Neke stvari o WiFi-u

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

napalm death, Ako je ruter zakljucan mac filterom katancica nema i ti mislis da je otvorena ali ipak neces moci da je koristis.Zato se nemoj zbuniti da ako se nece konektovati da je problem u tvom tel. Uglavnom se vrsi ovakva zastita mac filtracijom.

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

Ok. Ako se konektujem, javim kako radi. I daa li koristi po default-u WiFi ili moram prebacivati (android 1.5) ? I kada sam se otkacio sa nekih konekcija, nisam se mogao konektovati preko GPRS-a ili cega li vec je htjeo da da ostvari konekciju.. pa sam onda restartovao fon te je poslije bilo sve ok.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Uskoro cu da ubacim bezicni internet pa me interesuje da li cu ja sa ovom opremom koju cu sada napisati mocu da se kacim na taj internet i preko mog tel,e71 ?Oprema je sledeca: 1) Bežični adapter PCI TP-Link TL-WN551G, 54Mbps/Atheros chip extended range
Karakteristike proizvoda
1113392

Model TL-WN551G
Čip Atheros
Standard IEEE 802.11 b/g
Frekvencija 2.4 GHz
Brzina 11g: 54/48/36/24/18/12/9/6 Mbps (Dynamic) 11b: 11/5.5/3/2/1 Mbps (Dynamic)

Format 32-bit PCI
Izmenjiva antena Da
Ostalo Kartica za bežićno umrežavanje. Instalira se u PCI slot
2) ReinkJet Antena 2.4GHz 24dbi 75om 15m/1Y
Karakteristike proizvoda
1119228

Model ReinkJet
Tip Spoljašnja
Pojačanje 24dbi
Konektori RP-SMA F
Frekvencija 2.4GHz
Ostalo Dužina pigtail kabla: 15m 75 oma koaksijalni Domet: 5000 m Frekvencija min. 2390MHz Frekvencija max. 2540MHz Ugao 3 dB horizontalno: 12° Ugao 3 dB vertikalno: 9 °
Note IV N9100 dual

nemanjabrat
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 09. Nov 2008. 18:03
:: Note 3 N9005
:: Note Tab N8000

Post od nemanjabrat »

Kupio sam samsung s8000 jet i imam probleme sa wi fijem.Uspesno nadje hot spot prikljuci se ukucam sifru i kad krenem u explorer na mobu on samo do besvesti ucitava i na kraju mi prikaze ''service unavilable'' for pa ime mog rutera (TP-LiNK).Uopste nece da mi radi od kuce,a stvarno nisam imao priliku trenutno da probam napolju sa drugim hot spotom.Elem kada ukucam za podesavanja za svoj hot spon ip adrese sa kompa u mob net mi proradi ali nece da otvara video klipove na u tube ili bilo kakav sadrzaj koji mora preko nekog sajta da se pusti pesma ili video.Da li neko zna sta mogu da uradim da mio bez problema radi surfovanje na svim hot spotovima bez problema.I da ovaj mob ima flash podrsku i predvidjeno je da otvara sve sadrzaje sa sajtova.
10 Factory 10 Symbian 10 Chinese 1 Linux 10 Windows

IvanP
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 02. Avg 2010. 22:34

Post od IvanP »

Sta nisam pročitao, prelistao sam, i umesto pitanja, evo zaključka:
Nemojte da kupujete HTC Desire i D-Link USB WiFi, i da očekujete da ćete time da uštedite pare, osim ako ste jako jako vešti u programiranju.
That being said, nemojte da kupujete HTC Desire, ako niste jako vešti u programiranju...

