Naravno, slika ne moze da dosegne kvalitet i sadrzajnost one koju je napravio Innov8. To mi nije bio cilj. Nego sam pokusao samo da objasnim, da i kod N82 moze malo da se poboljsa ako se prethodno "ukapira svetlo" odredjene scene koju hoce covek da slika, i ako namesti parametre u aparatu da tu scenu sto bolje "uhvati". Isto naravno, zavisi i od mogucnosti aparata doticnog. Ako ne postoji mogucnost da se ista menja, onda je covek prinudjen da bira od predefinisanih scena i da uklopi po datom "svetlu" te scene, sta ce dati sto bolji kvalitet slike.
A sto se tice AUTO funkcije, ona je drugacija od modela do modela i ne moze po tom parametru skroz da se oceni aparat. Tu najvise zavisi kakve su pocetne parametre inzenjeri, koju su projektovali taj aparat, zadali i po tim parametrima ce aparat i slikati u AUTO-u modu. Cak postoje aparati koji su u AUTO modu grozni, ali imaju mogucnost da se svi parametri podese, i opet na kraju daju odlicnu sliku.
Znam o fotografiji vrlo malo, nije to nista. Tek ucim i citam. Ali osnovne stvari mogu da razaznam. Ipak, hvala na komplimentu.
Na kraju krajeva, mi ovde diskutujemo o kamerama na mobilnim telefonima, ciji senzori ( kao jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji parametar ) su velicine vrha ciode

i sva podesavanja i svo znanje ima malo efekta na krajnji proizvod tj. sliku , jer zamisli teskocu sa kojom se takva kamera hvata u kostac, kada treba na vrhu ciode da "iscrta" sto bolje neku scenu! To je posao koji ne moze ni Sizif da obavi.

Moze Nokia i ostali da se hvale da imaju Carl Zeiss optiku i ko zna kakvu jos, ali je optika samo jedan deo sistema, i ne moze samo optika da nadomesti velicinu senzora. Za ovako male senzore, ni Carl Zeiss za dSLR aparate ne bi mogao nesto drasticno da uradi.
Vecinom taj problem malog senzora, inzenjeri pokusavaju da nadomeste sve komplikovanijim i kvalitetnijim algoritmima za obradu slike, ali "nema tu mnogo 'leba" . Kad budu poceli u mobilne da ugradjuju senzore bar velicine koji je sad standard u kompaktnim digitalcima, videce se neki efekat na kvalitet slike. Do tad jedini savet jeste, ne juriti megapixele.

Najmanje su bitni u celoj prici.