Imam problema sa backlight kod 6630.

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Imam problema sa backlight kod 6630.

Post od Dario »

Kada surfujem po telefonu odjednom mi se gasi tastatura (mislim na backlight). Gasi kada ona hoce i pali se kada ona hoce :(. To mi smeta jer kada mi upali tastatura dok browsujem menu onda mi se malo smanji brighteness na ekranu, posle nekog kratkog vremena mi se ugasi tastatura i vraca se brighteness kako je bio. Takodje hocu da kazem da mi nije dobro osvetljena tastatura tj. taster 1 i 3 su najace osvetljeni dok 8,0,* i # skoro da nisu uopste :(.

Isto tako kada unlockujem tastaturu ponekada mi se upali backlight ponekada ne. Ako mi se ne upali odma onda posle jedno 5-6 se upali a ako se upali odma onda mi se gasi posle tako, oko 5-6 sec i kasnije ponovo upali.

Da li znate do cega je ??? (softverski bug ???) Da li postoji software da mi se uopste ne pali svetlo ispod tastature jer mi ne treba.

Hvala unapred

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Izgleda da ti je softver pobrljavio kad cas radi cas ne a sumnjam da ima program koji gasi svetlo na tastaturi jel sad prvi put cujem da to uopste nekom smeta!?
Pozdrav 8)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Do te pretpostavke sam sigao i ja, nego reci ti meni koje je najbolje resenje (ako moze da se zaobidje opcija da updateujem firmware ili da idem u Bg u "SERVIS"). Da li mogu ja nekako od kuce da to "popravim" i da li je kod svih n6630 skinute sa TIM-a su im 0,8,*,# slabije osvetljeni ?
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

hellboy_90
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19

Post od hellboy_90 »

da nije otisao senzor ili tako nesto, mada ne znam zasto ne osvetljuje ove brojeve??? :?

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Nisam rekao da ih ne osvetljuje uopste, nego jako slabo osvetljeni za razliku od gornjih tastera. Tasteri 1,3 su najace osvetljeni 2,4,6 su za nijansu slabije 5,7,9 jako al JAKO slabo a za 8,0,*,# moze se reci da skoro nisu uopste. Gornji deo je osvetljen dok donji nije :(
Slicno kao i ovde mada kod mene je to dosta izrazenije tj. sem tastera 1 i 3 ostali su jako lose osvetljeni.

Kako je ovaj uspeo ovo:
http://www.teampdafrance.com/denver/arc ... C03129.JPG
Kako je ugasio tastaturu ??? :(

edit: LoL, stavio sam u display setting "light time out" na 5 sekundi, izasao sam iz menija i gledam u display sta ce da se desi. Umro sam od smeha, znaci bightness na display-u mi se povecavao i smanjivao na svakih 5 sekundi. Stavio sam posle na 10sec i sada se ne smanjuje brighteness uopste :( a tastatura bila ugasena sve vreme :). Posle sam usao u menu da probam da stavim na 15sec i kada sam stigao do setting onda mi se upali tastatura :( (iz cista mira). Dobro, stavio sam na 15 sec, usao sam u OGGplayer, pustio muziku (da vidim da li radi light time out). On svira i posle 15 sec mi se upali tastatura. Bila je upaljena neko vreme, posle se ugasila i brighteness display-a povecao. A nece malo da se smanji posle 15 sec (ili koliko ja stavim) kao sto bi trebalo da radi :(.

>>>> Sta je ovo ???? Pali se kada hoce, gasi se kada hoce ko da se ja tu nista ne pitam :( <<<<

Sta da radim ???

