Deca i prvi mobilni?
- Koren
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
- :: Samsung Note 2
- Kontakt:
Deca i prvi mobilni?
Pre neki dan mi je prisao brat od tetke koji ima 5 godina i sa osmeho na licu mi rekao da mu je mama obecala mobilni telefon za sledeci rodjendan.
Ja sam extremno protiv toga i verovatno cu osujetiti taj plan, ali me zanima vase misljenje o tome kada je deci pravo vreme za prvi mobilni?
U obzir uzmite sve: zracenje, mogucnost kradje, itd........
PozZ
Ja sam extremno protiv toga i verovatno cu osujetiti taj plan, ali me zanima vase misljenje o tome kada je deci pravo vreme za prvi mobilni?
U obzir uzmite sve: zracenje, mogucnost kradje, itd........
PozZ
- Dexter
- Expert
- Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
- :: Samsung S21+
Pa pre 10ak godina nismo ni smeli da pomislimo na mob a sada klinci od 7-8godina pa na dalje koriste mobilni...Vremena su se promenila pa tako i ta granica,sad je normalno da deca od 2 razreda imaju mob... Ja sam za da ga imaju ali da stoji kuci a zna se u kakvim situacijama treba da ga nosi i kad da ga koristi...Al opet mislim da njima uopshte fon ne treba bar do 5-6 razreda...
- MilančeBGD
- Expert
- Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
- :: Sony Xperia U
- :: SE K800i
Ja sam prvi dobio u 4. razredu,i sada se cudim po skoli kad vidim da dete koje je prvi ili drugi razred ima k750i ili 6630,n70.Ja sam imao stari dobri 3210,ali nekad mi dodje da pozelim da opet imam 3 godine,da mi roditelji kupe psp,da imam komp mnogo bolji nego tada,a komp imam od svoje 3god stari 486,a deca od 6god sada imaju pentium 4,ali dobro sta ces,i moji roditelji u njihovo vreme nisu ni imali ni televizor,ni komp,ni mobilni.ALi ti mali klinci sto imaju tako dobre telefone i smekere se to su mamini i tatini sinovi,aj uredu ako dobije neki telefon,koji nije skup toliko,pa nosi zbog skole,da provere gde je,kada ce kuci.
Poslednja izmena od MilančeBGD u Sub, 06. Maj 2006. 10:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...
PO mom misljenju ni mnogima od vas ukljucujuci i meni mobilni nije potreban...Mislim ako sredstvo z akomunikaciju je i neki mc60 sasvim dovoljan, ali nije to ova tema...Ja kazem 5.-6. razred(11-13god)...OSim ako neko nema epilepsiju ili diabetis ili neku slicnu bolest pa je potreban telefon iz tih razloga.
A za prvi telefon ej sasvim dovoljan i n1100... sta zna dete sta je 2mp kamera....Mislim to sto je neko reko malu decu sa n70, 6630 etc to mislim d asu im roditelji sve skorojevici koji ne znaju sta ce sa parama pa umesto da uloze u nesto pametnije oni tako bacaju pare...

Black Sabbath!!!
- Del Boy
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 20. Jan 2006. 12:30
- Kontakt:
ja sam prvi telefon dobio prije 2.5 godine , kada sam bio 6 razred , znaci kada sam imao 12.5 godina , to je bila 3310 , a slazem se sa Kuzman, sto kasnije to bolje , jer ipak treba misliti na neka njegova stetna djelovanja (zracenja i sl.) , mada i to zracenje se mozda moze koliko toliko sprijeciti , . znte sa one "naljepnice" sto ze zaljepe odzada pa kao sprijecavaju zracenje , ali koliko je to istinito , tj. koliko to zaita otklanja zracenja

- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Sto je zemlja pokrivenija odasiljacima jacina zracenja je manja. Da bi mobilni telefon funkcionisao potrebni su elektromagnetni talasi. Frekvencija tih talasa je mnogo manja od one koja ima jonizujuci efekat,ali sve preko 1MHz ima toplotni efekat koji stetno utice jer remeti fizioloske procese u celiji (molekulima u celiji se povecava kineticka energija (toplota) jer se E iz EMT prenosi na molek)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
- nevidljivi
- Entuzijasta
- Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
- :: LG Optimus L7 II
- :: Samsung GT-C3322
Tema je jako zanimljiva, nema šta. Po meni, deca do 5-6 razreda uopšte ne bi trebalo da nose mobilne telefone, izuzev ako boluju od nečega pa im zbog toga treba, naročito ne one skuplje tipa K750 ili 6630 i tome slično. Sasvim dovoljan telefon za decu je npr. Nokia 1100, 3100, SE T290 ili neki iz J serije, a za malo stariju decu npr. SE T630, K300 ili K500 eventualno. Inače ja radim u školi i kod đaka sam viđao stvarno svakakve telefone. Na časovima ponekad ima problema zato što se klinci igraju sa telefonima i tako remete tok časa. U razvijenom svetu je to postalo toliko veliki problem da su u nekim zemljama po školama postavili ometače signala mobilne mreže koji su uključeni na časovima, a isključuju se za vreme odmora. Đacima stalno govorim da ne bi trebalo da nose neke skupe telefone dok idu u školu, a kasnije kada završe školu i počnu da zarađuju neka nose šta god hoće. U tom uzrastu telefon treba pre svega da bude sredstvo za komunikaciju, ali nažalost, to je mnogima statusni simbol i način za dokazivanje neke "vredbosti", pa kod današnje dece postoji maltene rivalstvo po tom pitanju, a to je jako nezgodno zato što roditelji neke dece nemaju ni za onaj najjeftiniji telefon i onda imaju velike muke da svojoj deci objasne da to nije način da se dokažu. Skupe mobilne telefone otimaju i odraslim ljudima po gradu, a kamoli neće deci! Pošto sam ja malo starija generacija, mogu reći da kada sam ja boi npr. 1-2 razred osnovne škole, pojam je bio i kućni bešični telefon, a Commodore 64 koji sam imao maltene svetsko čudo - mnogi iz mog kraja tada nisu znali ni kako komp izgleda, ali šta da se radi, vremena se menjaju.
Ghost
WORD^
Nevidljivi sve je tacno to si rekao. samod a dodam nesto...
Za ometace signala....Pa nismo ni mi daleko od toga.....Tj. Ja idem u Matematicku gimnaziju, i tamo postoje ometaci signala
,. To nije nash zakljucak nego nam je recheno, i oni se ukljucuji poi potrebi(prijemni, takmicenja, sta ja znam...). Ali nisu ukljuceni za vreme chasa zato sto bukvalno nema potrebe(profesor radi kao ometad
)...
Pozdrav
Nevidljivi sve je tacno to si rekao. samod a dodam nesto...
Za ometace signala....Pa nismo ni mi daleko od toga.....Tj. Ja idem u Matematicku gimnaziju, i tamo postoje ometaci signala

Pozdrav
Black Sabbath!!!
Ja sam prvi mob dobio kada sam upisao fakultet. Da nisam bio u domu bez telefona verovatno ga ni tad ne bih dobio. Realno nije bilo neke potrebe. Sada kad zavrsavam faks, pocinjem poslove postoji potreba.
Koji ce djavo detetu od 10 godina mobilni? Jedini, ponovljam JEDINI, razlog je da roditelji mogu da ih dobiju kada se zabrinu. Ali cesta je situacija da klinci nose mob u skoli gde im je totalno nepotreban a ne nose ga kad krenu negde...
Moje misljenje je da pre srednje skole deci ne treba kupovati mobilni telefon. Bolje klincu kupiti psp/game boy eventualno Ngage sada kad je jeftin.
Zvucim kao deda
Koji ce djavo detetu od 10 godina mobilni? Jedini, ponovljam JEDINI, razlog je da roditelji mogu da ih dobiju kada se zabrinu. Ali cesta je situacija da klinci nose mob u skoli gde im je totalno nepotreban a ne nose ga kad krenu negde...
Moje misljenje je da pre srednje skole deci ne treba kupovati mobilni telefon. Bolje klincu kupiti psp/game boy eventualno Ngage sada kad je jeftin.
Zvucim kao deda

