Nokia usvaja Android (ili Windows?)
- AnGeL oF LoVe
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
- :: Note 4
- :: Note 10 lite
Ninolina je lepo napisala.Sada imam android telefon,posle mnogo symbiana(od 2004,6600).Svaki os ima neku svoju prednost i manu.Divan je android,touchscreen ekran ali nije bas uvek praktican.Ne mogu bas kucati poruke jednom rukom,na nevidjeno,baterija traje znatno krace traje,nekih programa nema na androidu,nekih na symbianu.....Mislim da symbian izumire a android je buducnost.Ocekujem da i Nokia to shvati.
LG G2 Black,16GB
deksicom, ma naravno da nećemo da se prepucavamo. Kao što naglasih, uz svo dužno poštovanje, samo sam hteo da prokomentarišem, upravo ističući poentu koju si ti dao. A to je baš ovo: šta je kome lepše. To je sve subjektivno.
Ja sam lično koristio Symbian, Winmob od petice do 6.5, Palm OS (koji i dalje najviše volim, kad su sećanja i utisak koji ostavlja u pitanju), BB OS, i Android. Probao sam iOS, WebOS, Maemo, WP7...
Za posao koristim BB. Više mi i ne treba. Probao sam S60 da koristim za posao. Nisam mogao. Kašnjenje mailova, nemogućnost HTML prikza po defaultu (super ako je ovo sad rešeno) i generalno neslaganje sa Microsoft Exchange su me ubedili da odustanem. Probao sam Desire Z neko vreme kao poslovni telefon, i utisak je bio odličan. Android koristim sa zadovoljstvom, ni ne treba mi za posao. Svidja mi se i leži mi dobro.
Isto tako bih i kupio N8 kad bih imao para. Sviđa mi se. ALi hoću da ima par po meni neophodnih stvari: lepši UI dizajn, qwerty tastatura i u portret modu. bolji messaging interfejs. Kad sve to bude imao, Symbian će po meni biti sasvim uporediv sa svim trenutno aktuelnim OS. Od WP/ čak i bolji verovatno, pošto smatram onaj UI dizajn sa pločicama ultimativno retardiranim ( nisam tako mislio, ali kad sam probao...užas).
Moguće je misliti kako je Symbian najbolji. nema problema, ali nije. Po meni nije. Ostao je na tome da je prevashodno telefon, pa onda sve ostalo. Potrebe su sada drugačije, korisnici traže nešto drugo (velikom većinom). Neko to može da shvati ili ne. I to je ok. Isto tako je činjenica da Android uglavnom ne može da skrpi više od dan sa svojom baterijom. ALi niko ne vodi računa o tome kako je Android non stop na netu, non stop nešto sinhronizuje, radi, drnda. Symbian je po defaultu offline, kači se samo kad tebi to treba. Logično je da troši manje. I ja kad poisključujem sve auto update, guram tri dana bez problema. Nikda nema šanse da na Desire ili Tabu izguram koliko na E72. ALi nema šanse ni da na E72 uradim ono što bih mogao na Tabu ili Desire.
Ja lično čekam E7 i N9, da vidim šta će doneti. Ako mi se svidi šta donose, drage volje postajem vlasnik. Do tada, meni je Android najbolji, najviše mi odgovara. A ako Nokia poželi i da stavi taj OS u neki svoj telefon (oko čega je ova tema i krenula, jelte), pa neka ih. Šta se to mene toliko tiče? Što je to obavezno loše? nek naprave i WebOS telefon....više izbora, više mogućnosti....to je samo bolje po sve. Eno Rusi nabacili Android na N900. I mnogo mi se sviđa. Ako je to jeres, spalite me
Ja sam lično koristio Symbian, Winmob od petice do 6.5, Palm OS (koji i dalje najviše volim, kad su sećanja i utisak koji ostavlja u pitanju), BB OS, i Android. Probao sam iOS, WebOS, Maemo, WP7...
Za posao koristim BB. Više mi i ne treba. Probao sam S60 da koristim za posao. Nisam mogao. Kašnjenje mailova, nemogućnost HTML prikza po defaultu (super ako je ovo sad rešeno) i generalno neslaganje sa Microsoft Exchange su me ubedili da odustanem. Probao sam Desire Z neko vreme kao poslovni telefon, i utisak je bio odličan. Android koristim sa zadovoljstvom, ni ne treba mi za posao. Svidja mi se i leži mi dobro.
