Šta se dešava sa mobilnom telefonijom?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ja bih rekao da je razlog ovakvog uspona Andrioda to sto je open-source. Sve ti je dostupno, nema nikakve jebade (izvinjavam se na recniku) sa sertifikatima, SDK-ovima i sl. Mozes da radis sta te volja - I bas zato ga ljudi koriste, zato prave aplikacije za njega. Svi ostali OS-ovi su na neki nachin zatvoreni - evo Symbian se tek sad otvorio, za iOS se trazi da se pishe iskljuchivo sa njihovim alatima, za Win opet MS-ova pravila i tako dalje. E pa to je najveci razlog privlacnosti Androida + besplatan je, i svako moze da ga prezume.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

miodrage, ima zezanja i sa Androidom ako hoćeš da ti sve bude dostupno u sistemu. To ti je Root-ovanje kod Androida, kao Jailbrake kod Iphone-a... Verujem da ovo i ti već znaš, ali da ostali korisnici ne pomisle da kod Androida nije potrebno "otključavanje" sistema...:)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ninolina, nisam na to mislio, nego za developere i programere. Sad vidimd a sam bio malo nejasan u textu. Google ne zahteva od svojih programera da se koriste samo jednom alatkom u smislu pravljenja aplikacije.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ali sertifikat kod symbiana se trazi za app... koje su nepotpisane znaci krekovane i te app... ako se kupe legalno onda se i dobiju kodovi za njih,e sad sto mi ocemo za dz pa nas muce sertifikati i tu ima resenje koje smo naucili i u pla noci znamo da ga odradimo.
Android ima besplatnih aplikacija ali sigurno ima i onih koje se moraju kupiti,kod symbian os-a smo se sa time izborili a dali ima resenje i za android.
:wink:

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Kako misliš da li ima rešenja za Android. Ako misliš na krekovane aplikacije naravno da ih je lako naći i još lakše instalirati.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

Na to sam i mislio ako nadjes recimo neku interesantnu app... koja se mora platiti,pa je nadjes krekovanu tj.nepotpisanu kako ide ta instalacija.

telep
Expert
Expert

Post od telep »

Prebaciš instalacioni fajl na sd karticu i samo ga instaliraš pomoću nekog file explorera, nema android tih zezancija kao symbian, i zato je pogodniji za noobove.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Wicker Man napisao: "... nema nista zalosnije od starog optimiste", rece jedan cika koji je napisao par lepih knjizica. :roll:

Hehehe,dobro,ocigledno da nismo istomisljenici,ali vreme ce pokazati,ja ostajem pri svojim tvrdnjama 8)
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

telep, nesto mi pde napamet za instaliranje krek aplikacija na androidu,uredu kazes da je moguce a dali je to moguce sa fabrickim podesavanjima ili mora neka radnja sa telefonom da se uradi da bi primao krek app... kao kod symbiana hak pa tek onda moze.

telep
Expert
Expert

Post od telep »

deksicom, Pa jel sam rekao da ne treba ništa da uradiš da bi instalirao krekovane aplikacije.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Alo ljudi opet se ponavljamo. vecina nas na forumu smo "hard" korisnici ako mogu tako da kazem. Instaliramo svakave gluposti, isprobavamo sve i svasta.... pa je barem po meni najmanji problem da se telefon hakuje, jailbreakuje, rootuje ili sta vec.
Ako nekom ne odgovara neki OS zato sto mora da odradi nesto od predhodno navedenih radnji onda neka lepo kupi neki lepi dumb telefon i uziva.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Ali ima i "soft" korisnika, i poenta i neka kao prednost (po 1.000-ti put) je da je Android (kao i WM) "crack app ready - out of the box" Aman, telep lepo reče.
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

Vlada Zem, pa android nije kao WM. Nemoj sad tako dok ga ne rootujes ogranicen si na memoriju telefona, dok na WM ne moras nista da radis.

Nikola031
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 06. Okt 2008. 20:25
:: Lumia 640 Dual SIM
Kontakt:

Post od Nikola031 »

jerkann, to da aplikacije mogu da se instaliraju samo na memoriju telefona važi samo za <2.2 Android, na 2.2 najnormalnije može da se koristi memorijska kartica za smeštanje aplikacija.
Sony Ericsson prototypes: G702 (BeiBei), W707 (Alicia), 3x M610i (Lizzy)

telep
Expert
Expert

Post od telep »

A i sada svi noviji telefoni dolaze sa po 2 GB slobodnog prostora za instaliranje aplikacija koje će retko ko ispuniti, mada i onih 150 MB na hero-u i legendu koje imam je sasvim dosta za prosečnog korisnika pošto tu staje bar 60 programa.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

jerkann napisao: pa android nije kao WM.
Jeste, isti je, ako je priča (a jeste) oko instaliranja "krek" app. To za izbor memorije je istina - ako se nema Froyo i jednostavno ne uradi OVO, što opet nije root a sve app idu na karticu.
;)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

telep, auuu, izvini prijatelju, ali na ovo moram da reagujem. Naime, ja na iPhonetu sa 8GB memorije, imam zauzeto 4.3 GB samo aplikacijama. IGO sam zauzima 1.3 GB, Campbell's orthopaedics zauzima dodatnih 900 MB, CORE mi zauzima oko 420 MB i tako dalje. Dodushe to sam samo ja :D

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

telep, noviji i dolaze ali i kostaju dosta. Ja pricam za neku srednju klasu u kojo dobar deo nije dobio update na Froyo.
Nikola031, u potpunosti sam prevideo 2.2 verziju. Moja greska.
miodrage, a sta reci na ovom. Bravo kralju za svih 4,3 Gb.

telep
Expert
Expert

Post od telep »

miodrage, Ja sam rekao prosečan korisnik, mislim mogu i ja da napunim 16 GB sd karticu programima ali to nije poenta. iGO nije validno poređenje sa aplikacijama pošto su to fajlovi koji na normalnim telefonima idu na sd karticu tako da nema veze sa internom memorijom.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

telep, prosechan korisnik u Srbiji na nekom smartphone aparatu ima instaliranu mozda jednu, ili jos cesce nijednu aplikaciju. Kad pitas pa sta ce takav telefon, odgovor je najcesce da je lep i dobar za upotrebu, a sto koristi 0.2% njegovih mogucnosti... No o tom smo vec razglabali, da ne sirimo temu.
Nego, iPhone je nenormalan telefon? Ili svaki telefon koji nema karticu nije bas kako treba? Izvini, ali meni ova tvoja recenica tako zvuchi. Memorija je memorija.

Odgovori