Gdje mi je memorija ???!!!!

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
megatron
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Jun 2006. 21:31

Gdje mi je memorija ???!!!!

Post od megatron »

Pocetak ove price mozete naci ovdje
viewtopic.php?t=6730
da ne bi kvarili temu kazacemo to ovdje.....

....Evo jednog dokaza da ne postoji zaokruzivanje.....
pri instalaciji windowsa kada se stigne do dijela sa
pravljenjem particije i formatiranjem ostace jedan dio hdd-a
ne iskoristen....... valjda je tako nesto i kod phona....

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Kontakt:

Post od Koren »

Na koji deo hdd-a mislis? (kolika je velicina tog dela) A i kako mislis ne iskoriscen? Ne razumem te bas najbolje...

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

On jeste iskoriscen........ Velicina mu je mala nekih 5-6 % od ukupnog hdd-a a koristi ga recycle bin (valjda postoji i jos nesto)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

megatron, nesto si ti to care pobrkao. Velicinu recycle bin-a ne odredjujes pri instalaciji windowsa. Nju mozes podesiti sam i kasnije, recimo da ti maksimalni kapacitet recycle bin-a bude 10% od svake particije (mislim da to stoji po defaultu). Npr, particija ti je 10GB, znaci recycle bin moze da ti zauzima najvise 1GB. Ako ti je vec zauzet taj 1GB i ti i dalje brises, oni najranije obrisani fajlovi ce ti nestajati iz kante. Klikni desnim tasterom na kantu, idi na properties pa ces videti o cemu ti pricam 8)

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Koren »

Recimo, deo koji ti Win oduzme a da ga ti ne vidis je virtuelna memorija (koja se koristi kada se popuni RAM) ali cak i to moze da se podesava iz Win-a! Ili deo koji definitivno ne mozes da vidis MBR (Master Boot Record) koji sadrzi podatke o particijama i tako slicno, ali njegova velicina je zanemarljivo mala...

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Upravo tako,tih 7MB je sica za danasnje HD-ove,za Recicle bin se prostor zauzima PO BRISANJU fajla a oslobadja nakon ciscenja istog,a glupost je da ne postoji zaokruzivanje,vec sam u onoj temi napisao da imam HD na kome pise 80GB a ovamo Everest pokazuje TOTALNI KAPACITET 75,5GB tako da je to,po meni,STRAVICNO ZAOKRUZIVANJE!!
A to isto vazi i kod memorijskih kartica,zato neko kupi 256MB a ima 248MB,neko 246MB a ja imam 245MB,zavisno od proizvodjaca i njihovog ZAOKRUZIVANJA kapaciteta jer tri razlicite kartice istog kapaciteta,formatirane u istom telefonu,na kraju daju razlicite kapacitete tako da to nije do telefona jer on formatira isto sve njih!A ako vam nekako fali prostora na HD-u,to je druga stvar,i taj prostor se moze povratiti brisanjem gluposti (Disc cleanup) i iskljucivanjem Sistem restore funkcije (koja ionako nije neka,ima boljih bekap programa posebno by Acronis) i tako ce vam se prikazati sav prazan prostor koji fali!
Pozdrav 8)

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

Ne kazem da se pri instalaciji win-a odredjuje velicina recycle bina vec da formatiranju ostane jedan dio hdd-a slobodan (svako ko je barem jednom inst. win. primijetio je to) ne znam za sta je taj dio iskoricsen......