Up and at them!
- nevidljivi
- Entuzijasta
MekBejn, uopšte ne zvučiš kao deda, mislim da je to u velikoj meri tačno. Zna se kada deca treba da imaju mobilni (ako ne daj bože boluju od neke bolseti ili su invalidi). Tačno je to da deca nose mobilne u školu, a ne kada krenu negde (a tada je potrebnije da ga nose). Opet kažem da mobilni treba da bude sredstvo za komunikaciju, a ne statusni simbol, što je, nažalost, sve više slučaj. Znam neke ljude koji imaju velike problema sa svojom decom zbog toga (ne mogu da im objasne da to nije način za dokazivanje, a slučaj je takav da njihova deca nemaju moblni ili imaju npr. Nokiu 1100, a vršnjaci u njihovom najbližem okruženju imaju npr. K750, 6630, W800 ili nešto slično, i onda ta deca maltene dobiju kompleks niže vrednosti). Mislim da bi trebalo doneti naredbu da se u osnovnim školama jednostavno zabrani nošenje mobilnih telefona, osim u slučajevima kada je to neophodno (već sam naveo gore koji su to slučajevi), da bi se, između ostalog, eliminisalo to "takmičenje" među decom, zato što deca u tom uzrastu nisu dovoljno zrela da shvate neke stvari. Ima i slučajeva da roditelji kupe deci mobilni, a posle mesec dana dete traži drugi model zato što je njegov najbolji drug dobio neki novi telefon. Dodao bih i to da neki roditelji nemaju dovoljno vremena za svoju decu (imaju previše posla, opsednuti su karijerom i slično) i onda kupuju ljubav tako što deci kupuju skupe stvari (pa između ostalog i skupe mobilne). Svuda u razvijenom svetu deca od roditelja dobiju neki najosnovniji model, a tek kada odrast i počnu da zarađuju, onda sami sebi kupe neki skuplji model. Ja sam samo jedan mobilni dobio od roditelja (Ericsson 2628), a sve ostale koje sam do sada imao sam kupio sam od svoje zarade.
Ghost
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Sto se tice zracenja, o tome se svuda prica... A da li ste posmatrali ovu temu iz nekog drugog ugla? Takodje da li ste se pitali to isto, u vezi interneta, kompijutera i video igara (ovo se odnosi na preterano koriscenje, deca su uglavnom neumerena, ali isto tako se odnosi i na ono "kad prvi put poceti").
Mozda je malo filozofski, ali ima istine... O cemu se zapravo radi?
Treba znati da dete u ranom i kasnom detinjstvu istrazuje svet oko sebe, istrazuje realnost, sta je sta, kako nesto izgleda, na koji nacin nesto funkcionise i tako dobija predstavu i sliku o realnosti. Svi smo mi bili deca, neki su jos
, a tada tehnika (recicu kasnije u tekstu sta konkretno?) nije bila toliko zastupljena (danasnja deca se prvi put u tolikoj meri susrecu sa tehnikom), tako da ljudi jos uvek ne mogu u pravoj meri da vide posledice koje je ona izazvala. To ce se videti, tek kada sadasnja deca i buduce generacije odrastu.
Kad sam rekao tehnika mislio sam konkretno na virtuelnu realnost.
To je "realnost" koja ne postoji i srecemo je u internetu, windows okruzenju, mobilnom telefonu i njegovom softwerskom okruzenju.
Taj osecaj realnosti u virtuelnom svetu se postize tako sto covek povezuje stvari iz STVARNOG SVETA sa virtuelnim okruzenjem.
Ako detetu kupimo u ranom detinjstvu mobilni telefon, on nece imati sa cime da poveze virtuelnu stvarnost jer nije istrazio svet oko sebe. Kada mi, vidimo sliku radija, pa sliku note, sata, pa sliku pisma mi to sve povezujemo sa stvarnim svetom i sticemo utisak kao da imamo 1000 uredjaja u tom jednom malom. Dete koje nikada nije videlo pismo, (sansa za time u buducnosti je sve veca) nece znati sta je to nego ce ga koristiti za slanje poruka neznajuci ni zasto je ta slika tu postavljena. E-mail? Zasto se zove e-mail? Znace sta je to e-mail, ali nece znati odakle to potice. U buducnosti ce se sve svoditi na secanje i tradiciju jer mnoge stvari u pravoj realnosti nece postojati... (razmislite)
Ako mu damo mobilni u detinjstvu, ono kasnije u zivotu nece moci da zivi bez njega jer je pravu realnost upoznavao sa njim i samo pomocu njega je ucilo da resava probleme. Bez njega ce biti bez ideja tako da se nece odvajati od njega... a da li je zdravo toliko koriscenje mobilnog aparata jer sve, ali sve sto se preterano koristi je stetno...
Mozda je malo filozofski, ali ima istine... O cemu se zapravo radi?
Treba znati da dete u ranom i kasnom detinjstvu istrazuje svet oko sebe, istrazuje realnost, sta je sta, kako nesto izgleda, na koji nacin nesto funkcionise i tako dobija predstavu i sliku o realnosti. Svi smo mi bili deca, neki su jos

