savršena kamera na mobilnom telefonu?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

savršena kamera na mobilnom telefonu?

Post od vlada1970 »

pozdrav , sad sam se registrovao prvi put a vec posecujem sajt vise godina.odlican sajt . svaka cast .
elem , ne mogu vise da izdrzim sa citanjem raznih komentara i misljenja pa sam hteo da pitam ovde za misljenje . ovde bih se koncentrisao na kamere na mobilnom jer me to najvise zanima.
ja ne znam da li sam u pravu ali mi se cini da firme koje proizvode mobilne ,nece namerno da naprave savrsen mobilni sa kamerom .
od svih analiza i svih mogucih primera , meni je pored naravno 903 sharpa, najbolji k800 . iz mnogo raloga je ova kamera za fotografisanje super , da ne ponavljam.ovde je govoreno o tome milion puta . ali sad se pitam , da bi kamera bila skroz funkcionalna ,zasto k800 nije napravljen sa boljom rezolucijom videa ? sta mislite , da li je to moguce zato sto je takva taktika proizvodjaca da ne napravi super fon sa kamerom ?
n93 samo da ima blic kao k800 i jos malo sofisticiraniju kameru kao k800 pa bi mogao da bude ok ,a k800 kad bi imao 640x480 rezoluciju bio bi savrsenstvo .
ovde se orijentisem na kamere , ne govorim o drugim mogucnostima fona.
6233 ima ok video zapis ali ocajnu kameru za fotografisanje ,bez blica,autofokusa itd.
ima li neko mozda neko drugo objasnjenje zasto na primer neka kompanija ne napravi bar 3 megapikselnu kameru potencijala kao k800 i doda rezoluciju 640x480 video snimka i doda blic kao na k800 i tako sve fanove kao na primer mene , ne zadovolji da ako vec trazimo najvise kameru , ne moramo vise da razmisljamo ?

hvala na odgovorima ,vec dugo merkam telefon sa 3 megapixela i sad je telenor izbacio ovu dzinovsku ponudu pa opet ostadoh neodlucan . fali mi taj video snimak od 640x480 rezolucije strasno a hteo bih i kvalitetnu 3 mega pikselnu kameru . :shock:

hvala , ovo je za prvi put dosta . strava forum . mnogo sam naucio ovde . primetio sam da mnogi korisnici ovde znaju o fonovima vise nego neki sto imaju radnje i prodaju mobilne u BGD. hehhehe .strava.

:D
  • _______________________________________________
    izmenio b_udder:: sledeći put stavi malo precizniji naslov...

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

da, definitivno si u pravu, jednom kad smo raspravljali ja sam spomeno to pitanje jer sam blago ogorcen sa tim glupostima.. dakle reko sam kad bi uzeo recimo digitalni samungova aparat koi imam ja sa 6.5 megapixela, 3 incni diplej 640x480 video zapis sa 30 slika po sekundi, a da negovorim o kvalitetu samsunga, stabilizator slike, nocni modovi i kamara toga i on takav kosta 200€ (a mozda sad i jeftinije) i ubaci na njega samo osnovi mehanizam mobitela i nek to kosta 20€ (a nebi ni toliko) tada bi dobio savrsen mobitel, nebi kosto ni preko 250€ i ako bi mozda bio velik ja mislim da sa ti mogucnostima velicina nebi nikom smetala al onda rece neko tada se nebi proizvodili il kupovali digitalni aparati nego bi svak kupovo mobitele sto je 100% upravu al onda je moje pitanje, sto su ovoliko skupi mobiteli u odnosu na ostale elekt. stvari il konkretno na digitalne aparate, ti danas da uzmes neki mob sa nekih 3.14 megapixela sa nekom jadnom rezolucijom videa 320 x 240 (i to je pitanje kvalitet te snimke i broj slika u sekundi) treba ti nekih 600€ - 700€ sto je van svake pameti, ustvari sta je tu toliko skupo, meni nije bit napravit mob sa 10 mp , nek ostanu vakvi kakvi jesu al da snizite im ove cjene.. al onda dolazis do sljedeceg a to je da ti je ovo monopol nad mobitelima...