Lomnica_city, zar mislis da bi nekoj kompaniji bio problem da na papiru napise tacan kapacitet...

p.s

potrudicu se da vam dostavim program koji ce vam tacno ispisati kapacitet hdd-a

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Nije im problem,ali NE RADE TO!!Jednostavno napisu 80GB,a onda kad proverite dobijete 76,3GB ili 75,5GB ili... ali NIKO nije dobio ukupan kapacitet 80GB,a taj deo o kome pricas a koji ostaje pri instalaciji Windows-a je svega velicine nekih 7-8MB,tesko da to ista znaci a mislim da sluzi za cuvanje podataka o konfiguraciji particija (velicina particija,koja je primary...) i to je sve!!
Ako pak ukljucite da prikazuje skrivene foldere i proverite"tezinu"svih njih i preostali slobodan prostor pa vam se ni to ne slaze sa ukupnim kapacitetom koji vam prikaze na primer MHDD,Acronis Disc Director... onda uradite ono sto sam gore napisao,iskljucite System Restore,i vratice vam se preostali prazan prostor koji nedostaje i dobicete REALNI ukupni kapacitet,a ne deklarisani!
Pozdrav 8)

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

Lomnica_city, da te razuvjerim...
http://rapidshare.de/files/29245642/pcw ... 7.rar.html ovdje pise sve o tvom comp.
cak pokazuje i drajvere meni pokazuje ukupan kapacitet od 200G (deklarisani) i koliko je iskorisceno
(valjda ja nisam niko)...
zar je kradja od 6-7 G mala pa eberest ne bi opstao ni dva dana

http://rapidshare.de/files/29247524/200_GB.cpt.html

evo screenshoot u corelu..... zuuuuumirajte.

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Koren »

Ok, skinuo sam taj PC wizard, ali mi (sto se tice HDD-a) nije rekao nista sto vec ne znam! Medjutim dok sam to gledao primetio sam "resenje" ove rasprave! Tj provalio sam kako nas kradu!!! :lol: :wink:

Moj hard zvanicno ima 120 GB e sad kada se to napise u Bajtovima: 122,687,131,648 BYTES to stvarno zvuci kao 120 GB ali kada se preracuna to izadje 114GB! Verovatno proizvodjaci igraju na tu kartu obelezavanja u bajtovima!

PozZ

ps Mrzelo me je da instaliram corel da bih pogledao onaj screenshot...

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

http://www.flickr.com/photos/37445244@N00/214909840/ (evo ti u .jpg)

Evo procedure (uopste nije slozena) Benchmark (u lijevom donjem uglu ) Hard Disc Benchmark (ikonica negdje po sredini) i onda na information.....

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Koren »

megatron, to sto ti je izbacio tih 167GB to znaci da je toliko slobodno, a ne da toliko ukupno ima! Pogledaj ispod: Free space 83%!
Meni izbacuje 1GB available on 126GB HDD iako HDD realno ima 114GB!

PozZ
Poslednja izmena od Koren u Pon, 14. Avg 2006. 15:30, izmenjeno 1 put ukupno.

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ma nije ovo tacno,mislim da je Koren"nagazio"resenje,na HD-u (bar desktop verzije) je tako napisan kapacitet i onda"zaokruzeno"na,na primer,120GB a ja vidim i sam,ne treba Everest da mi kaze,ili bilo koji drugi program,jer NEMA skrivenih particija,NEMA zauzetog prostora jer ne koristim glupi System Restore (ima mnogo bolji,takodje Acronis-ov program True Image) i opet mi je skoro pun HD a imam sve skupa oko 73GB popunjenog prostora na 3 particije i na svakoj po oko GB praznog prostora,znaci mogu oni da napisu i 100GB i 120GB i... ako meni stoji da mi je TOTAL CAPACITY 75.5GB onda je to sve!!
Pozdrav 8)

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

meni stvarno nije jasno zasto necete da prihvatite ovo..... naravno da pokazuje 167 slobodno a li "on 200 GB " to sto ti Koren, kazes nije istina :x jedinice hd-a ne idu bas tako (realno i nerealno)
prije svega je nisam nigdje zapoceo pricu o sys. restoru vec ako ste ikada instalirali windows (predpostavljam da niste ) ako pretvorite prestali iznos (tamo oznacen kao free space) bice jedan dio
onog sto su vam ukrali......
evo vam jos jedan dokaz da sam upravu da POSTOJE skrivene particije ........
Kao sto je i sam Koren, rekao da je velicina recycle bina 10 % ako je smanjite za nekoliko procenata povecace se velicina (vase desktop verzije)........

