Walkman vs. iPod i prednosti/mane iPod-a...

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Walkman vs. iPod i prednosti/mane iPod-a...

Post od Spyker »

Bilo mi dosadno, pa reko da vidim koji je bolji Multimedia uredjaj...
Dakle, na uporednom testu su se nasli Sony Ericsson W800 sa verzijom softvera R1L002 i iPod 5th generation 30GB white, sa verzijom softvera 1.1...
Prva oblast koju sam poredio je zvuk.
Oba uredjaja su imala iste slusalice, neke sony, nemam pojma koji je model, jer walkman slusalice imaju kratak kabl, i nisu mogle lepo da idu na iPod. Ispitao sam deset osoba.
Da bolji zvuk ima W800 reklo je sest osoba.
Za dve osobe je bio bolji zvuk na iPodu
Preostale dve osbe nisu mogle da se odluce, odnosno nisu primecivale razliku...
U segmentu zvuka je w800 bolji(gledano po broju glasova), mada ja licno mislim da nema razlike, i ja nisam mogao da pronadjem razliku( ja ne spadam u ispitane osobe, tako da je ustvari troje onih koji nisu primecivali razliku...
Ispitane osobe nisu znale koji uredjaj je u pitanju odnosno bilo je ocenivanje "na slepo"
Druga oblast poredjenja je video.
Sto se tice videa, ova dva uredjaja uopste nisu za poredjenje. iPod je daleko bolji, zapravo njegov ekran je mnogo bolji. iPod ima ekran koji je pre svega i napravljen za video, tako da tu W800 nema nikakvih izgleda.
Ono sto bih takodje trebalo da kazem je da iPod ima ekran slican televizoru(samo dosta manji), odnosno veci je vodoravno nego uspravno. Na W800 se moze namestiti da se video gleda kao i na iPodu, koristeci opciju Full Screen.
Sto se tice velicine ekrana, ponovo je iPod u prednosti. Velicina iPodovog ekrana je 40mm x 52mm, dok je velicina ekrana W800 38mm X 32mm.
Treca oblast je količina memorije
Ovde ne moram mnogo pisati, svi vec dobro znamo da iPod ima 60-120 puta vise memorije, zavisno od verzije. Memorija na W800 se moze prosiriti preko pro duo kartica, ali ce iPod i dalje imati 15 puta vise memorije.
Sledeca oblast je funkcionalnost i izrada.
iPod-om se dosta lakse dolazi do trazene stvari, pre svega zato sto je iTunes laksi za upotrebu od walkman programa. Takodje, tuch pad(valjda se tako zove onaj krug na iPodu) omogucava visestruko brze kretanje kroz meni. Ko se navikne na njega moze prelaziti preko sto pesama u sekundi, dok je w800 bar deset puta sporiji.
Sto se tice kvaliteta izrade, mislim da je na iPodu sve savrseno. Izuzetno precizno je uradjen, a maska mu je dole od nekog metala, dok je gore prekrivena staklom. Dakle ne mozete osetiti prelazak prstom sa ekrana na ostali deo, jer je postavljeno staklo. To jako lepo izgleda, i stice se utisak visokog kvaliteta.
W800 je jako kvalitetno uradjen za telefon, ja recimo nisam imao nikakvih problema u prethodnih nesto vise od godinu dana, koliko ga imam. Ipak je iPod daleko kvalitetnije uradjen.
Cena i zakljucak.
Cena W800 je oko 230e, dok je cena iPoda u Com-trejdu oko 35000 dinara, sto je negde oko 450e. Ja sam moj iPod kupio za Novu godinu u Dubajiu i platio sam ga oko 350e,dok je verzija od 60gb bila 400e. To je mnogo manje nego u Srbiji, pogotovo sto mu je jos dosta pala cena od tada, jer je to bilo pre skoro godinu dana. Ipak je iPod dosta skuplji, mada ja se ni jednog trenutka nisam pokajao sto sam ga kupio. Mislim da je kod nas nerealno visoka cena, iako u inostranstvu nije tako. Ako mozete da ga kupite van Srbije, samo napred, ali mislim da ne vredi onoliko koliko na nasem trzistu.
Zakljucak je da je iPod dosta bolji multimedijalni uredjaj, za koji ipak treba izdvojiti dosta novca. Ko ima para, i trazi dobar multimedijalni uredjaj, ima moju punu preporuku da kupi iPod.

