moze ovde upotrebiti.Napisi neko malo bolje objasnjenje.I USB repeater dali je to neki pojacivac ili nesto drugo ?
Ovde kod mene ima jedan covek u zgradi postavio je nekakvu antenu u pravcu druge zgrade i kaze da je nataj nacin sebi obezbedio internet dzabe,znaci na neki nacin koristi tudju sigurno wirales mrezu.Detalje nije hteo da mi kaze,ali on radi u jednom servisu gde montiraju satelitske antene i dobro je upoznat sa ovim stvarima.

Ovde kod mene ima jedan covek u zgradi postavio je nekakvu antenu u pravcu druge zgrade i kaze da je nataj nacin sebi obezbedio internet dzabe,znaci na neki nacin koristi tudju sigurno wirales mrezu.Detalje nije hteo da mi kaze,ali on radi u jednom servisu gde montiraju satelitske antene i dobro je upoznat sa ovim stvarima.