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ma za tastaturu razumem,pali se i kod mene kad predjem iz sobe u sobu kroz mracniji hodnik ili kad se opruzim ne krevet ledjima ka prozoru pa zaklonim svetlo ali cim se pomerim na osvetljeniji deo on se ugasi,jel tako i kod tebe ili totalno bez nekog pravila!?
Za backlight mi stvarno nije jasno,ali mislim da ipak treba da odes do radnje gde si kupio telefon da ti flesuju telefon i vide zasto ti (verovatno) ne rade donje lampice za osvetljenje tastature!
Pozdrav ,)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

E, u pravu si, kada stavim na mracnom mestu i kliknem middle button onda on mi upali tastaturu, posle prebacim na svetlije mesto i ponovo udjem u neki folder iz menija i on mi ugasi tastaturu. Gde se iskljucuje to i da li moze totalno da se iskljuci tj. da mi uopste ne pali backlight na tastaturi ?

A sto se tice osvetljenja mislim da svi 6630 sa tim mreze su takvi, zar ne ? Al to mi manje vise bitno jer hocu nekako da iskljucim da mi se uopste ne pali svetlo na tastaturi. Pomozite plz.

Edit: Da, kad stavim prst na ono belo iznad display-a (onu diodu ili sta je vec) posle 2-3 sec mi se upali tastatura a kad skonim prst mi se ugasi. Znaci to je to.

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Sam si sebi odgovorio na prvo pitanje tako da cu samo dodati da mislim da je nemoguce totalno iskljuciti senzor osim da ga namerno u nekom servisu"razleme"pa da vise ne radi ali bilo bi debilno davati pare nekom da ti namerno osteti telefon tako da... Za donji red neznam,kod mene na 6680 radi savrseno ali videcu kod brata kad odem kuci za koji dan,on ima 6630,doduse nije sa mreze,ali to je ipak isti telefon ali sumnjam da je normalno da ne rade sve lampice!?
Pozdrav 8)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Koliko ja znam zavisi od serije telefona, neki telefoni imaju i dobro osvetljenje (mislim na 6630) nego mene interesuju bash ovi sa TIM-a, videcu kada bude dosla zoka na msn, nego el mogu ja nekako da otvorim to (a da pritom ne s*ebem nista) i nekako da "dizejblujem" taj gloopi senzor ?

Nego si siguran da ne postoji software za tako nesto, moram nekako da resim ovaj problem ne planiram da me cima osvetljenje tastature dok imam telefon. Ajde pomozite plzz..

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Sumnjam da ima jer osvetljenje tastature postoji jos od"pradavnih vremena"i to zato sto je to potrebna funkcija tako da mislim da ces morati da se pomiris sa tim a nebih ti savetovao da cackas telefon i pokvaris nesto,zato cuti i trpi! :wink:
Pozdrav 8)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

Dario (asdf) napisao:Koliko ja znam zavisi od serije telefona, neki telefoni imaju i dobro osvetljenje (mislim na 6630) nego mene interesuju bash ovi sa TIM-a, videcu kada bude dosla zoka na msn, nego el mogu ja nekako da otvorim to (a da pritom ne s*ebem nista) i nekako da "dizejblujem" taj gloopi senzor ?
Ja sam pre neki dan kupio Timovu 6630 i isto su mi donji tasteri slabo osvetljeni ... medjutim cini mi se da to nema nikakve veze sa tim sto je sa Tim mreze, vec je jednostavno takvo osvetljenje ... mnogi telefoni imaju neravnomerno osvetljenu tastaturu..... pogledaj sliku na http://www.mobilnisvet.com/mobilni-test/474/Nokia/6630
meni se cini da je i tu isti problem 8)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

b_udder: nisi u pravu, neke serije telefona imaju dobro osvetljenje, video sam u review-ima, pre nego sto sam kupio tel, jednu live sliku gde jedan covek drzi dva n6630 (jedan ima odlicno osvetljenje a drugi ne valja tj. isto kao sto imas ti i ja). Ali verujem da su svi sa TIM-a sa takvim osvetljenjem.

Nego ljudi ajde pomozite, sta da uradim da mi se ne pali vise osvetljenje ispod tastature u mraku ???? Help plzzz
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

A jel problem da skines masku i vidis da ti eventualno ne fali po koja diodica (tj. da nije crkla il nesto)? :roll: Mada mislim da je na svakoj 6630-ici tako, i ne znam zasto ti uopste to smeta? Pa pola telefona ima neravnomjerno osvijetljenu tastaturu... :roll:

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Znam to, nije crkla dioda 100% jer kad sam bio za BG kupio sam 2 fona (jedan za mene jedan za njega) i oba telefona imaju neravnomerno osvetljnu tastaturu a i rekao je b_udder da je kod njega isto tako.

