Konkretno navescu primere sa australijskih mobilnih mreza...Ima ih nekoliko:Telstra,Optus,Vodafone,Virgin Mobile,3 Mobile i Orange.Ovde se telefoni uglavnom uzimaju po potpisivanju ugovora(na 24 meseca,sto meni licno smeta,jer ne bih mogao s jednim modelom 2 godine

Koja je mreza ovde najbolja,pitanje je,ali recimo Virgin i Orange nemaju nikakvu popularnost.U ekspanziji je 3-ojka sa primamljivim ponudama i sve vecim brojem uredjaja na raspolaganju.
I ovde naravno postoji i Pre-Paid sistem,ali ponuda uredjaja i nije neka,jer su to uglavnom jeftiniji modeli,ali popularno je kod skolaraca recimo.
Operatori Telstra,Optus i Vodafone daju takodje uredjaje po sistemu SIM free,platite punu cenu i koristite bilo koju karticu.Cena je tada oko 20-25% veca nego za isti telefon kupljen u Srbiji,a i sama cena sporo pada.
Sto se tice Post-Paida ili planova,tu stvari dosta variraju,jer ih ima stvarno mnogo,svaki operator nudi neku svoju opciju.Uglavnom ugovorom telefon dobijete dzabe ili ga otplacujete mesecno + plan.Evo otprilike primer:izabrali ste recimo Nokiu N70 na plan 45$,a upfront cost(mesecna rata) je 20$.To znaci da telefon otplacujete na 20$ mesecno,a 45$ je minimalna suma koju koristite za razgovor.Sve preko toga,placate tu sumu,dakle koliko ste ostvarili,ali ako ste potrosili manje,platicete onda 45$.Neki veci planovi omogucavaju i jeftinije tarife poziva,jeftinije SMS i MMS poruke itd.Manji i veci planovi se takodje podrazumevaju...
Ima i zanimljiva opcija tzv. Cap plan,gde za recimo fiksnih 45$ mesecno imate 120$ uracunate sume za pozive i poruke,prvi uveo Vodafone,kasnije i ostali manje vise isti sistem.Sve popularniji medju narodom...Jos ovde ima i raznih drugih ponuda sve u zavisnosti od vrste plana,kao sto su besplatni minuti,poruke,jeftiniji razgovor u odredjeno doba dana itd.,to ima odavno i kod nas u SCG,da ne odugovlacim.
E sad,ono sto meni licno jedna stvar smeta,to je sto telefoni kasne za Evropom

Ja se bas raspisa,nekom ce mozda biti zanimljivo citanje,pitanja slobodno postavite,potrudicu se da odgovorim na vreme...Mogao bi i jos neko da navede neke primere,iz zapadne Evrope recimo,araphel bi mogao reci kako je u Izraelu...