Kad sam rekao tehnika mislio sam konkretno na virtuelnu realnost.
To je "realnost" koja ne postoji i srecemo je u internetu, windows okruzenju, mobilnom telefonu i njegovom softwerskom okruzenju.
Taj osecaj realnosti u virtuelnom svetu se postize tako sto covek povezuje stvari iz STVARNOG SVETA sa virtuelnim okruzenjem.
Ako detetu kupimo u ranom detinjstvu mobilni telefon, on nece imati sa cime da poveze virtuelnu stvarnost jer nije istrazio svet oko sebe. Kada mi, vidimo sliku radija, pa sliku note, sata, pa sliku pisma mi to sve povezujemo sa stvarnim svetom i sticemo utisak kao da imamo 1000 uredjaja u tom jednom malom. Dete koje nikada nije videlo pismo, (sansa za time u buducnosti je sve veca) nece znati sta je to nego ce ga koristiti za slanje poruka neznajuci ni zasto je ta slika tu postavljena. E-mail? Zasto se zove e-mail? Znace sta je to e-mail, ali nece znati odakle to potice. U buducnosti ce se sve svoditi na secanje i tradiciju jer mnoge stvari u pravoj realnosti nece postojati... (razmislite)
Ako mu damo mobilni u detinjstvu, ono kasnije u zivotu nece moci da zivi bez njega jer je pravu realnost upoznavao sa njim i samo pomocu njega je ucilo da resava probleme. Bez njega ce biti bez ideja tako da se nece odvajati od njega... a da li je zdravo toliko koriscenje mobilnog aparata jer sve, ali sve sto se preterano koristi je stetno...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
- Del Boy
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 20. Jan 2006. 12:30
- Kontakt:
ja se slazenm u potpunosti sa ovim sto je Lobachewsky, rekao , posebno sa ovom recenicom
"Svi smo mi bili deca, neki su jos , a tada tehnika (recicu kasnije u tekstu sta konkretno?) nije bila toliko zastupljena (danasnja deca se prvi put u tolikoj meri susrecu sa tehnikom), tako da ljudi jos uvek ne mogu u pravoj meri da vide posledice koje je ona izazvala. To ce se videti, tek kada sadasnja deca i buduce generacije odrastu."
znaci mozda bi i neki stariji clanovi ovog foruma imali mobilne telefone kada su bili djeca , ali ih ili tada nije ni bilo , ili su bili veoma skupi i nezastupljeni.
a kada malo razmislim, pa i uredu je da neka manja djeca imaju mobitele , ali ne neke silne (sa kamerama i najnovijom tehnologijom) nego neku 3310 , jer on i nema toliko mogucnosti da bi djeca bila stalno uz njega i sl. A treba misliti i na jos jednu stvar , a to je kradja telefona , jer svaki dan mozemo da cujemo , napali dijete i ukrali mu mobitel , vrijedan npr. 200e .
znaci djeci je dovoljna neka 3310 , koja niti je skupa , niti je neki ekstra telefon , pa da dijete bude stalno uz njeg , znaci 3310 je dovljna samo da se javi roditeljima gdje je , jel mu nesto treba i sl. , iako sam i ja jos uvijek dijete (15god.) pa ipak imam 6680

