Legalan svaki peti mobilni
Legalan svaki peti mobilni
Blic - Sreda, 11. Oktobar 2006.
Tržište puno falsifikata
Od pet prodatih mobilnih telefona u Srbiji, samo jedan je legalno uvezen, procenjuju ljudi koji prate to tržište. Ostala četiri su skinuta sa mreže, odnosno dekodiranjem prilagođena mrežama domaćih operatera, ali im je cena u većini slučajeva ista kao da su pravi.
- Našao sam na Internetu fantastičnu ponudu, sve što je moj san o mobilnom telefonu. Cena je bila prilično visoka, ali telefon je, bar je tako pisalo, imao svu opremu, slušalice, memorijsku karticu, CD... Kad sam,međutim, otišao u radnju, ispostavilo se da uz taj model „nokije“ ne ide sva oprema iz oglasa, a kad sam pomenuo da želim račun za kupljen telefon, ponudili su mi fakturu neke građevinske firme. Konačno, otišao sam u radnju jednog od poznatih velikih dilera u gradu, kupio isti telefon, platio ga nešto više, ali sam dobio i račun i svu opremu - priča Vldimir N, pravnik iz Beograda.
Na tržištu Srbije najveći broj kupljenih i prodatih telefona je ispod ruke. Republički inspektori procenjuju da je 60 odsto tržišta crno, dok dilerske kuće tvrde da je to najmanje 80 odsto.
- Najčešće nam se javljaju ljudi kojima se telefon pokvario, a prodavac neće da mu vrati novac, da mu popravi telefon ili da mu da drugi, novi. Ljudi dolaze kod nas kad već ne mogu ni na koji drugi način da reše problem - priča Nada Mačić-Đurović, šef Odseka za rešavanje prijava Republičke tržišne inspekcije.
Kad inspektor sa oštećenim kupcem poseti radnju, ispostavi se da prodavaci najčešće nemaju dokaz da su legalno uvezli telefone.
- Uglavnom objašnjavaju kako je to komisiona prodaja, iako po zakonu mobilni telefoni ne smeju da se prodaju u komisionu. Zato im pišemo prekršajne prijave. Tada plate novčanu kaznu koja očigledno nije dovoljno visoka da bi prestali da prodaju ilegalno nabavljenu robu - kaže Nada Mačić-Đurović.
Prvi i najvidljiviji znak da telefon nije original je oznaka stranih mobilnih operatera na aparatu.
- Ako na telefonu piše „T-Mobile“ ili „Vodafon“ ili „Orange“, to automatski znači da je neko u inostranstvu kupio paket i u njemu aparat za jedan evro. Potom je tamo prijavio da je telefon izgubio, a zapravo ga je ilegalno uneo u Srbiju. Verovatno nije kupio samo jedan već 50 paketa, i u zemlju uneo 50 telefona koje će ovde da skine sa mreže i prodaje po ceni ne mnogo nižoj od istih takvih aparata legalno uvezenih - objašnjava za „Blic“ Jelena Grujić, produkt menadžer u „ComTrade šopu“.
Crno tržište mobilnih telefona, gde su na šteti potrošači koji kupuju mačka u džaku i država koja ostaje bez poreza, mogu da smanje dve velika mobilna operatera „Telekom“ i „Telenor“ kupovinom veće količine aparata od legalnih uvoznika i plasmanom kroz pakete na naše tržište.
S. Palić
Tržište puno falsifikata
Od pet prodatih mobilnih telefona u Srbiji, samo jedan je legalno uvezen, procenjuju ljudi koji prate to tržište. Ostala četiri su skinuta sa mreže, odnosno dekodiranjem prilagođena mrežama domaćih operatera, ali im je cena u većini slučajeva ista kao da su pravi.