Ponavljam: Ja zelim da mi se tastatura ne pali uopste (ako je to moguce) ustvari mora da je moguce inace saljem mail nokiji.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Dario (asdf): pa posto se to desava i kod tebe i kod mene i kod jos gomile drugih ljudi, znaci da ti je tel ok, samo losa serija :D ..... meni iskreno ne smeta, bitno mi je samo da je telefon cvrst, jer mi je prethodni fon bio SE k500i, a on skripi i krcka kad ga pogledas :D

bregule
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sre, 14. Dec 2005. 02:50

Post od bregule »

Da li je moguce da niko od vas nikada nije skinuo masku sa 6630 i pogledao sta to osvetljava tastaturu?Osvetljavaju je led diode.Diode se nalaze ispod sledecih tastera.Zelena slusalica,jedinica,dvojka,trojka,crvena slusalica.Znaci ovi tateri svtle njajace zato sto su ispod njih diode a ostali tasteri svtle onpliko jako koliko je koji udaljen od dioda.Znaci zvezdica, nula i taraba svetle najslabije zato sto su najvise udaljeni od led dioda.To ne da je kvar nego je time napravljeno nijasirano osvetljenje og gore na prema dole.Zasto je ovo ovako urajdeno?Poznato vam je da 6630 ima veoma dobru bateriju izdrzljivu.Da bi ta baterija bila takva kakva je tome sluzi upravo ovo sto sam prethodno objasnio.Da je stavljana za svaki taster po jedna dioda sta mislite koliko bi baterija sluzila?Pa to bi bilo katastrofalno po autonomiju baterije.Pored toga umesto 6630 imali ste u ruci svetlecu cigansku igracku sa vasara.Nadam se da vam je sada apsolutno jasno.Pozdrav svima.

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

bregule napisao: ......... Pored toga umesto 6630 imali ste u ruci svetlecu cigansku igracku sa vasara.Nadam se da vam je sada apsolutno jasno.Pozdrav svima.
:D :D :D pa meni je tastatura dovoljno citljiva u mraku .... ali vecina ljudi ni ne gleda u tastaturu, zar ne? :)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

@bregule: sve sto si rekao znao sam i pre.
@b_udder: nije poenta koliko je citljiva ili ne. Ja prvi ne gledam tastaturu i zato trazim pomoc da je iskljucim jer trosi bateriju, jace je osvetljenje na ekranu ako je iskljucena, ruzno se vidi u mraku kad je osvetljena.
@napster: samo ti nabijaj cifru. Posto vidim da nisi skontao frka je u tome sto hocu da je iskljucim da mi ne svetli uopste ni danju ni nocu, ni na svetlu ni na mraku.

@topic: >>> Nemojte vise da spamujete bezveze nego pomozite mi ako znate kako iskljucim osvetljenje na tastaturi ili ako ste sigurni da ne moze onda mi recite da posaljem mail nokiji i da mi oni daju jedno resenje.<<<

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Dario (asdf): nemoj se odmah ljutiti :)

... meni odgovara osvetljenje na tastaturi ali bih vise voleo da je ekran uvek isti... ako saznas kako, podeli to sa nama :)

Nikola Vapa/CA
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 24. Sep 2005. 20:19

Post od Nikola Vapa/CA »

Ne moze se iskljuciti osvetlenje tastature bez otvaranja telefona a time mozes izgubiti garanciju na aparat.Osvetlenje je sasvim korektno,tastatura se iskljucuje na svetlost,a naravno da ne mozes ocekivati da je svaki taster podjednako osvetlljen jer je tako kod vecine telefona.Kod mene osvetlenje tastature radi dobro(Tim nokia).

Odgovori