BlackBerry i Palm Treo

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

BlackBerry i Palm Treo

Post od kefalo »

E posto je forum u jednom bitnom segmentu dobrano out of date, pa se nismo mogili informisati, mene su zainteresovale neke stvari oko kojih nije puno pisano ovdje.
Sad kako zadnjih dana sam tanak sa vremenom, pa mi se nesto i ne gugla, a znam da ovjde ima dosta dobro informisanih clanova, clanova sa iskustvom koji bi mogli napistati neke pametne stvari.

E ovako, ja necu ulaziti u to zasto brendovi o kojima cu pisati nisu popularni u Srbiji, mislim da su tu odgovori manje vise jasni.
Mene vise interesuje sustina, oko pitanja, sta to Palm treo ili blackberry cini toliko popularnim.
Cime se to odlikuju ti aparati, sta to BB cini ultimativnim massangerom, kada neki od njih nemaju ni wifi.
Da li tu postoji neka specificna prednost operativnih sistema koje koriste.
Cime se to odlikuju ti operativni sistemi.
Da li pruzaju nesto specificno vise u odnosu na prvog sljedeceg konkurenta Windows.

Eto korisnici i informisani neka malo pisu, jer nesto nemam vremena za guglanje.
danas sam guglao 3 sata i opet mi je bilo malo :)
I neka na kraju, napisu sta bi trebalo da se desi da takvi uredjaji postanu popularni i kod nas.

Evo mala izmjena, nasoa sam nesto,ali ako nadjete za shodno da imate nesto novo da napisete, slobodno to cinite
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

kefalo, BB telefone cini posebnima njihova poslovna orjentisanost, bez sarenog i konfuznog OS, znaci oni su prvenstveno zamisljeni kao telefoni sa kojih se mogu citati i slati e-mail poruke(sad BB telefoni vec nisu ultimativni na trzistu zato sto ih gomila proizvodjaca kopira). E sad kako detaljno funkcionise taj njihov servis nemam pojma posto jelte nije podrzan kod nas a i ako jeste nije dostupan sirokim narodnim masama. Noviji modeli imaju mogucnost pustanja video i mp3 fajlova, cak ima i nekih modela sa kamerom(sto je po meni ultimativna glupost i pomodarstvo, jer je pregazen prvobitno zamisljeni koncept). A za palm probaj da nadjes na forumu opis T650 uredjaja gde je vlasnik lepo objasnio mogucnosti software, tj prednosti i mane tj dostupnost.
5130+Koss the plug....

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

kefalo, Blekberi telefoni nisu popularni u sirokim masama ovde izmedju ostalog zato sto su oni napravljeni da se oslanjaju na servise koje mora da obezbedi provajder mobilne telefonije. Ti servisi su kod nas tek od skora dostupni (mislim da ih je VIP prvi ponudio). Ako zanemaris "push mail" blackberry servise onda ti telefoni i nisu nista posebno u poredjenju sa Windows Mobile i Symbian smart telefonima. Narocito uzimajuci u obzir da mnogi pametni telefoni imaju BB mail klijente.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

nasao sam stare rasprave naseg clana araphela i svojevremeno njegove dileme.
Uglavnom sam i ja tako mislio, tj. da ti aparati pruzaju nesto sto kod nas operateri nisu jos podrzali.
Jer pola amerike na BB a mi ludi Srbi Nokija i smo Nokija :lol: e da i golf :)
Pogledacu jos malo, narocito taj review T650, mada mislim da bez ozbiljnog guglanja nema pravih informacija.
Moram jos da pogledam u kojoj mjeri je ruzan taj palm OS.
A ostali , naravno pisite i dalje.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Razlog njihove nepopularnosti kod nas je cena uredjaja koja je nesto visha u odnosu na pandan iz SE ili Nokije, a i servisi na koje se oslanjaju za koje se mora dodatno kesirati. Prosecnom Srbinu to smeta i ne zeli da daje pare na tako nesto sto mu i nije toliko neophodno. Drugo kao sto je neko primetio velika vecina smart phonova vec ima u sebi ponude BB ili slicnih klijenata. Pionir na ovom polju je naravno E61, nakon cega je krenula prava expanzija.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