- Našao sam na Internetu fantastičnu ponudu, sve što je moj san o mobilnom telefonu. Cena je bila prilično visoka, ali telefon je, bar je tako pisalo, imao svu opremu, slušalice, memorijsku karticu, CD... Kad sam,međutim, otišao u radnju, ispostavilo se da uz taj model „nokije“ ne ide sva oprema iz oglasa, a kad sam pomenuo da želim račun za kupljen telefon, ponudili su mi fakturu neke građevinske firme. Konačno, otišao sam u radnju jednog od poznatih velikih dilera u gradu, kupio isti telefon, platio ga nešto više, ali sam dobio i račun i svu opremu - priča Vldimir N, pravnik iz Beograda.
Na tržištu Srbije najveći broj kupljenih i prodatih telefona je ispod ruke. Republički inspektori procenjuju da je 60 odsto tržišta crno, dok dilerske kuće tvrde da je to najmanje 80 odsto.
- Najčešće nam se javljaju ljudi kojima se telefon pokvario, a prodavac neće da mu vrati novac, da mu popravi telefon ili da mu da drugi, novi. Ljudi dolaze kod nas kad već ne mogu ni na koji drugi način da reše problem - priča Nada Mačić-Đurović, šef Odseka za rešavanje prijava Republičke tržišne inspekcije.
Kad inspektor sa oštećenim kupcem poseti radnju, ispostavi se da prodavaci najčešće nemaju dokaz da su legalno uvezli telefone.
- Uglavnom objašnjavaju kako je to komisiona prodaja, iako po zakonu mobilni telefoni ne smeju da se prodaju u komisionu. Zato im pišemo prekršajne prijave. Tada plate novčanu kaznu koja očigledno nije dovoljno visoka da bi prestali da prodaju ilegalno nabavljenu robu - kaže Nada Mačić-Đurović.
Prvi i najvidljiviji znak da telefon nije original je oznaka stranih mobilnih operatera na aparatu.
- Ako na telefonu piše „T-Mobile“ ili „Vodafon“ ili „Orange“, to automatski znači da je neko u inostranstvu kupio paket i u njemu aparat za jedan evro. Potom je tamo prijavio da je telefon izgubio, a zapravo ga je ilegalno uneo u Srbiju. Verovatno nije kupio samo jedan već 50 paketa, i u zemlju uneo 50 telefona koje će ovde da skine sa mreže i prodaje po ceni ne mnogo nižoj od istih takvih aparata legalno uvezenih - objašnjava za „Blic“ Jelena Grujić, produkt menadžer u „ComTrade šopu“.
Crno tržište mobilnih telefona, gde su na šteti potrošači koji kupuju mačka u džaku i država koja ostaje bez poreza, mogu da smanje dve velika mobilna operatera „Telekom“ i „Telenor“ kupovinom veće količine aparata od legalnih uvoznika i plasmanom kroz pakete na naše tržište.
S. Palić
- Masterokrata
- Mobil manijak
- Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Isto pise da bi drzava to mogla da spreci vec sutra, ako pocne da saradjuje sa operaterima. Na taj nacin bi svi telefoni koji su nelegalno uvezeni (tj. njihov IMEI) bili blokirani, a samo legalni (tj. registrovani) bi mogli da se koriste u mrezama.
To bi odmah sprecilo ovaj haos sa nelegalnim telefonima, ali sta bi onda radilo 80% korisnika? A vise od pola njih ne bi ni znalo gde su pogresili...
To bi odmah sprecilo ovaj haos sa nelegalnim telefonima, ali sta bi onda radilo 80% korisnika? A vise od pola njih ne bi ni znalo gde su pogresili...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
pa onda bi bio red da se "legalni" telefoni prodaju za neku normalnu cenu jer su cene kod nas previsoke (za legalne telefone)...
"...i u zemlju uneo 50 telefona koje će ovde da skine sa mreže i prodaje po ceni ne mnogo nižoj od istih takvih aparata legalno uvezenih - objašnjava za „Blic“ Jelena Grujić, produkt menadžer u „ComTrade šopu“. " ...... ako je ovoj gospodji razlika izmedju 200 i 400 evra mala, onda fino zaradjuje (zar smo sumnjali?) ...... inace svi znaju kakvoj grupi ljudi pripada vlasnik pomenute kompanije ...
pozdrav...