"Svi smo mi bili deca, neki su jos , a tada tehnika (recicu kasnije u tekstu sta konkretno?) nije bila toliko zastupljena (danasnja deca se prvi put u tolikoj meri susrecu sa tehnikom), tako da ljudi jos uvek ne mogu u pravoj meri da vide posledice koje je ona izazvala. To ce se videti, tek kada sadasnja deca i buduce generacije odrastu."
znaci mozda bi i neki stariji clanovi ovog foruma imali mobilne telefone kada su bili djeca , ali ih ili tada nije ni bilo , ili su bili veoma skupi i nezastupljeni.
a kada malo razmislim, pa i uredu je da neka manja djeca imaju mobitele , ali ne neke silne (sa kamerama i najnovijom tehnologijom) nego neku 3310 , jer on i nema toliko mogucnosti da bi djeca bila stalno uz njega i sl. A treba misliti i na jos jednu stvar , a to je kradja telefona , jer svaki dan mozemo da cujemo , napali dijete i ukrali mu mobitel , vrijedan npr. 200e .
znaci djeci je dovoljna neka 3310 , koja niti je skupa , niti je neki ekstra telefon , pa da dijete bude stalno uz njeg , znaci 3310 je dovljna samo da se javi roditeljima gdje je , jel mu nesto treba i sl. , iako sam i ja jos uvijek dijete (15god.) pa ipak imam 6680

- nevidljivi
- Entuzijasta
I ja se apsolutno slažem sa tim što je rekao Lobachewsky, o svemu tome treba dobro razmisliti jer dan kada će stari načini komunikacije gotovo nestati može doći veoma brzo. I ovo što je rekao DEL BOY je takođe tačno, napadnu na ulici odraslog čoveka i otmu mu mobilni, a kamoli neće neko dete (video sam jednom u gradskom autobusu, jedonj devojci je zazvonio mobilni, ona ga izvadila da se javi, tip koji je stajao do nje joj je, naočigled celog autobusa, oteo telefon iz ruke i, pošto je u tom trenutku autobus stao u stanicu, istrčao napolje, da nisam to sam video, možda i ne bi poverovao u tu priču).
Mislim da deci treba pre svega objasniti svrhu postojanja i korišćenja tehnike, pa samim tim i mobilnih telefona, da su to sredstva za rad i komunikaciju, a ne stvari za dokazivanje i takmičenje - pisao sam već o tome u ovoj temi, ali mislim da je tu problem i u roditeljima koji na taj način kupuju ljubav svoje dece, i u društvu uopšte (nameću se totalno pogrešni sistemi vrednosti). Treba dobro razmisliti i o aspektima štetnosti prekomernog korišćenja tehnike, bilo zdravstvenim ili socijalnim (zanm za primer momka koji je igrao video igrice 2 meseca po 12-13 sati dnevno i maltene je zaboravio da komunicira sa drugim ljudima), kao i o ovome što sam rekao na ovoj temi u više postova zato što je taj problem iz dana u dan sve veći. Mislim da je ova tema odlična i veoma aktuelna.
Mislim da deci treba pre svega objasniti svrhu postojanja i korišćenja tehnike, pa samim tim i mobilnih telefona, da su to sredstva za rad i komunikaciju, a ne stvari za dokazivanje i takmičenje - pisao sam već o tome u ovoj temi, ali mislim da je tu problem i u roditeljima koji na taj način kupuju ljubav svoje dece, i u društvu uopšte (nameću se totalno pogrešni sistemi vrednosti). Treba dobro razmisliti i o aspektima štetnosti prekomernog korišćenja tehnike, bilo zdravstvenim ili socijalnim (zanm za primer momka koji je igrao video igrice 2 meseca po 12-13 sati dnevno i maltene je zaboravio da komunicira sa drugim ljudima), kao i o ovome što sam rekao na ovoj temi u više postova zato što je taj problem iz dana u dan sve veći. Mislim da je ova tema odlična i veoma aktuelna.
Ghost
- Koren
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
- :: Samsung Note 2
- Kontakt:
U predhodnih par postova se mogla procitati sama sustina mog pitanja.
Ja sam telefon dobio otprilike u 7-8 razredu pa je cak i u tim godinama bio prisutan rivalitet i hvalisanje mobilnim telefonima! Sada sam na fakultetu i to se malo smanjilo, mada je i dalje prisutno
Kao sto je vec navedeno strasno je da se tehnika kupuje i koristi iz pogresnih razloga!
Takodje me veoma brine i mogucnost da pocnu vise da se igraju i druze preko mobilnih telefona nego "uzivo"! Zamislite samo klince kako sede jedan pored drugog i preko Bluetooth-a igraju klikere!!!!
Ko zna sta bi u jos kasnijim generacijama bilo???
ps Nazovite me staromodnim sto sam spomenuo klikere ali bas mi nedostaju!