Isto tako bih i kupio N8 kad bih imao para. Sviđa mi se. ALi hoću da ima par po meni neophodnih stvari: lepši UI dizajn, qwerty tastatura i u portret modu. bolji messaging interfejs. Kad sve to bude imao, Symbian će po meni biti sasvim uporediv sa svim trenutno aktuelnim OS. Od WP/ čak i bolji verovatno, pošto smatram onaj UI dizajn sa pločicama ultimativno retardiranim ( nisam tako mislio, ali kad sam probao...užas).
Moguće je misliti kako je Symbian najbolji. nema problema, ali nije. Po meni nije. Ostao je na tome da je prevashodno telefon, pa onda sve ostalo. Potrebe su sada drugačije, korisnici traže nešto drugo (velikom većinom). Neko to može da shvati ili ne. I to je ok. Isto tako je činjenica da Android uglavnom ne može da skrpi više od dan sa svojom baterijom. ALi niko ne vodi računa o tome kako je Android non stop na netu, non stop nešto sinhronizuje, radi, drnda. Symbian je po defaultu offline, kači se samo kad tebi to treba. Logično je da troši manje. I ja kad poisključujem sve auto update, guram tri dana bez problema. Nikda nema šanse da na Desire ili Tabu izguram koliko na E72. ALi nema šanse ni da na E72 uradim ono što bih mogao na Tabu ili Desire.
Ja lično čekam E7 i N9, da vidim šta će doneti. Ako mi se svidi šta donose, drage volje postajem vlasnik. Do tada, meni je Android najbolji, najviše mi odgovara. A ako Nokia poželi i da stavi taj OS u neki svoj telefon (oko čega je ova tema i krenula, jelte), pa neka ih. Šta se to mene toliko tiče? Što je to obavezno loše? nek naprave i WebOS telefon....više izbora, više mogućnosti....to je samo bolje po sve. Eno Rusi nabacili Android na N900. I mnogo mi se sviđa. Ako je to jeres, spalite me

- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
Smatram da je Ninolina, post najobjektivniji.Koristim smbian^1 telefon i on mi se sviđa i ne nameravam da ga menjam,Neću da pljujem android jer smatram je da je napravio veliki napredak na tržištu mobilnih OS, definitivno je to OS budućnosti.Lično meni se nije baš dopao, ali nisam mnogo ni kompetentan da ga ocenjujem, jer najviše iskustva sam imao sa HTC Tatoo-om, i pomalo sa drugarovim Deira-om.Poenta je da tržište nudi nekoliko različitih OS-a, svako neka izabere šta njemu odgovara i kraj diskusije.
Ninolina, Delim tvoje mišljenje u vezi N97-ice, ja takođe nameravma da kupim taj tel.Kratko iskustvo koje sam imao sa tim modelom, ostavio je na mene krajnje pozitivan utisak.
Ninolina, Delim tvoje mišljenje u vezi N97-ice, ja takođe nameravma da kupim taj tel.Kratko iskustvo koje sam imao sa tim modelom, ostavio je na mene krajnje pozitivan utisak.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- iKe
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
- :: S6 edge
- :: Nexus 7 2013
Ili možda Nokia pređe na WP7 ?
http://www.engadget.com/2011/02/04/noki ... ibly-invo/
http://www.engadget.com/2011/02/04/noki ... ibly-invo/
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime
- skar
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
- :: nobody know
- Kontakt:
pa ne znam sta se svi hvale sa trajanjem baterija da naprave po 15 sati odlaznog poziva kao ja mesecno,a dolaznog da ne pricamo,taj isti wildfire nije mogao da mi sastavi 15 casova,evo x6 dva dana izgura..
@gargamel4
ne znam sta bi dobio mozda za par sati produzenu bateriju poput onih na samsungovim aparatima
al ok eto spojio bi omiljeni brand sa OS kojeg volim,al mi ne radi posao!
@gargamel4
ne znam sta bi dobio mozda za par sati produzenu bateriju poput onih na samsungovim aparatima

al ok eto spojio bi omiljeni brand sa OS kojeg volim,al mi ne radi posao!
- snenad
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
- :: LG G2mini (LG-D620r)
Dokle vise prepucavanja.
1. Pa Nokiin zvanicnik je rekao da je instaliranje androida isto kao i pišanje sebi u nogavicu da bi se ugrejali. Znaci kratkotrajno zadovoljstvo a na duže staze propast.
