Ubacite PTT (Push To Talk) u vaš fon

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Ubacite PTT (Push To Talk) u vaš fon

Post od Sasa_NS »

Izgleda da je PTT tehnologiju (Push To Talk) koja se koristi za svojevrsni "walkie talkie" razgovor i slanje porukica i slika preko GPRS-a moguće ubaciti naknadno u mobilne telefone jednostavnim instaliranjem odgovarajućeg programa...

Na Net-u sam pronašao dva programa koji ovo omogućavaju:
Sapio Visual Communicator: http://www.sapio.se/visual.php
i
T2Me: http://www.t2me.net/loader.php?page=main

Oba su besplatni (ovaj drugi neko vreme)...

Sapio postoji i u Java MIDP 2.0 varijanti tako da se može ubaciti i u neSymbian telefone... Da bi ste komunicirali sa nekim na ovaj način, potrebno je da i sagovornik ima instaliran isti program.

Drobnjak81
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15

Post od Drobnjak81 »

Sasa daj jos malo objasnjenja kako sve to funkcionise i jer si probao, tj. jer radi kod nas! :roll: evo jos koji karakter

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Najjednostavnijim rečima (najbanalnije) objašnjeno, program koristi GPRS konekciju za vezu sa Internetom preko koga šalje poruke (glasovne, tekstualne (chat), slike) onom sa kim želiš da komuniciraš na ovaj način.
Najatraktivniji je "razgovor": pritisneš zelenu slušalicu, kažeš nešto ("push to talk"), telefon to usnimi i pošalje GPRS-om kao "paket" preko Interneta tvom sagovorniku (koji takođe mora imati isti program). Njegov telefon to primi, raspakuje i reprodukuje, pa on čuje šta si mu rekao i može da ti odgovori na isti način. Sve to zaista veoma podseća na razgovor walkie - talkijem.
Prednost: pričaš sa kim želiš bilo gde u svetu po ceni lokalne GPRS konekcije/prenosa podataka (jako slično telefoniranju preko Interneta).
U Sapiu navode da je prosečna veličina poruke oko 40 kb pa to pomnoži sa 0,05 odnosno 0,04 din (Mobtel/Telekom)... Dva ili nešto manje dinara da kažeš nešto sagovorniku, pa kada ti odgovori, još dva da mu uzvratiš itd...

U svakom slučaju, još jedna zanimljiva i verovatno praktična/upotrebljiva varijanta komuniciranja za samo deo cene klasičnog poziva....

Mikele
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 08. Nov 2004. 22:49
Kontakt:

Post od Mikele »

simpaticno je probao sam ovaj Sapio Visual Communicator :) :) :) :) :) ......jel isprobao jos neko? :D :D :D
Ex Sir_Oliver

nbnebojsa
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jul 2004. 13:24

Post od nbnebojsa »

ja sam odavno probao po meni nista posebno, isto si moga da uradis tako sto snimis poruku uz pomoc recordera pa isti fajl posaljes mms-om pa dobijes isti efekat 8)

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Da, ali uporedi cene... Trenutno je slanje MMS-a 10 din (kod Mobtela, ako se ne varam, a to uvek izađe i nešto više) a slanje jedne prosečne "glasovne poruke" preko PTT-a je oko 2 din i to bez obzira da li je sagovornik metar od tebe ili u Australiji...

Pet puta jeftinije!

Ne znam koliko košta slanje MMS-a u inostranstvo ali sigurno nije po lokalnoj tarifi, a kada tu tek uporedimo razliku...

Toj ceni (PTT-a) bi se približio jedino ako bi snimljenu glasovnu poruku slao e-mail-om sa telefona (a PTT je drugo ime za takav postupak), no to je komplikovano, dugo traje i potrebno ti je nekoliko programčića (koji se plaćaju, naravno), pa su verovatno baš iz tih razloga smislili jedan (a sad je i besplatan) programčić koji istu stvar radi odjednom u par poteza: otkucaš broj (ili ga uzmeš iz kontakata), pritisneš zelenu slušalicu, kažeš poruku... i to je to...

PTT me do sada uopšte nije nešto mnogo interesovao jer sam ga smatrao egzotičnom i poluupotrebljivom odlikom nekih takođe dosta egzotičnih telefona kao što je, recimo, Nokia 5140. No sada, kada sam video da se to može ubaciti u bilo koji telefon i posle izvođenja proste računice, postaje dosta interesantan...
Ako ništa drugo, ubacivanjem ovakvog programa ste bar za nijansu - dve još unapredili mogućnosti svog telefona...

hellboy_90
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19

Post od hellboy_90 »

nije lose! ! ! probacu ! ! ! mada mislim da je najbolje (kada vec to radim) da lepo okrenem onog ko mi treba i zavrsen posao 8) :lol: :lol:

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

U svakom slučaju.... :D

I ja sam nešto slično mislio za SMS (pre nego što sam kupio prvi mobilni telefon): ko će bre da se malteritira da kucka slovo po slovo porukicu na onako sitnoj tastaturici i gubi toliko vremena, kad može da cimne toga koga treba i to isto kaže u par sekundi?
Promenio sam mišljenje čim sam nabavio mobilni i počeo da ga koristim...