Ja sam telefon dobio otprilike u 7-8 razredu pa je cak i u tim godinama bio prisutan rivalitet i hvalisanje mobilnim telefonima! Sada sam na fakultetu i to se malo smanjilo, mada je i dalje prisutno

Takodje me veoma brine i mogucnost da pocnu vise da se igraju i druze preko mobilnih telefona nego "uzivo"! Zamislite samo klince kako sede jedan pored drugog i preko Bluetooth-a igraju klikere!!!!

ps Nazovite me staromodnim sto sam spomenuo klikere ali bas mi nedostaju!

Stvarno dobra tema
koju ja mogu da posmatram iz jedne pozicije starijeg roditelja (imam dvoje dece 23god i21) i oboje kao ija obozavaju telefone (naravno dobre i skupe)!Ni u jednoj stvari u zivotu ne treba preterati pa ni u vezivanju sebe za stvar kao sto je telefon, nazalost primetio sam vise puta takvu vrstu odnosa da mi se cinilo da je potrebno lecenje narocito kod mladje cerke!Sta uraditi malo je resenja pogotovo kada je to statusni simbol, stvar obozavanja i neka vrsta fetisa i nedostatak kulture opste i drustvene!Nametnuti nova pravila ponasanja u odredjenim krugovima i ustanovama, spreciti kradje i laziranja ispita u skolama bas pomocu telefona
napominjem opet da volim i imam jako dobar telefon nokiu 6680 ali svestan sam da su sport druzenje kultura i rad mnogo vazniji za ljudei decu
!!!

