Ubacite PTT (Push To Talk) u vaš fon
Ubacite PTT (Push To Talk) u vaš fon
Izgleda da je PTT tehnologiju (Push To Talk) koja se koristi za svojevrsni "walkie talkie" razgovor i slanje porukica i slika preko GPRS-a moguće ubaciti naknadno u mobilne telefone jednostavnim instaliranjem odgovarajućeg programa...
Na Net-u sam pronašao dva programa koji ovo omogućavaju:
Sapio Visual Communicator: http://www.sapio.se/visual.php
i
T2Me: http://www.t2me.net/loader.php?page=main
Oba su besplatni (ovaj drugi neko vreme)...
Sapio postoji i u Java MIDP 2.0 varijanti tako da se može ubaciti i u neSymbian telefone... Da bi ste komunicirali sa nekim na ovaj način, potrebno je da i sagovornik ima instaliran isti program.
Na Net-u sam pronašao dva programa koji ovo omogućavaju:
Sapio Visual Communicator: http://www.sapio.se/visual.php
i
T2Me: http://www.t2me.net/loader.php?page=main
Oba su besplatni (ovaj drugi neko vreme)...
Sapio postoji i u Java MIDP 2.0 varijanti tako da se može ubaciti i u neSymbian telefone... Da bi ste komunicirali sa nekim na ovaj način, potrebno je da i sagovornik ima instaliran isti program.
- Drobnjak81
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15
Najjednostavnijim rečima (najbanalnije) objašnjeno, program koristi GPRS konekciju za vezu sa Internetom preko koga šalje poruke (glasovne, tekstualne (chat), slike) onom sa kim želiš da komuniciraš na ovaj način.
Najatraktivniji je "razgovor": pritisneš zelenu slušalicu, kažeš nešto ("push to talk"), telefon to usnimi i pošalje GPRS-om kao "paket" preko Interneta tvom sagovorniku (koji takođe mora imati isti program). Njegov telefon to primi, raspakuje i reprodukuje, pa on čuje šta si mu rekao i može da ti odgovori na isti način. Sve to zaista veoma podseća na razgovor walkie - talkijem.
Prednost: pričaš sa kim želiš bilo gde u svetu po ceni lokalne GPRS konekcije/prenosa podataka (jako slično telefoniranju preko Interneta).
U Sapiu navode da je prosečna veličina poruke oko 40 kb pa to pomnoži sa 0,05 odnosno 0,04 din (Mobtel/Telekom)... Dva ili nešto manje dinara da kažeš nešto sagovorniku, pa kada ti odgovori, još dva da mu uzvratiš itd...
U svakom slučaju, još jedna zanimljiva i verovatno praktična/upotrebljiva varijanta komuniciranja za samo deo cene klasičnog poziva....
Najatraktivniji je "razgovor": pritisneš zelenu slušalicu, kažeš nešto ("push to talk"), telefon to usnimi i pošalje GPRS-om kao "paket" preko Interneta tvom sagovorniku (koji takođe mora imati isti program). Njegov telefon to primi, raspakuje i reprodukuje, pa on čuje šta si mu rekao i može da ti odgovori na isti način. Sve to zaista veoma podseća na razgovor walkie - talkijem.
Prednost: pričaš sa kim želiš bilo gde u svetu po ceni lokalne GPRS konekcije/prenosa podataka (jako slično telefoniranju preko Interneta).
U Sapiu navode da je prosečna veličina poruke oko 40 kb pa to pomnoži sa 0,05 odnosno 0,04 din (Mobtel/Telekom)... Dva ili nešto manje dinara da kažeš nešto sagovorniku, pa kada ti odgovori, još dva da mu uzvratiš itd...