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

vlada1970, kazes da k800i ima dobru kameru,a los video.A n93 ima dobar video sam nema bas dobru kameru i blic,pa u tome je i fora proizvodjaca kad bi napravili savrsen telefon ne bi posle imali sta da prave,ovako izbace neki sa 3mpx i losim blicem,a sledeci je sa 2mpx dobrim blicem.Sto se tice SE,oni su odavno najavili da ce postojati neke kao podele SE telefona,bice walkman telefoni-za muziku,cybershot-telefon sa dobrom foto kamerom,handy cam-telefon sa dobrom video kamerom,i kao sony playstation-telefon za igrice.I sigurno da idu na to,jer vidis da svi telefoni koji rade odlicne slike imaju los video,tako ce i biti.A oni idu da kupis jedno 3 telefona jedan za slikanje,jedan za video,jedan za posao :wink:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

hvala na odgovorima momci . znam i sam da je zakljucak da bi im prodaja stala kad bi napravili neki koji kamermane zadovoljava u potpunosti . ali me nervira sto od nas prave maltene ovce . a covek se i dalje nada , pojavice se neki kompletan pa da zavrsi sa trazenjem . em nekima fali blic,em kvalitetniji senzor i cip , em malo megaixela ,em neki ima sve to sjajno ali video zapis ocajan , da covek poludi . :shock:

napalm death -- sjajna ideja sa stavljanjem mobilnog u stvari u kameru . to bi me zadovoljilo u potpunosti . ionako koristim telefon samo za pricu,sms , i osnovne stvari a kada bi tako nesto uradili da u kameru pravu ugrade osnovni mobilni , to bi bilo za moj ukus sjajno .

milan91 -- hvala mnogo za informaciju . nisam znao da SE planira te handy cam-telefone . to bi me mozda i zanimalo vise od cyber shot - telefona jer mi je video zapis nekako vazniji . i vise se bakcem sa tim . zato i zamalo da se odlucim za 6233 preko telenora ali me je ocajna kamera za slike toliko udaljila od te ideje .

k800 sa video snimkom u kvalitetu za sada od 6233 bi za mene bio skoro pa savrsen . ne znam da li neko ima jednostavnije a bolje resenje ?

sve imam osecaj da se samsung prestici uskoro SE ako vec nije sa ovim najavama telefona od 8 i 10 megapixela samo je pitanje kada ce kod nas oni stici i da li ce uopste stici .

evo jedan link za osnovne korake kako iskoristiti kameru na mobilnom do maksimuma :

http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier. ... uestid=558

inace hvala b_udder , u buduce cu pazljivije birati naslov . izvinjavam se .
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

vlada1970, simpatičan ovaj Kodak link :) ..... može da bude od koristi početnicima ...

pozdrav...

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

slazem se b_udder , lepo su objasnjeni pocetni koraci za koriscenje kamere . :)

pozdrav takodje

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

vlada1970, pa ta informacija nije ono 100% tacna ali to je SE planirao,sad da li ce se to i ostvariti cekamo,ja mislim da oce jer nikako da povecaju rezoluciju videa,sigurno spremaju nekakvo iznenadjenje :D :wink:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Milane , iz tvojih usta u Bozje usi . obozavam iznenadjenja , hehheheheheeh . pogotovo kad je dobra kamera u pitanju :D :lol: 8)

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

vlada1970,
posto vidim da ti puni znaci kamera, sta mislis o ovom modelu LG vec je izaso
pogledaj ovde

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

znam model napalm death , bio je kod nas par dana u prodaji za 800 evrica . i citao sam o njemu . vrlo impresivna kamera koja bi po karakteristikama mogla da se priblizi ovom modelu skoro ali je video snimak mnogo losiji . i mobile moze da snima i u avi formatu i jos i u rezoluciji 640x480 a to je ono sto me je vrlo privuklo . jedino mu je ISO slabiji ali to nije neka mana u odnosu na LG920 . kod LG-a mi se mnogo svidela funkcija obrtanja kamere ali je video snimak ono sto je prevagnulo na i mobile . :)

evo ga link o i mobile 902 :

viewtopic.php?t=8311

:D

EnricoAdams
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 02. Apr 2006. 17:04

Post od EnricoAdams »

Не мислим да нас потрошаче неко у тој мери неко зеза. Има зајебанција нпр када Nokia не стави блиц у ударне моделе са камером (N73, N93, N95) или када SE стави ****** видео у К800, али то је далеко од тога да може да се направи савршен телефон, само компаније неће. Не слажем се са оном замисли коју је изнео napalm death. Узмемо неки добар апарат нпр Canon А630 и у њега убацимо мобилни телефон, и већ у том стадуиму имамо димензије апарата+телефона, што је за многе превише. Друга ствар коју сви ми знамо је да за време које нам је потребно да неком просечно мобилном телефону испразнимо батерију, просечан апарат би пресушио бар 5 пута. А када се од тог апарата још тражи да хвата сигнал, прима позиве, шаље поруке, пушта музику + много озбиљнији оперативни систем, види се да нема те батерије која би успела то да изгура на пар дана. Мислим било је у Јапану и земљама тог региона таквих покушаја, неки су и држали за аватар тај Samsungov телефон са огромним зумом и одличном камером, али увек томе нешто фали, а када не фали онда је такав телефон прескуп. Мислим да све може тако неко би се одавно сетио, направио савршену ствар и покупио велике паре.
  • _____________________________________
    izmenio b_udder:: psovanje nije dozvoljeno...