A to sto i sami vidite istinu ali necete da je prihvatite ja ne mogu da rijesim (valjda vam
je neprijatno)

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ako si ikad video HD van kompjutera (pretpostavljam da nisi,ali ja JESAM instalirao prakticno svaki Windows od 95 na ovamo) video bi da on nije napisao nista netacno,to stvarno stoji i kad se pretvori onda stvarno dobijes dosta manji kapacitet!!A Recycle bin zauzima prostor NAKON brisanja fajla i to preuzima prostor koji je fajl dotad zauzimao sa particije na kojoj je bio,nista se ne menja,kako to ne razumes,valjda ti je neprijatno? :wink:
Sad sam obrisao film sa C,i dalje mi je ostalo slobodno recimo 1.3GB prostora,znaci NISTA se nije desilo,jednostavno se samo po Windows-ovom shvatanju prebacio u drugi folder,i dalje zauzima svoj prostor koji je zauzeo kad sam ga download-ovao,a kad sam ocistio Recycle bin dobio sam jos 700-tinak MB na C particiji,razumes!!
A sta si se toliko uhvatio za taj preostali prostor nakon instalacije,sta ima nejasno u mom objasnjenju da je tih bednih 7MB za Master Boot Records,tu se cuva sve o tvojim particijama i ne sme da se dira,nije skrivena!?Jednom mi se taj fajl ostetio i izgubio sam sve"boot"podatke i nisam mogao da pokrenem Windows,cak sam jedva spasio podatke pomocu GetDataBack programa (verzija za NTFS fajl sistem)!
Pozdrav 8)

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

214748364800 bajta iznosi velicina mog hd ako to podijelis za 1024 do mb pa opet 1024 do kb pa opet
sa 1024 dobijas bajte tako da ne hvali ni jedan jedini.......
a osim toga ako pogledas malo bolje vidjeces da se recycle bin posmatra kao posebna particija sa lako izmenjivim kapacitetom (ne mozes da nadjes root da windows foldera ili bilo gdje vec samo ikonicu kako izgleda puna a kako prazna )
prije svega zasto nam ne pokazes jedan screenshot (iskljucivo sa PC Wizardom) pa da vidimo tacno tvoj hd ima GB......

(Bice ljubazan i hrabar da nam to pokazes zar ne )

8)

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

NE,ako bolje pogledas Recycle bin se smatra kao folder SVAKE od particija,NIJE skriven i NE zauzima nikakav prostor ALI mozes podesiti koliko da zauzima dok se ne napuni i onda vise nece imati gde da cuva podatke vec ce morati da se brisu odmah,a ako ne verujes onda stavi da ti Recycle bin na nekoj particiji sa filmovima bude,na primer,500MB a onda uzmi i obrisi neki film,odmah ces dobiti poruku da je film preveliki za Recycle bin i ako ga obrises videces da si ODMAH dobio 700MB prostora a to se NE desava kad ga posaljes u Recycle bin jer jos ostaje na particiji!
Dosta je vise bilo price o tome,ne mozes da dokazes da je 6-7% kapaciteta otislo na prostor za Master boot records a nema ni skrivenih particija jer bi ih Acronis ili bilo koji drugi Parition Manager otkrio i prikazao kapacitet,jednostavno se pojede u racunu i pri formatiranju,u prevodu NEMA GA,i onda dzabe pise da je ovoliko ili onoliko kad prostora NEMA!Mozda ce zvucati glupo ali nemam taster za screenshot na laptopu pa nemogu da ti pokazem ali cu potraziti tu opciju u Acronis Disc Directoru-u,uraditi ti snimak (ako ima tu opciju) i postaviti veceras/sutra!
Pozdrav 8)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

