novogodisnje takmicenje u slikanju

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
llulle
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 01. Sep 2006. 19:32

novogodisnje takmicenje u slikanju

Post od llulle »

posto sam ne jednom sajtu video da postoji takmicenje u slikanju ,odnosno pravljenju fotki mobilnim telefonima i prva 3 mesta dobijaju mobilne telefone,pomislio sam zasto to i ms ne bi uradio sa nekim sitnim pokloncicima koji mnogo znace za pobednike,ovo je predlog
koliko je to tesko da se odradi softverski pre nove godine nisam siguran ali misli da bi ta akcija bila popularna

ovo bi trebalo da ode u kafic,slucajno sam pogresio

premestio:gameforce:treba u kafic ;)
nokia c7

blade_bre
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 24. Jan 2006. 23:34
Kontakt:

Post od blade_bre »

Ne mora da bude pre NG, moze to i ovako nevezano za neki datum. Svidja mi se ideja, i mislim da bi mnogi prodavci imali koristi (reklama)...

:)
...shit happens... keep d smile!

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

@llulle: softverski obradi? Pa prosto otvori se topic i tu svako baca svoju sliku uz deskripciju do odredjenog datuma a onda se otvara poll koja je najbolja slika (koji ce isto ne znam koliko da traje) i ko dobije vishe glasova is the winner :wink: .

Sto se tice ideje, nije losha ali kada bi sve ovo bilo na negom fotografskom forumu (slike digitalaca npr.) jer slike iz telefona postaju upotrebljive tek od k750 i brace pa na gore (d900,k800,n93,n73....) a oni ljudi koji imaju 1.3mpix nece imati prilike da ucestvuju (mislim imace, ali ne i da dobiju, jer sve 1.3mpix kamere u telefonu su tek da se razlikuje sta je otprilike na slici).
Ok, ako bude ja cu da ucestvujem (u zavisnosti od teme slikanja), ali ono, ne verujem da ce se ovo realizovati.
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

llulle
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 01. Sep 2006. 19:32

Post od llulle »

ako admini prostanu neka oni otvore topic pa da se krene,mislim da je ovo sa novogodisnim motivim za sada najbolje,ali slike se moraju prvo smanjiti na maximum koji je dozvoljen za postavlanje na forumu
poll je dobra ideja
a nagrada moze da bude memorijska koja pobedniku treba ili bluetooth slisalice ili zvucnici ili walkman sluske ili nesto sl za sta se pobednik odluci
sve pod uslovom da admini pristanu
odziv bi bio extra
nokia c7

MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

llulle, ne mora se uopste postavljati slike na forum(ne znam koliko ima slobodnog jos mesta)mogu se okaciti na neki image server,imageshack.us ili tako neki.Samo treba da admin zovne sve prodavnice i da vidi da li one hoce da ucestvuju u sponzorisanju ovog takmicenja.E izmeni i naslov napisao si tekmicenje :D :wink:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Licno mislim da bi se retko koja prodavnica odlucila na ovakav vid zabave i sponzorstva,jer nase podneblje nije naviklo na takve stvari.Mozda i gresim,ideja nije uopste neozbiljna,ali ako bi se vec realizovala,trebalo bi dopustiti svima da ucestvuju,bez obzira na kvalitet kamere u telefonu.
Nek se ocenjuje originalnost fotografije,a ne kvalitet iste... :wink: :wink:

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

@green: pa ali kako moze slika prepuna shuma na kojoj se tek vidi sta je od 1.3mpix da "pobedi" pored jako lepe i ciste slike od k800 npr. Moze da ucestvuje, ali nece SIGURNO! da pobedi.