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

ne znam , slazem se u nekim segmentima Enrico , a to da kompanije nece da naprave . ali mislim da ideja od napalma ( da se u aparat stavi mobilni ) i nije tako losa . u stvari za mene super . ako bi to neko tako napravio , onda bi to sigurno bilo namenjeno kamera fanovima ( u koje mogu da kazem da ja sigurno spadam ) i kao takvima sigurno nije mnogo bitno koliko ima ostalih funkcija na telefonu . bar ja tako za sebe mogu da kazem . sa perfektnom kamerom na mobilnom , bilo bi mi dovoljno da mogu da pricam ,posaljem sms , slusam radio i maltene nista vise . tako da se mobilni ne bi mnogo opterecivao ostatkom funkcija . e sad baterija , ok , trebala bi jaca sigurno ali kad su u stanju da naprave za neke mobilne i od 2000 ili cak 4000 ampercasova onda sigurno ima mogucnosti . ne bi mi bilo tesko ni da bateriju punim svaki dan . naravno ni sa nekim digitalcem ja ne slikam po ceo dan .slikam koliko mi treba , najvise par sati i to je to . ko inace koristi digitalac po ceo dan ? retko koji profesionalac . vazno je znaci da je kamera odlicna i da sa njom mogu da se naprave dobre fotke a koliko ce da mi traje baterija , pa naravno koliko ga koristim . na kraju krajeva , ni mogucnost da se samo za aparat ili i za aparat i mobilni napravi mogucnost koriscenja dodatnih alkalnih baterija kad litijumska crkne , nije ja mislim tesko izvesti . ako se dobro secam motorolin model stariji je imao slicnu funkciju .

sve moze ja mislim kad se hoce . :D

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

EnricoAdams, nisi me skonto, ne zalazem se ja za mobitele sa 10 mp, neka ostani kakvi jesu nego kad bi stavio model mobitela u neki digitalac nebi sve ukupno izslo 250€ a mi imamo mobitele sa 2 mp i kostaju 400 €.. e na to ja bjesnim
naravno kad bi svi mobiteli imali po 10mp i sve mogucnosti digitalnih aparata, digitalci bi propali
al et.. . :dry:

Miki88
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 21. Nov 2006. 21:19

Post od Miki88 »

milan91 napisao:vlada1970, kazes da k800i ima dobru kameru,a los video.A n93 ima dobar video sam nema bas dobru kameru i blic,pa u tome je i fora proizvodjaca kad bi napravili savrsen telefon ne bi posle imali sta da prave,ovako izbace neki sa 3mpx i losim blicem,a sledeci je sa 2mpx dobrim blicem.Sto se tice SE,oni su odavno najavili da ce postojati neke kao podele SE telefona,bice walkman telefoni-za muziku,cybershot-telefon sa dobrom foto kamerom,handy cam-telefon sa dobrom video kamerom,i kao sony playstation-telefon za igrice.I sigurno da idu na to,jer vidis da svi telefoni koji rade odlicne slike imaju los video,tako ce i biti.A oni idu da kupis jedno 3 telefona jedan za slikanje,jedan za video,jedan za posao :wink:
Ajd ok, ima smisla to. Nije im to losa ideja da telefon svrstaju u grupe, ali, iskreno, meni se ne mili cekati 2 godine pa da krenu sa tim. Do tad cu imati nesto sasvim trece. Mozda ja gresim, ali sam ljut pomalo zato ja tako pisem. :angry:

Pozdrav

EnricoAdams
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 02. Apr 2006. 17:04

Post od EnricoAdams »

Па сигурно да би дигиталци онда пропали, али шта то брига онога који направи такав телефон? Озбиљно, када би неко имао могућност да уради то што си ти предложио направио би силне паре, тако да баш не стоји твоје констатација да то може да се направи али ето зле корпорације неће нама услугу да учине.
Јбг телефони коштају онолико колико вреде, осим код неких Nokia, јбг знају људи да смо ми мало сељаци па дигну цене у небесе.