Sutra bi trebalo da kupim W950, tako da mozete ocekivati W950 vs. iPod, sto ce biti mnogo realnije poredjenje od ovog koje sam napisao.

Pozdrav :D
Poslednja izmena od Spyker u Pon, 11. Dec 2006. 20:37, izmenjeno 1 put ukupno.

Kuzman
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 22. Nov 2004. 22:16

Post od Kuzman »

Pazi, imam ipod white 30 gb...Koja verzija softvera je na njemu? I jos vaznije za zvuk mnoooogo zavisi od ekvalajzera...nazalost nema auto ekvalajzer pa je to malo losije pa ako slusas uglavnom jednu vrstu muzike drzis napr na rock ili na none ako ima puno razlicitih vrsta muzike. A "jacina" zvuka je dosta vazna, ipod ima ogranicinje(koje moze da se zaobidje) glasnoce posto je pre ostecivao sluh(ne kazem da je to pozitivno, kazem da walkman fonovi imaju tih zvuk).
Izrada jeste dobra ALI se JAKO LAKO grebe, i metal i prednja strana, tako da mora da se cuva...
Video nije neka jaca strana, jeste da on ima lep ekran ali baterija je suvise slaba za gledanje filmova a i ekran je bre mnooogo mali.
Po meni nema boljeg plejera, precenjen jeste, ali po meni vredi!
Black Sabbath!!!

Koren
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 16. Apr 2006. 09:09
:: Samsung Note 2
Kontakt:

Post od Koren »

Samo jedno pitanjce...
Jesi li probao da telefoniras sa iPod-om?? :lol: :D :P
Mislim da u tom segmentu SE razbija iPod! :P :D :P
PozZ 8)

Jones
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 05. Maj 2006. 22:18
Kontakt:

Post od Jones »

Ako cemo vec porediti neke uredjaje probajte porediti Sony PSP i IPod...a da obratite velcinu ekrana na PSP,kvalitet mp3,reprodukciju videa,wi-fi,full internet browser...pravi znalci multimedijalnog uredjaja ce reci pobednika...a da PSP ima i igrice sa Sony PS2 tj tog kvaliteta...a da kosta 200e :D :D
Ja moram definitivno na lecenje u ustanovu za odvikavanje od mobilnih telefona

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Kuzman, nemoj mi pricati, imam ga i nisam lud. Naravno da znam da ima equalizer, pustao sam pesmu Rihanne, pon de replay, a ekvalajzer namestio na R & B, tako da je sve bilo korektno. Verziju softvera vidis na setings, pa onda about, a ako mislis koja je moja verzija, pazljivije procitaj drugu recenicu :uhuh:
Dalje, nisam rekao da je ekran dobar, vetj samo da je mnogo bolji od w800... A sto se tice baterije, meni drzi 4 sata gledanja filmova, sto nije ekstra, ali nije ni tako lose.
Za moj "ukus" , a i vrcina tako misli, Walkman telefoni nemaju bas slab zvuk( mislim na slusalice ).

Koren, pa naravno, nisam ni rekao drugacije... Lepo sam napisao da poredim koji je bolji multimedijalni uredjaj...

Jones Za sony PSP si u pravu... Potpuno se slazem sa tobom... Samo sto njega nisam imao na "testu". Ovo poredjenje sam uzeo jer su obe "sprave" namenjene slusanju muzike, a PSP je ipak igracka konzola...

