Univerzalni punjac za mobilne

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Univerzalni punjac za mobilne

Post od Masterokrata »

Naleteo sam u jednoj knjizari na Hama punjac za Nokiu, a uz njega se dobijaju nastavci za punjenje Simensa, Samsunga, Sonyericsona, Motorole.
Cena mu je 1400 dinara.
Ova sprava deluje zgodno, da li vredi taj novac i koliko je to zdravo za mobilni, tj bateriju?
5130+Koss the plug....

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

imas ga kod kineza za 700din. sta mu fali... radice posao kao i svaki drugi punjac...
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Mmmmmmmmmmm, mislim da je neko već pisao o tome, i da je imao izrazito negativna iskustva, tipa poluprženja baterije, ili tako nešto. Nemam sad vremena da kopam po forumu, ali pogledajte dobro o čemu se tamo radilo.

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Ja sam to video kod kineza,mislim da je bilo 500 din,sad da li je dobro za bateriju ne znam ali sto da ne bi bilo,ustvari mozda ako punjac salje u telefon struju vecu ili manju od potrebne mozda i bude nesto,ali mislim da sve nokia baterije se pune na struju 3,7V,a sad ne znam na koliko sonyericsson baterije mislim na 3,6,siemens baterije se pune na 3,7V isto.Evo sad nadje na bateriji od 3310 pise da se puni na 3,6V.a sad gledam punjace i na svim pise 3,7V.Ja ovo sto sam napisao to sam naucio od nastavnika fizike :roll: :oops: I mislim da sam dobro zapamtio jer me je interesovalo da ako je na bateriji oznaceno 3,7V da treba i da punjac daje 3,7V.Ili negde gresim :?
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

milan91 napisao:Ja ovo sto sam napisao to sam naucio od nastavnika fizike :roll: :oops: I mislim da sam dobro zapamtio jer me je interesovalo da ako je na bateriji oznaceno 3,7V da treba i da punjac daje 3,7V.Ili negde gresim :?
Milane, nisi baš najbolje savladao gradivo. Struja (A) punjenja je bitan faktor, ne napon (V). U principu potrebno je 10% kapaciteta (mAh) baterije da bi se ona optimalno napunila. Sve preko toga će je brže napuniti ali će se i brže isprazniti. Naravno, takođe je bitno kako sam telefon reguliše punjenje pa neki punjači jednostavno neće odgovarati. Napon na Nokia punjačima koji su deklarisani kao 3,7V uglavnom prelazi 5V u neopterećenom stanju.

Masterokrata, koje su karakteristike tog punjača?

mkvb
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 07. Feb 2006. 15:46

Post od mkvb »

Koliko sam ja upoznat sa tim, potreban je napon od 6V da bi se Nokia punila, ja sam kupio i odmah vratio neki USB punjac koji neije mogao da napuni moju 6630, objasnjenje je bilo da je napon USB-a 5V a da za telefon treba 6V, ispravite me ako gresim jer mi fizika nije jaca strana!
HOX Titanium gray

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

mkvb, i opet, nije toliko bitan napon već struja! Napon na USB portu jeste 5V ali struja koju on može da isporuči je maksimum 500mA (varira od ploče do ploče). 6630 (symbian generalno) ume da povuče preko 500mA pogotovo kada je baterija skroz prazna. Reci mi da li je telefon uopšte počinjao sa punjenjem preko tog adaptera? Ako jeste, samo mu je bilo potrebno duže vreme da se napuni, recimo 3-4 sata. Ono što može da bude loše u celoj priči je da USB port može da se sprži zbog prevelikog opterećenja...

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Miskoni,znam sta sam slusao jer me je bas interesovalo onda je on nesto pogresio. :? Samo kad bih se setio kad nam je to pricao koja lekcija,moracu otvorim knjigu da se setim :D Znam da je bilo nesto vezano za baterije ali to nije imalo u knjizi mislim to sto nam je on pricao.
Miskoni napisao:struja koju on može da isporuči je maksimum 500mA
E da isto je nesto pricao i o tome,samo ne mogu da se setim,znam da su se spominjali mA

nevidljivi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 18. Jan 2006. 03:18
:: LG Optimus L7 II
:: Samsung GT-C3322

Post od nevidljivi »

