Mobilni razgovor po ceni fiksnog

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Mobilni razgovor po ceni fiksnog

Post od Lobachewsky »

Procitao sam o ovome na jednom sajtu i mnogo je mocno i to sve zahvaljujuci bluetoothu:

"Dve telefonske funkcije u jednom uređaju
Kada ste kod kuće, vaš mobilni telefon radi kao prenosivi telefon i tarifira se kao i svaki drugi fiksni telefon :D (stacionarni telefon priključen na zidnu telefonsku utičnicu).
Kada ste u pokretu vaš mobilni telefon prelazi na celularni način rada (klasična mobilna telefonija) i usluge telefoniranja vam se naplaćuju po drugoj tarifi. Ako se približite drugom mobilnom telefonu sa Bluetooth funkcijom i vaš i drugi telefon rade kao voki toki (walkie talkie) i nema tarifiranja razgovora.
U svakom od nabrojanih slučajeva primene korisnik može po želji, u svakom trenutku, uključiti ili isključiti Bluetooth funkciju. 8)

Mislim da je ovo mnogo mocna mogucnost, ali retko ko da je cuo za nju. Da li zna neko NESTO VISE O TOME? GDE MOGU DA SE NABAVE TI DODACI I PO KOJOJ CENI?

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Lobachewsky, čula sam za to isto koliko i ti....ali teško da ćeš kod nas to zaživeti u skorije vreme, jer nema ni osnovne dodatne opreme da se kupi...a da ne kažem za tako nešto...mada ideja je odlična... :)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Meni bi to bilo stvarno mocno, moram da se raspitam jos negde dal' moze da se nabavi... ako nesto saznas kazi...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Naravno...to nije problem....javiću ti :wink:
Ali kao što ti već rekoh...načekaćemo se mi ovda na tako nešto..... :chytry:

Witcher
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Ned, 08. Maj 2005. 08:06

Post od Witcher »

Ne znam....meni ovo uopshte ne deluje kao neka genijalna stvar, i kao nesto sto je vredno paznje :unsure:
Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno, nikad, kojekude!

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Post od Sasa_NS »

Za to još nisam čuo... Gde si to pročitao?

Možda je neko našao način (napisao softver i prilagodio hardver) da poveže mobilni telefon preko bluetootha sa nekim od ovih novijih bežičnih telefona koji rade na istoj frekvenciji kao i BT (2,4 GHz), pa u tom slučaju mobilni telefon preuzima poziv sa fiksnog (sa njegove baze)...

U svakom slučaju, bilo bi to dosta zanimljivo...

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Saša, ja sam za to čula na tv...čini mi se da je bila neka strana naučna emisija...ono zanimljivosti...ali ako sam dobro razumela, to je jako primenljivo i već je počelo da se koristi u odredjenim zemljama 8)

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

A recite mi sto ce vam to? :roll: Kad ste kuci fino imate fixni... :dry: Mislim pojasnite mi svrhu ovoga, mob postaje fixni kad ste KUCI, i sto ce kome to? :lol: To za toki-voki je tek ultra glupo, da pricas s nekim preko moba na 10 m razdaljine? :o Ma daj... :dry: :uhuh:

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Pa jedna opcija (potencijalno dosta korisna) više - ne može da škodi... Ta toki - voki varijanta se ne uklapa u ovu priču koju smo krenuli jer je to moguće mislim samo kod DECT telefona, a oni rade na različitoj frekvenciji od Bluetootha (1,88-1,9 GHz)... I domet im nije baš 10 m, već 50 odnosno 300 m (zatvoren/otvoren prostor). To i nije tako loša opcija za neku manju firmu ili veće domaćinstvo... Jedna baza i nekoliko "slušalica" i pokriješ ceo prostor. Razgovarate između a ne plaćate ništa...
U ovom (sličnom) slučaju mobilni bi kao izigravao jednu od tih slušalica, što smanjuje troškove, jer jedna takva slušalica košta 80% cene osnovnog kompleta (baza+slušalica)...
Naravno, sve bi to bilo moguće tek ako neko sve to uklopi da radi na frekvenciji na 2,4 GHz (a ne 1,88-1,9 GHz)...
Zapetljah ga je, je li... :D

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Re: Mobilni razgovor po ceni fiksnog

Post od stefank »

Lobachewsky napisao:...Ako se približite drugom mobilnom telefonu sa Bluetooth funkcijom i vaš i drugi telefon rade kao voki toki (walkie talkie) i nema tarifiranja razgovora. ...
:dry: O tome pricam, to sto si ti sad spomenuo niko nije prije. :)
A sve i da je tako ko to ima kucu od 2500 m2, pa da mu treba telefon po kuci? :lol:

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

A, to... Počeli smo da govorimo od DECT i ostalim zezancijama u kombinaciji sa mobilnim telefonim, pa sam pretpostavio da o tome govoriš... :wink:

Pa ti se odmah uhvatio matematike... :wink: Sve ti je to samo čista teorija. Jedan malo deblji (bolje izoliran) zid, i ništa od tih 50 m u zatvorenom prostoru (tačnije, drastično manje). Dakle, u praksi je taj domet dovoljan za kretanje/razgovor u kuci ili stanu prosečne veličine... Uostalom, od "viška dometa" glava ne boli - problem je u obrnutom slučaju...

p.s. A kada u telefone počnu ugrađivati onaj bolji BT standard, dometa 100 m... Gde će nam onda biti kraj... :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Sta ste se uvatili za toki voki, pa toki voki... :D nije to sustina ove teme :wacko: :shock: Nego taj deo se tu nasao zato sto sam kopirao ceo clanak sa tog sajta. Sustina je bila da mi mobilni bude bezicna slusalica.
To ne verujem da je nesto komlikovano i mislim da moze da se poveze sa skoro svim fiksnim telefonima, samo ti treba bluetooth odasiljac koji se poveze sa fiksnim telefonom (barem ja tako mislim). Na principu kao i mobilni telefon i negova bluetooth slusalica. Nije ni bitno, a da se koristi u drugim zemljama, 100% se koristi, verovatno ima i kod nas nego jos nije zazivelo.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

A korist te funkcije je ova, i to ne moze da se porekne i da se kaze da ne valja:
Prvo, postoje ljudi koji imaju fiksni sa kablom (pa ovo bi bilo kao bezicna slusalica, a svi znamo koliko je velika prednost bezicne slusalice nad obicnom- to bi mogao da bude i dovoljan razlog)
Onda, zasto bi trazio slusalicu po kuci i raspravljali se gde bi mogla da bude kad je mobilni tu pored mene...
Ja sad idem na studije i ne mogu svaki put da ulazim u sobu kod gazde za fiksni ili u onoj sobi moji spavaju, a ja treba da udjem i da ih slucajno probudim... ima sto gluposti kad to moze da ti zatreba.
Sto se tice dometa, za kucu je dovoljan pa makar zid bio i od neprobojnog olova :D a toki voki to bi vise bila kao igracka na male razdaljine.
stefank :uhuh: , ja mislim da smo ti pojasnili i da treba uvesti inovacije u nas zivot. Ne kazem ja da sad sa ovim mozes da ides na mesec i da ce da ti donosi dorucak u krevet, ali je veoma interesantna mogucnost koja moze da ti pojednostavi neke stvari... :wink:
A sa Sasom_NS se slazem u potpunosti da je mocno da imas jednu bazu a nekoliko slusalica, i da je to isplativo :D i interesantno...

Witcher
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Ned, 08. Maj 2005. 08:06

Post od Witcher »

Aman ljudi, da je neko od vas razmisljao o sigurnosti i privatnosti u jednom takvom sistemu?
Sta ce vam Voki-Toki, kad ce svako ko ima BT na telefonu i ko se nadje u radijusu od 10-ak metara moci da slusa sta vi pricate???
Jos gora stvar ce biti kad vam komsije budu dolazile pred vasu kucu i telefonirale na vas racun :smutny:
Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno, nikad, kojekude!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Verovatno ce moci da se uspostavi veza samo sa zeljenim slusalicama, kao kad prebacujes sa kompa na mob podatke. Ako jos neko ima bluetooth u sobi nece moci da preuzima ako ja ne dozvolim da se uspostavi veza... Izmisle ljudi svasta, pa su izmislili i bezbednost za to... :wink:

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Da, sigurno će biti i bezbednost za takvu mrežu, jer inače koja bi bila njena svrha sem totalnog haosa koji bi izazvala? :blinky: :|

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Evo, pitao sam mobtel i oni kazu sledece (citiram :) ):

"U vezi sa istim, zelimo da Vas obavestimo da usluga koja se odnosi na
koriscenje telefonske veze (fiksne i mobilne telefonije istovremeno)
putem
Bluetooth uredjaja, kod nas jos uvek nije komercijalna.
Iskoristicemo priliku da Vas informisemo da Kompanija Mobtel ima u
ponudi
islugu Gateway-a koji omogucava ulaz u GSM mrezu sa fiksnog telefona po
cenama
koje su znatno nize od cena minuta razgovora iz fiksne mreze. Da li ce
i kada
isti imati mogucnost koriscenja kao Bluetooth uredjaj, bicete
blagovremeno
obavesteni na pogodan nacin."

Tako da, ko je zainteresovan, morace da priceka ;) do daljnjeg :D

Krile007
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Ned, 02. Okt 2005. 17:40
:: Apple iPhone X
:: Samsung Galaxy Alpha

Post od Krile007 »

druze to ima za sada par telefon jedan je samsung ne znam racno koji u nisam siguran da li radi kod nas procitaj vise u t3 na trafici
■■■■■ Apple iPhone X■■■■■Samsung Galaxy A5 2016■■■■■

Odgovori