megatron, druze, prijatelju, ne razumem tvoj problem. Hard diskovi jednostavno nemaju onaj kapacitet koji je deklarisan. Sto je hard disk veci to je razlika u deklarisanom i stvarnom kapacitetu veca i to je opste poznata stvar, ne razumem sta pokusavas da dokazes. Svaki hard disk od 200GB ima oko 190GB stvarnog kapaciteta. Nemoj mi samo, molim te, reci da je 10GB otislo na strukturu fajl sistema! Pa instalacija celog windowsa nije ni 2GB!
Proizvodjaci kradu kapacitet i gigabajte na racun razlicitog shvatanja gigabajta. Cak je uveden i pojam "decimalni gigabajt" koji iznosi 1.000.000.000 bajta i "binarni gigabajt" koji je tacno: 2^30 = 1.073.741.824 bajta. Proizvodjaci nagruvaju preko 200.000.000.000 bajtova i to im je dovoljno da na hard zalepe nalepnicu 200GB! Nema veze sto tu nema 200 "binarnih" gigabajta. Ako mozda citas "Svet Kompjutera", pronadji bilo koji test hard diskova i u testu ces, siguran sam, pronaci tabelu sa stvarnim kapacitetima hard diskova. Ako ne citas, rado cu ti pronaci neki test na netu iz starijih brojeva posto postoji i elektronska verzija i poslati link. Mozda tamo i pronadjes nesto o toj "kradji gigabajta" jer su o tome pisali u vise navrata.
I kako si to "pretpostavio" da nikada nismo instalirali windows? Jel to mozda neka narocito komplikovana operacija? Ja sam jos kao klinac u petom osnovne instalirao onaj (sada vec prastari) windows 3.1 i 3.11. To je do te mere pojednostavljeno da ti je sasvim dovoljno da znas engleski. Radim format harda maltene na svaka 3-4 meseca. I vidis li o cemu ti Koren i Lomnica_city pricaju (vidi se koliko znaju) a ti "pretpostavljas" da nikada nisu instalirali windows. I nije ni cudo ste se Lomnica_city, iznervirao. I ovo sto je napisao za recycle bin je potpuno tacno, kakve crne particije :uhuh:

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Tako je vlajche,neke stvari nisu takve kako se cini i o kako ih marketing predstavlja!A nisam se ja iznervirao,samo sam malo sarkasticno odgovorio na njegovo cikanje da dokazem ovo ili ono iako mu lepo pisem sve do u najsitnije detalje ali mu moja rec izgleda bez slika ne znaci nista,a moze to i sam da proveri na isti nacin kao i mi ali...! :wink: Sta da se radi,ima nevernih Toma,ali stvari stvarno tako stoje,ne moramo da se valjda svadjamo oko takvih stvari jer tu,na zalost,ne mozemo nista,dzabe tuzbe,dzabe sve!? :)
Pozdrav 8)

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Koren »

megatron, izvini, pogresno sam te razumeo, mislio sam da ti zelis da kazes kako ti prijavljuje samo tih 167 od 200 koliko bi trebalo! Nisam te lepo razumeo... :oops:

Medjutim ja polako dizem ruke od ovoga jer, sad sam malo gledao i preko nekih drugih programa i uvek dobije razliciti rezultat! Sto je najgore, cak i sa ovim PC Wizard-om sam dobio razliciti rezultat! Kao sto sam gore napisao prvo mi je bio slobodan 1GB on 126GB hardu, da bi mi posle brisanja nekih fajlova prijavio 3GB na 123GB hardu!!! :wacko: :wacko: Dok mi PowerQuest-ov Partition magic prijavljuje hard od 117.231.1 MB sto kad bi se prevelo u GB verujem da bi se dobilo oko 114GB! Tako da se ja drzim moje price da nas zezaju sa prebacivanjem sa bajtova na giga bajtove...

Veliki PozZ!

Odgovori