Miki88
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 21. Nov 2006. 21:19

Post od Miki88 »

Onda najvjerovatnije da cu sebi uzeti D900, nema druga varijante! Taj fon ima dobar video i pravi dobre fotke, a i solidno izgleda (jeste Slide i jako je tanak, ali ko ga šiša). :wink:

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

da ne otvaram novu temu, mozel mi neko poslat video klip od W900, bio bi jako zahvalan

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

vrlo dobar izbor napalm death . ja sam skoro ukapirao da w900 u stvari pravi sasvim ok klipove . :D za razliku od k750 , w800, k800 itd , jedino ovaj model zahvaljujuci 3D akceleratoru ( tako kazu ) moze da pravi mnogo bolje klipove i to u 320x240 rezoluciji . postoji sajt holandski newmobile sa dosta klipova razlicitih rezolucija pa skini odatle ---- http://www.newmobile.nl/eur/nl/videos.p ... id=15e5bea --- .
5-ti , 6-ti , 7-mi i 8-mi klip po redu odozgore su klipovi u rezoluciji 320x240 . ne mogu da se setim sada ali mislim da sam negde procitao da pravi klipove u 30 frejmova ali nisam siguran 100 % . mada su vrlo prihvatljivog kvaliteta ,cak bih rekao i bolji od D900 na primer .

ako ti nije tesko napisi mi kako ti se cine kvaliteti klipova i sa kojim modelom bi ga uporedio ?

8)

ako je neko vise upucen u materiju , da li bi mogao da mi objasni sta je to 3D akcelerator ? jer sam procitao da ovaj model w900 to ima i zato su mu klipovi vrlo jasni i vrlo prihvatljivi po kvalitetu za 320x240 rezoluciju. podsetio me je napalm death na ovaj model pa razmisljam da li to ima veze sa samom kamerom ili je to softverska podrska ? jer taj 3D akcelerator stvarno dobro odradjuje posao . mogu se po klipovima od w900 videti primeri . kada bi tako nesto bilo moguce ubaciti ( a ne vidim zasto ne bi !) u kameru od 6288 ili 6233 , verujem da bi se dobili jos bolji klipovi u 640x480 rexoluciji . sa modelom 7390 Nokia je po mom misljenju pokusala da izmiri razne ukuse i da u kameru sa 3 megapixela i sa autofokusom ,ugradi i snimanje klipova 640x480 ali mislim da sa primerima koje sam na mobile review sajtu imao prilike da vidim , nije uopste dobro uradila nijedan posao . na ustrb toga da spakuje sve to u jedno , ni fotografije ni video snimak , bez obzira sto je u rezoluciji 640x480 , nisu kvalitetni . jer kapiram do sada ili naprave dobru ili odlicnu cak kameru za fotke sa autofokusom a ubace osrednji ili los video snimak, ili na primeru 6233 ili 6288 pogotovo , vrlo zadovoljavajuci snimak 640x480 , a fotke sa kamerom, bez obzira sto je 2 megapixela dobijete vrlo slabasan kvalitet i to sve bez autofokusa . nikako da ukapiram te magove koji kroje trziste i planiraju kako jos mogu da se poigraju sa kupcima . toliko im je tesko da naprave dobru kameru i za fotke i za video klipove , kao da misle da ce ostati gladni ako to naprave . nece im se pa nece .pa onda izmisljaju razne fore i fazone kao sto je 7390 samo da bi kao ne znam sta novo ubacili na trziste ali mrka kapa . svako ko i malo poredi primere videce ovo. i na kraju vrlo mi je zao , jer kada sam video specifikaciju 7390 pomislio sam , evo modela koji mi se svidja i zadovoljava moje potrebe a nije preskup kao N93 ,ali nista od toga . 8) na kraju ispade vrlo osrednja kamera , nista extra .
  • _______________
    Izmenio akki, koristi opciju izmeni, ne pisi postove za redom.

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

cimace oni tako jos dosta godina sa nekim sirovinama dok ne ustupe neki bas vrh uredjaj da traje i da se ne trosi :disgust: 3D accelerator je hardverske prirode i cini mi se da W900 ima invidiin 3D chip koji odradjuje posao multimedije na visem nivou ,video,slike itd vise o ovome ces naci ovde
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Akki
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Sub, 09. Okt 2004. 11:03

Post od Akki »

nvidia je chip... i koristi se prvenstveno za igrice... :)

Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...

Odgovori