znaci danas sam gledao, i prije nego sto nesto napisem moram da iznesem zapazanje da je palm mrtav ili se meni cini.
modeli koje su izdali posljednje ne lice na nista, mislim na Centro i palm 500, i nemaju wifi :( .
mnogo je pristojinije izgledao treo 650 od ovog 750, nikakav napredak u koristenju materijala.
nisu dodavali ni neke dodatne funkcije, ajde dobro kamera to me i ne interesuje ali downgrade ekrana ili slicne ne logicnosti, stvarno ne mogu da opravdam.
Ajde nesto blackberry se i trudi.
Ovaj 8320 i valja necemu, ali ostalo uopste nije impresivno.
Najveca mi je zamjerka izostajanje wifija.
jedino sto vadi donekle palm treo je to sto ima i toucih i kompletnu klasicnu tastaturui izgleda cool narocto stariji modeli.
Ali u svakom slucaju ovo nije u nicemu revolucionarno, nokija E61 koja je do skora nova kostala 155 evra razbija pulene oba proizvodjaca, doduse ne bukvalno, ali sam sigurno ocekivao da ce dati nesto vise.
Ostaje jos veceras da pogledam user review, korisnika ovih fonova, i jos malo da prostudiram eldarov review.
Ali sigurno ukupna ocjena sigurno nece biti visoka.
Ono sto sad jos vise razovarava je sto sam ja ovakav utisak stekao poredeci ga sa e61, a da nisam uzeo u obzir E61i ili u krajnjoj liniji P1.
Odoh da citam , ali opsti utisak tesko da ce se promjeniti.

Da ne bih ostao ne precizan, zeli samo da napomenem da oba proizvodjaca daju individualnost, Palm OS mi je cak i kul, ali sam ocekivao i funkcije koje su skoro redovne na fonovima danas.
I na kraju jel ima neko neku invormaciju sta se desava sa Palmom, ko pravi te telefone, jer nisam uspio naci neke podatke po tom pitanju.

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Palm je slobodno mogu reci jedan od najstabilnijih PPC-a sa WM platformom u mom slucaju T750 koji sam probao,a probao sam ih dosta.Centro ima ocajan izgled a i funkcije mu nisu nista spec. Njihov najjaci adut je bio T650 i sad 680 sa Palm OS-om (za Centro ce jos da se vidi) dok je sa WM-om 750 neprevazidjen.Nemam nameru da menjam svoj T750 koji me sluzi savrseno vec skoro godinu dana.Nesto vise o Palm,Inc mozes naci na Wikiju logicno ;)
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

fain2daniel,
bas sam mislio da ti posaljem poruku na pp, ali neka ovako cu.
jel tacno ono da se zbog specificnih dimenzija ekrana program mora skrolovati, jer je obicno radjen u rezoluciji 320x240.
A bilo bi lijepo i da ako te ne mrzi bas, napises jedan mali review, jer malo je na forumu korisnika uredjaja kakav je tvoj.

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Uglavnom razlicite aplikacije imaju podrsku vise rezolucija i da,tacno je da se neke aplikacije moraju skrolovati ili ne mogu koristiti uopste bas zbog square rezolucije...Bacicu neki mini review cim stignem :wink:

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

fain2daniel,
super, samo nemoj da cekamo bas dugo, :D, znaci drzimo te za rijec :D :)

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od fain2daniel »

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ono sto obe ove platforme cini znacajnim je pre svega cinjenica da je americka javnost kada su mobilni uredjaji u pitanju pre svega email orijentisana,i sms nije toliko popularan kod njih.i Treo i BB su od starta odgovorili pre svega na ove potrebe,i dobili veliku popularnost medju masama.Medjutim,kako se evropski nacin razmisljanja ocigledno dosta razlikuje,ovde ti aparati nikad nisu pretterano zaziveli,jer je u evropi akcenat uvek bio na raznovrsnosti aplikacija,i raznim dodatnim mogucnostima.Kad malo bolje pogledate,BB uopste nisu smartphoni,njihov operativni sistem nije nista specijalno,a aplikacije su java bazirane,i nema ih mnogo uopste.To je po meni prosto email spravica,sa dodatnom funkcijom telefona.Ono sto uzasno nervira kod njih je sto,iako noviji modeli imaju sasvim pristojne kamere,nijedan nema opciju video zapisa,jer opet,po americkoj logici,ovo je nepotrebna funkcija.Setite se samo koliko je bilo frke dok Motorola nije ubacila video u svoj Razr V3.