2. Nokia je još pre izbacivanja n8 izjavila da je n8 poslednji top model (n serija) sa symbianom, dakle svi mi koji volimo symbian moramo da se suočimo s tim da symbian polako prelazi u niži rang (s40 nestaje a symbian ga zamenjuje)
3. Nokia i Intel su sklopili veoma bliko partnerstvo u koje amd pokušava da se ubaci ali za sad slabo.
4. U Barseloni 13. se očekuje najava za N9 prvi MeeGo uređaj koji ima Intel Atom procesor što bi ujedno bio i Intelov proboj na trziste telefona i tableta
4. Intel je za jun najavio MeeGo tablet šta mislite ko će da ga pravi Foxcon kao iPhone? Ne bih rekao. Nokia je trenutno jedina koja nema tablet među velikim igračima (doduše nema ni ZTE valjda se tako zvaše 3. proizvođač na svetu o kome mi ovde neznamo ništa)
Nadam se samo da će sva ova konkurencija uraditi nešto dobro za nas korisnike. I još nešto verovatno ste svi već pročitali da je procenat povraćaja Galaxy Taba 15% a iPada 3%. Danas Samsung izjavljuje da je procenat 2%. Dakle ne treba verovati svemu što se pročita sve što se pusti u javnost ima svrhu da jednu stranu podigne a drugu uništi.
Nadam se da sam sve ovo izneo najnepristrasnije moguće jer sam govorio o kompaniji koju dosta poštujem
1. Pa Nokiin zvanicnik je rekao da je instaliranje androida isto kao i pišanje sebi u nogavicu da bi se ugrejali. Znaci kratkotrajno zadovoljstvo a na duže staze propast.
2. Nokia je još pre izbacivanja n8 izjavila da je n8 poslednji top model (n serija) sa symbianom, dakle svi mi koji volimo symbian moramo da se suočimo s tim da symbian polako prelazi u niži rang (s40 nestaje a symbian ga zamenjuje)
3. Nokia i Intel su sklopili veoma bliko partnerstvo u koje amd pokušava da se ubaci ali za sad slabo.
4. U Barseloni 13. se očekuje najava za N9 prvi MeeGo uređaj koji ima Intel Atom procesor što bi ujedno bio i Intelov proboj na trziste telefona i tableta
4. Intel je za jun najavio MeeGo tablet šta mislite ko će da ga pravi Foxcon kao iPhone? Ne bih rekao. Nokia je trenutno jedina koja nema tablet među velikim igračima (doduše nema ni ZTE valjda se tako zvaše 3. proizvođač na svetu o kome mi ovde neznamo ništa)
Nadam se samo da će sva ova konkurencija uraditi nešto dobro za nas korisnike. I još nešto verovatno ste svi već pročitali da je procenat povraćaja Galaxy Taba 15% a iPada 3%. Danas Samsung izjavljuje da je procenat 2%. Dakle ne treba verovati svemu što se pročita sve što se pusti u javnost ima svrhu da jednu stranu podigne a drugu uništi.
Nadam se da sam sve ovo izneo najnepristrasnije moguće jer sam govorio o kompaniji koju dosta poštujem
gargamel4, ja ne znam da li sam nekog vredjao,psovkom koju svakodnevno svaki clan ovde izgovori...i bez tacki nabrajanja molio bih...Ja razumem to sto ti pricas za "BUBU" ali ti isto tako govorim da npr tu "BUBU" ne treba da pljuju ljudi koji su seli u novog lupam "mercedesa" jeste bolji ali ti pricam lepo kako jeste,nemam nameru da vredjam bilo koga na forumu niti mi je to namera ali mi se gadi citanje komentara gde se pljuju OS...Jer ako nekome vise odgovara neki OS on ce sigurno govoriti da mu je bolji od bilo kog drugog,sto je i normalno,samo ne vidim poentu vodjenja ove polemike oko toga jer topic nije vezan za to koji je OS bolji...vec da li nokia usvaja Android.Hvala.
Appple Iphone 3gs (16gb) - Nokia 5530 Xpress Music
Zapljuskujes glupostima bez potrebe talasas oduvace te famas 7-4 kalas.
- Pera Detlic
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 21. Dec 2009. 13:45
- :: HTC One [m8]
Ovo sam i ja procitao ne znam tacno gde ali vidim da je vecina upucena,ali kazu ovde neki da ovo nije tacno...snenad napisao: procenat povraćaja Galaxy Taba 15% a iPada 3%. Danas Samsung izjavljuje da je procenat 2%
Appple Iphone 3gs (16gb) - Nokia 5530 Xpress Music
Boyan89, zao mi je ali drugacije nidam znao da ti odgovorim nego pod 1 i 2.