Novi modeli telefona imaju regulaciju punjenja u sebi, a u punjaču se nalazi samo trafo (ili kod novijih elektronika koja snižava napon umesto trafoa) i Grecov mostni ispravljač, a sva ostala elektronika je u telefonu (punjenje rečuliše jedno integrisano kolo). Miskoni je u pravu za struju punjenja, ne valja kada punjač daje nižu struju od one koju telefon "povuče" pri punjenju, tada punjač može i da pregori. Ja sam primetio da npr. brzi punjač koji se dobija uz Nokiu 5210 ne može da puni Nokiu 5110, s punjač za Nokiu 5110 bez problema napuni 5210.
Ghost

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Uf ljudi odoste u off :roll:
Nemam pojma karakteristike punjaca, ali pravi ga Hama, a oni su poznati po opremi za mobilne telefone, i iskreno sumnjam da se njihov punjac moze kod kineza naci za 500 kinti :chytry:
Ali dobro, sve u svemu nije bas preporucljivo to raditi zar ne? Ako se ne varam to je zakljcak vase price? :?
5130+Koss the plug....

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

mislim da to nije dobro zato sto svaki model treba da ima svoj punjac koji odgovara tom modelu,tj. nije preporucljivo puniti npr. nokia 6230i punjacem za nokiu 8310(mada sam ja to danas uradio),jer i na samom punjacu pise da je druga voltaza 5v i 3.7v ja mislim da to ima neke veze,mada nisam elektricar :wink:
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Pa ja nekad punim punjacem koji sam dobio uz 3210,na njega sam punio i 3310 i sad keva puni 5110 i ja nekad punim 6630.Ja sam mislio da je taj nokia punjac univerzalan mislim za sve nokije :wink:

mkvb
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 07. Feb 2006. 15:46

Post od mkvb »

Miskoni napisao:Reci mi da li je telefon uopšte počinjao sa punjenjem preko tog adaptera? Ako jeste, samo mu je bilo potrebno duže vreme da se napuni, recimo 3-4 sata. Ono što može da bude loše u celoj priči je da USB port može da se sprži zbog prevelikog opterećenja...

Baterija je bila skroz prazna i kada prikacim tel na taj punjac samo se upali svetlo, ne pocinje sa punjenjem a kada posle nekog vremena upalim telefon onaj start-up ton se ne cuje lepo nego isprekidano, ne moze da nadje mrezu i odmah se ugasi :uhuh:
HOX Titanium gray

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

cim je hama ne moze da bude lose. ja imam dobra iskustva mada ono od kineza ne bih uzeo pa da mi oni plate 500din
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

mkvb, izgleda da je taj adapter ili đubre ili mu je 6630 mnogo "težak", možda bi neki drugi mob mogao da se puni.

Masterokrata, pogledaj koje su mu karakteristike, ako mu je napon između 3,5V i 5,5V i maksimalna izlazna struja bar 500mA, uzmi ga.
Cena je ok jer su Hamini punjači oko 15€. Inače, "Hama GmbH" postoji od 1945. godine, prave oni svašta, ne samo stvarčice za mobilne telefone. ;)

Jedino što sam našao na sajtu a da je univerzalno je punjač sa baterijom od 1800mAh
Mobile Power Bank ML18
Slika
Vrlo zgodna stvarčica ali joj je i preporučena cena zgodna, 79,00€

Eto vam link iznad pa kopajte... ;)

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

Kad smo kod punjaca, bacite pogled na ovo. Jako korisna stvarcica:

http://www.chargetogo.com/product.htm

8)

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

vlajche napisao:Kad smo kod punjaca, bacite pogled na ovo. Jako korisna stvarcica:

http://www.chargetogo.com/product.htm

8)
vlajche je to iz Mobija ;) :D dobra stvar inace

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Miskoni, nije bas takav kao na slici.......mislim i bez baterije ne lici.
To je u stvari koliko sam zapazio punjac za nokiu + par nasadnih adaptera za druge telefone. 8)
.Meni se ucinila cena ok, jer je sprava prilicno zgodna.....sto se mene tice to znaci manje kablova kad putujes u drustvu nekoga ko koristi drugaciju marku mobilnog. :)
5130+Koss the plug....

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Masterokrata napisao: Meni se ucinila cena ok, jer je sprava prilicno zgodna.....sto se mene tice to znaci manje kablova kad putujes u drustvu nekoga ko koristi drugaciju marku mobilnog. :)
Pa ako je to jedini razlog . . . . :lol: :lol: :lol:

vlajche
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 22. Apr 2006. 21:42
Kontakt:

Post od vlajche »

milan91 napisao: vlajche je to iz Mobija ;) :D dobra stvar inace
Aha, u Mobiju sam i video :D
Zaboravih da kazem da je cena oko 20 jura 8)

Odgovori