Inace sto se tice nagrada, ne moraju da budu neke velike, cisto ono simbolicno jer nije fora sada dobiti ko zna sta, nego ucestvovati (for fun :wink: ). Evo primer:

I nagrada >> 3.5mm-a jack za marku telefona koji pobednik poseduje (uverili su se svi da ti jackovi nisu skupi kada se na pijaci prodaju za 200-300din. skupi su jedino u prodavnicama (po 20evra ili koliko vec), ali ja mogu da se kladim da ih i oni nabavljaju za isto tako smesnu cifru (200-300din) pa im sigurno nije problem da "poklone" jednu za ovu "akciju" a uz to ce biti spomenuti kao "sponzori" i eto reklame :).

II nagrada >> nemam pojma, moze da bude neki pri paid broj od 200din (moze ono sto prodaju po trafikama CD + 100din kredita + 100sms-a + flat za dial-up) ili slicno.

III nagrada >> neka trakica za telefon, nesto slicno.

Takodje moze na foru (ako su raspolozene te prodavnice, mada ne verujem) da naprave majce ili kackete ili hemiske... (sta god) sa njihovom reklamom i to da bude kao neka nagrada. Dunno.

Poz 8)
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

kako dokazati verodostojnost slike tj dali je original i nije modovana na ovaj ili onaj nacin? a moze recimo biti naj slika 1.3MP/2MP/3MP kao 3 varijante za 3 nagrade pa ce svako i sa slabijom kamerom imati mogucnosti da ucestvuje 8)
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

fain2daniel, mislim da poenta nije da slika bude odredjene rezolucije nego npr najlepsi zimski pejsaz ili nesto novogodisnje e tada bi stvarno svi sa bilo kakvim kamerama imali sansu posto ne bi bilo bitno toliko da li je slika izvrsnog kvaliteta nego bi se vise vrednovao interesantni sadrzaj slike, tako bi se izbegle te podele po kategorijama. Zamisli da neko s k800 pobedi samo zato sto ima najbolji kvalitet slike a na slici nesto tamo levo i bez veze glupost :disgust:
5130+Koss the plug....

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

Masterokrata, znaci mogu da modujem neku prirodu koja je uradjena od strane vrhunskog fotografa sa vrh digitalcem i da joj promenim rezoluciju i dobijam nagradu? nece moci :uhuh: nista od ove teme kao ni nagradne igre :disgust:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

@fain2daniel: pa trazice se od usera slike sa exifom a i vidi se ako je neka slika nije sa mobilnim naslikana (tj. ako je moblim telefonom to nemoguce slikati). Trazice se slika u full rezoluciji (2mpix ili 3mpix) i tu se odmah sasvim jasno vidi o cemu je rec! jer svako od nas zna sta i koliko telefon moze da izvuce, a moze i da se gleda 100% crop i da se vidi koliko detalja ima (svi znaju da telefoni nisu bash nesto tu)... itd....

Ne moze, nije lako i nema potrebe za takvim prevarama, radimo ovo iz zabave a ne da bi dobili nagradu (a i bash zbog toga nagrada ne treba biti NEKA, nego kao sto sam naveo nesto simbolicno).

poz 8)

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Dario, postoji dosta programa koji mogu da menjaju EXIF ja sam probao jedan i odlicno to radi tako da to sto ce se traziti sa EXIF-om nista ne vredi,moze on da smanji tu sliku na rezoluciju 2mpix.Dario a to da li radimo iz zabave,mozda ti ili jos neki(evo i ja :D ) mozda neko nije takav mozda neko bas oce da dobije tu nagradu i dace sve od sebe da je dobije

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Dario, jbt pa nije mi na kraj pameti palo da bi neko tako podvalio... :chytry:
Sto bi neko bio toliko jadan da uradi tako nesto? Pa trebalo bi navesti model telefona i slicno, a svi mi dobro znamo kakve slike pravi npr 6600 i ne moze sad neko da postuje sliku neke bruka rezolucije...nije vredno tolikog javnog blama ako nekoga uhvate u varanju.
5130+Koss the plug....

