Mogucnost navigacije preko repetitora operatora?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Milos M.
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 05. Okt 2006. 17:53

Mogucnost navigacije preko repetitora operatora?

Post od Milos M. »

Da li postoji program za Nokiu koji radi slicno kao GPS ali umesto satelita koristi repetitore i cell info.
Hvala
  • naslov izmenio b_udder:: razlog: nije bio precizan

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Kako to mislis program za Nokiu? Zar to ne bi trebala sama mreža da podržava ili ne podržava, a ne program. Postoje programi koji ti skidaju neke specifične podatke o repetitorima koje telefon "vidi". Npr. broj repetitora, jačinu signala, možda čak i njegovu lokaciju (ali i ovo ako operater dozvoli, ali ne znam zašto bi), i još gomilu sitnica koje nama običnim smrtnicima ne znače ništa. A poziciju svih repetitora u okolini, njihove tačne pozicije u prostoru, i na osnovu triangulacije preračunavanje tvoje pozicije, ti ni jedan operater neće dozvoliti. To je servis koji su na 064 dozvolili kao "ortak lokator", ali koji namerno nije ni blizu precizan koliko bi mogao da bude, baš zato što nema razloga da ti više dozvole.

Postoji program koji na nekoj lokaciji pamti brojeve repetitora sa kojih je dobijao signal, i kombinaciju njihovih jačina, i ti u njega unosiš svoja imena lokacija, i kada si u krugu od 500m od kuće, on ti piše kuća. Ali svrha ovog programa nije to, nego što se iz naziva i vidi Location Reminder (tako ga nekako i traži), tj. da te ne neku obavezu ne podseća u neko određeno vreme, nego kad si na pomenutoj lokaciji (tipa: dati Aci disk, a ko zna kad ćeš se sa Acom videti, a disk kao nosiš sa sobom).

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Milos M.
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 05. Okt 2006. 17:53

Post od Milos M. »

Hvala za odgovor,my mistake

Odnecu Aci disk ne morate svi da me potsecate :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
HTC Touch Diamond

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

postoji opcija navigacije preko repetitora provajdera,ovde kod mene u Izraelu mreza Cellcom nudi tu opciju za nokia 6630 i SE w800i telefon.Platish mesechnu predplatu oko 10 eura i dobijesh nekakav programchic instaliran u telefonu koji sadrzi mape,ali mora edge da ti bude non stop aktiviran,jer ti preko njega shalju podatke o tome gde se nalazish.Ne jede lovu za gprs ili edge ili shta vec koristi,jer ti predplata omogucava da sav protok koji je potroshen na "navigaciju" bude besplatan.Neznam kako ovo zaista funkcionishe ali video sam primer na SE w800i i ne izgleda loshe a i prilichno je precizno,recimo kolega i ja smo stajali na ulazu u komplex gde radimo a mapa nas je pokazivala na ulici ispred,znachi oko 2 metra razlike.Samo mi nije jasno kako funkcionishe biranje rute ili lokacije,sve mi to deluje malo bezveze,pogotovo nemogu da verujem da neki java program na w800i to radi,ali shta je tu je......mozda je varijanta u tome da se kachish prego gprs ili edge na neki server na kome ti strimuju mape sa tvojom trenutnom lokacijom ili tako neshto........u svakom sluchaju vishe se isplati pazariti neki "pravi" gps uredjaj,barem po mom mishljenju.

pozdrav :wink:

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

araphel, Pa zar ne reče programčić koji sadrži mape? Što bi ti onda slili mape GPRSom? To je čini mi se i maksimalni domet (u precoznosti) ove tehnologije, ia i to zato što ste bili u centru grada gde su najgušći repetitori. Što dalje, i što manje repetitora, manja i preciznost. Ali nije ovo baš nešto posebno.

Inače naravno da je zaseban uređej uvek bolja stvar (ja sam veliki pristalica toga), ali retko ljudi imaju love za više dobrih uređaja, pa onda po inerciji kupe dobar telefon, jer se barem u to koliko toliko razumeju (a i zaista mogu da budu koliko-toliko multifunkcionalni) i onda se tu budži svašta. Zavisno od mašte i umeća programera. Ali šta da radiš kad ok GPS sa mapama košta po 450e min?

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

pa neznam da li je programchic sa mapama u pitanju ili je samo programchic koji te baca direkt na server odakle dobijash podatke,nisam se bash raspitivao detaljno,jer nisam previshe zainteresovan da imam gps na fonu.planiram uskoro da kupim mio c510 gps aparat i mislim da bi mi to reshilo sve moje navigacione potrebe.a shto se tiche repetitora i centra grada,ovde je pokrivenost tako dobra da na otvorenom nemash mesto gde ti domet pada ispod maximuma! :o

Odgovori