PTT je (kao i SMS) osmišljen za omogući komunikaciju za tek mali deo cene regularnog poziva, bez obzira na razdaljine, zone...

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Izbacila je Nokia svoju verziju programa ali navodno je potrebna podrška operatera, i radi na OS7 and up (i nekim s40)...

http://www.nokia.com/nokia/0,,62520,00.html

Nisam još stigao da probam, ali planiram... :wink:

gajic_ivan
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 04. Avg 2004. 01:22
:: iPhone 7 Plus
Kontakt:

Post od gajic_ivan »

Nije u pitanju Nokijina verzija programa... adresa koju si naveo vodi na stranicu koja objašnjava PTT komunikaciju. Na istom mestiu se mogu videti i koji Nokijini modelu pružaju ovu mogućnost... ;)

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Da li je neko mozda isprobao ovaj sa prvog linka? Ja sam skinula i ubacila meni i bratu u fon da isprobamo...ali nema sanse...ne radi :smutny:

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Možda nisi pratila proceduru..
Po instaliranju programa moraš se konektovati na njihov server i registrovati. Pre toga smisliš svoj user name i password... itd.

p.s Nisam ni ja još probao, nemam zainteresovanog sagovornika. Samo teoretišem, za sada...

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Pa pratalila sam...ali možda sam nešto propustila...nikad se ne zna... :unsure:
Ako neko od vas isproba i bude mu radilo neka obavezno javi :oops:

kalinicm
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pon, 01. Sep 2003. 23:35

Post od kalinicm »

Nokia 6600 radi perfektno, Siemens M65 može da primi i reprodukuje zvuk ali ne može da šalje i raspada se grafika na tom telefonu, a na 6230 grafika je ok ali neće da primi ili pošalje zvuk. Zaostatak je oko 10 sekundi, ali je samo korišćenje vrlo jednostavno i veoma upotrebljivo kao PTT. Dakle, 2 Symbian telefona bi trebalo da radi perfektno.
Milan Kalinic
admin - mobilnisvet.com

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Sapio Visual Communicator imaš i u Java MIDP 2.0 varijanti, znači može i na bilo kojem telefonu koji podržava ovaj standard (pa i na S700)...

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

gajic_ivan napisao: Nije u pitanju Nokijina verzija programa... adresa koju si naveo vodi na stranicu koja objašnjava PTT komunikaciju. Na istom mestiu se mogu videti i koji Nokijini modelu pružaju ovu mogućnost... ;)
Link koji sam naveo vodi do telefona koji podržavaju PTT, pa onda izabereš model koji hoćeš, pa zatim Support and Softwer for Owners, Phone Softwer, General Applications i tu - gle čuda - ima Nokia Push to Talk download... (malo se razlikuje u zavisnosti od modela)

Link za 7610:
http://www.nokia.com/nokia/0,8764,58683,00.html

6600:
http://www.nokia.com/nokia/0,8764,42291,00.html

6680
http://www.nokia.com/nokia/0,8764,71438,00.html

...itd...

Ako nema programa u download sekciji, znači da taj model već ima implementiran program...

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Zoka napisao:Pa pratalila sam...ali možda sam nešto propustila...nikad se ne zna... :unsure:
Ako neko od vas isproba i bude mu radilo neka obavezno javi :oops:
Zoko, kod mene savršeno radi... Evo, malopre sam se ulogovao (trenutno je bilo oko 1500 i kusur ulogovanih korisnika) i u roku dva minuta program me pitao da li želim da razgovaram/chatujem sa tri osobe (to ti je ona opcija u programu "random chat"). Pošto nešto nisam raspoložen, izlogovao sam se...
Dakle, ne znam kako kod tebe neće. Ja sam čak pri registrovanju popunio samo username, password i svoj broj, pa je registracija prihvaćena i sve šljaka kao zmaj...

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Oki, bilo mi je važno da znam da to funkcioniše....Probaću ponovo, ima da hoće, hehehe :oops:
Ja sam htela da to isprobam sa mojim i bratovim telefonom...pa sam bezveze zakomlikovala celu stvar...sad mi je jasno da mogu da chatujem sa bilo kojim korisnikom tog sajta...Hvala Sasa_NS, sad znam da radi i da je do mene...probacu ponovo pa ću javiti šta sam uradila ;) :oops:

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

I ja sam konačno probao Visual Communicator i radi ok. Malo češće pipka server i pravi nepotreban protok, ali sve u svemu radi vrlo korektno. Desi se da izleti sa servera ili da prekine chat ali to je verovatno do gprs-a i gužve na serveru. I slicice i zvuk idu jako brzo, a količina prenetih podataka nije velika. U poređenju sa sms-om, mnooogo isplativije. :D
Malo iritira periodično startovanje raznoraznih likova, ali tu je block opcija, a ko neće da se smara ima u podešavanjima "random chat" - stavi na "no" i rešen problem... ;)

hellboy_90
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19

Post od hellboy_90 »

Probao sam ovaj program. Bas je mocan!!! :D :D :D :D Kredit skoro i da ne skida :D :D :D :D

Odgovori