6630-pitanje iz SLO

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
joja
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pet, 24. Feb 2006. 17:27

6630-pitanje iz SLO

Post od joja »

Najprije-pozdrav iz SLO i oprostite ako bas ne skinem sve rijeci.
Sada-pitanje: dobila sam nokiu 6630, kupljenu u Srbiji. I zanima me, kako to, da je bila pakovana u jednoj mali kutiji, bez original naljepnice, bez original uputstva za upotrebu, neka kratka srbska uputstva, baterija je bila vec u telefonu, isto tako kartica za memoriju. I na mobitelu stoji TIM logo. Imam original racun i garancijski list. Kada sam kupila nokiu kod nas, bila je lijepo original pakirana, baterija u vrecici, original engleske upute... Nisam ga jos ukljucila, jos mi se puni ali mi je malo weird sve to... WTF sam ja to kupila...neki fake telefon ili? Zasto ima logo mobilnog operatera?

Obren
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 09:47
Kontakt:

Post od Obren »

Joja, dobrodošla u Srbiju... :) Telefon nije fake, ali nije ni nabavljen (importovan) posredstvom ovlašćenog Nokia distributera (firma Comtrade).

Naime, mnogi mobilni operateri (to verovatno ima i u Sloveniji) nude mogućnost izuzetno povoljne kupovine aparata ako potpišeš postpaid ugovor na određeno vreme, pa je tako i taj tvoj primerak nabavljen (od italijanskog operatera TIM).

Vlasnik aparata onda prijavi svom operateru da mu je telefon ukraden ili ga je izgubio, pa često ima mogućnost da nabavi i drugi primerak po istoj ceni (toleriše se jedna prijava gubitka u 12 meseci i sl.).

Takav aparat onda završi u Srbiji, pa ako je zaključan za operatera, što znači da prihvata samo njegove SIM kartice, najpre se mora dekodirati kako bi radio sa svim SIM karticama i onda ide u prodaju. Telefoni sa TIM-ove mreže najčešće nisu ni zaključani, već samo imaju TIM-ove oznake na masci i dodatne stavke u meniju telefona vezane za TIM, tako da su posebno omiljeni među preprodavcima.

Elem, tako nabavljeni telefonski aparati se onda pakuju u generičke kutije, bez originalnog uputstva su, ali obično stižu sa kompletnom ostalom opremom koju bi dobila i kupovinom legalno uveženog aparata u ovlašćenoj prodavnici. Po mojoj proceni, takvi telefoni čine 95% ponude na tržištu ali za obično funkcionišu besprekorno, bar što se tiče Nokia modela, pa ne bi trebalo da imaš bilo kakvih problema.

Posebno su se dobro pokazale Nokije 6630 skinute sa TIM-ove mreže, tako da po mom mišljenju nemaš razloga za brigu iako je, ponavljam, telefon iz "sive zone".

joja
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od joja »

A, kuzim sada! Puno ti hvala na objasnjenju. Da, oprema je potpuna, sve OK, samo me pakovanje i manjak uputstva malo zabrinulo. Sad ce me nervirati samo ovo prokleto overnight prvo punjenje!

LP

Maja

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Netreba da formiras bateriju Majo,to se vise ne radi a kao sto ti je Obren rekao,sa tvojim fonom je sve u redu,samo je skinut sa TIM mreze a naravno da je isto originalna Nokia i radice ti super!
Pozdrav 8)

joja
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od joja »

Ma...svi kazu ne treba, a uvijek kad kupim, mi onaj slatki decko, koji mi prodaje telefon kaze: "I prvo punjenje treba biti xy sati!" I ja onda naravno to napravim...Sta, da ga upalim, a? Tamo lezi na stolu i gleda on mene, ja njega...

