@vlada1970: evo da budem kratak. Vidi ovu sliku (namerno sam je "napravio" da tako izgleda):

Otvori ovu prvo i pogledaj. Rekao bi OK, nije loshe el da?
Dobro, ae sada otvori ovo:
http://img246.imageshack.us/img246/4338/dsc03056if5.jpg i razmisli ponovo o tome.
Kada udjesh u podesavanja za White balance, sta sve imas na raspolaganju? Reci mi to i recicu ti sta gde da koristish

. Probaj jedan isti kadar da uslikash sa svim podesavanjima za WB i uporedi na kompu (da vidish o cemu je rec).
Sto se tice slikanje neke bele povrshine radi odredjivanja WB-a, postoji to naravno, ali ne verujem da tvoj samsung to ima a i nije ti to toliko potrebno (mislim jeste, ali za mobilni nije toliko velika tragedija sto nema).
Ja inace imam ove presete za WB u k750:
-Auto (znaci on automatski odredjuje, ali kao sto vidish deshava se da greshi, ali kod tebe greshi bash mnogo

)
-Daylight (samo ime kaze, kada se slika nesto napolju, obicno kada je suncan dan).
-Cloudy (kada je oblacno, tj. kada nema sunca)
-Incandescent (ovo asocira na nesto toplo el tako? Pa to je upravo to, koristi se kada se slika unutra kada je izvor svetlosti neka "zuta" lampa itd (kao sto je kod mene na drugoj slici))
-Fluorescent (koristi se kod prisustva "belih" izvora svetlosti npr. neonka, kada se slika nesto sa blicem (tj. LED diodom)... itd...)
Ovo mozda deluje "komplikovano" ali nema velike filozofije: kada si napolju koristish daylight, ako je oblacno vreme (jesen/zima pa i tu pocetak proleca) onda cloudy, a unutra se koristi incandescent (skoro uvek) jedino kada se slika nesto samo sa blicem onda ide fluorescent.
Ti imas sve ove stvari, ali se mozda kod tebe zovu drugacije! Samo treba da vidish koja je koja. Moze da se desi da imas cak i vishe, ali kada budesh jednom krenuo da se "bavish time", skontacesh svaka gde se koristi i ucice ti u naviku da to podesavash redovno pa ce ti biti smesno kada vidish nekog da samo pokrene kameru i uslika (bez ikakvih podesavanja).
Eto primer: ta prva slika iz prethodnog posta (sto je ruzicasta), treba da je slikash sa Incandescent (ili kako se to vec zove kod tebe) da bi imala prirodne boje (tj. da na slici ima iste boje kao i u stvarnosti).
@fain2daniel: ne slazem se, a evo i razlozi: I p850 slika, ne kazem, ali nema pravi blic kao k800 (vec ne moze da mu prismrdi), nema AF assist lampu, nema IS pri nekim modovima i mozda nema josh neka podesavanja kao i k800. To je prva stvar, druga je sto ocigledno da se ne snalazi bash najbolje sa Auto WB i uglavnom slike imaju nekako ruzne boje (bar ih tako moje oci vide). Konkretno ova slika:

Pogledaj nebo, da li mislish da tako izgleda i u stvarnosti?
Zakljucak: slika i p850, ne kazem, ali ne moze da se poredi sa k800, ja mislim da ni u jednom testu ne bi dala bolje rezultate. K800 prosto jede malu decu, mnogo dobra kamera za telefon, stvarno moze da posluzi kao neka zamena za digitac (nemojte shvatiti ovo pogresno, kao kupim k800 i ne treba mi vishe digitalac!!!).