Pomenuti USB dongle je inače dovoljan da poveže lap top kroz 4 zida (12m) sa desktopom i tako je moguce sharovati kablovski net, ali (kao što piše na ovom forumu, negde na strani 12 valjda) Android telefoni ne vole ad-hoc mreže, osim ako... (ima link pa ko se ne uplaši).
Nokie rade i na terasi i u klonji, USB je manji i jeftiniji od rutera, ima svoje prednosti znači, i da sam ranije pročitao ovaj topic znao bih bolje od kupovine D-Linka, ali eto.
Hvala na pažnji :)
Odoh sad da napravim golden card, ne bih li brikovao telefon, a o tome opširnije da drugom topicu...
Samsung Galaxy S III, Omega v23 (JellyBean test version)

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

toda81, naravno da ces moci samo neznam gde nadje toliko jaku antenu od 24dbi.Ja sam nabavio jednu od 9 dbi i imam signal u kuci na spratu i oko nje 50 m.
nemanjabrat, kako si zakljucao ruter sifrom ili mac adresama.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

deksicom,reci mi kolika je udaljenost predajnika za bezicno net od tvoje kuce,da li ima prepreka i kakve su prirode,da li se nalazia na ravnom ili u rupi...?Sta fali anteni od 24db?Mislim d aje bolje imati sto bolji prijem signala.
IvanP,uplasio si me za ovo sto pises za htc desire i kucni bezicni net jer nameravam d akupim taj tel.Ja cu kupiti ovaj router TP-Link TL-WA701ND 150Mbps Wireless Lite N Access Point
Cena sa PDV-om
4.079,00 din.
Model TL-WA701ND
Standard 802.11 b/g/n
Brzina 150 Mbps
Portovi 1 LAN
Izmenjiva antena Da
Modovi rada AP AP Client Multi-SSID Mode Repeater Bridge AP

Unutrašnji/spoljašnji Unutrašnji
Frekvencija 2.4-2.4835GHz
Ostalo Access Point TL-WA701ND poseduje Adopts Align(tm) tehnologiju i povecava brzinu prenosa podataka do 150Mbps
.Nadam se da cu moci preko njega da se kacim sutradan kad kupim Desire na taj kucno wireless
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

toda81, prijatelju, osim ako neces da pokusavas tom antenom da dobacis par kilometara, ona ti je nepotrebna i cisto je bacanje para veruj mi. Jedino ako je AP na koji se kacis daleko, i malo je zaklonjen signal, onda ti treba, inache ne. Drugo, puno je 15m kabla, smanji ga na sto je moguce manje, a svoj AP zastiti nekom kutijom, i od njega sprovedi UTP kabl koji moze da bude i 200m dugacak.
E sad, nisi mi pojasnio, ti ces imati WiFi internet ako sam razumeo i pitas da li mozes da se kacis sa E71 na njega? Odgovor je u tom slucaju NE. Na WiFi Internet mozes da se kacis jedino da ti tvoj AP ima 2 antene, da sa jednom primi WiFi signal od tvog ISP-a, a da sa drugom salje po kuci vec preradjen signal. Radi se o tome da ISP-ovi salju WiFi signal za Internet koji je PPPoE protocol, a koji mobilni telefoni nemaju u sebi i nemogu da se kache na isti. Njima treba Open mreza, ili pak da se zna sifra. Ali nema mogucnosti ukucavanja User/pass kombinacije. Ili sam ja nesto pogresno shvatio, i onda ovo moje pisanije zaboravi :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

toda81, toj anteni nehvali nista i ja sam zamenio ovu fabricku i stavio jacu ali tplinkovu antenu nisam nasao jacu od 9 dpi.

miodrage, pa valjda on to zna da mu je potreban ruter koji ce slati wifi signal,a svi brzi ruteri preko 50 mbs. imaju po dve antene ali valjda im one sluze za slanje signala,mozda sam pogresio ili sam :?

