Dakle, na uporednom testu su se nasli Sony Ericsson W800 sa verzijom softvera R1L002 i iPod 5th generation 30GB white, sa verzijom softvera 1.1...
Prva oblast koju sam poredio je zvuk.
Oba uredjaja su imala iste slusalice, neke sony, nemam pojma koji je model, jer walkman slusalice imaju kratak kabl, i nisu mogle lepo da idu na iPod. Ispitao sam deset osoba.
Da bolji zvuk ima W800 reklo je sest osoba.
Za dve osobe je bio bolji zvuk na iPodu
Preostale dve osbe nisu mogle da se odluce, odnosno nisu primecivale razliku...
U segmentu zvuka je w800 bolji(gledano po broju glasova), mada ja licno mislim da nema razlike, i ja nisam mogao da pronadjem razliku( ja ne spadam u ispitane osobe, tako da je ustvari troje onih koji nisu primecivali razliku...
Ispitane osobe nisu znale koji uredjaj je u pitanju odnosno bilo je ocenivanje "na slepo"
Druga oblast poredjenja je video.
Sto se tice videa, ova dva uredjaja uopste nisu za poredjenje. iPod je daleko bolji, zapravo njegov ekran je mnogo bolji. iPod ima ekran koji je pre svega i napravljen za video, tako da tu W800 nema nikakvih izgleda.
Ono sto bih takodje trebalo da kazem je da iPod ima ekran slican televizoru(samo dosta manji), odnosno veci je vodoravno nego uspravno. Na W800 se moze namestiti da se video gleda kao i na iPodu, koristeci opciju Full Screen.
Sto se tice velicine ekrana, ponovo je iPod u prednosti. Velicina iPodovog ekrana je 40mm x 52mm, dok je velicina ekrana W800 38mm X 32mm.
Treca oblast je količina memorije
Ovde ne moram mnogo pisati, svi vec dobro znamo da iPod ima 60-120 puta vise memorije, zavisno od verzije. Memorija na W800 se moze prosiriti preko pro duo kartica, ali ce iPod i dalje imati 15 puta vise memorije.
Sledeca oblast je funkcionalnost i izrada.
iPod-om se dosta lakse dolazi do trazene stvari, pre svega zato sto je iTunes laksi za upotrebu od walkman programa. Takodje, tuch pad(valjda se tako zove onaj krug na iPodu) omogucava visestruko brze kretanje kroz meni. Ko se navikne na njega moze prelaziti preko sto pesama u sekundi, dok je w800 bar deset puta sporiji.
Sto se tice kvaliteta izrade, mislim da je na iPodu sve savrseno. Izuzetno precizno je uradjen, a maska mu je dole od nekog metala, dok je gore prekrivena staklom. Dakle ne mozete osetiti prelazak prstom sa ekrana na ostali deo, jer je postavljeno staklo. To jako lepo izgleda, i stice se utisak visokog kvaliteta.
W800 je jako kvalitetno uradjen za telefon, ja recimo nisam imao nikakvih problema u prethodnih nesto vise od godinu dana, koliko ga imam. Ipak je iPod daleko kvalitetnije uradjen.
Cena i zakljucak.
Cena W800 je oko 230e, dok je cena iPoda u Com-trejdu oko 35000 dinara, sto je negde oko 450e. Ja sam moj iPod kupio za Novu godinu u Dubajiu i platio sam ga oko 350e,dok je verzija od 60gb bila 400e. To je mnogo manje nego u Srbiji, pogotovo sto mu je jos dosta pala cena od tada, jer je to bilo pre skoro godinu dana. Ipak je iPod dosta skuplji, mada ja se ni jednog trenutka nisam pokajao sto sam ga kupio. Mislim da je kod nas nerealno visoka cena, iako u inostranstvu nije tako. Ako mozete da ga kupite van Srbije, samo napred, ali mislim da ne vredi onoliko koliko na nasem trzistu.
Zakljucak je da je iPod dosta bolji multimedijalni uredjaj, za koji ipak treba izdvojiti dosta novca. Ko ima para, i trazi dobar multimedijalni uredjaj, ima moju punu preporuku da kupi iPod.
Sutra bi trebalo da kupim W950, tako da mozete ocekivati W950 vs. iPod, sto ce biti mnogo realnije poredjenje od ovog koje sam napisao.
Pozdrav