Pozdrav... :D :D

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Cekaj malo,otkud ti to da iPod kod ComTrade-a kosta 35 000 dinara,ja videh da je nekih 25 000 dinara 30GB model (na itsvet pise ~300 eura ali po njihovom kursu)!?
Drugo,moj 30GB video iPod ima v1.2 firmware,mozda bi trebali,ustvari ne mozda nego SIGURNO bi trebali da uradite update,jer je ova verzija donela vecu stabilnost,vecu brzinu rada,i ono najvaznije pri gledanju videa,VECU AUTONOMIJU!!
Samo cu kao primer navesti da sam odgledao 3 epizode Simpsons-a,i nije pala baterija ispod 2/3 odokativno,sto znaci da sa ovim firmware-om (ekran na nesto preko pola brightnes-a,mozda 55%,eventualno 60%) kod mene moze da vrti preko 4h,sto je cela 2 filma ili jedno 8-9 epizoda omiljene mi serije!!
Jones,ako vec pises hvalospeve o PSP-u,onda nemoj bar da lazes,jer on ne kosta NI BLIZU 200 eura,odnosno ja sam najjeftinije video bulk verziju (to je valjda ona minimalna,samo plejer i jedna igrica) za nekih ~240 eura!!
A ni iPod nije samo mp4 player,vidim da ste zaboravili da napomenete da je on i PORTABLE HD!!!
Sto je naravno mnogo dobra opcija,ujedno i prenosite muziku i prebacujete programe,a koliko mi je poznato PSP nema HD,tako da sa njim mozete da se"slikate"sto se prostora tice,a tek je jeftin ako mu se dokupuje memorijska!!
Uz to,za iPod ima toliko dodataka da ne znam odakle da pocnem!!Hocete radio,kupite radio remote,a ako hocete recimo da slusate muziku sa iPod-a preko svog kasetofona ili CD ili mp3 plejera sa radio funkcijom,nema problema ni za to,kupite samo FM transmiter!!
Za svaki iPod postoji mogucnost modovanja baterije (odnosno kupovina modovane) kojom se autonomija produzava za 1/3 jer je baterija za toliko jaca!
Mislim da ne treba da nastavljam dalje,shvatili ste valjda da,vi koji tvrdite da je precenjena igracka,da je samo mp3 player kao i drugi... naravno GRESITE!!
Sto se same teme treda tice,mislim da je nelogicno porediti multifunkcionalni uredjaj kao sto je W810 kojim se moze telefonirati,surfovati netom,gledati video,slusati muzika... sa uredjajem koji je prvenstveno fabricki predvidjen za samo 3 funkcije,muzika,video i portable HD!!
Pozdrav 8)
Poslednja izmena od Lomnica_city u Čet, 07. Dec 2006. 23:10, izmenjeno 1 put ukupno.

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

ipod video od 30gb moze u NY'u da se nadje za 280$ +tax inace psp je vrh i za taj kesh nudi ubedljivo najvise samo sto nema ugradjen gsm modul :disgust:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Jones
Mobil fan
Mobil fan
Kontakt:

Post od Jones »

Ja govorim da ima za 200e a cak i za 180e nov samo psp i punjac u odredjenim radnjama a vi sto ggledate cene u COMTRADE tp je druga stvar...Mada cenim svako misljenje...Skidam ja kapu IPod svidja mi se zbog OGROMNE memorije...al ja sam fan velikih i dobrih ekrana...
Uglavnom to je sve stvar ukusa....Uvek ce biti fanova Ipod-a,PSP-a,mobilnih telefona....istina je da nema savrsene sprave i ne zelimo da se ovaj thread pretvori u svadju i raspravu...
Ipak morate priznati da je PSP opasna sprava...mana su mu mozda malo(tj ni malo) interne memorije al posto 2gb MS pro duo kosta 85e...ipak je i to dosta za pocetak...
Respect Lomnica_city

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Alien napisao:Zakljucak je da je iPod dosta bolji multimedijalni uredjaj, za koji ipak treba izdvojiti dosta novca. Ko ima para, i trazi dobar multimedijalni uredjaj, ima moju punu preporuku da kupi iPod.
Lomnica_city, hvala bogu da ima jos neko osim mene ovda da ceni iPod... :P Mozda si u pravu za cenu, verovatno sam pogledao pogresno... :oops: Ako je 25000, onda je to u redu, ja sam rekao da sam ga platio 350e i da se nisam pokajao...
A sto se tice softwera, siguran sam da je bolje sa novim softwerom, ali me mrzi da ga sad upload-ujem, tako da...