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

A ako je neko vrhunski poznavalac photoshopa? Sa time mozes da uradis sta god zelis. Slikas lepo digitalcem, obradis, promenis sve sta treba, i posaljes. I nema sanse da ne dobijes. Prema tome, ocena kvaliteta slike je glupost, ali ocena sadrzaja to jevec nesto drugo. Naravno, ako vidis samo neke nejasne mrlje a autor tvrdi da je to i to... ne znam, to bi trebalo diskvalifikovati. Znachi samo ono gde se sve lepo vidi, a sad da li ima malo ili mnogo suma... pa sad Boze moj, nisu svi aparati isti. I zasto ne bi ucestvovali i digitalci ravnopravno?
Ideja je dobra, ali joj fali razrada.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

miodrage, pa onda definitivno samo treba ocenjivati sadrzaj slike, pa neka ucestvuju i digitalci...sta sad ima ljudi koji nemaju kameru na telefonu a hoce da ucestvuju pa treba im pruziti priliku, e tad smo svi ravnopravni.
5130+Koss the plug....

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

meni se svidja ideja . sad da li ce i admin naci za zanimljivo, to ne znam . podrzavam apsolutno.

prvo , mislim da i sa 1,3 Mpix moze i te tako pristojna slika da se dobije , naravno ne tako ostra , jasna i sadrzajna kao sa na primer k800 ali moze ako se covek potrudi . treba za takvu kameru naci idealno svetlo i dobar polozaj i mirnu ruku pa moze i tada da ispadne lepa slika . naravno , cim covek napise da je to slikano sa 1,3 Mpix-elnom kamerom , onda i ocenjivac mora to da ima u obziru i da vise gleda sadrzaj slike , poentu i sklop cele kompozicije . da se tako izrazim .znaci sadrzaj slike je malo vazniji od kvaliteta kamere po meni .pogotovo u slucaju 1,3 Mpix-elne kamere . ako coveku mrdne ruka u slikanju i od odlicne prilike ispadne samo mrlja , onda to treba uzeti u obzir da je covek lose odradio slikanje . e to je vec na njegovu stetu . vecina nas zna kako izgledaju slike sa na primer 1,3 Mpix i vidi se kad je covek iako je slikao sa 1,3 Mpix-elnom kamerom , to svojski uradio . imao sam prilike da maltene, coveku koga ne znam , posaljem sve cestitke za trud za napravljenu sliku sa 1,3 Mpix-elnom kamerom . vidi se da je to takva kamera ali to sto je na primer taj covek iz takve slike izvukao je za svaku pohvalu . a jos kad je slikao nesto lepo i za oko , to je onda definitivno super.

sta mi je poenta ? da ja ,a to sam vec rekao ranije, skoro 100 % znam , da bih sa sada najskupljim Canonom koji kosta oko 5000 ili 6000 evra , napravio losije slike nego vrhunski profesionalac sa obicnim prosumerom a moguce i sa obicnim digitalcem . e zato mislim , da bez obzira sto je neka slika slikana sa 1,3 Mpix-elnom kamerom , treba vise obratiti paznju na strucnost tog fotografa amatera i na njegovo umece baratanja tom kamerom , nego na kvalitet otiska .

tako da i te kamere po meni imaju i te kako sta da traze na ovakvom nekakvom takmicenju .

jer moze neko da ima i k800 , a da zbog neambicioznosti i neumeca , napravi sliku koja ne vredi ni zadnja da bude , a da covek sa 1,3 Mpix napravi cudo od kreativnosti . sigurno jer to moguce .

voleo bih da admin nadje nesto zanimljivo u ovome svemu i podstakne ovakvu neku akciju . stvarno sto kaze Dario , nagrade su manje bitna stvar , nego uzivanje u ovakvom desavanju i takmicenju kreativnosti . na kraju krajeva , nek prva ovakva akcija bude samo i za casu piva sa adminom i ekipom u nekom kaficu ( uz Anu Kokic , heheheheheheeheh , salim se naravno ) , a ko zna kad se nekom sponzoru svide slike i sta smo uradili , moguce da ce i sam hteti da se prikljuci .

opet , nisam cuo kod nas da ovako nesto postoji , pa sto ne bi bili prvi u organizovanju ovakve akcije ? nema razloga da ne budemo .
mislim da ako je u pitanju mobilnisvet koji se vecinom bavi mobilnim telefonima, onda pravi digitalci nemaju sta ovde da traze , jer bi cela akcija izgubila svrhu . zar nije tako ?