Ti si prilicno upravu kad kazes da mozda rasprava koja preovladava nije striktno u duhu teme ali osim sto bi bez nje tema davno bila iscrpljena (hvala snenadu na dragocenim informacijama na temu) ali je ta rasprava ujedno i neodvojiva od onoga sto Symbian danas jeste. A tebe mozda malo vredja cinjenicno stanje pa ga pripisujes necijoj mrznji. Bilo je i teskih reci ali i ti sad spustas loptu, tako da idemo dalje ali argumentovano
Nemam nista protiv Nokie i iskreno mi se jako dopada ideja spustanja Symb. na nizi nivo i izlazenja sa MeeGo-om. Trebace vremena za pravljenje aplikacija ali danas se od smartphone-a ocekuje veca funkcionalnost i integracija servisa. Takodje je zanimljivo da Unix/Linux postaje preovladjujuca platforma , makad i na mobilnim uredjajima: iOS, Android, Linux-phones, MeeGo, (cak i ) webOS, nasuprot Symbianu i Windowsu. Ni jedna dominacija nije dobra ali ovde je to rasparcano na dosta firmi i verzija a osnova je ista i svakako je bolje da preovladava opensource nego zatvoren sistem (i iOS je zatvoren ali novim SDK se dosta dobilo). Mozda se i u PC svetu u narednim godinama nesto promeni u ovom pravcu
Ti si prilicno upravu kad kazes da mozda rasprava koja preovladava nije striktno u duhu teme ali osim sto bi bez nje tema davno bila iscrpljena (hvala snenadu na dragocenim informacijama na temu) ali je ta rasprava ujedno i neodvojiva od onoga sto Symbian danas jeste. A tebe mozda malo vredja cinjenicno stanje pa ga pripisujes necijoj mrznji. Bilo je i teskih reci ali i ti sad spustas loptu, tako da idemo dalje ali argumentovano

Nemam nista protiv Nokie i iskreno mi se jako dopada ideja spustanja Symb. na nizi nivo i izlazenja sa MeeGo-om. Trebace vremena za pravljenje aplikacija ali danas se od smartphone-a ocekuje veca funkcionalnost i integracija servisa. Takodje je zanimljivo da Unix/Linux postaje preovladjujuca platforma , makad i na mobilnim uredjajima: iOS, Android, Linux-phones, MeeGo, (cak i ) webOS, nasuprot Symbianu i Windowsu. Ni jedna dominacija nije dobra ali ovde je to rasparcano na dosta firmi i verzija a osnova je ista i svakako je bolje da preovladava opensource nego zatvoren sistem (i iOS je zatvoren ali novim SDK se dosta dobilo). Mozda se i u PC svetu u narednim godinama nesto promeni u ovom pravcu

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
- snenad
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
- :: LG G2mini (LG-D620r)
Nisam to ja rekao vec sam citirao Nokiinog zvanicnika. Ja to razumem ovako ako mi (kompanija) ne kontrolisemo OS, ne kontrolisemo ni aplikacije tj ne sakupljamo pare. Pa Samsung je najavio svoj Android App Store upravo iz ovog razloga.fannY napisao:snenad,...
gargamel4 Sto se tice open sourca pa Symbian je najvise open koliko ja znam. Koji jos os ti dozvoljava da skuvas ROM kako se tebi svidja?
U svakom slucaju sacekajmo 13.02. i videcemo gde ce se kretati mobilna telefonija nakon toga. U svakom slucaju trebalo bi da bude zanimljivo.
Sto se mene licno tice uopste mi se ne svidja sto jedna kompanija (trenutno google) kontroliste nas digitalni zivot. Zamislite sta bi se desilo kad bi google zatvorio slavinu, ja licno dosta zavisim od njih (gmail, google search, docs, adsence, addword, picasa, translate, youtube...)
Jos nesto smo zaboravili EU je pre par meseci uplatila solidnu kolicinu novca Symbian Fondaciji. Sve u svemu 13. se blizi.[/b]
[Edit:] tomas.hokenberi:: Nije dozvoljeno citiranje celih poruka. Sledeca takva poruka ce ti biti obrisana bez obavestenja!
Za vise informacija o pravilima foruma: Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Boyan89, Šta sada glumiš kao neki kažu da to nije tačno, ja sam napisao za galaxy a ne za tab, nemoj da izvrćeš moje reči.