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Ma slobodno ga upali i koristi a kad ostane na jednoj (moze i dve) crte baterije,jer li-ion ne vole da se prazne dok se telefon ne ugasi sam od sebe,stavi ga da se puni dok ne pokaze da je pun ili ga ostavi nocu dok spavas,nista mu nece biti jer ce se posle par sati iskljuciti punjenje pa ce samo stajati na punjacu!
Pozdrav 8)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

evo da i ja prokomentarisem da imam 6630 sa TIM mreze i radi kao da je original :D :D :D

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

A otkud ti to da 6630 sa TIM-a nije original (kad si vec napisao"kao")? :?
SVAKI telefon je original,nema tu original i kopija ("cast"izuzecima koji se kod nas sklapaju od rezervnih delova i kineskih maskica) jer ih isti proizvodjac pravi u istim fabrikama a za takve kao TIM,Vodafon i slicne se prave samo posebno oznacene maskice i softver,a sve je ostalo ORIGINAL!Mislim da je vreme da se razdvoje te dve stvari jer uopste nemaju veze sa zivotom!
Pozdrav 8)

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

Lomnica_city, hej, pa to sam rekao u shali .... tipa: "radi k'o prava" ;) ....znam ja da je to original i da je cesto pravljena u Finskoj :roll:

pozdrav

joja
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od joja »

Eto, poceli smo se upoznavati...zasad radi OK:) Ali, sad vidim da polako starim, jer toliko sporo kuzim ovaj telefon, da me pomalo nervira :lol:

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Moze malo manje psovki,malo je ruzno da devojka tako pise a i brisace ti poruke zbog toga! :wink:
Nije lako odmah savladati Symbian,moras imati strpljenja i ako bas nesto i ne budes znala uvek mozes nas da pitas ali u globalu 95% stvari oko koriscenja mozes sama da provalis!
Jesi li za pocetak proverila u Tools/Settings/Network/Network mode da li stoji na Dual ili GSM only jer ako nisi na"3G"mrezi i nemas USIM karticu onda je bolje da stoji na GSM only,duze ce ti trajati baterija i do pola dana-dan! :wink:
2 b_udder: Ma u redu je,malo sam se utripovao da ne mislis da ti je telefon original zato sto je sa mreze a ima mnogo ljudi koji misle tako pa rekoh da razjasnimo jednom to!
Pozdrav 8)

Maverick_
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 22:06

Post od Maverick_ »

Ej Lomnica_city, meni je na 6680 u Network stajalo na Dual Mode,jel stvarno ima toliko razlike u potrosnji baterije? Sad sam stavio na GSM i da li ce to stvarno malo smanjiti potrosnju? Meni je baterija malo oslabila pa gledam na svaki nacin da ustedim,a za ovo nisam znao stvarno :unsure: :oops: :) Punim je i sporim punjacem i traje oko 2 i po do tri dana,mozda ovo jos malo poboljsa stvar :)

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Meni je trajala 2 dana,jedva,onda stavim GSM only i trajala mi je 2 i po a ponekad i tri,a sad kad sam malo smanjio cimanje izdrzi i po 4 ponekad ali najcesce 3 i ostane jos par crta kad stavim da se puni!Mozes da ocekujes oko pola dana vise ako malo vise koristis telefon a ako smanjis trajanje osvetljenja sa 15 na 10 ili cak 5 sekundi mozes dobiti jos koji sat pa da imas skupa i 3 dana autonomije bez problema jer sve te sitnice znace!Gledaj da ne ostavljas BT ukljucen kad ti ne treba ili da ti gprs radi kad ne treba (pre neki dan sam ostavio ukljucen i za pola dana odose 3 crte)!
Pozdrav 8)