Pozdrav... :P
iPhone + CX300

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Eh da bre ljudi,pa vi zapeli PSP igrice,PSP ovo-ono... a jel cuo neko za LUNIX ZA iPOD!! :D E ajd sad da vidim sta imate da prigovorite!?Ako volite igranje,i recimo ko voli Doom,neka nabaci Linux i iDoom igricu pa neka kaze da iPod nije najprakticniji i NAJMODABILNIJI uredjaj like... EVER!! :wink:
Pozdrav 8)

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

I-pod je perverzija zbog zvuka i harda...e sad ja verziju od 30gb nisam cuo ali onaj od 4gb mi se brutalno svideo... Ali PSP ubedljivo rastura sve uredjaje po pitanju videa...Isao sam sa Jones, kad je kupio PSP i nisam mogao da verujem ocima kad sam video trailer za film "Spiderman 2" koji se tad dobijao uz demo disk, a tek oni silni "Svedski akcioni" koje smo gledali na predavanjima bili su konvertovani iz DIVX u format za ekran na PSP i extra je bila slika bez kockica 8)
5130+Koss the plug....

Jones
Mobil fan
Mobil fan
Kontakt:

Post od Jones »

Pa ok....Linux....ako cemo tako koji Ipod ima dijagonalu ekrana 4.3incha tj koji multimedijalni uredjaj ima uopste tako dobar ekran a da pritom izdrzi baterija 10 sati...A da hackeri rade na pokretanju Linux-a na PSP koji je tehnicki mnogo mocniji od Ipod...pa me bas zanima kako bi se ponasao na psp taj Linux...
Uostalom treba probati PSP uzeti ga u ruke i onda reci nesto...
ALi opet kazem cenim tvoje misljenje Lomnica_city i slazem se da je Ipod a cool machine...

Pomenuo si Doom...A jel si nekad odigrao igricu na PSP...ne verujem da Ipod ima 32mb Vram i dual graficki procesor...necu sad u specifikacije....
fain2daniel zna o cemu pricam
toliko

llulle
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 01. Sep 2006. 19:32

Post od llulle »

ipod je bio precenjen,ali mu pada cena i nano kosta 160e od 2gb sto je dosta povolno,ali mislim da za 450e moze da se uzme nano od 4gb i w810 a to je mnogo bolje od recimo n91
i kada bolje pogledam precenjeni su fonovi sa velikom memorijom,a ne music playeri sa hd-om
ipod od 30gb za 23000 je super i vredi svaku paru,ali su zdravo osetljivi i na zapadu nema korisniak koji ga bar jednom nije nosio u ovlasceni servis na popravku,a to kod nas nema

mislim da je 2gb sasvim dovoljno za muziku,jer nema sanse da neko slusa po 5000 pesama i da su sve koje mu se svidjaju,treba da sedis 5 dana da odaberes sta ces staviti-treba da imas toliko pesama koje stalno slusas da bi ih stavio,zato ipod ima display za filmove i fino izgleda

psp je zakon samo za portable media device mislim da bi trebalo da ima mnogo vecu memoriju
nokia c7

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Jones, upravo tako...iskreno nisam igrao igrice na ipod video ali mogu reci da NE moze ni da pomirise psp'u ....vrh sto se igranja tice a i mnogo toga drugog :wink:

Jones
Mobil fan
Mobil fan
Kontakt:

Post od Jones »