U svakom slučaju, još jedna zanimljiva i verovatno praktična/upotrebljiva varijanta komuniciranja za samo deo cene klasičnog poziva....
Da, ali uporedi cene... Trenutno je slanje MMS-a 10 din (kod Mobtela, ako se ne varam, a to uvek izađe i nešto više) a slanje jedne prosečne "glasovne poruke" preko PTT-a je oko 2 din i to bez obzira da li je sagovornik metar od tebe ili u Australiji...
Pet puta jeftinije!
Ne znam koliko košta slanje MMS-a u inostranstvo ali sigurno nije po lokalnoj tarifi, a kada tu tek uporedimo razliku...
Toj ceni (PTT-a) bi se približio jedino ako bi snimljenu glasovnu poruku slao e-mail-om sa telefona (a PTT je drugo ime za takav postupak), no to je komplikovano, dugo traje i potrebno ti je nekoliko programčića (koji se plaćaju, naravno), pa su verovatno baš iz tih razloga smislili jedan (a sad je i besplatan) programčić koji istu stvar radi odjednom u par poteza: otkucaš broj (ili ga uzmeš iz kontakata), pritisneš zelenu slušalicu, kažeš poruku... i to je to...
PTT me do sada uopšte nije nešto mnogo interesovao jer sam ga smatrao egzotičnom i poluupotrebljivom odlikom nekih takođe dosta egzotičnih telefona kao što je, recimo, Nokia 5140. No sada, kada sam video da se to može ubaciti u bilo koji telefon i posle izvođenja proste računice, postaje dosta interesantan...
Ako ništa drugo, ubacivanjem ovakvog programa ste bar za nijansu - dve još unapredili mogućnosti svog telefona...
Pet puta jeftinije!
Ne znam koliko košta slanje MMS-a u inostranstvo ali sigurno nije po lokalnoj tarifi, a kada tu tek uporedimo razliku...
Toj ceni (PTT-a) bi se približio jedino ako bi snimljenu glasovnu poruku slao e-mail-om sa telefona (a PTT je drugo ime za takav postupak), no to je komplikovano, dugo traje i potrebno ti je nekoliko programčića (koji se plaćaju, naravno), pa su verovatno baš iz tih razloga smislili jedan (a sad je i besplatan) programčić koji istu stvar radi odjednom u par poteza: otkucaš broj (ili ga uzmeš iz kontakata), pritisneš zelenu slušalicu, kažeš poruku... i to je to...
PTT me do sada uopšte nije nešto mnogo interesovao jer sam ga smatrao egzotičnom i poluupotrebljivom odlikom nekih takođe dosta egzotičnih telefona kao što je, recimo, Nokia 5140. No sada, kada sam video da se to može ubaciti u bilo koji telefon i posle izvođenja proste računice, postaje dosta interesantan...
Ako ništa drugo, ubacivanjem ovakvog programa ste bar za nijansu - dve još unapredili mogućnosti svog telefona...
-
- Entuzijasta
- Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19
U svakom slučaju....
I ja sam nešto slično mislio za SMS (pre nego što sam kupio prvi mobilni telefon): ko će bre da se malteritira da kucka slovo po slovo porukicu na onako sitnoj tastaturici i gubi toliko vremena, kad može da cimne toga koga treba i to isto kaže u par sekundi?
Promenio sam mišljenje čim sam nabavio mobilni i počeo da ga koristim...
PTT je (kao i SMS) osmišljen za omogući komunikaciju za tek mali deo cene regularnog poziva, bez obzira na razdaljine, zone...