"...i u zemlju uneo 50 telefona koje će ovde da skine sa mreže i prodaje po ceni ne mnogo nižoj od istih takvih aparata legalno uvezenih - objašnjava za „Blic“ Jelena Grujić, produkt menadžer u „ComTrade šopu“. " ...... ako je ovoj gospodji razlika izmedju 200 i 400 evra mala, onda fino zaradjuje (zar smo sumnjali?) ...... inace svi znaju kakvoj grupi ljudi pripada vlasnik pomenute kompanije ...
pozdrav...
Re: Legalan svaki peti mobilni
Kakva glupost. Cesto su telefoni koji su legalno uvezeni skuplji skoro duplo od onih koji su skinuti sa mreze.Sauron napisao:Blic - Sreda, 11. Oktobar 2006.
Verovatno nije kupio samo jedan već 50 paketa, i u zemlju uneo 50 telefona koje će ovde da skine sa mreže i prodaje po ceni ne mnogo nižoj od istih takvih aparata legalno uvezenih - objašnjava za „Blic“ Jelena Grujić, produkt menadžer u „ComTrade šopu“.
- Masterokrata
- Mobil manijak
- Lobachewsky
- Gatekeeper
Ja sam pre godinu dana kod ovlascenog prodavca za SE kupio legalan telefon (k750) po ceni koja je 5€ (zanemarljivo) skuplja od najjeftinije cene na ovom sajtu. Dobio sam garancije i uputstva na srpskom, serijski broj sa kutije je bio isti kao i serijski sa telefona, kutija zasticena hologramom... Tako da ne mora da znaci da je cena uvek mnogo skuplja, vec zavisi od prodavca do prodavca.
- kljaja
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
- Kontakt:
Lobachewsky,ne slazem se sa tobom da je cena toliko niska!Ja sam svoj trenutni fon k750i kupio u ovlascenoj radnji u beogradu(u decembru 2005) i dobio full paket neotvoren sa celofanom(kao kutija cigareta) ,hologramom na kutiji,uputsvo na sprskom hrvatskom,srpskim jezikom na telefonu....
i platio ga 100+ evra vise....dva meseca kasnije naravno crko dzojstik,srecom tel je bio pod garancijom mi je to reseno bez nadoknade...to je jedna od prednosti legalno kupljenog fona(inace sam par puta placao raznorazne popravke skinutih telefona u raznim "specijalizovanim" servisima) 

- fain2daniel
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
- Kontakt:
ma njima (citaj glavonjama) je krivo sto se sve radi ispod tezge i niko njima ne daje deo kolaca tj ne placa se porez za to a to ih najvise boli jer oni bi jel da iskoriste maksimalno i stave porez i na vazduh...mozda ce i to uraditi jednog dana
! rizik je uvek bio i uvek ce biti kupiti fontel kao i bilo koji uredjaj ili it tehniku a da pritom ne strepis od nekog kvara koji servis nece da ti prizna itd.
ti modeli tj paketi koje ce Telenor ili Telekom imati u ponudi ce biti daleko skuplji od klasicnih po radnjama i ne vidim neku logiku ali kako kome

ti modeli tj paketi koje ce Telenor ili Telekom imati u ponudi ce biti daleko skuplji od klasicnih po radnjama i ne vidim neku logiku ali kako kome

One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3
- Lobachewsky
- Gatekeeper
Kljajo, slagao se ti, ne slagao-tako ti je... Taj moj komentar shvati kao aksiomu, a posle ti dokazuj sta hoces. Samo treba da pronadjes takvog... A derikoza ima na svakom beogradskom cosku...kljaja napisao:Lobachewsky,ne slazem se sa tobom da je cena toliko niska!
- kljaja
- Mobil stručnjak
- Kontakt:
Pa sto se toga tice u pravu si....ja sam iscupao pare od roditelja i brze bolje uzeo original(kao kad vec imam kintu zasto da ne uzmem po prvi put u zivotu legalan fon...)a sad svoj k750i ne mogu da prodam ni za 150 evra(ni sestra ga nece)...