- Boyan89 napisao:telep,brate ti si korisnik galaxy-ja koji ima gresku neku i primecen je masovni povracaj tog uredjaja"telep napisao:Galaxy nema nikakvih hardverskih grešaka (ako ti znaš molio bih link), jedino je kanadski Bell imao neke felerične modele (zašto i kako ne znam ali samo njihovi su bili problem).
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Jeste da je offtopic, ali ajde da prokomentarišemo to što se tiče Galaxy Taba.
Radi se o navodnom podatku iz 6000 američkih prodavnica, koji su dobijeni istraživanjem od strane "ITG Investment research", da li je validno li ne - ne znam, ja sam pročitao na jednom "Apple oriented" sajtu.
Znate da na razmaženom američkom tržištu postoji takva politika da ako ste nezadovoljni nekim uređajem, možete da ga vratite u probnom periodu i dobijete vaše pare nazad, no questions asked.
U periodu božićnih i novogodišnjih praznika je to još više izraženo jer je potrošačka grozica i kupuje se veliki broj poklona. To naravno ne znači da su ovi uređaj neispravni i da sa njima nešto nije u redu, svi bi mi slinili da nam poklone neki od tih "vraćenih" Samsunga.
Jednostavno, Samsung je požurio sa tabletom, Google će tek ove godine biti spreman da izbaci "tablet oriented" OS (Honeycomb), tako da Tab nije dobio odgovarajuću softversku podršku koju zaslužuje, a cena je dosta visoka u odnosu na konkurenciju u USA.
Što se tiče Galaxy S, tu nema nikakvih problema
Radi se o navodnom podatku iz 6000 američkih prodavnica, koji su dobijeni istraživanjem od strane "ITG Investment research", da li je validno li ne - ne znam, ja sam pročitao na jednom "Apple oriented" sajtu.
Znate da na razmaženom američkom tržištu postoji takva politika da ako ste nezadovoljni nekim uređajem, možete da ga vratite u probnom periodu i dobijete vaše pare nazad, no questions asked.
U periodu božićnih i novogodišnjih praznika je to još više izraženo jer je potrošačka grozica i kupuje se veliki broj poklona. To naravno ne znači da su ovi uređaj neispravni i da sa njima nešto nije u redu, svi bi mi slinili da nam poklone neki od tih "vraćenih" Samsunga.
Jednostavno, Samsung je požurio sa tabletom, Google će tek ove godine biti spreman da izbaci "tablet oriented" OS (Honeycomb), tako da Tab nije dobio odgovarajuću softversku podršku koju zaslužuje, a cena je dosta visoka u odnosu na konkurenciju u USA.
Što se tiče Galaxy S, tu nema nikakvih problema

- jerkann
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
- :: Samsung Galaxy S4
- :: Nokia 808
Pokusao sam da izbegnem ovu temu jer znam gde vodi. Pravo u svadju pa cak i neki ban. Pre hiljadu i 2 posta smo zakljucili da svaki OS moze da odradi sve kao i neki drugi i tacka. Kod nekog je to lepse i brze negde ne, ali to sve zavisi od afiniteta korisnika.
Najbolje resenje koje ce izaci uskoro nadam se je mogucnost instaliranja bilo kog OS na telefonu, a do tada cemo se i dalje s vremena na vreme prepirati.
Najbolje resenje koje ce izaci uskoro nadam se je mogucnost instaliranja bilo kog OS na telefonu, a do tada cemo se i dalje s vremena na vreme prepirati.
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
jerkann, da ta ideja je i meni padala na pamet,google je mocan to je tacno cak su i postavili nepisane zakone koje ostali moraju postovati ako zele ostati u igri,elem koliko je google snazan nebi me zacudilo da naprave program sa kojim ce se moci u svaki smart telefon bilo symbian,bada itd.moci ubaciti prilagodjen android os.
Upotpunosti sam saglasan sa tvojim komentarom,jedino je araphel, izneo neke konkretne mane symbiana oko preuzimanja meil poruka mada to meni radi kako treba ali opet da ponovim jedino je on napisao primere a ostali vrte istu pricu, zastareo,spor,oltajmer......
i tako do sutra
Upotpunosti sam saglasan sa tvojim komentarom,jedino je araphel, izneo neke konkretne mane symbiana oko preuzimanja meil poruka mada to meni radi kako treba ali opet da ponovim jedino je on napisao primere a ostali vrte istu pricu, zastareo,spor,oltajmer......
i tako do sutra