Vlada

8)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

@milan91: jaoooo, skontaj, koja je poenta napraviti sliku digitalcem ako mozesh telefonom i da sve bude legalno? Kadar je kadar! A to za exif program i za photoshop itd... su sve gluposti. Ako ti napravish neki BESAN MACRO mozes ti da maskirash to sa photoshopom, da editujesh exif koliko hocesh jer je sasvim ocigledno da mobilni ne moze to da postigne. Drugo na ovom forumu mogu da se kladim da niko nema neki dslr (a videlo bi se sa meseca ako neko pokusa to) a trece eto npr. slikash nekog sneska belica (lupam) i koja je razlika da li uslikash ti sa k800 (ili npr. k750 ili bilo koji drugi mobilni) ili uslikash sa npr. canon a520 ili slicno. Nema poente, kako ne razumes...

To kao prvo, vecina ljudi odavde sigurno ne mlatara photoshopom kako hoce pa ne moze neku veliku stvar u njemu da napravi pa ni da, a bilo koji pokusaji bilo cega ce biti ocigledni i videce ce iz univerzuma.

@all: tako da, zaboravite na te prevare itd... nisu moguce!

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Dario, pa lepo si rekao "zaboravite prevare". Treba dozvoliti digitalne fotoaparate i ne bi trebalo nista doradjivati u PS. svaka slika slikana i sa 640X480 moze da bude extra naravno po sadrzini. A digitalce pre svega napominjem non-stop zbog ljudi koji imaju telafone tipa m600, e60, e61 itd. koji su uskraceni za bilo-kakvu kameru....treba tu dosta faktora uzeti u obzir. Nego meni nije jasno zasto se niko od nadleznih ne oglasava, makar da kazu LOCK i zaboravite na sve ili da traze da clanovi razrade kontext takmicenja i predispozicije pa oni samo za to na kraju daju blagoslov. Samo da cujemo misljenje admina ili moderatora nista vise...
5130+Koss the plug....

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Dario, dobro, mislis da nisu moguce prevare ?.Pa i ja mislim,ali ima svakakvih,ajd verujem ovima koji su tu na forumu da kazem "poznati" ali moze neko da cuje pa da krene da ubacuje neke slike slikane sa w810i,a ko da su slikane sa nekim dslr.Dobro ajde ja sam samo rekao da moze biti takve prevare ako budu bile neke vece nagrade,ali mislim da ne trebaju da budu neke nagrade od 300e.A sto se tice photoshopa sa njim se nista i ne moze uraditi da slika izgleda ko da je slikana sa digitalcem,a slikana sa moto v980.

A ko ce da ocenjuje te slike(ako se bude orihvatilo takmicenje)i kako cemo da ocenjujemo,oce se gledati kvalitet,kako je odradjena slika ili ce se gledati sta je slikano.Npr. neko slika neko kuce sa deda mrazom i svi kazu bas je lepa slika,a neko kaze nije lepo uradio tu sliku sva je mutna,kuce nije u fokusu bla bla.Mislim da bi moze trebalo biti otvoreno glasanje pa da se tako daju glasovi,al tad moze neko da glasa bez veze iz zezanja

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Prevare su moguce,ali to moze da uradi samo neko ko ne posecuje redovno forum,onaj koji nije fer igrac i ima vremena da se bakce sa Photoshop-om i ostalim zezalicama da napravi sliku boljom. Zbog takvih faca mislim da ideja nema nikakvog smisla,a kamoli da se prica o nekim vrednim nagradama.
Predlog jeste na mestu i originalan je,ali tesko je to ostvariti...Tesko je i neke mnogo jednostavnije stvari... :smutny:

Odgovori