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...
I posle neko pita zasto ima garanciju samo na softver (a ne na ceo telefon). Odgovor: pa nece oni na svoju stetu da ti daju drugi telefon ako ti se nesto "pokvari" jer ne mogu nigde da "reportuju" kvar jer je telefon ukraden!
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.
- Masterokrata
- Mobil manijak
- kljaja
- Mobil stručnjak
- Kontakt:
Uuu sad ga pretera!!!!Cena mu je vrlo povoljna,za slicne pare nema bolji fon,a ja sam iskreno ljunitelj nokie nego nekako me SE u poslednje vreme iznenadio....a moja sestra ima E530 i naravno da joj se ne svidja k750i....a i nije ovo tema da raspravljamo o karakteristikama i manama telefona....problem je sto sam se ja izleteo kupivsi legalan fon(i naravno da mi je zao da ga prodam za neke bedne pare).....
P.S. Slazem se sa dariom sto se hardvera tice....
P.S. Slazem se sa dariom sto se hardvera tice....
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
Ono sto kaze G-dja Grujic,verovatno je kupio 50 paketa...pa bre koja bi to mreza dozvolila nekome da pokupi 50 komada,koji moraju da se registruju,potpisu ugovori za otplatu,planovi za troskove razgovora i ostalo
(osim ako nisu pre-paid paketi,ali i oni se daju uz neke uslove,a i telefoni su oni obicniji,uglavnom).To se tako ne moze u belom svetu
...Ili su prodavci povukli ko zna koje veze i vezice za sverc telefona u Srbiju... 

@masterokrata: ajde ne pricaj gluposti plz. K750 je pun pogotak od SE-a i telefon je za te pare vrh nad vrhovima (tako je bio od kada je izasao, a i sada jeste samo sto ga sada zamenio w810!).
@green: Pa nisu sigurno svi telefoni na jedno ime!. To je sigurno u pitanju 30-40 licnih karata!
@green: Pa nisu sigurno svi telefoni na jedno ime!. To je sigurno u pitanju 30-40 licnih karata!
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
- dzuljo
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 08. Sep 2005. 16:21
- Kontakt:
ja sam kupio u beograd e60 za 1/2 od realnu cenu
dobio sam e60,slushalice i cd sa softverom-original
a kutiju punjach je bila od firmu koja prodaje
kad sam stigo kuchi
proverio sam telefon na internetu i nije bio skidan sa neke mreze i radi perfektno
kako je stigo u srbiji i kako se isplation da se prodaje po tu cenu nije mi jasno ali fon radi super
pozdrav
dobio sam e60,slushalice i cd sa softverom-original
a kutiju punjach je bila od firmu koja prodaje
kad sam stigo kuchi
proverio sam telefon na internetu i nije bio skidan sa neke mreze i radi perfektno
kako je stigo u srbiji i kako se isplation da se prodaje po tu cenu nije mi jasno ali fon radi super
pozdrav
@Dario: I sta onda svakom od njih da po koju kintu i posle par dana desi se tako masovna kradja telefona?
Al evo gledam kod ovog mobisa kad ono N70 435, N73 je 560, a ona N90 se drzi na preko 700e.Mislim da u zivotu necu da imam para za original ako nesto ne smanje te cene.Bas ga deru.Hoce svetske cene a plate srpske
Ljudi ce i dalje da kupuju skidane telefone a ako kojim slucajem to zabrane(a cisto sumnjam)izvadicemo svi mi one krseve od pre par godina...

Al evo gledam kod ovog mobisa kad ono N70 435, N73 je 560, a ona N90 se drzi na preko 700e.Mislim da u zivotu necu da imam para za original ako nesto ne smanje te cene.Bas ga deru.Hoce svetske cene a plate srpske

Ljudi ce i dalje da kupuju skidane telefone a ako kojim slucajem to zabrane(a cisto sumnjam)izvadicemo svi mi one krseve od pre par godina...