IDzO, da, to je Saborni hram Hristovog vaskrsenja. Nema noviji da ja znam

. Nije još završen iznutra, ali je i ovako vrlo lijep

Pretpostavljam da si to gledao na RTS1.
Priča oko crkve je vrlo jednostavna (premda nije za ovdje): u Crnoj Gori postoji jedna pravoslavna crkva i zove se Mitropolija crnogorsko-primorska zetsko-brdska i skenderijska (mislim da joj je to pun naziv) i na njenom čelu se nalazi mitropolit Amfilohije Radović, direktno podređen patrijarhu Pavlu, a posredno i, naravno, vaseljenskom patrijarhu. To je jedina crnogorska pravoslavna crkva. Tzv. "Crnogorska pravoslavna crkva" je NVO registrovana '90-tih godina u MUP-u Cetinje i u njoj "rade" raščinjeni popovi SPC (između kojih tzv. "mitropolit" Mihailo). Njihova pretenzija da budu crnogorska pravoslavna crkva je krajnje smiješna, jer za to ne postoji nikakav legitimitet ni istorijsko utemeljenje. Oni su politička organizacija smišljena da uništi sve povezano sa srpstvom u Crnoj Gori (što je koliko sramno, toliko i opasno). Činjenica je da je u jednom periodu istorije crnogorska crkva bila autonomna (odvojena od srpske), ali to je bio sticaj istorijskih okolnosti, koji je promijenjen definitivnim oslobođenjem od Turaka. Čak i tada (kao i danas), crnogorski Vladika (mitropolit) je titulu dobijao u Sremskim Karlovcima i titula mu je, između pomenutih zvanja, sadržala i odrednicu "egzarh trona pećkoga". I danas mitropolit ima tu odrednicu u svojoj tituli. Jedini legitimni nastavljač te crkve je Mitropolija crnogorsko-primorska koja je 1918-1920. ponovo ujedinjena sa Beogradskom i Pećkom patrijaršijom i zajedno tvore Srpsku pravoslavnu crkvu.
Pošto imam osjećaj da će ovo biti brisnuto, poslaću ti i na PP.
Što se tiče Partizan-Zvezda prepucavanja, nikad nisam bio dio te priče. Za nas je bolji Partizan, za njih Zvezda i to se nikad neće promijeniti. Podržavam povremenu drugarsku zafrkanciju po datom osnovu, ali nikako lično vrijeđanje i stvaranje mržnje.
moonwalker80, hvala! Nisu ni tvoje

Pozdrav!