Zasto da pisem kada je to neko vec napisao!
- nevidljivi
- Entuzijasta
To stoji, treba pobovo popularizovati sport, druženje, izlete i slično, pogotovo što neka deca maltene ne umenju ni da komuniciraju sa drugim ljudima zato što većinu svog vremena provode pored kompjutera, DVD plejera, mobilnih telefona i sličnih sprava. Pisao sam već da neki roditelji zbog prezauzetosti ne mogu mnogo vremena da provode sa svojom decom i onda kupuju njihovu ljubav poklonima kao što su skupi mobilni telefoni, kompjuteri i slično, a ima roditelja koji opet dozvoljavaju deci da previše vremena provode uz gore pomenute sprave jer tako sebi skidaju deo obaveza. Takođe treba deci na pravi način objasniti svrhu postojanja i korišćenja tehnike o čenu sam takođe već pisao. Tema je jako aktuelna, a mislim da je ovo već problem društva u celini. To se polako prenosi i na odrasle zato što znam jednog čoveka koji je npr. kupio digitalni fotoaparat koji košta 350 eura (Fuji S7000), a koristi samo 10-15% njegovih mogućnosti (isto bi koristio npr. Fuji A350 koji košta 150 eura, ali fora je u tome da se treba dokazati pred drugima, a njegov prijatelj koji bi znao na pravi način da iskoristi mogućnosti moćnog fotoaparata nema pare da ga kupi). Zato apelujem na sadašnje i buduće roditelje da dobro razmisle kako će edukovati svoju decu po tom pitanju.
Ghost
Drugari,nije ovaj "fenomen" uzeo maha samo kod vas(nas) u Srbiji,ako konkretno mislite na nase stanje.Ovde gde sam ja(Australija) je potpuno,potpuno ista slika.Skoro SVAKI klinac stariji od recimo 8 godina ima ovaj ili onaj telefon i ovde imaju istih problema sto se tice koriscenja u skoli.Dzabe zabrane i upozorenja,toliko se prosirilo nacijom da je sada takvo nesto nemoguce kontrolisati.
Moji sestrici(8 i po i 12 i po godina) naravno imaju telefone odavno.Mladji doduse ne nosi nigde,jer mu stvarno ne treba,ali ima ga(Nokia 8310),nasledio ga od mame.Ovaj stariji ima SE K508 i ja sam kriv za to,uzeh mu rodjendan,ali nekad mu zatreba kad ide negde(u bioskop ili slicno).
Sto rece gospodin Kroko035 u vezi sporta,kulture i druzenja je potpuno tacno,ovde deca ipak imaju neku takvu vrstu skretanja paznje od tehnike,ali sve to nestaje u slobodno vreme.Svest roditelja je isto totalno postala drugacija,jer zasto necije dete ne bi imalo Play Station,kompjuter ili mobilni ako roditelji mogu da priuste i ako ne zele da im se dete razlikuje od ostale dece.
Svoj prvi telefon sam uzeo za svoj 24. rodjendan,verovali ili ne,ali vreme je takvo doslo da ja izgledam ko dinosaurus
I meni nedostaju i klikeri i mali fudbal,basket,vije,ledene babe,10-9,voznja bicikla,pracke,pljuce i ostalo...

Moji sestrici(8 i po i 12 i po godina) naravno imaju telefone odavno.Mladji doduse ne nosi nigde,jer mu stvarno ne treba,ali ima ga(Nokia 8310),nasledio ga od mame.Ovaj stariji ima SE K508 i ja sam kriv za to,uzeh mu rodjendan,ali nekad mu zatreba kad ide negde(u bioskop ili slicno).
Sto rece gospodin Kroko035 u vezi sporta,kulture i druzenja je potpuno tacno,ovde deca ipak imaju neku takvu vrstu skretanja paznje od tehnike,ali sve to nestaje u slobodno vreme.Svest roditelja je isto totalno postala drugacija,jer zasto necije dete ne bi imalo Play Station,kompjuter ili mobilni ako roditelji mogu da priuste i ako ne zele da im se dete razlikuje od ostale dece.
Svoj prvi telefon sam uzeo za svoj 24. rodjendan,verovali ili ne,ali vreme je takvo doslo da ja izgledam ko dinosaurus

I meni nedostaju i klikeri i mali fudbal,basket,vije,ledene babe,10-9,voznja bicikla,pracke,pljuce i ostalo...

- nevidljivi
- Entuzijasta
Sve ovo što je Green napisao je sasvim tačno. To što se kod nas dešava i dolazi iz razvijenijih zemalja, samo što mi ni izbliza ne možemo da pariramo njima (kod nas je prosečna plata oko 200 eura, a u razvijenom svetu 10 puta veća, a tehnika je još jeftinija). U tim zemljama roditelji sve manje vremena imaju za svoju decu, to je tačno. U redu je to, treba se emancipovati, ali zašto mi od tog razvijenog sveta primamo samo ono loše, a jako malo onoga što valja (što npr. malo ne poprimimo od njih tačnost, odgovornost i disciplinu). Mada, postoje i drugi slučajevi - ja sam pričao skoro sa nekim devojkama iz Norveške, njima tehnika nije toliko bitna zato što je to kod njih dostupno i mogu sebi da priušte nešto kad god hoće, oni ulažu u obrazovanje i putovanja (one su sa svojih 26-28 godina obišli gotovo pola Evrope, a gde je išao naš momak ili devojka u tim godinama). Kada su mi pokazale svoje digitalne fotoaparate, ispalo je da ja imam bolji aparat nego one (modeli koje one nose se već smatraju zastarelim, a imale su samo memorijske kartice od 128 MB i kažu da im je to dovoljno).
Ghost