I ja sam nešto slično mislio za SMS (pre nego što sam kupio prvi mobilni telefon): ko će bre da se malteritira da kucka slovo po slovo porukicu na onako sitnoj tastaturici i gubi toliko vremena, kad može da cimne toga koga treba i to isto kaže u par sekundi?
Promenio sam mišljenje čim sam nabavio mobilni i počeo da ga koristim...
PTT je (kao i SMS) osmišljen za omogući komunikaciju za tek mali deo cene regularnog poziva, bez obzira na razdaljine, zone...
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Izbacila je Nokia svoju verziju programa ali navodno je potrebna podrška operatera, i radi na OS7 and up (i nekim s40)...
http://www.nokia.com/nokia/0,,62520,00.html
Nisam još stigao da probam, ali planiram...
http://www.nokia.com/nokia/0,,62520,00.html
Nisam još stigao da probam, ali planiram...

● PRAVILA FORUMA ●
- gajic_ivan
- Mobil fan
- Pridružio se: Sre, 04. Avg 2004. 01:22
- :: iPhone 7 Plus
- Kontakt:
Nokia 6600 radi perfektno, Siemens M65 može da primi i reprodukuje zvuk ali ne može da šalje i raspada se grafika na tom telefonu, a na 6230 grafika je ok ali neće da primi ili pošalje zvuk. Zaostatak je oko 10 sekundi, ali je samo korišćenje vrlo jednostavno i veoma upotrebljivo kao PTT. Dakle, 2 Symbian telefona bi trebalo da radi perfektno.
Milan Kalinic
admin - mobilnisvet.com
admin - mobilnisvet.com
- Miškoni
- Administrator
Link koji sam naveo vodi do telefona koji podržavaju PTT, pa onda izabereš model koji hoćeš, pa zatim Support and Softwer for Owners, Phone Softwer, General Applications i tu - gle čuda - ima Nokia Push to Talk download... (malo se razlikuje u zavisnosti od modela)gajic_ivan napisao: Nije u pitanju Nokijina verzija programa... adresa koju si naveo vodi na stranicu koja objašnjava PTT komunikaciju. Na istom mestiu se mogu videti i koji Nokijini modelu pružaju ovu mogućnost...
Link za 7610:
http://www.nokia.com/nokia/0,8764,58683,00.html
6600:
http://www.nokia.com/nokia/0,8764,42291,00.html
6680
http://www.nokia.com/nokia/0,8764,71438,00.html
...itd...
Ako nema programa u download sekciji, znači da taj model već ima implementiran program...
● PRAVILA FORUMA ●
Zoko, kod mene savršeno radi... Evo, malopre sam se ulogovao (trenutno je bilo oko 1500 i kusur ulogovanih korisnika) i u roku dva minuta program me pitao da li želim da razgovaram/chatujem sa tri osobe (to ti je ona opcija u programu "random chat"). Pošto nešto nisam raspoložen, izlogovao sam se...Zoka napisao:Pa pratalila sam...ali možda sam nešto propustila...nikad se ne zna...![]()
Ako neko od vas isproba i bude mu radilo neka obavezno javi
Dakle, ne znam kako kod tebe neće. Ja sam čak pri registrovanju popunio samo username, password i svoj broj, pa je registracija prihvaćena i sve šljaka kao zmaj...
-
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07
Oki, bilo mi je važno da znam da to funkcioniše....Probaću ponovo, ima da hoće, hehehe
Ja sam htela da to isprobam sa mojim i bratovim telefonom...pa sam bezveze zakomlikovala celu stvar...sad mi je jasno da mogu da chatujem sa bilo kojim korisnikom tog sajta...Hvala Sasa_NS, sad znam da radi i da je do mene...probacu ponovo pa ću javiti šta sam uradila

Ja sam htela da to isprobam sa mojim i bratovim telefonom...pa sam bezveze zakomlikovala celu stvar...sad mi je jasno da mogu da chatujem sa bilo kojim korisnikom tog sajta...Hvala Sasa_NS, sad znam da radi i da je do mene...probacu ponovo pa ću javiti šta sam uradila

- Miškoni
- Administrator
I ja sam konačno probao Visual Communicator i radi ok. Malo češće pipka server i pravi nepotreban protok, ali sve u svemu radi vrlo korektno. Desi se da izleti sa servera ili da prekine chat ali to je verovatno do gprs-a i gužve na serveru. I slicice i zvuk idu jako brzo, a količina prenetih podataka nije velika. U poređenju sa sms-om, mnooogo isplativije. 
Malo iritira periodično startovanje raznoraznih likova, ali tu je block opcija, a ko neće da se smara ima u podešavanjima "random chat" - stavi na "no" i rešen problem...

Malo iritira periodično startovanje raznoraznih likova, ali tu je block opcija, a ko neće da se smara ima u podešavanjima "random chat" - stavi na "no" i rešen problem...

● PRAVILA FORUMA ●
-
- Entuzijasta
- Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19