Long live fain2daniel...decko zna sta je prava stvar...daleko ces ti da doguras :wink: ...kakav ipood i igrice...mozda tetris ili tako nesto(ne vredjam ali sumnjam da moze nesto jace)...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Vidi,iPod uopste NIJE predvidjen kao sve to,i BAS TO je poenta cele ove price!!Jer ako neko ode na itsvet naprimer,pogleda specifikacije i prva pomisao je obicno:"Staaaaaa,300 eura za obican mp4 player,ma precenjen je"!!
A ako je taj iPod napravljen kao stvarno osnovna stvar za preslusavanje muzike,gledanje videa i prenos podatak,onda je ovo sto se iz toga razvilo stvarno neverovatno,ma koliko je taj Linux kompleksan sto ti kazes Jones (ustvari mislim da su vec u pitanju LinuxI,mislim da sam cuo da ima 3 distribucije ako ne i vise)!!
A i sam firmware je lako modovati,nabavio sam programcic kojim je moguce tweakovati firmware do mile volje,tipa ne svidja vam se font,promenite ga,ne svidja vam se ona slicica za Do not disconect (a i jeste ruzna) a sto onda da je ne promenite,znaci stvarno je do j... uredjaj dok je PSP po tom pitanju jako los,odnosno modabilnost se zavrsila vec na verziji 1.5 ako se ne varam,dok je mnogo naprednija verzija 3.0 san za skoro sve vas jer ne mozete koristiti piratske igrice a pretpostvaljam da izbor i cena originala kod nas ne pomazu tako da... :wink:
A ionako opet pokrecemo poredjenje koje je nelogicno,igracka konzola protiv mp4 plejera,mislim da preterujemo ako gledamo koji je bolji,jer su ukusu razliciti posto je meni portabilna konzola glupost,ali mp4 nije (cesto putujem busom do kuce) a recimo Jones misli obrnuto,zato bolje da prekinemo!? :?
Pozdrav 8)

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Lomnica_city, razlike su velike i ipod video vredi ali nikako toliko kesha :uhuh: imas mnogo bolje plejere za tu cenu a sto se zike u busu do kuce tice...moze i fon da posluzi ali ako o5 vec imas ipod video u dzepu ne moze nikako da ti bude lose :roll:
losa su poredjenja krenula i psp ni ne moze realno da se uporedi sa ipodom :disgust:
ali sto se igrica tice to stoji...zna se

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Kako mnogo kosta za vrednost i ima mnogo boljih mp4 plejera!?!?!?Koliko ti mislis da kosta jedan 1"HD od 30GB u njemu,ako je recimo 1.8"HD za tablet laptopove slicnog kapaciteta oko stoje eura,pa onda ekran,pa aluminijum i ono staklo ili sta je vec za kuciste... ja uopste ne mislim da je preskup (posebno sto je net pun ponuda za $200 preko grane,mi nemamo normalne prodavce koji bi se zadovoljili sa ispod 50% zarade) i tu gresis,a razumem i zasto sudeci po komentarima za PSP!! :uhuh:
Ajd sad ovako,tebi je to mnogo para,meni nije bilo jer sam ga uzeo od preko grane jeftinije i radije bih da nosim PRELEPI,velikog kapaciteta i veoma MALEN I TANAK I LAGAN uredjaj kao sto je iPod,nego da nosim ciglu od PSP-a koji je preglomazan,tezi duplo,nema memoriju... znaci nije savrsenstvo kakvim ga predstavljate,kao sto nije ni iPod ali vi bar preteraste sa pogrdama!!
A za kraj,ako ti nije tesko,daj mi predstavi par mp4 plejera koji su mnogo bolji od iPod-a a kostaju slicno,bas me zanima,samo pazi da te prednosti ne budu tipa"ima FM radio,a iPod ne..."jer je Linux recimo mnogo bolja opcija od radia (koji i iPod ima uz dodatak)!?
A inace pomenuo sam vec iDoom i slicne igrice,nemojte da lupate da samo imamo tetris za iPod od igrica (doduse iDoom je za one koji instaliraju Linux,ali i to je jedna od opcija ko je zeli)!
Pozdrav 8)

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Lomnica_city, ZEN Vision W60GB potrazi na netu i vidi kakav je uredjaj i koliko kosta(imaj u vidu koliko kesha za 60gb) :P a ima i noviji model ali to je vec druga prica...

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

o boze ne mogu da verujem kakva tema pa vi poredite iPod i mobilni telefon, dve stvari koje se nikako ne mogu porediti :blinky:
zna se sta je svrha iPoda, muzika, muzika i o5 muzika... ne mogu verovati da SE walkman serije ima bolji zvuk od iPod-a... znaci totalno ne tacna izjava... imao sam prilike da cujem i SE a imam iPod... znaci besmisleno.... :uhuh:

Zaključana tema