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Zdravo miodrage.U tom selu gde radim ne postoji mogucnost da imam adsl i jedino mogu da imam bezicni internet jer su pre par meseci u selu,na jednom uzvisenju postavili antenu koja salje signal za bezicni internet.Taj provajder cije cu ja usluge koristiti trazi 130eura za njihovu opremu,ali ja naravno necu da im dam taj novac jer je to previse i jer mogu da kupim mnogo bolju opremu za manje pare.Vidim da kazes d ami ne treba tako jala antena pa cu uzeti od 20db.E sad meni treba mogucnost da taj bezicni net koristim i na racunaru,a i da npr kada devojka uzme racunar da ona surfuje,da tada mogu i ja sa mojim telefonom da se nakacim na taj bezicni net.Zvao sam winwin i rekli su mi da imaju ruter cije sam karakteristike gore ispisao i od antene ide kabal do rutera,a od rutera do kompa i da taj ruter navodno moze da mi pruzi mogucnost da se i preko tel kacim na taj bezicni net.Sta ti mislis da li je to moguce sa ruterom ciju sam specifikaciju gore napisao ili ne moze.Nadam se da me ne bi prevarili ovo u winwin-u da kupim nesto sto mi ne bi funkcionisalo kada sam ih pitao sta mogu da kupim da bih mogao da koristim bezicni net i na kompu i na telefony istovremeno
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

toda81, umesto tog WA701ND pogledaj ovaj ruter:
Slika TL-WR841ND Wireless N Route. Skuplji samo stotinak dinara, a trebalo bi da ima bolje performanse.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Ok,tomas hokenberi.Ovaj sto mi ti predlazes je sa dve antene.Reci mi samo da li bi i onaj prethodni,a i i ovaj router koji si mi ti predlozio vrsili meni potrebnu funkciju da mogu da koristim bezicni net i preko kompa i da se preko telefona kacim na net?
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

toda81, morao bih da pogledam detaljne specifikacije, ali nisam 100% siguran da bi mogao da istovremeno obezbedi vezu sa wireless provajderom i da opsluzuje druge bezicne korisnike. Ta funkcionalnost inace nije obavezno povezana sa brojem antena. Ja bih na tvom mestu malo proguglao ili proverio kod prodavaca, ako znaju sta prodaju. :unsure:

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

tomas hokenberi,sada sam zvao winwin pa cw pogledati da li imaju taj model pa ce me pozvati i onda cu ih pitati da li mogu sa tim routerom istovreneno da koristim net i na telefonu i na kompu jer mi je to veoma bitno.Ne mogu da dodjem do surinog kompa jer sprema pravosudni,a nezgodno mi je preko tel da trazim da bih video karakteristike tog routera
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

toda81, pazi sigurno mozes da koristis sa vise uredjaja istovremeno (telefon +PC + drugi PC itd). Ako npr. koristis ADSL ili kablovski internet nikakvih problema neces imati. Medjutim ja sam shvatio da ti koristis internet preko wireless provajdera, kada ti ruter sluzi da primis signal od provajdera. Treba da pitas da li moze istovremeno da se koristi za primanje signala od provajdera i za "distribuciju" (bezicnu) tog signala drugim uredjajima.

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 30. Jul 2005. 12:36

Post od Grandpa »

toda81, ako ti treba ovo sto je tomas.hokenberi mislio, dakle da "hvatas" signal sa nekog AP tj. od wireless providera i da tvoj AP dalje distribuira signal po kuci, onda treba da proveris da li podrzava Repeater mod.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