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

Lomnica_city, pa da li je moguce da ti toliko traje baterija? Meni jedva izdrzi 2 dana , a sto se tice osvetljenja, logg-a, GSM-a, a i BT mi ne stoji ukljucen kad mi ne treba...
E sad, ja svaki dan isprobam oko 10 - 15 novih aplikacija, sto znaci da ih insteliram preko BT-ta i malo po njima cackam da eto proverim kako rade...Nekoliko sms-a i par minuta razgovora...kako kad...doduse i agile oko pola sata dnevno...
Pa jel to nenormalno koriscenje...Jel to spada u akanje moba...ili ja previse ocekujem...
Ajde kazi koliko otprilike ti koristis mob, eto da malo uporedim...Ako ti nije problem...
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od b_udder »

ninolina, 10-15 novih aplikacija dnevno?! :o ..... pa stvarno ti svaka cast! :D
podeli iskustva sa nama .... ako imas neki program koji je mnogo dobar .... ili neki na koji se ne isplati gubiti vreme ;)
joja, i ja sam pomislio da me je vreme pregazilo kada sam uzeo Symbian telefon .... ali vrlo brzo udjes u fazon :)

p.s. meni baterija traje oko 3 dana .... ponekad malo mp3, prosecan broj poruka ...... malo telefoniranja .... BT i instaliranje isto po malo (ni blizu Ninolini :D ) ..... mada mi je telefonu uvek u ruci i nesto cackam :)

pozdrav

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Imam oko 24 sata razgovora za 6 meseci,oko 250-300 poruka mesecno,dnevno po pola sata gprs-a,sto wap sajtovi,sto Google,i pomalo Turbo MSN!Obavezno po malo muzike,koriscenja poneke aplikacije... doduse sve sto imam sam odavno instalirao pa ga ne mucim time svaki dan jer sam negde vec napisao da imam nekoliko aplikacija koje stvarno koristim i necu badava da zauzimam memoriju!
Neznam kako da ti pomognem da ti duze traje,ja sa ovoliko koriscenja dobijem bez problema 3 dana i to ne bude baterija prazna,uvek ostane jos par crta!Probaj ono sa osvetljenjem,meni stoji osvetljenje na 5 ali i na 4 bi ti se super videlo a dodala bi koji sat,smanji trajanje osvetljenja na 5-10 sekundi i to ti je jos koji sat i lako ces skrpiti do 3 dana!
Pozdrav 8)

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

ninolina mene cudi kako ti batt. traje 2dana jer bi meni uz takvo cimanje fona trajala jedva dan :chytry: :disgust: to ti je puna kapa i ne vidim razlog da se bunis jer neko drzi telefone svake noci u punjacu :dry: :D
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

Maverick_
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od Maverick_ »

Od veceras mi je na GSM only pa cemo vidjeti,valjda ce i to malo prduziti trajanje :). Osvjetljenje sam smanjio vec odavno na 5 sekundi i tako BT uvjek gasim kad mi ne treba....ma pazim,nervira me kad mi baterija traje kratko :disgust:
Aiiiii Ninolina,10-15 aplikacija dnevno! Ja ovako nekad se zaletim sto se tice programa pa instaliram ponesto novo,ali 10-15 dnevno,svaka cast!
:roll: ...samo onda nek te ne cudi sto ti baterija traje 2 dana,moja tako ne bi ni dan izdrzala :unsure: :dry:
Elem,hvala Lomnica,a i ostali,pokupio sam dobrih fazona od vas ovdje :)
Poslednja izmena od Maverick_ u Pon, 27. Feb 2006. 00:10, izmenjeno 1 put ukupno.

Lomnica_city
Expert
Expert

Post od Lomnica_city »

Kad vec pomenu punjenje nocu,kako je kod vas stanje sa telefonom nocu!?Meni je uvek iskljucen nocu,znaci u 24 sata obavezno oko 6-8 sati provede iskljucen da me ne"uznemiravaju"jer brat ima obicaj da me zove ili pise posle ponoci a devojka da mi pozeli dobro jutro u 7 sati kad ustane za posao pa se nebih bas naspavao od njih jer imam jaaako lak san a ni baterija mi nebi trajala ovako dugo,3 dana jedva ako bi skrpila!
2 Maverick_ nema na cemu,tu sam da pomognem!
Pozdrav 8)

Maverick_
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od Maverick_ »

Meni je licno non-stop ukljucen,vrlo rijetko ga gasim tako nocu,a i koristim ga kao budilnik:) :D 8)

Odgovori