Treo je opet,sa druge strane,pravi smartphone,a Palm OS je verovatno jedan od najstarijih mobilnih OSova.Ono sto ga cini jako dobrim je pre svega velika stabilnost,mala potreba za resetovanjem (na mom starom i neprezaljenom 650 je nije skoro ni bilo) i mogucnost da uradi apsolutno sve sto se od njega zatrazi.Problem ovog sistema je bukvalno nikakav multitasking.On ne postoji,cim iz jedne aplikacije preskocite na drugu,ona prethodna se zatvara.Palm je ovo pokusao da resi tako sto je poceo da radi uredjaje sa WM,jer Palm OS prosto nije imao prodju u evropi,medjutim,taj trend nije toliko dobro prosao u USA,i ako malo bacite oko na forume,videcete da se zadrti ameri uglavnom odlucuju za potpuno druge WM uredjaje,ili se pak slepo drze svojih Palm OS aparata.Slazem se sa fain2daniel oko svega sto je napisao u svom review-u,mada ja licno ne mogu da prezalim jednostavnost Palm OSa,i Treo 650 mi izuzetno nedostaje.Cak do te mere da bih rado zgrabio 680 za neke normalne pare,ili ga pak trampio za nesto od svojih fonova.Meni licno nema boljeg aparata kada je sms,word,i email u pitanju.

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

araphel,
ja upravo gledam taj t680, i jedino sto me brine je ta baterija, za koju je misaona imenica da sklopi dva dana.
Da stvar bude gora, cak sam i na sajtu uvoznika procitao da mu je baterija dan do dva.
Ali ovako fon je bas super, na dimenzije displeja od 44x44 rezolucija od 320x320 je fantasticna.
Sinoc sam malo gledao i softver, i ima ga bas dosta, narocito su mi interesantne aplikacije, samo nisam gledao da li se placa, i ako da, kakve su mogucnosti da se dodje do piratskih verzija.
Jedina stvar koja mi smeta je wifi, ali on bi sa ovakvom baterijom bio i beskoristan , mada sam ja kada analiziram sebe, dosao do zakljucka da sam na netu, samo kad mi je dosadno, kad nesto cekam, a to je u 95% slucajeva mjesta gdje nema hot spota, tako da uglavnom koristim gprs.
A kad svjeno idem u neki od kafea gdje postoji wifi, ja tu nosim nesto sasvim drugo, jer tesko da bi sa ikakvim fonom ja odrzoa koncentraciju 2-3 sata.

Sto se tice cijene meni je samo ne logicno da sam kod nas od ovog sto sam uspio naci, t750 jeftinije od T680, a ovaj novi Centro, vani je jeftiniji od ova dva :ohmy: :o :shock: iako je nesto malo unapredjen, uglavnom kamera i neke sitnice.

Uglavnom ono sto me rastrzava ovih dana, sto sam skroz bez kompasa oko toga sta i koliko kosta jer je cijenovnik na MS-u totalno beskoristan, a jos gora je situacija sa ovim ekzoticnom modelima.
Eto do skora su bila tri Trea na IT svetu , a sad samo jedan.
Ostaje mi da zovem ovu firmu koja ih uvozi, a za to cu morati sacekati Ponedeljak.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

kefalo, sto se baterija tice,ona je samo malo slabija nego na 650,a meni je on umeo da potraje i do 5 dana....mislim da sa realnom upotrebom moze izgurati 3 dana i to je ok.Za wifi neznam sta da ti kazem....meni bi to recimo mozda malo znacilo,ali word mi je presudan.....jedino smaranje je sto na plam OSu nemas multitasking,znaci ne mozes recimo biti na netu i obavljati poziv,ili recimo pricati i skidati mail....jedna akcija uvek kolje onu drugu....to je malo smor,ali ok,realno mi ni nismo neki tough useri,pa da na mtreba sve odjednom. Cena jeste smejurija,ja jurim nesto korisceno,za oko 200,i to je to...mislim da realno vise od toga i ne vredi. :D

Odgovori