tomas hokenveri,ja u tom selu gde radim nemam mogucnost na zalost da imam adsl jer bih da to postoji uzeo open adsl i zavrsio posao bez toga da me sada boli glava.U tom selu je neki provajder postavio antenu i dao nam mogucnost da ako imamo opremu za wireless ili da kupimo opremu kod njega (sto se nikako ne isplati) koristiomo taj net.Meni je problem sto niko ne zna sa sigurnoscu d ami kaze sta mi treba sto ce mi slati signal i do kompa i do mobilnog telefona.Meni treba neki takav router ako postoji.Pisem ako postoji jer sam malopre zvao neki PC servis u Jagodini i tip mi kaze d atakav router ne postoji i poceo je da prica neke price kako ne moze Router u isto vreme da radi u oba moda,tj i da prima i da salje signal i prema kompu i plus za bezicno povezivanje npr telefona ili laptopova.U winwinu mi se malopre javio opet neki indijanac koji kaze da on ne zna nista i da sam pronadjem uredjaj u da mu kazeam sta mi treba pa ce mi naruciti.Mrzim kad ljudi rade poslove za koje nisu kvalifikovani.To je problem u nasoj zemlji.Da nisam sposoban da radim kao ucitelj ja bih dao otkaz i radio kao kuvar ako to vec znam da radim:zvao sam i neke po BG-u i tamo se tip cudi kaklo su mi rekli da ruteri ne odgovaraju za tako nesto sto meni treba,a on kaze da moze svaki router da mi vrsi posao.E sad treba biti pametan pa znati sta raditi.Ne bacaju mi se pare za router ako nexe da radi jer je u tom slucaju bolje da dam samo 1500din za wlan karticu ako je mogu koristiti samo na racunaru.Ovog provajdera sto bi mi dao net u tom selu ne moze ni interpol da dobije.Lako bi meni bilo da samo uzmem wlan karticu i da samo taj net koristim na kompu,a sta cu sa telefonima.Da placam telenoru gprs,a imam tel sa wifi-em?!Jos planiram da kupim desire i onda cu tek da uzivam u njemu bez neta.Bolje onda da ne kupujem nista kad oni prodavci koji treba da znaju ne znaju,nisu sigurni...Ne znam sta da radim i bas se bez veze osecam zbog toga :(
grandpa,meni takvo nesto treba,ali prodavci pojma neju i ne znam ko ih placa kad ne znaju svoj posao.Ne mogu ja da budem sa Uciteljskim fakultetom Ministar ekonomije,ali je kod nas sve moguce,pa ako nekome bude trebala veza tu sam :)
/// grandpa,ovaj router ima nesto da pise za tak repeater mod.1) TP-Link TL-WA701ND 150Mbps Wireless Lite N Access Point
Cena sa PDV-om
4.079,00 din.
Model TL-WA701ND
Standard 802.11 b/g/n
Brzina 150 Mbps
Portovi 1 LAN
Izmenjiva antena Da
Modovi rada AP AP Client Multi-SSID Mode Repeater Bridge + AP

Unutrašnji/spoljašnji Unutrašnji
Frekvencija 2.4-2.4835GHz
Ostalo Access Point TL-WA701ND poseduje Adopts Align(tm) tehnologiju i povecava brzinu prenosa podataka do 150Mbps
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

toda81, reklo bi se da moze da radi ono sto tebi treba posto pise "Repeater". Uostalom ovde pise:
Expanding the Wireless Network
The APs support a host of different functions that makes your wireless networking experience more ­flexible than ever before. The Access Points use Repeater Mode to expand the coverage and signal strength for the current wireless environment with Wireless Distribution Service (WDS) technology by connecting multiple access points. TP-LINK´s 11N products also feature Universal Repeater Mode so that even APs and Routers without WDS can be compatible. Users can use this feature to build up a larger wireless network in spaces with broader coverage areas and more users such as cafes, offices, and hotels.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

tomas hokenberi,izleda da stvarno ovaj uredjaj TP-Link TL-WA701ND odgovara onome sto meni treba.Mada ako je ono sto si ti meni predlozio sto je jedva malo skuplje,a podrzava isto to sto meni treba onda bih mogao njega da uzmem TL-WR841ND TL-WR841ND]TL-WR841ND Samo nisam video kod njega da pise nestp vezano za repeater mod,ali po onome sto sam procitao na ovom gore linku nekako mi se cini da pise da i on moze da salje signal po kuci, a to mi se posebno cini jer ima mogucnost zakljucavanja preko MAC adrese sto moslim da se moze raditi samo kada je u pitanju uredjaj koji emituje signal za bezicni internet
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

toda81, zakljucavanje po MAC adresi (MAC filtering) mogu da rade svi WiFi ruteri. Mozda bi trebao da se raspitas (telefonski) kod zastupnika/uvoznika rutera za detalje. To je mislim Netiks.

Odgovori